Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@kontramatka píše:
já bych řekla, že to je normálnější režim, když jde dítě spát po večerníčku a ráno vstává v pět, než když jde spát po kriminálce Miami a ráno nechce vstát ani v půl osmý.
Nevím přesně, jak to souvisí s televizí, ale na buzení dítěte v 5 hodin ráno mi nepřipadá nic moc normálnějšího. Zejména v zimě za hluboké tmy to není nic přirozeného ![]()
@Anonymní píše:
Tak si zkus dohledat diskuzi tady na emiminu, kde řešily maminky po RD kdy jim přijdou peníze z pracáku, podpora. Byla jsem v šoku z toho, kolik jich bylo. A jejich výmluvy typu, že do bývalé práce je nevezmou, že pracovat jen na částečný úvazek se nevyplatí, kam dám dítě a podobně mi přišly vyloženě směšné.
A co když to není výmluva?? Spousta mamin se nemá po rodičáku kam vrátit. Nebo je nevezmou jen proto, že mají děti. Někde na pracovní dobu neseženeš školku. A částečný úvazek dají jen někde a jen na něco. A bývá mizerně placenej, takže když to zkombinuješ třeba s dojížděním, placením školky, tak to opravdu tak fajn není.
Asi ano, jsou ženy, kterým se nechce, ale taky jsou ženy, kterým se to opravdu zkombinovat nepodaří a nebo nevyplatí.
@ivašot. píše:
Přežít se dá hodně věcí, ale je to opravdu nutné?
Nutné to není, člověk musí jen platit daně a umřít.
Ale na druhou stranu, život se neskládá jen z příjemných věcí, máme zodpovědnost za naše rozhodnutí, pořídili jsme si rodinu, tak se starejme. Je to otázkou priorit, dítě vstává o chvilku dříve, ale zase mu můžu dopřát jinak. Nebo se můžu válet doma a ukazovat mu, že správný chlap do práce nechodí.
Já dávám dítě do školky na 9 a vyzvedávám v 15:30 z toho 2 hodiny ve školce chrní. Maximálně mi vyhovuje, že nemusim dítě tahat z postele o šesté ráno, ale muže spát do 7:15, kdy vstává pořád.
Prosím vás lidi dojíždějí vlakama a autbusama za prací a tahají děti do školek ještě dávno před tím, než kohout zakokrhá. Vstávat se nechce nikomu. Ale není to žádná újma na zdraví. Prostě režim na který si každý zvykne. Žádná tragédie se nekoná. A jsou děti ve sportovních školách, které mají tréninky před vyučováním a atd atd. ![]()
@zoidberg píše:
Nutné to není, člověk musí jen platit daně a umřít.
Ale na druhou stranu, život se neskládá jen z příjemných věcí, máme zodpovědnost za naše rozhodnutí, pořídili jsme si rodinu, tak se starejme. Je to otázkou priorit, dítě vstává o chvilku dříve, ale zase mu můžu dopřát jinak. Nebo se můžu válet doma a ukazovat mu, že správný chlap do práce nechodí.
Celá diskuze už je hodně vyhrocená. Pořád to beru tak, že mezi buzením dítěte v 5 hodin ráno a válením se „správného“ chlapa případně líné matky doma, je ještě milion variant. A každé rodině může vyhovot něco jiného.
@Šarlota4 píše:
Já dávám dítě do školky na 9 a vyzvedávám v 15:30 z toho 2 hodiny ve školce chrní. Maximálně mi vyhovuje, že nemusim dítě tahat z postele o šesté ráno, ale muže spát do 7:15, kdy vstává pořád.
vidíš u nás funguje že dítě musí být ve školce do osmi
@kontramatka píše:
Prosím vás lidi dojíždějí vlakama a autbusama za prací a tahají děti do školek ještě dávno před tím, než kohout zakokrhá. Vstávat se nechce nikomu. Ale není to žádná újma na zdraví. Prostě režim na který si každý zvykne. Žádná tragédie se nekoná. A jsou děti ve sportovních školách, které mají tréninky před vyučováním a atd atd.
není to pravda… pro tělo není přirozené a ani zdravé vstávat nuceně podle budíku. Ano člověk si zvykne na hodně věcí, je jen otázka, jak se to v budoucnu projeví na jeho zdraví.
@kontramatka No tragédie to není, ale řeknu ti, že je to poznat. Učím na základce, kde se kvůli autobusům začíná v 7:10. Aby se děti z okolí dostaly a zároveň pak stihly autobusy domů. Družina i školka tak fungují od 6ti.
A cítíme to, jak my, tak děti, které jsou v té družině třeba od 6ti, a pokud nejsou místní a musí dojíždět, tak taky vstávají kolem šesté někdy i dřív.
Obvzlášť v zimě je to znát a na těch, kteří jestě jezdí do města na kroužky, tak ti jsou opravdu unavení.
Jako je mně jich líto, když přijdeš v šest do družiny a ony už tam mžourají a některé tam jsou třeba do čtyř. To je masakr. Hlavně když vidíš ty prvňáčky. ![]()
@ka2ka píše:
vidíš u nás funguje že dítě musí být ve školce do osmi
No u nás do 9, ale to je tím, že je soukromá. Na státní bychom tu nedosáhli, ale stejně bych tam dát nechtěla, vyhovují mi právě tyto podmínky. Až bude muset do státní, tak holt bude vstávat dřív.
@Kobliha51 píše:
Otec je a nebo není?
no dejme tomu, že dojíždí do práce, takže ráno odjíždí dřív a vrací se později? Nebo pracuje tak, že odjede v pondělí ráno a vrátí se v pátek odpoledne? A nebo pracuje na směny? Možností je spousta… vím sama, jak je docela náročné zkombinovat to, když mám nějakou akci a jsem celý den pryč… a holky mají kroužky tak, že se to kryje… a to tak, že se nedá v jednom stihnout zavézt jednu tam a druhou zase jinam… a určitě to tak má víc rodin… ![]()
@Šarlota4 píše:
Tam ale tu osmihodinovou pracovní dobu nenacpeš, že? ![]()
No je to asi nutné, tak to tak je. Kdyby lidem stačila ranní rosa a vzduch, tak by do práce nemuseli a děti by spinkali jak potřebují. ![]()
@Keyllah píše:
Tam ale tu osmihodinovou pracovní dobu nenacpeš, že?
Ne ne dělám z domu, klasický úvazek bych určitě takto nestihla. Hodinu denně mi zabere 2× cesta do školy tam a zpět.
Příspěvek upraven 16.03.18 v 14:32
@kontramatka píše:
No je to asi nutné, tak to tak je. Kdyby lidem stačila ranní rosa a vzduch, tak by do práce nemuseli a děti by spinkali jak potřebují.
a právě proto není nic špatného na tom, když matka zůstane doma a nepracuje, když je uživí chlap