Nechali byste čerstvě pětileté dítě půl hodiny samotné doma?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1332
30.1.21 15:38

V 5 letech bych se asi bála i u klidného dítěte, nevím no :think: A kor ještě když se jde do obchodu, může být fronta u kas, takže z max 20 minut pryč to může být třeba 40 minut :lol: Šla bych pouze kdyby byl obchod fakt za rohem a věděla jsem, že to nebude na dýl jak 10 minut a i tak bych měla nervy :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
706
30.1.21 16:15

Klidně bych nechala když je v klidu. Pustila pohádku, zavřela v pokojíku. V 5ti letech to není určitě nějaký vroucí batole co zkoumá svět. Rozhodne bych řekla jdu dolů k sousedi nebo do schránky aby ho nenapadlo vyjít ven na ulici a hledat maminku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1339
30.1.21 19:29

Dcera má čtyři roky a ne, nenechala. Ani za rok ne :D Je rozumná, žádný střevo ale o tom to podle mě není… Stane se cokoliv, zabouchneš si klíče, zlomíš klíč v zámku, uklouznes na schodech (ja jednou sletěla před barakem, zlomila si kotník a nahoru do bytu bych sama nedosla ) - proste jakákoliv blba náhoda a co pak. Radši bych ji vzala sebou do toho kramu :D Ale možná jsem přehnaně úzkostlivá…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2700
30.1.21 19:43

Dvouleté dítě bych doma nenechala ani minutu samotné. Pětileté tak na chviličku- vyběhnout s košem, pošťák atd. Já chtěla dceru(prvňačka, 7let) letos poprvé zkusit nechat 10 minut doma samotnou a skočit pro mladšího do školky(máme ji kousíček do baráku) a nevyšlo to. Sotva jsem zaklapla dveře, začla řvát jako túr, že se doma bojí. Jinak je samostatná až až, ale v tomhle prostě ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
30.1.21 19:58

Ty, co nenechaji ty ccca deti cca petilete deti ani 5 min doma samotne (posta, kos), to jim jako vzdy a vsude stojite za zadkem? Moje treba bezne posilam do popelnice s odpadky, za roh domu ke kontakum, jezdi na kolobrnde nebo kole okolo bytovky, jdou vyzvednou pizzu ke kuryrovi, dojdou si je kamaradum v ramci ulice…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Catherine.D
30.1.21 20:32

Nenechala. Ani osmileté. Zbytečný hazard - za mě

• Citovat
  • Upravit
13197
1.2.21 08:26
@Catherine.D píše:

mohu se zeptat, hazard v cem? 8mi lete dite prece uz chodi samo do skoly, zvladne se samoobslouzit v jidle, mam taky 8mi leteho a nechavam ho doma pri distancce i par hodin. nechci rypat, ale v cem je ten hazard u tak velkeho ditete?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
1.2.21 08:32
@Catherine.D píše:

8o 8o Tak to už je vážně síla názor. Osmileté děti u nás (na kraji Prahy) běžně chodí samy do školy, ze školy, za kamarády, ne hřiště. Včetně toho mého. Má normálně klíče, telefon, je poučený o všem, co se může stát a nevidím v tom problém. Větší mi přijde přehnaně úzkostlivá matka. Mimochodem, kde je ta hranice, kdy už dítě samotné necháš?

Jako chápu, že někteří mají temperamentnější děti, takže těch 5 let je takový mezník. Ale když ty děti budeme mít pomalu do puberty neustále pod dozorem, jak se naučí zodpovědnosti za vlastní chování? Zdravé rozhodování? Řešení nestandartních situací? To samo s věkem nepřijde ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
1.2.21 08:34

Mimochodem, z distanční výuky třetí třídy (minimálně polovina je ještě osmiletá) vím, že mraky rodičů nechávají děti celé dopoledne samotné doma :nevim: S počítačem, svačinou a telefonem v tom nevidím žádný problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
1.2.21 08:52
@unuděná píše:
8o 8o Tak to už je vážně síla názor. Osmileté děti u nás (na kraji Prahy) běžně chodí samy do školy, ze školy, za kamarády, ne hřiště. Včetně toho mého. Má normálně klíče, telefon, je poučený o všem, co se může stát a nevidím v tom problém. Větší mi přijde přehnaně úzkostlivá matka. Mimochodem, kde je ta hranice, kdy už dítě samotné necháš?Jako chápu, že někteří mají temperamentnější děti, takže těch 5 let je takový mezník. Ale když ty děti budeme mít pomalu do puberty neustále pod dozorem, jak se naučí zodpovědnosti za vlastní chování? Zdravé rozhodování? Řešení nestandartních situací? To samo s věkem nepřijde ;)

Dopada to tak, ze v osmi letech je dite moc male na to, aby si samo pripravilo tasku a slo s detmi z ulice samo z a do skoly, v deseti je male na to, aby bylo doma samo 20 minut mezi odchodem jednoho rodice a prichodem druheho, ve dvanacti je male na to, aby jelo busem 10 minut samo na krouzek a ve 14 si matka rve vlasy, protoze po nem chce, aby si udelalo samo vypisky do skoly, vybralo stredni skolu a slo nakoupit do supermarketu par drobnosti a ono je uplne prakticky nepouzitelny mimon.
Konkretni pripad z rodiny. :mrgreen:

Příspěvek upraven 01.02.21 v 09:04

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
97
1.2.21 09:00

Přesně, záleží na dítěti, starší bývala doma sama v 5letech občas, max 10 - 15 min a v pohodě, dívala se na pohádku. Ted ve skoro 7 letech minule dokonce hlídala spící 7m v kočárku, také max 15 min.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
1.2.21 09:02

@Svistice Je mi to jasný, myslím si totéž..
A to já jsem ještě (co tak pozoruji v okolí) poměrně připos. aná matka, protože třeba z té školy začal syn sám chodit až ve třetí třídě (bylo mu tedy čerstvě 8 )-některé děti zvládaly už na začátku 2.třídy :palec: Nechat ho celé dopoledne doma na online výuce si taky netroufám (pravda, nemusím, máme HO)-hodina mi přišla až dost :P No a jiné děti samy v tomto věku vstávají na budík, dají si snídani, připojí se a celé dopoledne to zvládnou :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8441
1.2.21 09:26

No nebýt nouzového stavu, tak kdo ví, jestli bych dceru nechala celý den samotnou. Ale jak se říká všechno zlé je k něčemu dobré a musím říct, že ji to obrovsky posunulo k samostatnosti. Je zrovna ten typ, co na všechno zapomíná. Ale teď vidím obrovský posun :palec: Teď už jí je deset, ale sama doma na distanční výuce bývá od loňského jara. A co vím, tak skoro všechny děti to mají stejně. :nevim: MHD ji teda jezdit nenechávám, ale to kvůli koroně, raději ji vozím autem :oops:
A co si pamatuji ze svého dětství, tak jsem ve školkovském věku chodila sama ven, od třetí třídy jsme se přestěhovali a já dojížděla do školy, asi ani nikoho nenapadlo, že by mě někdo do školy vozil :lol: Nakupovat jsem sama chodila ještě ve školce - máma mi napsala na papír, co mám koupit a já to ukazovala prodavačce a to jsem z města :nevim: Musíme děti motivovat k samostatnosti ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5185
1.2.21 09:37

Ono prostě záleží na dítěti a každá matka by měla být soudná a poznat zda je dítě schopné vydržet samo skládat lego nebo čučet na pohádky. Já bych dceru v tom věku nechala. Možná jsem i nechávala, už si nepamatuju. Odjakživa byla hrozně rozumná a od mala se o sebe příšerně bojí, takže nějaké lezení na nábytek, do okna, na vysoké prolézačky…to ani náhodou. I teď v 10 ti letech se ji snažím přesvědčit aby přihodila poleno do krbu a ani náhodou. :lol: A pak jsou děti, často kluci, koumáci u kterých nikdy nevíš, co za lumpačiny se jim zrovna honí v hlavě a nevíš co kde vyvedou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5185
1.2.21 09:42

@florenc Musím souhlasit. :palec: Moje dcera už byla taky hlídána úzkostlivěji než já. Asi je to nebezpečnější dobou. Všichni jsou si anonymní, nikdo se raději nestará o druhé, více aut, více úchylů…Už ve školkovém věku jsem lítala po celém sídlišti a toulali jsme se po parku na prolézačkách, hráli si u rybníka, v zimě na něm bruslili (dnes bych tam pustila děti jen přes mou mrtvolu), hlídali nás prostě starší kamarádi a sourozenci… Dnes když má jít dcera v 5 večer, kdy už je tma, od kamarádky z druhého konce vesnice, raději jí jdu naproti. Nepamatuju se, že by se tak někdy strachovala moje matka. Večer jen houkla z okna - domů! A jinak o nás nevěděla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí