Nechali byste čerstvě pětileté dítě půl hodiny samotné doma?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
6161
1.2.21 21:17
@Tomáš916 píše:
No to nevím, mě by to neskutečně vadilo. Výchova by měla být i o tom učení se samostatnosti do budoucna. Samozřejmě s ohledem na dítě a v lásce, ale tohle opečovávání je za mě strašně špatně. Ale tímto netrpí jen matky i když ty asi víc naštěstí, ale jelikož jezdím jako vedoucí na tábor, tak jsem viděl už hodně a není nic horšího, než přehnaně úzkostný otec. Ne jen, že na takových dětech je to na první pohled vidět a působí jim to problémy, ale i samotným dětem to většinou překáží.

Znám dva přehnaně úzkostné otce. Oba jsou to svagri. Ten jeden je teda asi nejak na diagnózu s tím, opravdu to přehání ve smyslu deti 10 a 12 let v pokoji kameru a samy mohou max po schodech ke vchodu, dal ne, no ze se neumí ani rozhlidnout, to nemusím rozebírat. Beze srandy. Oni na sebe nemusí dávat bacha, to dělá za ně tatínek. Nic, radši mlčím. A ten druhej radsi píchne kkuky skoro 4 a skoro 6 k telce nebo telefonu, ptz tak se jim nic nestane. Když se pak sejdou na chalupě s naším 5, velmi rychle se nejak zrakvi :nevim: Takže asi na tom neco bude. Táta kvočna je asi horší než máma kvočna.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1014
1.2.21 21:26
@Oli.Lyon píše:
Znám dva přehnaně úzkostné otce. Oba jsou to svagri. Ten jeden je teda asi nejak na diagnózu s tím, opravdu to přehání ve smyslu deti 10 a 12 let v pokoji kameru a samy mohou max po schodech ke vchodu, dal ne, no ze se neumí ani rozhlidnout, to nemusím rozebírat. Beze srandy. Oni na sebe nemusí dávat bacha, to dělá za ně tatínek. Nic, radši mlčím. A ten druhej radsi píchne kkuky skoro 4 a skoro 6 k telce nebo telefonu, ptz tak se jim nic nestane. Když se pak sejdou na chalupě s naším 5, velmi rychle se nejak zrakvi :nevim: Takže asi na tom neco bude. Táta kvočna je asi horší než máma kvočna.

V pokoji kameru? Tak to je totální mazec, to je snad na léčení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
2.2.21 07:21
@Catherine.D píše:
@unuděná

Tak každého věc. Já si hlídání zorganizovat umím, tak nemám důvod nechávat děti samotné doma.

To, ze si to někdo zařídit neumí a pak to prezentuje jako trénink samostatnosti dítěte mi přijde minimálně ubohý…
Říká se tomu opičí láska. Holky už ti to napsaly. Až v těch 12ti letech budeš chtít dítě osamostatnit, bude mu hrozit mnohem víc, než těm osmileťákům, co chodí sami ze školy a do školy. A představ si, že tady u nás jich je většina, co chodí kilometr a víc, přes několik silnic. Ty děti jsou prostě od malička vedeny k opatrnosti a bezpečnému chování. Já jsem na podzim taky byla na HO, mohla jsem pro něj chodit (takže představ si, taky si to umím zařídit :roll: ) ale zaprvé si připadal mnohem důležitější a dospělejší, když mohl jít sám a zadruhé ho to prostě učí zodpovědnosti. Neznám tu, klepy klep, z okolí ani jeden případ únosu, sražení dítěte autem apod.

A když jedu někam autem a nechávám děti chvilku samotné, není nic snazšího než si napsat do peněženky cedulku „děti samotné doma“ a adresu. Protože to dělám hodně nerada a uvědomuji si rizika. Zavolat na patřičná místa umí mé děti zhruba od těch 5ti let a dostat infarkt můžu i doma a bude to větší průšvih, protože z toho by děti byly asi víc rozhozené, než když se mám zdrží na nákupu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.2.21 08:16
@unuděná píše: Říká se tomu opičí láska. Holky už ti to napsaly. Až v těch 12ti letech budeš chtít dítě osamostatnit, bude mu hrozit mnohem víc, než těm osmileťákům, co chodí sami ze školy a do školy. A představ si, že tady u nás jich je většina, co chodí kilometr a víc, přes několik silnic. Ty děti jsou prostě od malička vedeny k opatrnosti a bezpečnému chování. Já jsem na podzim taky byla na HO, mohla jsem pro něj chodit (takže představ si, taky si to umím zařídit :roll: ) ale zaprvé si připadal mnohem důležitější a dospělejší, když mohl jít sám a zadruhé ho to prostě učí zodpovědnosti. Neznám tu, klepy klep, z okolí ani jeden případ únosu, sražení dítěte autem apod.A když jedu někam autem a nechávám děti chvilku samotné, není nic snazšího než si napsat do peněženky cedulku „děti samotné doma“ a adresu. Protože to dělám hodně nerada a uvědomuji si rizika. Zavolat na patřičná místa umí mé děti zhruba od těch 5ti let a dostat infarkt můžu i doma a bude to větší průšvih, protože z toho by děti byly asi víc rozhozené, než když se mám zdrží na nákupu.

Hele, tvoje věc. Autem jet někam a nechat malé děti/dítě doma samotné, je pro mě hazard a neudělala bych to. Já taky samozřejmě posílám děti určitou trasu samotné…mají tak dobrodružství. Ale, v tu chvíli jsme domluvení s více lidmi a šmírujeme je a nenápadně hlídáme. Nás do mých 13-ti let hlídala na střídačku doma babička, rodiče, tety a pak nás nechali ze dne na den samotné doma a žádný problém. Samozřejmě nás učili od ranného dětství umět připravit si jídlo, udělat domácí práce, postarat se o hospodářství a zvířata, připravit do školy, naštípat třísky. Venku to bylo mnohem jednodušší, než teď! Na vesnici byl minimální provoz, ven chodila banda třeba 20-ti dětí v rozmezí 7-15 let a všichni dávali na sebe pozor! K tomu byla na každém kroku celý den babka (Kelišová) v okně, či na zahradě před barákem a ty defacto monitorovaly veškerý pohyb :). Nebyl tedy problém, se kohokoliv zeptat, zda neví, kde je jejich Anička a ti okamžitě věděli a řekli + co jejich dítě celou dobu dělalo :lol:… Dnes ani v paneláku o sobě rodiny neví nic 8).

• Citovat
  • Upravit
8441
2.2.21 08:55
@Anonymní píše:
Hele, tvoje věc. Autem jet někam a nechat malé děti/dítě doma samotné, je pro mě hazard a neudělala bych to. Já taky samozřejmě posílám děti určitou trasu samotné…mají tak dobrodružství. Ale, v tu chvíli jsme domluvení s více lidmi a šmírujeme je a nenápadně hlídáme. Nás do mých 13-ti let hlídala na střídačku doma babička, rodiče, tety a pak nás nechali ze dne na den samotné doma a žádný problém. Samozřejmě nás učili od ranného dětství umět připravit si jídlo, udělat domácí práce, postarat se o hospodářství a zvířata, připravit do školy, naštípat třísky. Venku to bylo mnohem jednodušší, než teď! Na vesnici byl minimální provoz, ven chodila banda třeba 20-ti dětí v rozmezí 7-15 let a všichni dávali na sebe pozor! K tomu byla na každém kroku celý den babka (Kelišová) v okně, či na zahradě před barákem a ty defacto monitorovaly veškerý pohyb :). Nebyl tedy problém, se kohokoliv zeptat, zda neví, kde je jejich Anička a ti okamžitě věděli a řekli + co jejich dítě celou dobu dělalo :lol:… Dnes ani v paneláku o sobě rodiny neví nic 8).

Tak Kelišovou snad nikdo už nepotřebuje, když mají děti GPSku na mobilu/hodinkách a je možnost kdykoliv dítěti zavolat nebo naopak, když dítě potřebuje, tak zavolá, což je daleko lepší, než dřív :nevim: O dceru mám hroznej strach, ale ven ji ve městě normálně pouštím, akorát bych ji připravila o kamarády a dětství, kdybych ji nedůvěřovala :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
2.2.21 09:04
@Anonymní píše:
Hele, tvoje věc. Autem jet někam a nechat malé děti/dítě doma samotné, je pro mě hazard a neudělala bych to. Já taky samozřejmě posílám děti určitou trasu samotné…mají tak dobrodružství. Ale, v tu chvíli jsme domluvení s více lidmi a šmírujeme je a nenápadně hlídáme. Nás do mých 13-ti let hlídala na střídačku doma babička, rodiče, tety a pak nás nechali ze dne na den samotné doma a žádný problém. Samozřejmě nás učili od ranného dětství umět připravit si jídlo, udělat domácí práce, postarat se o hospodářství a zvířata, připravit do školy, naštípat třísky. Venku to bylo mnohem jednodušší, než teď! Na vesnici byl minimální provoz, ven chodila banda třeba 20-ti dětí v rozmezí 7-15 let a všichni dávali na sebe pozor! K tomu byla na každém kroku celý den babka (Kelišová) v okně, či na zahradě před barákem a ty defacto monitorovaly veškerý pohyb :). Nebyl tedy problém, se kohokoliv zeptat, zda neví, kde je jejich Anička a ti okamžitě věděli a řekli + co jejich dítě celou dobu dělalo :lol:… Dnes ani v paneláku o sobě rodiny neví nic 8).

