Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@kadlina píše:
Třeba by za nižší RP nevyžiliA věci se mění. Třeba stav obsazenosti školek nebo schopnost hlídat děti v rodině.
Ale prosím Tě, to nevíš, že jakákoliv zakladatelka diskuze musí být vědma křížená se světicí, jinak to tu schytá tak, že pokud je silnější osobnost, tak se tu už jenom neobjeví, pokud je na tom krapet hůř, tak jde spáchat sebevraždu…
@Kakachna No ale i tak je to pořád jen problém zakladatelky, který sama způsobila svou neschopností si nějak život naplánovat. Pokud si chci dát kratší mateřskou či jak tomu říkáte, musím už předem projednat, co bude s dítětem, až nastoupím do práce. Takže bud si zjistit, zda mi dítě vezmou do školky, či ho někdo z rodiny je ochotný hlídat dva týdny v měsíci. Pokud jsou obě možnosti vyloučeny, zjistím si, zda by bylo možné při mém budoucím příjmu za hlídání platit. Pokud ani to nevyjde, tak zkrátka musím zůstat doma nejméně do těch tří let dítěte, anebo shánět lépe placenou práci. Což zakladatelka neudělala, neudělala vlastně ani jednu z těchto věcí a ted je nějaká v šoku? Její chyba.
@Kakachna píše:
Ale prosím Tě, to nevíš, že jakákoliv zakladatelka diskuze musí být vědma křížená se světicí, jinak to tu schytá tak, že pokud je silnější osobnost, tak se tu už jenom neobjeví, pokud je na tom krapet hůř, tak jde spáchat sebevraždu…
pravdu dis. Tak moc bych potrebovala nestranny nazor, ale skoro se bojim zalozit diskuzi, ze z meho dna me zahrabe pod zem… Njn. Tady nestranny nazor bez odsouzeni a s nadhledem umi jen par uzivatelů.
Ale to se dá na těchto otevřených diskuzích očekávat. Každý si udělá svůj názor. a každý může být přesvědčen o jeho nestrannosti. A nakonec ty názory nestranné jsou, pokud tu není někdo, kdo zakladatelku zná. Nestranný názor znamená, že osobu, která se táže, neznám, neznám nikoho, koho se dotaz týká, a názor si udělám sama na základě toho, co čtu. A samozřejmě vlastních životních zkušeností a vlastního pohledu na život a na řešení krizových situací. Čili at tak nebo tak, nestranné názory tu jsou.
@inkakřivák píše:
@Kakachna No ale i tak je to pořád jen problém zakladatelky, který sama způsobila svou neschopností si nějak život naplánovat. Pokud si chci dát kratší mateřskou či jak tomu říkáte, musím už předem projednat, co bude s dítětem, až nastoupím do práce. Takže bud si zjistit, zda mi dítě vezmou do školky, či ho někdo z rodiny je ochotný hlídat dva týdny v měsíci. Pokud jsou obě možnosti vyloučeny, zjistím si, zda by bylo možné při mém budoucím příjmu za hlídání platit. Pokud ani to nevyjde, tak zkrátka musím zůstat doma nejméně do těch tří let dítěte, anebo shánět lépe placenou práci. Což zakladatelka neudělala, neudělala vlastně ani jednu z těchto věcí a ted je nějaká v šoku? Její chyba.
zakladatelka si asi řekla, však ono to nějak dopadne. Konec rodičovské je v nedohlednu. A ejhle, uteklo to jak voda ![]()
@inkakřivák píše:
to sice neudelala, ale… nikdy nikdy nerikej „nikdy“. Zlatejsi pravidlo proste neni. A ti co se jim v zivote nemuze stat? Tak to jen maj nekoho pred sebou a dalsiho za sebou. Ten prvni cestu slape a ten druhy pripadne zameta. Treba ani netusi, ze takove andele maji, treba to zjisti az po jejich ztrate, ale je to tak. Ja se denne udrzuji pri zivote slibem, ze takovym andelem budu pro sve deti. A je mi uplne u pudele, jestli mi nekdo rekne, ze takto z nich budou rozmazlenci blabla… Ja to vse, cim by mely projit, klidne vyzeru za ne. Ale aby se musely doprosovat takove „babicky od vnuka“… to nikdy v zivote. Klidne potahnu druhou praci, jen abych jim mohla prispet na hlidani, kdybych sama nemohla kvuli praci.
@AniNevim Ta tvoje touha je krásná, ale věř, že nesplnitelná. Nikdy, skutečně nikdy nevíš, co tě všechno může potkat, a co všechno může potkat tvé děti. A navíc - nemůžeš žít jejich život. A at tě to bude sebevíc štvát, oni taky nebudou chtít, abys za ně jejich život žila. Oni sami si musí natlouct čenichy. Každý prostě musí ty zkušenosti nasbírat sám. Někdo dřív, někdo později. Ale o to tu nejde. Jde o to, že prostě chápu, že hlídat dítě, když např. onemocní, aby s ním máma nemusela zůstat doma, nebo když máma potřebuje něco vyřídit apod., je něco naprosto jiného než když mám hlídat pravidelně 12-15 dní v měsíci. Až ti bude opravdu víc a budeš tou babičkou, tak ten rozdíl pochopíš. Uvidíš, že to, co jsi v mládí dávala levou rukou, tě ted vyčerpá tak, že bys nejraději druhý den jenom seděla. To tak prostě je. A pořád si myslím, že máma dvou dětí už by měla být natolik rozumná a zodpovědná, že by měla těmto situacím předcházet, a ne hasit požár, když je pozdě.
@Kakachna Jen zmiňuji to, že zakladatelka by si měla uvědomit, že babička chce přiměřenou částku, půl měsíce je prostě na hlídání „z dobré vůle“ hodně ![]()
@inkakřivák To je normální, to pochopí jen ten, kdo ty děti už odchoval. Já taky měla podobný názor, že za ně umetu všechny cestičky, aby to měli v životě jednodušší. Za prvé člověk pochopí, že je to pro ně medvědí služba velmi brzo, a za druhé o to kolikrát opravdu ani nestojí. Každý si musí jak píšeš nabít čenich sám, zkušenosti jsou nepřenositelné. Akorát to může máma mírně radou korigovat.
@inkakřivák píše:
@AniNevim Ta tvoje touha je krásná, ale věř, že nesplnitelná. Nikdy, skutečně nikdy nevíš, co tě všechno může potkat, a co všechno může potkat tvé děti. A navíc - nemůžeš žít jejich život. A at tě to bude sebevíc štvát, oni taky nebudou chtít, abys za ně jejich život žila. Oni sami si musí natlouct čenichy. Každý prostě musí ty zkušenosti nasbírat sám. Někdo dřív, někdo později. Ale o to tu nejde. Jde o to, že prostě chápu, že hlídat dítě, když např. onemocní, aby s ním máma nemusela zůstat doma, nebo když máma potřebuje něco vyřídit apod., je něco naprosto jiného než když mám hlídat pravidelně 12-15 dní v měsíci. Až ti bude opravdu víc a budeš tou babičkou, tak ten rozdíl pochopíš. Uvidíš, že to, co jsi v mládí dávala levou rukou, tě ted vyčerpá tak, že bys nejraději druhý den jenom seděla. To tak prostě je. A pořád si myslím, že máma dvou dětí už by měla být natolik rozumná a zodpovědná, že by měla těmto situacím předcházet, a ne hasit požár, když je pozdě.
i kdyz se to nezda, tak se vsim souhlasim. Dokonce i s tim, ze to pravidelne hlidani je narocnejsi a tezsi prace, nez jakakoliv prace, do ktere pujde zakladatelka „odpocnout od deti“. A take si myslim, ze cim starsi clovek, tim je to pro nej vetsi zatez, hlavne psychicka.
No a s temi mymi detmi… ja vim, ze predstavy jsou jen predstavy a touhy jen touhy, ale… Jak jsem psala: nikdy nerikam nikdy, nosanky si odrbat musi, ale nenecham je na ne uplne padnout a neodkopnu je. Vim, ze zkusenosti jsou neprenosne, chci aby si je ziskavaly samy, ale… Toto se take musi zazit (proc tak uvazuji), ale to by se muselo sakra pohledat, kde se to zazit da ![]()
@boball píše:
@inkakřivák To je normální, to pochopí jen ten, kdo ty děti už odchoval. Já taky měla podobný názor, že za ně umetu všechny cestičky, aby to měli v životě jednodušší. Za prvé člověk pochopí, že je to pro ně medvědí služba velmi brzo, a za druhé o to kolikrát opravdu ani nestojí. Každý si musí jak píšeš nabít čenich sám, zkušenosti jsou nepřenositelné. Akorát to může máma mírně radou korigovat.
tak vidim, ze jsem se nemusela namahat. Presne tak to citim.
@Kakachna píše:
Víš, když někdo vydělává 6O měsíčně, tak může dávat klidně chůvě 20. Ale sotva můžeš platit 20 za chůvu, když sama vyděláváš 10. Zvládáš tyto počty nebo to mám rozepsat podrobněji?
No tak tím spíš by měla být ráda, že je babička ochotná hlídat za nějaké 3000,– až 4000,–, když na chůvu za 20 nemá, ne?