Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@zoidberg píše:
Ale to je prostě o pohodlnosti, ne proto, že bu „musela“ být doma. Náš systém je natolik propracovaný, že alespoň částečný úvazek je umožněn skoro vždy.
To není.
@Ploskutáček píše:
Souhlasím, ale jak už jsem tu kdysi psal, osobně jsem na slovo „kariéra“ háklivý, dost často se to v souvislosti s ženskýma používá trochu s pejorativním nádechem = dělá kariéru, kašle na rodinu.Vědkyně, právnička, doktorka ani inženýrka kariéru fakt nedělají. Kariéru vnímám jako to, když to chce někdo někam dotáhnout, myšleno postavením, platem, chce stoupat dál, výš, třeba že řadová manažerka to chce dotáhnout na ředitelku. Třeba. Nebo doktorka na primářku. Třeba. Ale většině žen prostě jejich práce stačí a nemají potřebu si něco dokazovat. To je věčná otázka, jestli jde skloubit práce a rodina. Práce nesmí užírat příliš času, když bude manažerka v práci 12 hodin denně, najme si chůvu, tak možnost to sice je, ale neodnesou to ty děti citově? Jak je to třeba v USA? Netrvá tam mateřská jen 6 týdnů? Pak můžou někteří zaměstnavatelé v rámci benefitů nechat matku doma tři nebo šest měsíců. Po uplynutí této doby musí žena zaměstnání opustit. Z USA bych si tedy asi příklad nebral, to jen do dokreslení, jak to je nastaveno tam. A nevím, jestli to je v Americe samej citovej deprivant, nebo ne.
Příspěvek upraven 16.03.18 v 09:47
Když jsem byla půlroční, mamka šla dělat kariéru. Dala přednost doktořině, přede mnou. Mě vozili k chůvě a do jeslí. Prý mohla být se mnou, otec by nás normálně uživil. Takže podle mě se i doktořina dá považovat, jako že dá žena přednost kariéře. prosím o anonym.
@Anna766 píše:
Takové o kterých Šmoula píše taky znám, tam je ale jaksi problémek v tom že nepracují ani mnozí chlapi.Tam je to mentalitou, ne starostmi o rodinu. Říká se jim nepřizpůsobiví…
jasně, ale to není případ žen, o kterých je tato diskuze…
@Anonymní píše:
Když jsem byla půlroční, mamka šla dělat kariéru. Dala přednost doktořině, přede mnou. Mě vozili k chůvě a do jeslí. Prý mohla být se mnou, otec by nás normálně uživil. Takže podle mě se i doktořina dá považovat, jako že dá žena přednost kariéře. prosím o anonym.
Jak ti to ublížilo?
@zoidberg píše:
Ale to je prostě o pohodlnosti, ne proto, že bu „musela“ být doma. Náš systém je natolik propracovaný, že alespoň částečný úvazek je umožněn skoro vždy.
Castecny uvazek je porad sci-fi. Ja ho mela jen diky tomu, ze jsem mela německého zamestnavatele a v Nemecku je to bezne, tak s tim tady v prazske pobočce taky nemely problém, když jsem na konci roku hledala místo a jen zkusmo nadhodila něco o zkracenem uvazku, tak na mne koukali, jestli jsem se nezbláznila. Ja dohodila ze kvůli dojizdeni a uz tak blbe nekoukali. TEd v době homeofficu a sdilenych officu porad se nekteri zamestnavatele tvari jak zkraceny jak kdyby clovek chtel kdo vi co…A to jsem hledala ve velkych nadnárodních koncernech…
@zoidberg píše:
ano? Ještě chvilku o tom povídej, to je hezká pohádka… ![]()
Přijde mi ideální kompromis poloviční, nebo tříčtvrteční úvazek nejdřív po tom třetím roce věku dítěte. Matka vypadne mezi lidi, ale má čas se dětem věnovat déle než mezi večeří a postelí.
Klasická pracovní doba ještě s dojížděním mi přijde obecně pro život šílená. Vidím to u muže – přijde domů a je pro něj drahá každá volná minuta. A pak šup spát, protože se ráno vstává. Kolotoč. Já mám i teď poloviční, protože u toho studuji. A do plného, pokud to nebude finančně potřeba, se asi nepohrnu, raději budu se psem (a pak s dětmi) v lese, byť moje práce je dost zajímavá, vybrala jsem si ji s nadšením a myslím, že mě ten zájem hned tak nepustí. Ale vlastní určování, kde jak dlouho budu (tak, abych stíhala rodinu i práci), je pro mě docela důležité.
Možná jsem pro někoho líná, ale spíš mám jiné priority. Raději míň peněz a čas s rodinou než naopak.
@Kobliha51 píše:
Ale jde. Všichni nemají stejné podmínky jako ty a ty svoje podmínky nemůžeš aplikovat do podmínek všech žen v republice. Všechno jde. Když děti uvidí, že se máma honí jako blbec, budou vědět, že nic zadarmo není a musí taky pohnout kostrou. Není to nic špatného. Záleží na povaze a schopnostech každého z nás, jak se k čemu postavíme.
aha, takže podle tebe je dobrý, když, když mámu dítě vidí dvě hodiny denně, a to ještě v poklusu, protože při tom dělá další dvě věci najednou? To by mě fakt zajímalo, v čem je pro dítě dobrý vidět uhoněnou matku, která na něj nemá čas. Já už to tu psala včera, se starší dcerou jsem to zažila, rovnou po rodičáku na směny a nikdy více. Nejenže nebyla nadšená z toho jaké měla dětství, ale několikrát už v dospělosti nám to vyčetla, hlavně když vidí, jak to te´d máme s malou, kolik času s ní trávíme, jak se jí věnujem, jaké má možnosti, jenom proto, že mám na ni čas. Já to mám holt nastavený jinak, věřim tomu, že co rodič do dítěte investuje, to se mu vrátí, a teď nemyslim peníze. Prostě nevěřim tomu, že dítěti dá něco dobrýho do života vidět uhoněnou matku, které po návratu z práce nastane druhá šichta doma a ještě o víkendu dodělává, to co nestihla přes týden, místo aby třeba jeli někam na výlet.
@Anna766 píše:
To není.
Bohuzel, třeba segry deti statni skolka je do pul paty, realne ve ctyri hodiny tam uz nikdo není. Nebyt nase mama v duchodu a nevyzvedavat segre deti, tak segra musí vstavat v pul paty, aby mohla v pul ctvrty z práce odejit a stihla skolku a ještě ve skolce na ni cumi jak na vyvrhela…
![]()
@Šmoulice píše:
Tak to musí mít ty ženy dobrý žaludekJá bych to nedala.
Připadala bych si jak vyžírka.Jo a v úvodním příspěvku nic o ženách, které živí manžel neníA co tu řešíte 25 stránek netuším, nečetla jsem je.
tak to zkus přečíst a potom psát… ![]()
@Hanka1 píše:
Castecny uvazek je porad sci-fi. Ja ho mela jen diky tomu, ze jsem mela německého zamestnavatele a v Nemecku je to bezne, tak s tim tady v prazske pobočce taky nemely problém, když jsem na konci roku hledala místo a jen zkusmo nadhodila něco o zkracenem uvazku, tak na mne koukali, jestli jsem se nezbláznila. Ja dohodila ze kvůli dojizdeni a uz tak blbe nekoukali. TEd v době homeofficu a sdilenych officu porad se nekteri zamestnavatele tvari jak zkraceny jak kdyby clovek chtel kdo vi co…A to jsem hledala ve velkych nadnárodních koncernech…
Ono jim asi připadá, že kdyby měli lidi na zkrácený úvazek, budou jich muset mít víc. Ale to podle mě platí jen někde, kde někoho nutně tolik hodin potřebuješ (obchod, vrátnice,…). Pokud jde o kancl, kde člověk svoji práci udělá řekněme za 6 hodin a zbylé 2 si tam vaří kafe, chodí na cígo, na záchod nebo kecá s kolegy, tak pokud by to své stále stíhal, proč by nemohl odcházet dřív? Pak je teda ale otázka, jak s platem. Jestli by pořád odvedl stejné množství, měl by asi být placen stejně jako za těch 8 hodin, no. To už jsme ale daleko, jde mi o ten princip…
@renap píše:
aha, takže podle tebe je dobrý, když, když mámu dítě vidí dvě hodiny denně, a to ještě v poklusu, protože při tom dělá další dvě věci najednou? To by mě fakt zajímalo, v čem je pro dítě dobrý vidět uhoněnou matku, která na něj nemá čas. Já už to tu psala včera, se starší dcerou jsem to zažila, rovnou po rodičáku na směny a nikdy více. Nejenže nebyla nadšená z toho jaké měla dětství, ale několikrát už v dospělosti nám to vyčetla, hlavně když vidí, jak to te´d máme s malou, kolik času s ní trávíme, jak se jí věnujem, jaké má možnosti, jenom proto, že mám na ni čas. Já to mám holt nastavený jinak, věřim tomu, že co rodič do dítěte investuje, to se mu vrátí, a teď nemyslim peníze. Prostě nevěřim tomu, že dítěti dá něco dobrýho do života vidět uhoněnou matku, které po návratu z práce nastane druhá šichta doma a ještě o víkendu dodělává, to co nestihla přes týden, místo aby třeba jeli někam na výlet.
presne, ja tohle mela s prvním ditkem po prestehovani z Prahy za Prahu, dite jsem videla dve hodiny denne. Sla jsem za sefem kvůli zkracenemu uvazku s tim, ze pokud na to nepristoupi, dam vypoved a fakt bych ji dala (kolem nového domu a zahrady bylo i tak práce dost). SEf mi vysel vstric - jak uz jsem psala nemecka firma, kde v Nemecku jsou zkracene bezne, odchazela jsem z prace ve tri a po ctvrte jsme byli doma i s dojizdeni busem a nakupem peciva (po druhé materske jsem uz mela ridicak i auto a to uz bylo tuplem o necem jinym).
a klidne bych tu dobrou, dobře placenou praci, která mne bavila, ale na ukor dítěte a casu obetovala…
@Hanka1 píše:
ja ti popisu muj priklad. Do práce jsem při obouch detech sla, protože jsem chtěla, ne musela, manzel nas uzivi dostatecne. Ted mam odpracovano 25 let, tahne mi na 45 let a muj poslední nadnarodni zamestnavatel pobočku v CR ke konci 2016 uzavrel. Nas zamestnance obdaril desetiměsíčním odstupným, přitom nejnizsi plat tam byl vyssi nez je nynenjsi prazsky prumer.Lonsky rok jsem si fakt uzila, deti na zakladce samostatne a ac od nového roku jsem zpet v pracovnim procesu, tak si rikam, jestli mi to stoji za to - byt doma v sedm a deti videt dve tri hodiny denne (rano nepocitam), jedna dovolena u more a jednou rocne Alpy jsme si dopravali i během mych mateřských, tak si rikam, na co se honit. Barak splaceny, jiny prijem na beznew mesicni vyziti z pronajmů.
Tak jedine ten pocit, ze chci byt trochu uzitecna, vyplatu mam pro svoji potrebu, kupuju z toho věci pro deti a usetrim z toho, ale ten promrhany cas v praci si proste rikam, ze peníze nenahradi. Když si vezmu toho casu na zahradu, na sebe, na svoje konicky, byt k dispozici detem, když chteji, ne ze potrebuji apod. jestli mi někdo rozumíte…
Já ti rozumím, kdo by nechtěl zvolnit a věnovat se svým koníčkům. Ale naše společnost je celá založená na principu práce. Od malička chodíme do školy a vzděláváme se, abychom byli společnosti užiteční, aby mohli jít naši rodiče na odpočinek, musíme je svými daněmi živit. I když to zní tak stádovitě, nikdo zatím lepší systém nevymyslel. Já i když pracovat nemusím, tak do práce chodím, synové vidí režim, že mám volné víkendy, dovolenou o prázdninách a na vánoce a jinak že pracuji a nosím za to peníze. Tak nějak se jim to snad nenásilně dostává pod kůži a budou to tak dělat stejně.
@renap píše:
Přesně. Je mi takových dětí líto. Máma na ně nemá čas, kolikrát jim ještě motá věci, protože má v hlavě práci, děti rostou jak dříví v lese. ![]()
@Litta píše:
Ono jim asi připadá, že kdyby měli lidi na zkrácený úvazek, budou jich muset mít víc. Ale to podle mě platí jen někde, kde někoho nutně tolik hodin potřebuješ (obchod, vrátnice,…). Pokud jde o kancl, kde člověk svoji práci udělá řekněme za 6 hodin a zbylé 2 si tam vaří kafe, chodí na cígo, na záchod nebo kecá s kolegy, tak pokud by to své stále stíhal, proč by nemohl odcházet dřív? Pak je teda ale otázka, jak s platem. Jestli by pořád odvedl stejné množství, měl by asi být placen stejně jako za těch 8 hodin, no. To už jsme ale daleko, jde mi o ten princip…
Ja mela uvazek na 75% a tolik jsem presne na platu dostavala…a při hodnoceni mne sef chvalil, ze udelam stejne práce jako při plnem uvazku. Clovek proste si to lepe rozvrhnul, navíc nejvic práce jsem udelala rano, když jsem tam byla sama…nez se zacali trousit kolegove při klouzavce, stejne jako z oběda jsem byla rychle zpatky nebo si ho nosila do kanclu a nevysedávala v hospode, abych si to pak musela nadělat při elektronických píchačkách…