Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, jsem na MD, ktera mi konci po 3 letech v puli cervence a chteli bychom druhe, ale musime to propocitat, abysme to dali financne. Poradi mi nekdo, prosim, jestli jit mezi prvnim a druhym ditetem do prace nebo ne, aby mi chodilo porad min. tech 7100 kc, abysme to zvladli? Od zacatku bych byla na rizikovem, ale z ceho se vypocita ta nemocenska, kdyz jsem ted na MD? Pak materska, tu bych mela mit stejnou jako u prvniho, kdyz jsem stale zamestnana u stejne firmy? A muzu si pak zase nastavit dalsi MD na 3 roky? Dekuji za rady. ![]()
@pavlinaangelina No a jak víte, že budete na rizikovém? Vždyť to snad určí až lékař…
Rodičovská dovolená je max. do tří let dítěte a den po jejím konci bys do práce měla nastoupit. Jinak by ses musela se zaměstnavatelem domluvit na neplaceném volnu, které ti ale nemusí poskytnout. Pokud budeš těhotná a budeš mít rizikové, tak samozřejmě den po skončení RD můžeš jít na nemocenskou a nemusíš mezitím nic odpracovat. Nemocenská se bude vypočítávat z prvního kalendářního roku, kdys měla započitatelný příjem (v prvních 14 dnech PN bude náhrada mzdy spočítaná z pravděpodobného výdělku).
Pokud na další MD/PPM nastoupíš do 4 let prvního dítěte, tak bude minimálně tak vysoká jako ta předchozí.
A rodičovský příspěvek si můžeš volit do částky 7600 Kč měsíčně v každém případě. A vyšší částku můžeš volit, pokud ty nebo partner budete mít dostatečný vyměřovací základ.