Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Svistice @Kelsey Tak to je fajn! Já kolem sebe v obchodech vidím vždycky ty zpruzelý děcka visící přes vozejk a kravící mezi regály, případně vynucující si sedmou sladkost
Moje děti baví to skenování, vážení ovoce v Bille a vykládání na pás. Ale většinou spěchám a to je pak otravuje ![]()
@unuděná Kvuli nakladce a vykladce je beru s sebou. Jde to rychleji od ruky. ![]()
Radši anonym abyste na mě nevolaly socialku
ale ja od cca dvou let nechávám dítě třeba na 5 minut doma samotné abych si třeba skočila na roh pro mliko.
@Svistice My asi nakupujeme trochu jinak. Děláme velký nákup jednou za týden až dva (pro ten většinou jen sjedeme-IGlobus nebo jede jen jeden z nas) a pak tak obden chodím pro pečivo/zeleninu. Beru malý košík do ruky. To je nebaví a rozhodně jsem rychlejší bez nich ![]()
Ano nechavam, ma u sebe mobil. Kdyby neco, at se semnou muze spojit.
Mám čerstve 5ti letého, nechávám ho když jdu pro poštu, 2× byl sám když jsem musela na rychlo do krámu, fakt pár minut, máme to kousek jen přes ulici. Z mobilu by tedy nezvládl zavolat, ale když řeknu cizímu neotvirat, dodrží to. Ale člověk nikdy neví, co může napadnout, i když ho radim k těm rozumnějším. A musím říct, že není zmatkar, tak 3mesice nazpět jsem s sebou svihla doma a zvladl dojit pro souseda naproti v chodbe.
Ne, moje dite je dost rozumny, ma 5, ale sem tam vymysli hrozny hovadiny, u kterych je schopne se zranit a nahoda je blbec, kvuli nakupu fakt ne, muze jit se mnou..
Tolik anonymů.. se asi všichni bojí, že na ně přijde sociálka ![]()
Mám dva syny a vím co si můžu u kterého dovolit,.. Jednoho najdu tam, kde jsem ho zanechala… u druhého si ani neumím přemýšlet vůbec o tom, že bych to měla zkoušet ![]()
Je to bohužel někdy nevyhnutelné. A to například v případě, že je jedno dítě nemocné a druhé ne, takže jedno dávám do školky a druhé ne. Tudíž ten nemocný 5letý ( v létě 6letý) zůstává doma pár minut sám u pohádky. Jsme oba pracující rodiče a dítě je třeba učit samostatnosti co nejdřív
Pokud toho je schopno.
Nikdy, pro mně byl max limit jít dolů pro poštu. Teď je dceři 7 let a máme 7 měsíčního, takže pokud přijde pošta, že bych musela dolů a zrovna spinká, tak poprosím o podání na poštu. Jinak jdu dolů s malým. Bydlíme ve 4. patře bez výtahu. Dcera by doma byla hodná, ale co kdyby se něco stalo mně, třebas na přechodu? Na tohle musí člověk taky myslet ![]()
Prvorozeneho nikoliv, druhorozeneho jsem bezne nechavala - neni to, dke meho, o veku, ale o mentalite, povaze ditete…
@shadowbabe píše:
Nikdy, pro mně byl max limit jít dolů pro poštu. Teď je dceři 7 let a máme 7 měsíčního, takže pokud přijde pošta, že bych musela dolů a zrovna spinká, tak poprosím o podání na poštu. Jinak jdu dolů s malým. Bydlíme ve 4. patře bez výtahu. Dcera by doma byla hodná, ale co kdyby se něco stalo mně, třebas na přechodu? Na tohle musí člověk taky myslet
pockej, ty nenechas doma 7mi mesicniho kdyz spi aby jsi sebehla k domovnim dverim pro postu, navic, kdyz mas doma 7mi lete dite?
@shadowbabe píše:
Nikdy, pro mně byl max limit jít dolů pro poštu. Teď je dceři 7 let a máme 7 měsíčního, takže pokud přijde pošta, že bych musela dolů a zrovna spinká, tak poprosím o podání na poštu. Jinak jdu dolů s malým. Bydlíme ve 4. patře bez výtahu. Dcera by doma byla hodná, ale co kdyby se něco stalo mně, třebas na přechodu? Na tohle musí člověk taky myslet
Vážně? Nemyslíš, že to už trošku hraničí s patologickým strachem? Co kdybys upadla doma na roh linky a omdlela? Nebo uklouzla ve vaně? Toho se nebojíš? Spícího kojence bych pod dohledem 7mi letého dítěte naprosto klidně nechala i déle, než ty 2 minuty než skočím pro dopis dolů..
Starší jsme mezi 5-6 rokem nechávala doma s mobilem někdy 1× z a14 dnu tak na 15-30 minut, když jsem s malou jezdila u paneláku s kočárkem, aby usnula…starší byla klidná, hodná…uměla zavolat.
Mladší jsem v podobném věku nechala doma 10-15 minut, když třeba byla namocná a já jsme starší vezla na kroužek…aby nemusel do zimy. Ale celou dobu jsem jí měla na mobilu na hlasitém odposlechu. Je větší divočák…
Ano u obou jsme měla trochu strach, ale vždy jsme byla na vše sama, manžel nepomáhala a byl pořád pryč, babičky daleko a nikdy nechtěly hlídat…
Na tech 20min nechavam od asi tri let, ale mam spolehlivy deti. Tv u nas nijak moc nebezi, takze o to vic vzdy sedely jak prikovany
Sestileta byla sama nejdele hodinu a pul, jinak byvaji obvykle doma i tretacka a patacka a to se pak zvladaji i samy ulozit. Ohledne pozaru apod.jsou pouceny, zakladni zdravovedu vedi teoreticky.
@tartaletka přesně. Já Teda nechala občas i tříletého, když jsem šla do školky pro staršího. On prostě nechce někdy jít, nutit ho nebudu. Řekne mi, že mám jít sama a počká na gauči u pohádky. Pustím mu ji a vždy jsem ho našla tam, kde byl a byla za 7 - 10nmin zpátky. Skolka je 1 ním rychlou chůzi.