Nechali byste čerstvě pětileté dítě půl hodiny samotné doma?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
80475
29.1.21 08:03

To záleží jen na tom, jaké je to dítě. Ty ho znáš a víš, nikdo jiný. Takže pokud víš, že je tiché, klidné a rozumné, tak ano, pokud je to divočák, ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
29.1.21 08:07

Záleží na dítěti. Pokud není plašan, tak klidně. Já nechávala dceru už ve 4 letech samotnou cca 20 minut doma (nákup, odvedení staršího na trénink apod.) a zhruba ve stejnou dobu začala chodit s bráchou (tehdy 6ti letým) sama ven (do parku pod okny). Ale vím, že zvládá řešit situace, není hysterka, nebojí se a kdyby cokoli, nestydí se říct cizímu člověku o pomoc. Starší dítě s tímto má problémy ještě dnes (8,5), ale když má telefon, klidně zůstane doma sám dvě hoďky, dává mu to pocit jistoty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
29.1.21 08:12
@migmina píše:
Nenechala ani nahodou. Diteti reknes sed na gauci a koukej na pohadku. Jednou to vyjde, podruhe a potreti nestesti. Nechapu takove, pak jsou ve zpravach katastrofy, kvuli nezodpovednym rodicum

A proč bys mu říkala „seď na gauči a koukej na pohádku“? Pětileté dítě snad může doma být bez neustálého dozoru za zadkem i u jiných činností, ne? Jasně, že pokud máš dítě, které číhá na moment nepozornosti rodiče a pak leze po oknech, hraje si s plynovým vařičem, šťourá se tužkou v uchu nebo běhá nahaté po chodbě a ťuká na sousedy, tak jasně, že ho doma nenechám ani s pohádkou, ani bez ní. Ale většinu předškoláků ani nenapadne něco takového dělat, už si uvědomují následky svého chování :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6180
29.1.21 08:34

Dceru od tří let nechávám tak na 5-10 minut, ale to jdu třeba jen do zahrady pověsit prádlo nebo zaběhnout k sousedům něco vyřídit. Jednou jsem byla v obchodě, což se taky stihlo do 10 minut, neb je to malinký krámek pár metrů od domu. Ale vím že je na ni spoleh, když jsme s ní tak se sice umí rozdivočit důkladně, ale čím je starší, tím je zodpovědnější a hlavně pozoruju že je pro ni důležité nezklamat naši důvěru, takže se nebojím. Nenechávám ale víc než těch pár minut a jen výjimečně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
29.1.21 08:34

Starsiho asi ne. Mladsi jo, ta by v poho vydrzela cumet na ledove kralovstvi.
Ale treba bych nikam takhle nejela autem a uskutecnila bych to opravdu v pripade nutnosti typu dite ma anginu, antibiotika, jsem na nej sama a nejezdi u nas kosik ani mi nemuze mi nijdo nakoupit.

Detem je ted necelych 6 necelych 8 a uz teda spis resim, ze se jim s nami nechce. Tak to uz nekdy zustavaji spolu samy.

Uzkostnou matku mam v rodine a ta odmitla nechat doma dve deti 10+ samotne 20 minut.

Edit: Zas treba jsem nemela problem nechat doma trilete a spici batole a jit povesit na zahradu pradlo, coz byla taky kolikrat akce tak na 20 minut, kdyz bylo hodne cernych fusekli.

A od nejakych ctyr az peti chodi starsi sam okolo domu, mladsi tam s nim byla od tri let.
Zase treba ze skoly sel poprve sam az ted nedavno. Musi se dvakrat pres frekventovanou silnici, tak tam tu duveru dostal az tedko (a pred tim o to ani nestal, chodit sam).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.1.21 08:45

Dobrý holky, díky možná ho tedy nechám…

Jde o to, že má narozeniny, musím mu skočit pro dort a on se mnou nechce a má pršet. A narozeniny se snažím dělat tak, že má program, jaký chce, což letos asi nepůjde, ale tak aspoň ho nenutit chodit v dešti, když to nesnáší.

On je poslušný, vím, že nebude dělat nic, co nemá (na to je fakt spoleh), když řeknu, ať sedí na gauči, tak bude sedět na gauči. Ví, co dělat v případě požáru a že neotevírat cizím lidem

Ale i tak mám strach, co kdyby začalo opravdu hořet, nebo do bytu v létě třeba vlítla vosa a píchla ho (to teď asi nehrozi :mrgreen: ) nebo něco takového…

• Citovat
  • Upravit
53190
29.1.21 08:48
@Limi123 píše:
Dobrý holky, díky možná ho tedy nechám…

Jde o to, že má narozeniny, musím mu skočit pro dort a on se mnou nechce a má pršet. A narozeniny se snažím dělat tak, že má program, jaký chce, což letos asi nepůjde, ale tak aspoň ho nenutit chodit v dešti, když to nesnáší.

On je poslušný, vím, že nebude dělat nic, co nemá (na to je fakt spoleh), když řeknu, ať sedí na gauči, tak bude sedět na gauči. Ví, co dělat v případě požáru a že neotevírat cizím lidem

Ale i tak mám strach, co kdyby začalo opravdu hořet, nebo do bytu v létě třeba vlítla vosa a píchla ho (to teď asi nehrozi :mrgreen: ) nebo něco takového…

Měla jsem stejné myšlenky, jako ty. Co by kdyby. Pomohl fakt ten telefon. Byli jsme klidnější oba ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
29.1.21 08:50

A jednu dobu jsme s dětmi hráli hru na situace. Prostě „co bys dělal/a, kdyby…“ a probrat s nimi všechno možné, co se může stát. Počínaje tím, že na ně bude zvonit pošťák/kamarád, konče tím, že soused začne vrtat nebo začne chrčet televize :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.1.21 08:52

Záleží na dítěti. Naše nejstarší bych nechala, byla velmi rozumná a zodpovědná odmala. Prostřední ne, to by se bálo. Nejmladší vůbec, to je poděs, co pořád něco vymýšlí.

• Citovat
  • Upravit
1222
29.1.21 08:52

Myslím si, že by to můj syn zvládl. Už ve 3 letech jsem ho nechala koukat na pohádku a šla na zahradu pověsit prádlo. Ve 4 letech na mě často čeká v autě, když si potřebuji do obchodu zabehnout pro pár věcí. Prostě ho nebaví nakupování.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6161
29.1.21 08:54

Bydlíme v baraku, nechavam ho samotného, kdyz jdu uspat menšího v kočáru. Většinou dole byvaji rodice, ale on je doma sam. Nekde v bytovce bych nenechala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
29.1.21 08:58

@Limi123
Tohle je presne muj syn. To je do budoucna asi ukazkovy chlap, ktery nebude mit rad nakupovani a zdrzovani se nakupovanim.
On bude x hodin litat venku na kole, kolobezce, hrabosit se ve snehu, na svuj slapaci traktor nakladat dlazdice a prevazet tatkovi, pomahat ruzne. Ale oznamim, ze jedu/ jedeme do obchodu u nas nebo do mesta, kdo jede taky? A mlady (prvnak) okamzite hlasi, ze nejede, ze si pusti pohadku a bude si hrat, ze bude doma hlidat kocoury. Ti vubec hlidat nepotrebuji :mrgreen:. Aby nemusel do obchodu. Vcera to bylo stejne.
Co chcete za vysvedceni hamburger, kebab nebo pizzu? Vybrali si kebab, tak se jelo do mesta. Panacek zustal doma, ze hlida kocoury. Kdyz poslu decka samotne pro neco do kramu, tak jde. Ale on vi, kdyz se jede na vetsi nakup, ze je to na dyl a to se mu nelibi vubec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
29.1.21 09:02

@Kelsey Já myslím, že v nákupech (potravin) si zrovna dvakrát nelibuje žádné dítě. My když musíme vzít děti na větší nákup, jedeme tam, kde mají scan and go, to je trochu zabaví (načítání kódů a hlášení, za kolik v tom už jsme :P ), ale jinak moje děti taky radši počkají v autě, než by šly na běžný denní nákup. Beztak vědí, že mě o nic, co bych normálně nekoupila, nepumpnou :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
29.1.21 09:07
@unuděná píše:
@Kelsey Já myslím, že v nákupech (potravin) si zrovna dvakrát nelibuje žádné dítě. My když musíme vzít děti na větší nákup, jedeme tam, kde mají scan and go, to je trochu zabaví (načítání kódů a hlášení, za kolik v tom už jsme :P ), ale jinak moje děti taky radši počkají v autě, než by šly na běžný denní nákup. Beztak vědí, že mě o nic, co bych normálně nekoupila, nepumpnou :pankac:

Prostedni 9r. rada nakupuje. Ta ma ted rada, ze ji dam seznam, penize a vyslu je samotne. Jen mamko nechtej, at jdeme k Vietnamcum. Tam se sama boji chodit, ze jim nerozumi. Ale jinam bez problemu. I do mesta obvykle jedeme spolu my dve. V tomhle jsou jini.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
29.1.21 09:07

@unuděná Moje decka nakupovani jidla bavi. Rikam jim, co je na seznamu a oni nakladaji, jeste se pohadaji, kdo potlaci ten vozik, pred ktery minimalne to mladsi ani nevidi. :zed: A obcas jim z toho kapne nejaka dobrota nebo si koupi za svoje.

Starsi ale nesnasi nakupy bot a obleceni. Nechce si zkouset, je to pro nej ztrata casu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí