Proč je tolik žen, co po mateřské nechtějí pracovat?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
36504
16.3.18 13:30
@Anonymní píše:
Přečetla jsem celou diskuzi, předem holky promiňte anonym, ale je to citlivé téma.

Na můj vkus jste některé zakladatelku zbytečně sprdly. Já ten dotaz naprosto chápu. Předem upozorňuji, děti zatím nemám, ale i tak k tomu mám co říct. Mám mamku, teď jí bude 50. Je to poměrně normální, vcelku zdravá ženská (má maximálně tak lehké astma, ale to já třeba taky). A moje maminka nepracuje. Prostě nechce. Odjakživa. S námi byla doma 14 let, šla do práce když jsem byla ve třetí třídě ZŠ, bráchu mám o 5 let staršího, takže jsme byli samostatní, vycepovaní, doma jsme uklízeli a brácha mě bez problému vodil ze školy, chodili jsme do stejné, jen jsem třeba hodinku nebo dvě počkala v družině, když měl delší vyučování. Ani to mou maminku nenahnalo do práce dřív, ještě i smlouvala, že do práce nechce. Pak pracovala, to je pravda. Měla nenáročnou práci v administrativě, my jako děti jsme uklízeli domácnost, a přesto mamka s oblibou vyprávěla, jak je strhaná (končila ve 3 hodiny odpoledne). Poté o práci přišla a od té doby to stojí za houby. Je to už 8 let a za tu dobu napracovala asi 7 měsíců, jednou jsem to počítala. Zbytek pobírala nemocenskou (dostala chřipku a zůstala rok doma), případně pracák, případně se nechá živit od nás, protože s bráchou jsme už dospělí pracující lidé. Veškeré naše snahy, aby začala pracovat, zůstaly nenaplněné…

Je mi 23 let, nad dětmi v nějakém horizontu 5 let uvažuji. A musím říct, že mamka na mě funguje trochu jako odstrašující příklad :? Již nyní uvažuju, jak to bude, až nastoupím na rodičovskou. Obhlížím se předem po práci, co by umožňovala třeba výpomoc z domova na poloviční úvazek, aby můj muž nebyl jediným zdrojem peněz v domácnosti. Přemýšlím, že bych šla jen na dvouletý rodičák, aby příspěvky byly vyšší (ano, vím že je pak problém se školkami, doufám jen, že jako slabší ročník budou i moje děti slabší ročník a míst bude ve školce více). Největší strach mám totiž z toho, že jednou budu stejná. Taky se snažím sama sebe co nejvíce realizovat teď, dokud to jde :) Nechci prostě dopadnout jako moje maminka…
říká se mi to s ohledem na Tebe těžko, ale maminka prostě byla líná pracovat.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4462
16.3.18 13:30

Já bych doma být nemohla, do práce jsem se těšila moc, ale v některých případech to chápu. Někde je třeba chlap celý týden pryč, nejsou babičky, prostě problém s vyzvedáváním děcek. A také se někomu nevyplatí chodit do práce, když má třeba 3 děti, které na střídačku pořád marodí a musí s nimi být pořád doma :nevim: Důvody můžou být různé. Každý ať si udělá, jak uzná za vhodné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kobliha51
16.3.18 13:32
@Regina Hero píše:
tak logicky… kolik času asi má, pokud by vyzvedla dítě po návratu z práce (takže mezi čtvrtou a pátou hodinou), dejme tomu to dítě ještě zavezla do nějakého kroužku (takže návrat domů někdy kolem půl sedmé?), dítě pak píše úkoly, matka chystá večeři… v kolik asi chodí spát? Může zapojit děti, jasně, druhé dítě půjde s ní a zatímco první dítě bude v kroužku, matka bude mít třeba hodinu čas na to druhé… no, ať chceme nebo ne, pravda je taková, že čas se nenatáhne… a když rodiče jsou v práci do té půl čtvrté nebo pěti hodin, jak je dnes dost běžné (pokud ne déle), tak večer ten čas nenahoníš… :nevim:
Nebo jak konkrétně bys viděla ten denní rozvrh ty?

Otec je a nebo není?

• Citovat
  • Upravit
17306
16.3.18 13:33
@muffin81 píše:
@ka2ka Ahoj, nečetla jsem celou diskuzi…teď na 28 stran nemám. Jen připíšu svůj názor. Jsem taky na mateřský, do práce se budu vracet. Ikdybych nechtěla (moje práce mě baví), tak z finančního hlediska musím…Nicméně, chápu, že někdo nechce jít zpátky do práce…a když nemusí, tak proč ne. Nepovažovala bych jejich argumenty za výmluvy, ale prostě za ARGUMENTY. Kde je psaný, že se musí chodit do práce…jinak jsi špatná a líná ženská. Já nevím jak vy…ale já jsem doma se dvěma dětma a celej den se nezastavím…až půjdu do práce, tak na spoustu věcí co dělám teď se budu muset vykašlat. Být vdaná za milionáře a mít jistotu, že i potom, co by se na mě vyprd budu mít dostatečnou rentu až do stáří…tak bych svojí účast na pracovním kolotoči taky fakt zvažovala. Mě práce doma kolem dětí a domácnosti docela naplňuje…žádný stres, nepříjemné vztahy na pracovišti, vše co dělám, tak má smysl…Spíš mě zaráží, kolika ženským vadí, když se nějaká jiná matka rozhodne po mateřské do práce nevrátit…upřímně nechápu co je jim po tom :)

Myslím, že v tom bude částečně závist a částečně pocit nespravedlnosti. A u emancipovaných žen možná i pohrdání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80062

@Kobliha51 On klidně může být, ale když se vrací z práce třeba v šest večer nejdřív, tak těžko bude vyzvedávat děti z družiny. A některá zaměstnání taková jsou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kobliha51
@lucenka píše:
v čem je pro dítě lepší vidět matku dvě hodiny denně oproti třeba celému odpoledni/dni?

Co pořád máte s těmi dvěma hodinami. Zeptej se @renap, ta to má spočítaný. Já to měla jinak.

• Citovat
  • Upravit
9491
16.3.18 13:34
@lucenka píše:
v čem je pro dítě lepší vidět matku dvě hodiny denně oproti třeba celému odpoledni/dni?

No to už právě kobliha vysvětlila, je to super pro děti vidět uhoněnou matku, která na ně nemá čas, protože aspoň vidí, že nic není zadarmoo a že se naučí taky makatDěti přece nepotřebují trávit čas s rodiči, hlavně že makají :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9491
16.3.18 13:36
@Kobliha51 píše:
Co pořád máte s těmi dvěma hodinami. Zeptej se @renap, ta to má spočítaný. Já to měla jinak.

Takže ty jsi nedělala na plný úvazek? Jestli ano, tak to prostě časově nevychází, s tou prací a časem na děti. Jedině, že by dělala jenom noční, to pak asi jo, jinak nevim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kobliha51
16.3.18 13:39
@inkakřivák píše:
@Kobliha51 On klidně může být, ale když se vrací z práce třeba v šest večer nejdřív, tak těžko bude vyzvedávat děti z družiny. A některá zaměstnání taková jsou.

Mě je to fakt jedno, když to někdo nestíhá. Tak dám jen příklad: může zatím uvařit nebo připravit večeři a něco poklidit. Může s dalšími dětmi udělat úkoly. Vždyť je tolik možností jak to udělat. Přece nejsou všechny rodiny stejné, nebo jo? Nebo tady budeme dělat modelový příklad: Matka 35 let pracuje, dítě 4 roky, druhé 6 let, matka chodí z domu v 7 hodin a. t. atd. a když bude matka mít 25 let a bude chodit z domu v 6 tak to budeme všechno přepočítávat? To snad ne. Co rodina, to jiný režim. Někdo zvládne všechno, někdo nic a nebo málo. Někdo má hodně sil, někdo málo, někdo je zdravý, jiný nemocný. Fakt to to tady chcete paušalizovat? To přece vůbec nejde.

• Citovat
  • Upravit
9491
16.3.18 13:39
@Kobliha51 píše:
Co pořád máte s těmi dvěma hodinami. Zeptej se @renap, ta to má spočítaný. Já to měla jinak.

Nic nemam spočítaný, mě se tohle netýkalo, já dělal 12 ky, směny. Ale logicky, když se dělá na plný úvazek ranní, tak se chodí z práce kolem 16 hod, nebo ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.3.18 13:40
@Kobliha51 píše:
Jak ti to ublížilo?

To nevím, snad nijak. Jako předškolák a školák jsem tedy byla dost nezralá a úzkostlivá, bázlivá. Ale třeba bych taková tehdy byla kdykoliv. A bylo tam jistě více faktorů pro takové mé chování. Těžko se to posuzuje, ale že šla mamka za kariérou, tak bych to klidně nazvala a na to jsem reagovala.

• Citovat
  • Upravit
3739
16.3.18 13:41

Já jsem diskusi nečetla, ale klidně si umím představit pár měsíců být doma, splnit si nějaké svoje věci, na které mi nezbývá normálně čas a energie…odpočinout si, nějaký kreativní kurz bych si taky naordinovala…třeba kurz vaření humra nebo tak něco… :jazyk:
Kdybychom měli hospodářství a dům, zcela jistě by mi být doma nevadilo. Ale v paneláku bych se brzo cítila tak trochu zapikaná. i když kdo ví. Úplné nic snad nedělá nikdo. Ale mám ráda kamarádky, které jsou takto doma, protože mám komu dávat hlídat děti :jazyk: :jazyk: :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kobliha51
@renap píše:
Takže ty jsi nedělala na plný úvazek? Jestli ano, tak to prostě časově nevychází, s tou prací a časem na děti. Jedině, že by dělala jenom noční, to pak asi jo, jinak nevim.

Ty mě chceš pořád dostrkat k tomu, že to nejde. Jde, zažila jsem to. A tím bych to uzavřela. necháme si každá svůj názor. A úvazek byl plný. A ještě mají ty moje děti z toho hroznýho života vystudované vysoké školy. A velmi dobře placenou práci. Chudáci, museli se snažit odmalička a ono se jim to vyplatilo.

Příspěvek upraven 16.03.18 v 13:47

• Citovat
  • Upravit
41182
@renap píše:
Nic nemam spočítaný, mě se tohle netýkalo, já dělal 12 ky, směny. Ale logicky, když se dělá na plný úvazek ranní, tak se chodí z práce kolem 16 hod, nebo ne?

Tak jeden může chodit třeba na pátou/šestou a být tak doma o dost dřív a bez problému vyzvednou ze školky/školy a ten druhý zase vodí ráno a dojde odpo, kdy už jsou třeba děti naučený nebo je navařeno…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17306
16.3.18 13:44
@renap píše:
Takže ty jsi nedělala na plný úvazek? Jestli ano, tak to prostě časově nevychází, s tou prací a časem na děti. Jedině, že by dělala jenom noční, to pak asi jo, jinak nevim.

Zbytečně to ženeš ode zdi ke zdi. Zkusme vycházet z většinového modelu, tedy dle zákoníku práce máme úvazek 40 h týdně, což je 8 hodin denně. Takže kupříkladu já končím v práci v 15:00 (spousta mých kamarádů ve fabrikách končí už ve 14:00), v 15:20 jsem ve školce, v 15:40 nakupuji a v 16:00 chystám doma klukům svačinu. A to jsem na to sám, v rodinách, kde jsou dva rodiče, to musí být ještě pohodlnější. Mám dost času na úkoly, vaření, úklid i logopedii s mladším. A rozhodně je to pro děcka výchovnější, než vidět jak se rodič válí doma a všeobecný přehled získává koukáním na Ulici.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí