Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Regina Hero píše:
tak provozní doba školky je 10 hodin, to by se zvládnout dalo, ne? Když bych dělala od 7.30 do 16 hodin, tak jak jsem to měla před mateřskou, cesta byla 5 minut na kole nebo 18 minut pěšky, tak by se to v pohodě dalo…
To jo, pokud ti trva cesta 5 minut na kole, neni co resit. Pokud bydlis v Praze, kde je prumerna dojezdnost 45 minut, tak to jiz s obvyklou pracovni dobou 8-16,30 nestihnes. A 45 minut je prumer, ktery nepocita s vylukami apod.
@Anonymní píše:
Přesně. Dvoukariérové manželství nelze. Tedy lze, ale děti rodiče nevidí a stará se chůva, v lepším případě prarodiče. Musí se domluvit, kdo se o děti bude starat. Každé ráno vidím jednoho tatínka, který vozí autobusem dvě děti asi do školky. Je to cizinec, takže asi vydělává manželka.
Nebo je to, jako já, vdovec. I takové případy se dějí.
@Anonymní píše:
Ne, opravdu si myslím, že v tomto případě se o děti stará tatínek. Třeba můj kolega byl také na rodičovské, protože manželka vydělává víc. Ale jinak je to jasné, že pokud pracují oba na plno, tak jeden vodí a druhý vyzvedává. Ale třeba ve velkých městech se většinou začíná pozdě a pozdě se chodí z práce. Teď třeba řešila kolegyně, že děti musejí být ve školce nejpozději v osm, ale práce jí začíná až v devět. A školka je do pěti.
Tak pracovni doba od 9 je uply zabijak rodicovstvi. To jde pro mlade bezdetne, ale pro lidi s malymi detmi je to na nic.
@Cuddy píše:
To jo, pokud ti trva cesta 5 minut na kole, neni co resit. Pokud bydlis v Praze, kde je prumerna dojezdnost 45 minut, tak to jiz s obvyklou pracovni dobou 8-16,30 nestihnes. A 45 minut je prumer, ktery nepocita s vylukami apod.
jo, tak to pak jo…
@Regina Hero píše:
tak provozní doba školky je 10 hodin, to by se zvládnout dalo, ne? Když bych dělala od 7.30 do 16 hodin, tak jak jsem to měla před mateřskou, cesta byla 5 minut na kole nebo 18 minut pěšky, tak by se to v pohodě dalo…
Ono záleží jak kde. U nás mají od 7-15. A to špatně koukají, když přijdeš v 14:50. No a když dojíždíš, tak nestíháš. Nehledě na klasické směny 6 - 14..
@P4ja píše:
Ono záleží jak kde. U nás mají od 7-15. A to špatně koukají, když přijdeš v 14:50. No a když dojíždíš, tak nestíháš. Nehledě na klasické směny 6 - 14..
a proto je nejlepší být svou vlastní paní a tohle vůbec nemuset řešit… mít čas a klid a stihnout děti vyzvedávat tak, jak je potřeba… takovou provozní dobu většinou mají školky na vesnici, kam učitelky dojíždějí a potřebují stihnout odpoledne autobus…
@Regina Hero Tak pokud to jde, tak jasně, ale ne vždycky to tak můžeš udělat.
Naše školka je do půl páté a dcera dělá i do čtyř, než by doběhla tak by tam malá(vnučka) byla mezi posledními. Takže já pro ní chodím hned po sváče, když dcera nemůže, což je v půl třetí. Aby tam tak dlouho nemusela být.
Ahoj, myslím si, že většina žen by po rodičovské klidně rádo pracovalo, jenže když ta práce stojí za prd, tak je to o ničem, stres v práci, pak i doma, aby se vše stíhalo. Většina firem jede na směny a to jde pak velmi těžko skloubit. Ve větších městech se to ještě dá, tam je na výběr, v menších už to taková sláva není. Ono se to pak lehko hodnotí z kanclíku, s pružnou pracovní dobou a podobně. Většina takových hodnotitelek má práci, která je baví, ale zkuste si být na třísměnný provoz u pásu za minimální mzdu nebo pokud má žena po rodičovské práci hledat a všude se na ni dívají skrz prsty, protože má malé děti, takže s nimi bude často doma…Každý má jiné možnosti, tak by možná stálo za to zamyslet se nad tím, jestli není lepší starat se sám o sebe
Mimochodem já jsem měla hezkou práci, ale po rodičovské mě bude hledaní nové čekat, protože mi skončila smlouva a už teď mám z toho osypky..
@Anna766 píše:
A jak tohle chceš realizovat s kamioňákem který jezdí turnusy, montérem so odjíždí na montáže, doktorem který má služby i 24 hodin atd atd? Někdo se o tu rodinu starat musí ne?
Mam naftaka, ktery dela v CR 4 dny turnus a ve svete obvykle 15 dni turnus. Pracovni dobu mam od 7:30-14h. (3/4 uvazek, dala bych i plny uvazek, ale neni prilezitost). Delam v miste bydliste, takze dojizdeci cas zadny. Decka se stridame operativne, kdo vede/vyzvedava ve skolce atd. (obcas i dcera tretacka). Jediny zadrhel mam, kdyz musim jet do skoly, ale muz dela zrovna ve svete. Jinak si myslim, ze jsme sobestacni, samostatni, prestoze oba pracujeme a mam dost aktivit a decka krouzky (nedojizdi) nebo chteji litat po hristi.
@renap píše:
@ka2ka Ale tys nazvala tu diskusi, proč ženy po mateřské nechtějí pracovat, čili zřejmě jsi měla na mysli je, a ne 50 letou ženskou. Čekalas, že tu všechny ty lemry netahavý odsoudí, a ono ne?
Mě hrozně baví ty argumenty, jak ženská doma zakrní, chlap si jí neváží, protože se s ní nemá o čem bavit, najde si jinou, protože ho domácí puťka nebaví
To jako fakt myslíte, že všechny dělají karieru jako vědkyně, doktorky, umělkyně? Vždyť je to nesmysl, většina hákuje ve fabrikách, sedí za kasou, nebo v kanclu a kdyby jim někdo nabídl, že jim tu almužnu, co vydělají dá každý měsíc na ruku, tak by zůstaly doma a byly šťastný jako blechy.
A když se chlap na ženskou vykašle a najde si jinou, tak jaký je rozdíl mezi tím, jestli pár let před tím pracovala, nebo byla doma? Do té fabriky může jít každá hned, bez ohledu na to, kolik let byla před tím doma. Já dělám ve zdravotnictví a nedávno se nám vrátila sestřička, která byla doma 12 let. A úplně v pohodě.
diskuzi jsem takto nezvala admini měnili název. Jinak k padesátiletým ženským jsme se dostali v průběhu diskuze, když jsme vyřešili, proč většina žen co mají malé děti preferují to proč jsou radši doma na to konto jsem se ptala na ty padesátileté proč ty když mají odrostlé děti. Jinak ne nečekala jsem že je tu někdo odsoudí čekala jsem že mi to tu diskuze pomůže pochopit důvody proč a proti, a ano pomohla mi.
@Anna766 ano znám dvě padesátileté co jsou doma, a ano to jsem nepochopila, nebo možná po této diskuzi i pochopila
@Kelsey píše:
Mam naftaka, ktery dela v CR 4 dny turnus a ve svete obvykle 15 dni turnus. Pracovni dobu mam od 7:30-14h. (3/4 uvazek, dala bych i plny uvazek, ale neni prilezitost). Delam v miste bydliste, takze dojizdeci cas zadny. Decka se stridame operativne, kdo vede/vyzvedava ve skolce atd. (obcas i dcera tretacka). Jediny zadrhel mam, kdyz musim jet do skoly, ale muz dela zrovna ve svete. Jinak si myslim, ze jsme sobestacni, samostatni, prestoze oba pracujeme a mam dost aktivit a decka krouzky (nedojizdi) nebo chteji litat po hristi.
Od půl osmé do dvou
to je skvělá pracovní doba. Já musela po mateřské hledat alternativy protože moje práce je běžná na krátký, dlouhý týden dvanáctky, a to jsem prostě nedávala, protože to nebylo jak dělat s dětmi. Tak jsem šla do soukromého sektoru kde mi umožnili pracovat tak, abych se mohla střídat s chlapem který dělal střídavé směny.
Mám chlapa který o rodinu a děti pečoval nadstandardně. Nechci píchat do vosího hnízda, ale já takových moc neznám.
To spíš znám uhoněné matky, které lítají mezi prací, dětmi a domácností jako netopejři.
@ka2ka píše:
@Anna766 ano znám dvě padesátileté co jsou doma, a ano to jsem nepochopila, nebo možná po této diskuzi i pochopila
Dobře rozumím, ale proč? proč jsou doma? Můžou mít x důvodů.