Proč je tolik žen, co po mateřské nechtějí pracovat?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
27667
16.3.18 08:48
@Pifinka píše:
a nezávidíš tak trochu těm, kdo do té práce nemusí? Není to přeci jen o starání se o barák, je nekonečně možností jak využít volný čas, a to mnohem smysluplněji, než pracovat pro někoho jiného. Například já už teď vím, že po mateřské taky zpět do práce nepůjdu. A neboj, živit se nechávat nebudu :mavam:

ne nezávidím, manžel mě uživí takže ano nemusím se po md vracet do práce, ale půjdu kvůli sobě

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9491
16.3.18 08:52
@Zabatko píše:
No vidíš, jak si to sousedka zařídila. My to máme taky pěkně spočítané, mrkni na výši přídavků v Rakousku, takže je úplně jasné, že jsme si tolik dětí udělali jen kvůli přídavkům. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Taky tak, my máme německý přídavky, i když už jenom na jedno :mrgreen:. Nám by se finančně vyplatilo, kdybych nepracovala, i při tom zkráceným úvazku vydělam moc na to, aby měl tu výhodnější daňovou třídu. Víceméně jsme na tom stejně, jako kdybych nepracovala vůbec. Ale mě je to tak nějak blbý, být doma úplně, ale ne kvůli sobě ale asi kvůli takovým, jako je tady zakladatelka diskuse, no Já dělam většinou noční nebo víkendy, takže ty matky mě vidí denodenně ve škole a družině, takže si myslí že nepracuju a už jsem se doslechla, co si povídají, některé samozřejmě-no jo, panička, chlap dělá v Německu a ona si válí šunky doma. Pak přijedou v noci na pohotovost s dítětem a vidí mě tam, to koukají :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16186
16.3.18 08:53
@ka2ka píše:
Holky prosím vysvětle mi někdo proč je tolik, ženských co po mateřský nechce jít pracovat? Vymýšlí výmluvy typu Musím se starat o rodinu nebo si radši pořídí další dítě. Co je na té práci tak škodlivého? Jsem natvrdlá, ale fakt to nechápu :think:

pro někoho je rodina poslání. Někdo zjistí, že nedokáže organizovat rodinu/práci, někoho do toho uvrtá muž, to je individuální. Osobně taky nejsem „domácí“ typ, ale nějak to neodsuzuji. Spíš nechápu, že se někdo dobrovolně vrhá do absolutní závislosti na jednom příjmu (=na muži). Myslím, že to není dobré ani pro vztah, ale to se obvykle vyvrbí až po čase…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27667
16.3.18 08:54
@P4ja píše:
No v rodině mám příklad, kdy žena v 50ti zůstala doma, protože měla problémy se zády a maminka dostala rakovinu. Takže světě div se, nešla dělat mizerně placenou práci, ale zůstala doma až do důchodu. Litá jak fretka kolem baráku, krmí a chlapi a babička mají servis a div se, nikdo jí nepodsouva to, že někoho vyžírá.

A takových žen je x, které musí z práce odejít buď kvůli svému zdravotnímu stavu a nebo kvůli někomu z rodiny. A možná budeš překvapená, ale v 55 je opravdu nikdo v práci nechce. Když jim třeba ta maminka nebo otec zemře. Ono výpověď se dává lehce, ale po 50ti najít práci je dřina.

Stejně tak nevím, co je k nepochopení na tom, že jsou doma, aby se mohly postarat o vnoučata, chodí někam vypomáhat a nebo prostě jsou ve vatě a užívají života.

A další důvod, který asi vůbec nechceš slyšet je ten, že prostě mají nárok do důchodu odejít brzy a třeba mají našetřené peníze, tak už zůstávají doma.

Opravdu mně přijde, že jim to snad závidíš, tak pohrdáš všemi, které nehakují jako ty. A hledáš důvod proč jsou tak neschopné. Možná jestli to nebude tím, že ty sis to tak nezařídila, a nebo ti to doma nikdo netoleruje. Ona vidina nudné a mizerně placené práce až do důchodu, tak lákavá není. Jen je lákavé odsuzovat všechny ty, které si to zařídily jinak, ale zřejmě to tak máte v rodině a v okolí. Řekla bych si, že se ty ženy vlastně mají fajn a přála jim to, že jsou pány vlastního času, užívají si děti.
Ale moc ti přeju, abys to měla šanci zkusit, určitě pak třeba zjistíš, že i jiný model je fajn.

Příspěvek upraven 16.03.18 v 07:26

tak ano pokud má doma žena někoho nemocného a stará se tak je důvod aby byla doma docela podstatný, mě zajímaly ty co jsou zdravé, odrostlé děti, doma se o nikoho nestarají, no ano asi si to můžou dovolit a hlavně ono je to i o tom psychicky se smířit s tím že je člověk doma užitečný, alespon třeba pro mě, proto jsem se tu na to ptala. Jinak nemusím se po md vracet do práce, manžel mě uživí i mi to sám nabídl, ale já se vrátit chci kvůli sobě, takže opravdu ti nic nezávidím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21091
16.3.18 08:54
@ka2ka píše:
ne nezávidím, manžel mě uživí takže ano nemusím se po md vracet do práce, ale půjdu kvůli sobě

Tak vidíš, a někdo kvůli sobě zůstane doma. :D A zase bude koukat, že ty do práce jdeš. :)
Každý to má holt jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27667
16.3.18 08:56

@lamicina @Cuddy děkuju že jste pochopili o co mi jde

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14541
16.3.18 09:01

@Lewisa tak já zrovna dlouho studovala a dělala jsem chvíli i vědkyni :D Ale chtěla jsem rodinu a děti, i když jsem tušila, že asi nebudu mít zázemí a nebudu moci navázat, kde jsem skončila. Ovšem že by mě péče o děti a nekonečná péče o domácnost nějak uspokojovala a naplňovala, to fakt ne. I tak si umím představit, že už bych nikdy nešla do práce. Muž by byl taky radši, kdybych dělala doma zázemí o on se mohl věnovat kariéře, ale bojuje i s tím, že chce vidět děti vyrůstat. A já zase s tím, že jsem x let studovala nadarmo :mrgreen: Skloubení v tuhle chvíli znamená, že jdu do práce na pozici pro středoškoláka a muž bude muset omezit práci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9491
16.3.18 09:01
@ka2ka píše:
ne nezávidím, manžel mě uživí takže ano nemusím se po md vracet do práce, ale půjdu kvůli sobě

Víš co, záleží jakou má pracovní dobu chlap, ony si to ženské, co se vrací z RD neumí představit, vidí jenom to, že vypadnou z toho stereotypu, budou mezi lidma, ale on je to stereotyp úplně stejnáý, akorát v daleko větším zápřahu. Nám se vracela na podzim kolegyně, už od léta tam chodila na kafe, hrozně se těšila-.ona má tedy šílený dítě, hodně náročné, tak už potřebovala změnu. No, nastoupila na plný úvazek a po půl roce, o 8 kilo lehčí a uhoněná přemýšlí, jestli se na to vyprdne úplně nebo půjde na poloviční. Dítě věčně nemocný, u nás se nehraje na OČR, to je nereální, spíš měníme služby, třeba denní za noční, aby se vystřídali s chlapem, takže se nespí, do toho neustále organizovat, kdo dítě odvede, přivede, víkendy. Dítě samozřejměnešťastný,3 roky doma s mámou a najednou 10 hodin denně ve školce, všichni nervy v kýblu, takže pochopili, že takto to nejde.
Nás je na oddělení 10 a z toho plný úvazek mají jenom dvě, straší paní bez dětí, jinak všechny máme zkrácený nebo na dohodu. Máme štěstí, že nám vycházejí vstříc, na plný už bysme nešla žádná, to se nedá, aniž by to odneslo to dítě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1187
16.3.18 09:02

Já se po mateřské do práce těšila (a to moc), ale šla jsem na půl úvazku, do své staré práce a věděla jsem, že to tam bude " v pohodě".
Pokud chce někdo zůstat doma, je to jeho věc a ani v nejmenším by mě nenapadlo přemýšlet proč.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27667
16.3.18 09:02

@Anna766 děkuju a přeju hodně radosti z vnučky a pevné zdraví

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
16.3.18 09:06
@Lewisa píše:
Mockrát jsem tady četla argument, jak manžel ocení neuhnanou ženu, která doma uklidí, navaří a pak se mu věnuje. Ale nenapadlo vás, že třeba některé ženy mají zajímavé profese, kde jsou i užitečné, třeba lékařka, právnička, vědkyně, inženýrka, je za tím mnoho let studia, dřiny, praxe, a nakonec tráví čas tím, že doma uklízejí? Nediskutuju o potřebě věnovat se dětem, ale i tam by se měl zapojit muž. Děti vyrůstají v hrozně ženském světě. Doma máma, babička, ve škole učitelka. Kdo jim ukáže, jak vzít do ruky kladívko a pilku? Doma i ve škole si akorát kreslí, vystřihují a lepí, což hlavně klukům kdoví jak nejde. I jako doprovod na sporty je třeba v něčem dobrý tatínek - nehledí na kdejakou modřinu, povzbudí…
Chápu argument „jak to má ten chlap udělat“, ale úplně ekvivalentní argument je „jak to má ta ženská udělat“. Taky něčím v životě je, ne?

no nevím, ale u nás vezmu do ruky tu pilku, kladívko apod. víc než tatínek. A třeba zrovna to lepení a kreslení kluka dost baví. Na kole, na lyžích atd. jsem kluka opět učila já. A ano mnohem líp se mi to učilo, když jsem s ním byla doma a nemusela do práce. Takže jsme se tomu mohli věnovat ve chvíli, kdy jsme oba měli chuť a měli jsme víc času na trénování.

• Citovat
  • Upravit
27667
16.3.18 09:07

@renap ano záleží na chlapovi a jeho práci a chuti se zapojit a taky na zaměstnavateli jestli poskytne třeba poloviční úvazek. Ten můj ne, takže si chci udělat školu abych mohla mít práci s polovičním úvazkem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5696
16.3.18 09:09
@ka2ka píše:
tak ano pokud má doma žena někoho nemocného a stará se tak je důvod aby byla doma docela podstatný, mě zajímaly ty co jsou zdravé, odrostlé děti, doma se o nikoho nestarají, no ano asi si to můžou dovolit a hlavně ono je to i o tom psychicky se smířit s tím že je člověk doma užitečný, alespon třeba pro mě, proto jsem se tu na to ptala. Jinak nemusím se po md vracet do práce, manžel mě uživí i mi to sám nabídl, ale já se vrátit chci kvůli sobě, takže opravdu ti nic nezávidím.

100 lidí, 100 důvodů, já bych to fakt neřešila. Mě udivuje, jak lidi pořád mají potřebu řešit životy ostatních. Chceš jít do práce, tak choď, každému to bude jedno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21091
16.3.18 09:09
@ka2ka píše:

Třeba proto, že je někdo po padesátce vyhodil a místo neseženou?? A nebo už toho mají v práci plné zuby a prostě se na to vybodnou. A nebo vidí smysl ve starosti o vnoučata, odpočinku.
Jako ty máš pořád vsugerováno, že ženská doma se musí válet, nebo fakt nevím. :nevim: Vem si že moje prateta šla do důchodu v 53, babička asi v 55. A že by fňukaly, že jsou doma neužitečné?? Naopak se těšily na vnoučata, na zahrádku, na to, že budou mít čas samy na sebe. Co by teď za to dala moje mamina, kdyby nemusela dělat do 63 a mohla už být v klidu v důchodu, aby si užila vnoučata. A věřím, že kdyby měla vyděláno a taťka nebyl nemocnej, tak s tím klidně taky sekne.
Třeba taky jednou přijde doba, že budeš ráda, že do té práce nebudeš muset a budeš ráda za klid domova. Ale takhle to holt těžko pochopíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14313
16.3.18 09:15

@ka2ka Tak ono se dělá i na mateřský…a pokud jde o jinou práci tak si myslím že je to i možná strachem z neznáma žena byla několik let doma starala se o děti domácnost a teď má nastoupit někam kde to nezná… takže ne vždy je to o tom že ženská nechce pracovat jinde než doma…ono může být důvodu více…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí