Proč je tolik žen, co po mateřské nechtějí pracovat?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
9491
16.3.18 10:41

Vy, co se tu oháníte tím, že nechcete být finančně závislé na chlapovi, co kdyby vás najednou opustil, jak to myslíte? Jaký je v tom rozdíl, jestli je opuštěna ženská, co před tím X let pracovala, nebo byla doma? Rozdíl by v tom byl, pokud by si dotyčná celý život odkláněla svoji výplatu a pak měla naspořeno, když by ta situace nastala. Ale ruku na srdce, která z vás to dělá? Prostě se peníze dávají dohromady a žije se z toho, když se něco kupuje, dovolený, výlety to jde ze společných peněz. Takže pokud ta situace nastane, tak stejně se čeká na alimenty, majetkové vyrovnání. A pokud ta ženská není nějaká výzkumnice, věkdyně, doktorka, tak do té práce se dá naskočit prakticky hned, i když byla před tím léta doma. Jak jsem psala, nám se teď vracela sestra po 12 letech doma a úplně v pohodě. A k důchodu-většina lidí dneska má nějaké poenzijní pojištění, tak nějaké peníze taky jsou, pokud se tedy člověk důchodu dožije. My třeba spoříme 1000korun měsíčně už 20 let a dalších 20 budem, tak i kdyby nebyl důchod žádný, tak snad nějak přežiju.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11592
16.3.18 10:42
@pe-terka píše:
ani mi nemluv, až se stydím :oops: :oops: Ale na vítězné stupně zdaleka nedosahuji, takže dárečky putují k ukecanějším :lol:
A co ty, jak se zapojuješ do péče o miminka, seš chůvák? Když je nemáš na krku v noci, je to super :dance:

No, kamarádka bydlí v Líbeznicích, takže do péče o mimča se nezapojují, ale jelikož mám o dost víc času než matky, už jsem sháněl pro Aničku pojízdný přebalovák, monitor dechu a v tom jsem objevil kouzlo Emimina, máte tu skvělej bazar. Když kámošky něco potřebují, zaúkolujou mě a já to vyčmuchám, takže jsem pomáhal shánět ledničky, pračky, myčky. Mám spoustu času a baví mě to. Jinak nekojím, nehoupu, ale příští týden má kámoška přijet na Vysočinu, takže Aničku uvidím naživo ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80091
16.3.18 10:47
@Kobliha51 píše:
Tak když má zahradu, koně, dobytek a domácnost s dětmi, tak má co dělat. S tím by se zaměstnání jaksi neslučovalo. A pokud je i zabezpečená pro ten případ, že bude třeba najednou sama, tak o to lépe. Jestli bude takto doma dvacet let a za těch dvacet let bude mít naspořenou přiměřenou částku k důchodu, který bude mizivý, tak o to ještě lépe. A když ji nebaví, co studovala, tak bude žít ideální život podle svého gusta. To každá nemá. :mavam:

Má to, protože to chce, protože je to její hobby. nemá to všechno, ten dobytek koně a zahradu, že by to chtěl její manžel. Má to sobě pro radost. prostě zjistila, že tenhle život bez stresu jí vyhovuje mnohem víc. Ta práce, kterou studovala, ji bavila, ale tohle ji baví víc. A když mohla volit, volila toto. To co vystudovala, si může občas udělat, když bude chtít - a navíc může kdykoliv zpět do práce, kdyby se rozhodla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
148794
16.3.18 10:50
@Ploskutáček píše:
No jo, ale některé můžou být uhoněné a vystresované i čistě jako matky na mateřské. Možná to napíšu trochu cynicky, některé prostě utíkají do práce, protože doma prostě už být nechtějí, neb je to na palici, jiné si zase než jít zpátky do špatně placené práce radši pořídí další dítě. Tím, že chodí do práce, neutečou před svými mateřskými povinnostmi, naopak! Budou muset zvládat práci, a k tomu ještě péči o domácnost a děti. Takže není nakonec logické, že se některé snaží nástup do práce oddálit? Třeba i ze strachu?Pro chlapa se toho zase až tolik nemění, od něj se stále čeká hlavně to chození do práce. To žena-matka toho musí zmáknout víc. A když na pár let vypadne z práce, tak to prostě vliv má. Chlap má prostě stabilnější prostředí a moc se pro něj nemění. Vy, ženy, tím, že máte dělohu a rodíte mimina, holt musíte zastat víc věcí. Chlap si víceméně jede stále v těch svých stejných kolejích…

To je (bohužel) pravda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9491
16.3.18 11:05
@Anna766 píše:
To je (bohužel) pravda.

Pravda to je a vždycky to tak fungovalo, že chlap byl živitel rodiny a ženská se starala o dětia dommácnost a všichni byli spokojený. Ale dneska je taková moda a hlavně tlak společnosti, že jako musí být rovnoprávnost a emancipace a ty ženský jsou celý zblblý a ženou se do práce a myslí že stihnou být super matky, manželky, pracovnice a nepřiznají si, že všdchno se stíhat nedá. Pak to odnese jejich zdraví a děti. Já si nemyyslim, že je dobrý ten západní systém, kdy je ženská doma pár týdnu, pak strčí mimino do instituce nebo chůvě a jde makat.Ty rodinný vztahy mi tam připadají dost pokřivený, ta společnost není v pořádku a do budoucna to dobrý určitě není. Každý druhý je v péči psychologa, asi je na tom něco špatně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kobliha51
16.3.18 11:23
@inkakřivák píše:
Má to, protože to chce, protože je to její hobby. nemá to všechno, ten dobytek koně a zahradu, že by to chtěl její manžel. Má to sobě pro radost. prostě zjistila, že tenhle život bez stresu jí vyhovuje mnohem víc. Ta práce, kterou studovala, ji bavila, ale tohle ji baví víc. A když mohla volit, volila toto. To co vystudovala, si může občas udělat, když bude chtít - a navíc může kdykoliv zpět do práce, kdyby se rozhodla.
Šťastná žena. :mavam:
  • Citovat
  • Upravit
80091
16.3.18 11:25

@renap Nedělají to zdaleka všechny. Ale je fakt, že prostě péče o děti, jejich výchovu, je zoufale nedoceněná. A přitom logicky co je pro ten stát důležitější, než aby měl stále nové lidi, dobře vychované, pracující, kteří budou dál vytvářet hodnoty a nejen natahovat ruku? Přesto se bere jako něco ponižujícího nebo já nevím špatného, když se žena rozhodne být doma, a plně se věnovat rodině a domácnosti. Přece když ji to baví a chce to dělat, tak co je na tom? Je to dřina, je to nekonečné a ona to dělá vlastně z lásky. tak at ji to nechají všichni dělat a má klid.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11592
16.3.18 11:28
@renap píše:
Pravda to je a vždycky to tak fungovalo, že chlap byl živitel rodiny a ženská se starala o dětia dommácnost a všichni byli spokojený. Ale dneska je taková moda a hlavně tlak společnosti, že jako musí být rovnoprávnost a emancipace a ty ženský jsou celý zblblý a ženou se do práce a myslí že stihnou být super matky, manželky, pracovnice a nepřiznají si, že všdchno se stíhat nedá. Pak to odnese jejich zdraví a děti. Já si nemyyslim, že je dobrý ten západní systém, kdy je ženská doma pár týdnu, pak strčí mimino do instituce nebo chůvě a jde makat.Ty rodinný vztahy mi tam připadají dost pokřivený, ta společnost není v pořádku a do budoucna to dobrý určitě není. Každý druhý je v péči psychologa, asi je na tom něco špatně.

Hahaha, tlak společnosti. Společnost se vyvíjí a každý ať si žije, jak chce. Pokud oba dělají za minimální mzdu nebo mzdu pod průměrem, musejí zkrátka makat oba. A ženy dnes mají víc možností. Náhodou je ta emancipace fajn, pokud se to s ní nepřehání, když chce ženská do práce, může, když nechce a manžel ji uživí, může zůstat doma. Svoboda. Ten starší způsob rodiny (ženská doma, muž do práce) vyhovuje především mužům. Protože emancipovaností žen ztrácejí jistotu, ženy jsou více nezávislé a to chlapy štve, nemají příliš rádi změny. Myslím, že české ženy jsou prorodinné docela dost, rád bych našel průměrnou délku mateřské u českých žen. A myslím, že se příliš nezkrátí ani po možnosti čerpání příspěvku rychleji než do dvou let dítěte. Většině žen je tlak společnosti úplně u záďule i přeďule, protože se rozhodují podle toho, co je nejlepší pro ně a podle nich, nikoliv podle západních trendů.

Příspěvek upraven 16.03.18 v 11:30

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kobliha51
16.3.18 11:30
@renap píše:

Naše společnost se ti zdá v pořádku? No to si tedy nemyslím. Důležité je, aby to v té rodině fungovalo a všichni byli spokojení. Všechno se stíhat v jedné osobě nedá a proto musí zabrat oba rodiče. Není nutné být supermatka, stačí když budou oba super rodiče. Hodně žen nebaví být na milosti a nemilosti partnera. Některé nestačí být celý život hospodyní v domácnosti, která nemá žádné peníze a tím pádem žádné slovo a musí mlčet, protože ji někdo živí. A že jich takových je plné mimino. Vůbec nejsou zblblé, jen chtějí žít i život svůj a ne jen život dětí a manžela. To není nic špatného.

• Citovat
  • Upravit
Kobliha51
16.3.18 11:31
@Ploskutáček píše:
Hahaha, tlak společnosti. Společnost se vyvíjí a každý ať si žije, jak chce. Pokud oba dělají za minimální mzdu nebo mzdu pod průměrem, musejí zkrátka makat oba. A ženy dnes mají víc možností. Náhodou je ta emancipace fajn, pokud se to s ní nepřehání, když chce ženská do práce, může, když nechce a manžel ji uživí, může zůstat doma. Svoboda. Ten starší způsob rodiny (ženská doma, muž do práce) vyhovuje především mužům. Protože emancipovaností žen ztrácejí jistotu, ženy jsou více nezávislé a to chlapy štve, nemají příliš rádi změny. Myslím, že české ženy jsou prorodinné docela dost, rád bych našel průměrnou délku mateřské u českých žen. A myslím, že se příliš nezkrátí ani po možnosti čerpání příspěvku rychleji než do dvou let dítěte. Většině žen je tlak společnosti úplně u záďule i přeďule, protože se rozhodují podle toho, co je nejlepší pro ně a podle nich, nikoliv podle západních trendů.Příspěvek upraven 16.03.18 v 11:30

Jsi zlato :kytka: Krásně napsané.

• Citovat
  • Upravit
17306
16.3.18 11:41
@inkakřivák píše:
@renap Nedělají to zdaleka všechny. Ale je fakt, že prostě péče o děti, jejich výchovu, je zoufale nedoceněná. A přitom logicky co je pro ten stát důležitější, než aby měl stále nové lidi, dobře vychované, pracující, kteří budou dál vytvářet hodnoty a nejen natahovat ruku? Přesto se bere jako něco ponižujícího nebo já nevím špatného, když se žena rozhodne být doma, a plně se věnovat rodině a domácnosti. Přece když ji to baví a chce to dělat, tak co je na tom? Je to dřina, je to nekonečné a ona to dělá vlastně z lásky. tak at ji to nechají všichni dělat a má klid.

Tak pro stát je především důležité, aby co nejvíce lidí platilo daně a sociální a zdravotní pojištění. Spíše ho zajímá ekonomické hledisko, než to, že někteří lidé mají doma čistější podlahy. Za mě každému co jeho jest, ať si ženská do práce nechodí, když ji muž uživí, ale aby v tom společnost spatřovala nějaké výhody a snažila se to podporovat, to snad raději ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11592
16.3.18 11:45

Ono je to taky o tom, kdo v čem vyrůstal. Pokud někdo vyrůstal v tradičním pojetí rodiny (chlap živí, žena smejčí), považuje to za nejlepší způsob. Ale ona je rodina pořád „tradiční“, na tom se nic nezměnilo. Chlapi pořád ve většině případů rodiny živí a ženy pořád pečují o domácnost a děti. Rodina přestane být tradiční v momentě, kdy to ve většině rodin bude naopak - žena živí, muž se stará a pečuje. A nebo dva tatínkové či dvě maminky. Nicméně si myslím, že tohle se nikdy majoritou nestane. Jediné, v čem se společnost změnila, je to, že muži jsou při pomáhání ženám aktivnější a jsou více zapojovány do péče o děti a domácnost. Mužova role totiž nekončí ejakulací a výplatou na účtě. A ženy akorát chtějí od života víc, protože pro některé holt nemusí být rodina jediným středobodem všeho. Ano, má být nejdůležitější, ale nemá být tím jediným, co od života chtít. A zase - pokud je pro nějakou ženu rodina tím jediným a vyhovuje jí to, je ochotná zasvětit celý svůj život rodině, proč ne. Ale tu ženu to dělá lehce zranitelnou, protože pokud se v rodině něco podělá, ztratí smysl života. Ženy by neměly žít jen rodinou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9491
16.3.18 11:46
@Kobliha51 píše:
Naše společnost se ti zdá v pořádku? No to si tedy nemyslím. Důležité je, aby to v té rodině fungovalo a všichni byli spokojení. Všechno se stíhat v jedné osobě nedá a proto musí zabrat oba rodiče. Není nutné být supermatka, stačí když budou oba super rodiče. Hodně žen nebaví být na milosti a nemilosti partnera. Některé nestačí být celý život hospodyní v domácnosti, která nemá žádné peníze a tím pádem žádné slovo a musí mlčet, protože ji někdo živí. A že jich takových je plné mimino. Vůbec nejsou zblblé, jen chtějí žít i život svůj a ne jen život dětí a manžela. To není nic špatného.

No, teď jsi to vystihla, proč by měla být ženská vydaná namilost a nemilost chlapiovi a nemít žádné peníze? V tomto případě není chyba nikde ve společnosti, ale v té rodině, chlapovi, komunikaci mezi nimi. Normálně inteligentní a myslící chlap ocení, když se ženská stará a rodinu a děti, barák, všechno doma funguje, nemusí řešit provozní záležitosti kolem dětí a domácnosti, a může se věnovat v klidu svojí práci. Nechápu, proč bych neměla mít peníze, kdybych nepracovala, peníze jsou snad společné, práce v domácnosti a starost o děti snad není práce?? Nechci po státu, aby, platil ženským, co jsou doma, ale pokud to chlap užíví a jsou spokojený onba, tak proč ne? Je to u nás tak nastavený, že chlapi prostě vydělají víc, i když dělají stejnou práci jako ženy, prostě to tak je, ať se nám to líbí nebo ne. Proto je logický, že rodinu živí chlap. Já snad mám doma nějakýho exota, když mi i navrhoval jestli nechci být doma úplně, rozhodně mu nejsem vydaná na milost, nekoukal by na mě, že jako na něco méněcennýho, naopak oceňuje, jak vychovávam dítě a jak se mu věnuju.,že doma všechno funguje. A peníze. prostě, když řeknu, přinese. Jsme spokojený všichni, a byli bychom i kdybych nepracovala vůbec.
Samozřejmě, teď se bavíme situaci, kdy jsou doma děti, předškolního a školního věku, o tom ta diskuse původně byla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9491
16.3.18 11:51

@Ploskutáček A jsme zase u toho, většina žen nepracuje proto, že v tom vidí nějaké poslání, dělá to prostě kvůli penězům, jeden rodinu neuživí. Pochybuju, že ta kvanta žen, co hákují ve fabrikách, marketech, kanclech, v tom spatřují nějakou seberealizaci. prostě si to tam odmakají, ale ten smysl života stejně vidí v dětech a rodině. A pokud se v rodině něco stane, jak píšeš, tak se ten svět stejně zhroutí, ať už pracovala nebo ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kobliha51
16.3.18 11:55
@renap píše:
No, teď jsi to vystihla, proč by měla být ženská vydaná namilost a nemilost chlapiovi a nemít žádné peníze? V tomto případě není chyba nikde ve společnosti, ale v té rodině, chlapovi, komunikaci mezi nimi. Normálně inteligentní a myslící chlap ocení, když se ženská stará a rodinu a děti, barák, všechno doma funguje, nemusí řešit provozní záležitosti kolem dětí a domácnosti, a může se věnovat v klidu svojí práci. Nechápu, proč bych neměla mít peníze, kdybych nepracovala, peníze jsou snad společné, práce v domácnosti a starost o děti snad není práce?? Nechci po státu, aby, platil ženským, co jsou doma, ale pokud to chlap užíví a jsou spokojený onba, tak proč ne? Je to u nás tak nastavený, že chlapi prostě vydělají víc, i když dělají stejnou práci jako ženy, prostě to tak je, ať se nám to líbí nebo ne. Proto je logický, že rodinu živí chlap. Já snad mám doma nějakýho exota, když mi i navrhoval jestli nechci být doma úplně, rozhodně mu nejsem vydaná na milost, nekoukal by na mě, že jako na něco méněcennýho, naopak oceňuje, jak vychovávam dítě a jak se mu věnuju.,že doma všechno funguje. A peníze. prostě, když řeknu, přinese. Jsme spokojený všichni, a byli bychom i kdybych nepracovala vůbec.
Samozřejmě, teď se bavíme situaci, kdy jsou doma děti, předškolního a školního věku, o tom ta diskuse původně byla.

Pak tedy nechápu, proč je tu tolik žen, které všechny své peníze dávají do rodiny, když jí dojdou tak chlapa musí o peníze hezky poprosit a musí pěkně poslouchat, protože on vydělává a ona nedělá nic. Nebo to snad nečteš? A chlap by měl řešit i provozní záležitosti. Nežije na Marsu, ale v rodině. A kolik rodin má dnes peníze společné a proč by taky, když nejsou ani manželé a muži to tak necítí, protože jejich kámoši to mají doma taky tak? A školní věk může být taky do 25 let, než dítě udělá všechny školy.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí

K2 Complex