Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@ka2ka Mě to přijde, že to bereš jako ostudu a máš pocit, že se žena co zůstane doma válí a nepracuje, ale ona pracuje, stará se o děti, rodinu, domácnost a není to o tom, že ji živý muž. Já byla doma rok po rodičáku, mladší nastoupila do školky a chytla neštovice a pak byla pořád nemocná. Jít do práce a hned být každou chvilku na OČR tak by to nešlo. Prostě jsme se s manželem domluvili, že bude lepší zůstat doma. Po dobu co jsem byla doma jsem se vzdělávala. V září jsem nastoupila na částečný úvazek, celý si neumím představit.
@Barbucha3 píše:
Jaké máš koníčky? To si opravdu nedokážeš představit život, že bys mohla dělat co chceš? Nemusela pracovat pro peníze,.pouze pro svůj vnitřní pocit, že bys chtěla a třeba bys nechtěla a věnovala se něčemu, conte naplňuje?
ruční práce, knížky hele fakt si to neumím představit jako jo třeba dva, tři měsíce ale pak bych fakt byla nervozní jak sáňky v létě
@ka2ka píše:
jak? vyměnit hlavu
to co je v ní
, to nastavení, vážně nikdy není pozdě na změnu.
Celou diskuzi jsem necetla.
Ja se do prace po rodicaku chystam, ale nijak urvana z toho nejsem a chapu i zensky, co chteji byt doma dal. Je cas na konicky, clovek si muze naplanovat, co chce, kdy chce, jezdit po vyletech, zadna buzerace od nejakeho nadrizeneho, cista hlava., Me to taky vyhovuje a v rodine vidim vetsi smysl zivota nez v praci… Asi uplne doma bych byt nechtela, to bych se asi nudila, ale workoholismus taky neni moje hobby ![]()
@ka2ka píše:
@Regina Hero @lucenka já potřebuju dokázat sama sobě že nejsem k ničemu
no já ti nevím… nepotřebuješ nikomu nic dokazovat, ani sobě… to máš jen v podvědomí tak naprogramované, že pokud nesplňuješ nějaká kritéria, tak jsi špatná… a tak se snažíš být lepší a zvýšit si tím sebevědomí a posílit ego… a pořád bude někdo, kdo bude lepší, výkonnější, schopnější, vydělá víc peněz nebo zvládne víc věcí a bude tě to nutit s ním soupeřit a překonat ho… a mezitím ti třeba něco podstatného neopakovatelného uteče… a než si to uvědomíš, bude to pryč…
@ka2ka jenze ve spouste tech pripadu se pracovalo doma jenom proto, aby se pracovalo.Cele vikendy rodina drela na zahrade, gruntovalo se doma furt dokola, pokud nekdo vyjel v sobotu na vylet, tak byl liny vyvrhel, ktery shnije ve spine a hlady, rodice honili sve deti do prace, ktera byla mnohdy zbytecna a delalo se to, protoze se to prece vzdycky tak delalo.
Pokud pochazis z takove rodiny a nikdy jsi se neodstrihla od takoveho stereotypu, tak to zkus, at to same neudelas svym detem.
@ka2ka píše:
ruční práce, knížky hele fakt si to neumím představit jako jo třeba dva, tři měsíce ale pak bych fakt byla nervozní jak sáňky v létě
A tak on to je především výmysl „dnešní“ doby, to že i ženská pracuje v podstatě stejně jako muž. To ti přijde příživník i ženská z dřívějška, když byla doma s dětmi, vařila, pekla, uklízela, starala se o zahradu, domácnost, statek a chlap prostě pracoval. Vždyť je to rodinný model, který tu byl mnohem déle, než současný. Jasně teď jsme někde jinde, automatické pračky, sušičky, atd.. ale i tak.
@Ploskutáček souhlasím. Dvě děti z manželova platu zvládneme s přehledem. Doma mám naklizeno, uvařeno, prcka si užívám. Pokud bych financemi byla nucena vrátit se do práce, tak okamžitě jdu. Naštěstí nemusím. Což samozřejmě nemusí trvat věčně. VŠ mám, praxi taky. Do 32 jsem makala. Teď mám prostě jinou etapu života. Má máma to také nechápe. V roce a půl mě a pak i bratra dala do jeslí a utíkala do práce. Já to beru jinak.
@ka2ka píše:
tak asi by sis dva tři měsíce v kuse jen nečetla… ale udělala by sis to nutné doma, uklidila, třeba navařila, nachystala něco, co pořád odkládáš, prostě by ses nemusela nikam honit… ráno honem děti do školky a pak šup do práce, po práci zase honem pro děti do školy, školky, když by byly nemocné, nemusela bys řešit, co řekne šéf druhému paragrafu v měsíci, nebo jak musíš předat kolegyni nějakou neodkladnou práci, protože budeš s dětmi doma… mohla bys klidně vyzvednout dvakrát týdně dítě ze školky po obědě, nebo i každý den, protože kroužek začíná už ve dvě hodiny a ty jsi do čtyř v práci… a mohla bys třeba číst dopoledne, protože odpoledne i večer s dětmi bude živo a nesedneš si… jak vypadá tvůj běžný den?
@lucenka píše:
tak v tom případě ale začni pracovat na svém sebevědomí. Být ženou v domácnosti totiž nutně neznamená, že je žena k ničemu.
Ano, ač chlap, musím přiznat, že ženský to fakt mají těžší. Osobně si myslím, že kdyby si měl muž na půl roku střihnout roli matky, značný časti mužů by jeblo a posr.li by se z toho. Jaká je vlastně úloha mužů? Zabezpečit rodinu = chodit do práce a utrousit trochu spermatu. Ale ženy taky chodí do práce, vaří, perou, žehlí, uklízí, nakupujou. Má muž takových povinností? A to se muži aktivněji zapojují do pomoci ženám posledních cca 30 let, někteří i občas vyžehlí, vyluxujou, což třeba ještě před 20 lety byl brán jako projev nemužnosti.
Ženský prostě dostávají větší záhul. Ne, nejsem feminista, ale mužům by trvalo nesrovnatelně delší dobu se vpravit do role matek. Obě pohlaví se potřebují navzájem a obě by to měla bez toho druhého o dost těžší.
Takže ženská v domácnosti rozhodně k něčemu je. Sice asi nezvedá HDP, ale nebýt jich rapidně by stouplo procento mužů oběšených v domácnosti ![]()
Některé ženy zde se občas cítí nedoceněné. Ano, chlap by měl ženu občas pochválit, poděkovat, poprc..no nic. Ale ono je těžký během let oceňovat něco, co je de facto úkol nebo úděl ženy (prát, vařit, žehlit, uklízet, přebalovat, dělat s dětmi úkoly). V podstatě jste k tomu odsouzeny. Muž děti mít nemůže, a tak je odsouzen k tomu, chodit do práce. A oceňujete ho za to? Vážíte si ho, jak buduje kapitalismus? Ocenit se můžete, když žena vymění svíčky v autě a chlap umyje okna, prostě za něco, co nespadá běžně do vašich povinností.
Příspěvek upraven 15.03.18 v 16:41
@MyDestinka Jj, to je přesně to, co mně přijde naprosto v pohodě. Taky bych to tak chtěla mít, být s dětma doma než trochu vyrostou.
V podstatě si můžu přivydělávat a pracovat, i když budu doma. V práci mně i nabízeli, ať s mužem otočíme RD, a já se vrátím. Ale chci si užít děti.
Je mi úplně jedno jestli je někdo doma s dětmi nebo jde po šestinedělí do práce, je to každého věc. Fakt nevidím nic špatného na tom, když má ženská čas na děti. A nikdy mě nenapadlo si připadat jako příživník. Takže děkuju svým rodičům, že mi během studia VŠ nedávali sežrat, že mě museli živit dalších pět let. A manžel mi to taky neříká, přestože vzhledem k tomu, že domu přinesu sotva čtvrtinu toho co on, by na to měl podle téhle úvahy právo.
@Regina Hero píše:
tak asi by sis dva tři měsíce v kuse jen nečetla… ale udělala by sis to nutné doma, uklidila, třeba navařila, nachystala něco, co pořád odkládáš, prostě by ses nemusela nikam honit… ráno honem děti do školky a pak šup do práce, po práci zase honem pro děti do školy, školky, když by byly nemocné, nemusela bys řešit, co řekne šéf druhému paragrafu v měsíci, nebo jak musíš předat kolegyni nějakou neodkladnou práci, protože budeš s dětmi doma… mohla bys klidně vyzvednout dvakrát týdně dítě ze školky po obědě, nebo i každý den, protože kroužek začíná už ve dvě hodiny a ty jsi do čtyř v práci… a mohla bys třeba číst dopoledne, protože odpoledne i večer s dětmi bude živo a nesedneš si… jak vypadá tvůj běžný den?
podle toho jak mi je když blbě a jsem unavená a mám bolesti tak se došourám vyprat, uvařit obstarat děti mezi tím si musím x krát odpočinout, když jsem o. k. snažím se dohnat uklid a resty ![]()
@ka2ka píše:
Holky prosím vysvětle mi někdo proč je tolik, ženských co po mateřský nechce jít pracovat? Vymýšlí výmluvy typu Musím se starat o rodinu nebo si radši pořídí další dítě. Co je na té práci tak škodlivého? Jsem natvrdlá, ale fakt to nechápu
Já se do práce těším jako malý dítě na vánoce
![]()