Jo, vaše věc :nevim: Jen se mi nelíbí tvůj postoj a Keliškování už vůbec ne. Syna jsem sledovala z povzdálí jen při první samostatné cestě ze školy, abych měla jistotu, že se rozhlíží a nedělá kraviny. Jinak máme telefony a důvěru.
Mě třeba naši běžně nechávali hlídat ségru od cca jejích 2 let (já jsem o 7 let starší) a tchýně zrovna vyprávěla, jak bylo za jejích mladých let běžné nechávat děti, i předškolní, v noci samotné doma a rodiče šli do vedlejší dědiny na zábavu. Takže nemyslím, že je to otázka doby. Naopak, úzkostliví rodiče (speciálně matky) je trend poslední generace. Jsem zvědavá, co z toho vzejde :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.2.21 09:18
@unuděná píše:
Jo, vaše věc :nevim: Jen se mi nelíbí tvůj postoj a Keliškování už vůbec ne. Syna jsem sledovala z povzdálí jen při první samostatné cestě ze školy, abych měla jistotu, že se rozhlíží a nedělá kraviny. Jinak máme telefony a důvěru.
Mě třeba naši běžně nechávali hlídat ségru od cca jejích 2 let (já jsem o 7 let starší) a tchýně zrovna vyprávěla, jak bylo za jejích mladých let běžné nechávat děti, i předškolní, v noci samotné doma a rodiče šli do vedlejší dědiny na zábavu. Takže nemyslím, že je to otázka doby. Naopak, úzkostliví rodiče (speciálně matky) je trend poslední generace. Jsem zvědavá, co z toho vzejde :P

V pohodě. Naši tohle nikdy nedělali a to mají skoro 60 let, ani prarodiče. Nejsem úzkozlivá, ale vím, co všechno se může stát (deformace z povolání) během pár minut bez dohledu…nenechala bych ani dítě v autě na parkovišti na 5 minut. Naše 5 a 7 leté děti mobil nemají, ani tablet.

• Citovat
  • Upravit
53190
2.2.21 09:22
@Anonymní píše:
V pohodě. Naši tohle nikdy nedělali a to mají skoro 60 let, ani prarodiče. Nejsem úzkozlivá, ale vím, co všechno se může stát (deformace z povolání) během pár minut bez dohledu…nenechala bych ani dítě v autě na parkovišti na 5 minut. Naše 5 a 7 leté děti mobil nemají, ani tablet.

Aha, takže děti máš ještě malinké. Víš, on ten tvůj postoj může být za rok úplně jiný. Až ti starší řekne, že chce jít po škole s kamarády na hřiště, tak mu/jí to zakážeš? Ono to fakt není jen o tom, že ty je chceš chránit. A stát neštěstí se může během minuty i když jsi u toho ty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.2.21 09:34
@unuděná píše:
Aha, takže děti máš ještě malinké. Víš, on ten tvůj postoj může být za rok úplně jiný. Až ti starší řekne, že chce jít po škole s kamarády na hřiště, tak mu/jí to zakážeš? Ono to fakt není jen o tom, že ty je chceš chránit. A stát neštěstí se může během minuty i když jsi u toho ty.

My je máme jinak naučené… samozřejmě chodí s kamarády ven, ale my jsme banda, 4 rodiny a scházíme se všichni dohromady, včetně dospělých. Děti si hrají a my se bavíme jinak ;). Nikomu to nevadí a to je některým 10 let. Diskuze je o tom, zda byste nechali čerstvé 5 leté dítě sami doma… Ne, nenechali!… může být šikovné, samostatné, působit sebevíc dospěle, tak furt je to malé dítě.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
2.2.21 09:40

@unuděná ano, neštěstí se stát před tebou může, ale jsou to úrazy… Já myslím zbytečnou smrt dítěte, které jsi mohla zabránit. Dítě se před tebou neutopí, neuhoří, či nespadne z okna…

• Citovat
  • Upravit
53190
2.2.21 09:46
@Anonymní píše:
@unuděná ano, neštěstí se stát před tebou může, ale jsou to úrazy… Já myslím zbytečnou smrt dítěte, které jsi mohla zabránit. Dítě se před tebou neutopí, neuhoří, či nespadne z okna…

Tak to se ale neutopí, neuhoří ani nespadne z okna ani bez mé přítomnosti. Nebo si vážně myslíš, že by rozumný předškolák (edit: nebo dejme tomu ten osmileťák) šel napouštět vanu, aby se utopil, případně skákal z okna nebo nevěděl, co má dělat, když hoří? Mé děti to vědí :nevim: A taky bydlíme ve 2.nadzemním patře :P
Jinak k tomu hromadnému scházení s jinými rodinami - to běžně děláte denně? Nepracujete? Máte čas sedět dvě, tři hodinky na hřišti a pozorovat bandu vašich dětí? Já teda asi něco dělám špatně, ale kolem 13té hodiny, kdy jim končí škola, obvykle pracuji. A vysedávání na hřišti jsem si užila dost a dost na rodičáku :jazyk:

Příspěvek upraven 02.02.21 v 09:56

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
78493
2.2.21 09:53

@unuděná jen připomínka - myslíš, že kdyby se ti něco stalo v autě, tak že někdo se bude přehrabovat v tvé peněžence? to se obávám, že ne, na to nikdo nemá právo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
2.2.21 09:55
@stinga píše:
@unuděná jen připomínka - myslíš, že kdyby se ti něco stalo v autě, tak že někdo se bude přehrabovat v tvé peněžence? to se obávám, že ne, na to nikdo nemá právo

Tak do kabelky vlezou jako první - najít telefon, volat příbuzným. Takže ano. Je to dokonce tuším doporučení složek integrovaného systému, někde jsem to kdysi četla :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.2.21 10:07
@unuděná píše:
Tak to se ale neutopí, neuhoří ani nespadne z okna ani bez mé přítomnosti. Nebo si vážně myslíš, že by rozumný předškolák šel napouštět vanu, aby se utopil, případně skákal z okna nebo nevěděl, co má dělat, když hoří? Mé děti to vědí :nevim: A taky bydlíme ve 2.nadzemním patře :P
Jinak k tomu hromadnému scházení s jinými rodinami - to běžně děláte denně? Nepracujete? Máte čas sedět dvě, tři hodinky na hřišti a pozorovat bandu vašich dětí? Já teda asi něco dělám špatně, ale kolem 13té hodiny, kdy jim končí škola, obvykle pracuji. A vysedávání na hřišti jsem si užila dost a dost na rodičáku :jazyk:

Hele, byla jsem u toho, kdy rozumné 5-ti leté dítě uhořelo a maminka byla vedle u sousedky na kafíčku. Jeho 8- letý sourozenec stihl utéct. O případech, kdy rodič nechal tak malé dítě chviličku samotné na zahradě ( 5 až 15 minut) a ono se mu utopilo v bazénu, či v septiku, ani nemluvím. Neděláme to denně, pochopitelně, jednou jsou s babičkou, podruhé se švagrovou a jejími dětmi, mají svůj program, pak hromadně u nás, či u druhého, pak venku tam a tam… furt někde, ale vždy pod dohledem dospělého. Já dělám dvanáctky, tudíž jsem jen dva dny v týdnu na celý den pryč, takže zbylých 5, mám čas na děti a nedělá mi problém, jít s nimi na celý den pryč.

• Citovat
  • Upravit
78493
2.2.21 10:15
@unuděná píše:
Tak do kabelky vlezou jako první - najít telefon, volat příbuzným. Takže ano. Je to dokonce tuším doporučení složek integrovaného systému, někde jsem to kdysi četla :mavam:

no já vím o opaku, že i když tobě jako zraněné někdo volá na mobil, záchranáři nesmí tvůj mobil zvednout, protože mají takový příkaz, že neví, jestli by s tím volajícím informace „nešlehla“, tak je lepší volajícího nechat v kruté nejistotě
volající musí obvolávat nemocnice a policii, zda se jeho blízkému nic nestalo, když mu nebere telefon a nevrátil se domů

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí