Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Cuddy píše:
V tom pripade asi nemas s muzem rovnocene partnerstvi. Ono je toto o dohode obou partneru. Ano, pokud by muz posilal zenu do prace a zena nechtela pracovat, tak by nejake pocity o prizivnictvi mohly byt opravnene, ale jinak? A na RD, pro triletem rodicaku cca 6 tis, se jako prizivnik necitis?
cítím a štve mě to, a už pracuju na tom aby to tak nebylo ![]()
@ka2ka Jeste je take dobry argument pro to byt doma nemocnost deti. Ono pokud mas praci, kde jsi za neco zodpovedna a tva nepritomnost je problematicka, tak je to velmi stresujici. Pri kazdem nocnim zakaslani trnu, zda se to rozjede do faze, kdy mam dite nalepene kolem krku a nechce nikoho jineho nez me. A odchazet do prace od takoveho ditete chce tedy dost sebezapreni. Kdyz mas ty deti 2,3.., tak se to nasobi, vic zdroju nakazy, deti to chytaji od sebe…
A pak ty krouzky. Opravdu nevim, jak to delaji zeny v Praze, kde je dojezdova doba bezne 60 min a neni to nic strasneho, pri pracovni dobe 8-16,30 (a to je luxus). Co koukam, krouky pro mladsi deti zacinaji od 16 hod, pro starsi od 17 hod, jak to ten rodic muze stihnout? A cestovani deti samotnych zde obvykle do urciteho veku neni.
@sakota píše:
@ka2ka ja to za sebou jeste nemam, takze jen varim z vody, ale asi trochu stres z toho, jak budou vsechno zvladat a stihat a jak se na ne budou koukat v praci, kdyz budou muset byt s detma doma na paragraf? To jsou veci, ktere budou hlodat za par let me. Aby mi z zivota zbylo i neco jineho nez letet do skolky, do prace, ze skolky, domu, uklidit, obstarat a padnout za vlast.ale rikam, jen si to zatim predstavuju a nevim, jaky to doopravdy je. Nemyslim si, ze hlavnim duvodem je prace jako takova. Spis ten hukot kolem.
holt bude na paragrafu otec. Druhým dítětem jen odsunou problém a pak už se o ně tuplem nikdo nebude rvát. Zátěž na rodičovské je zveličována.
Ja jsem doma spokojena, neznam nudu. Chlap je rad, ze je o dceru postarano. Nechodi do skolky a ja se ji snazim maximalne venovat. Zatim nam to tak vyhovuje.
@Cuddy jasně u nás kroužky začínají ve tři a do města kde jsou je to půl hodina
@ka2ka píše:
@ivašot. @Tichošlápek a nemáte strach co bude pokud se manželovi něco stane? Upřímně jste schopný ze dne na den jít do práce a fungovat naprosto jinak?
Vím, že dotaz nebyl směřován ke mě…ale kdyby se nedej Bože manželovi něco stalo (Ťuk, Ťuk - tfuj, tfuj) tak by šla do kopru i moje práce. Ale nemáme dluhy, hyptéku ani žádné splátky. Finanční rezervu máme, tak jsem si jistá, že bych to zvládla. Kdybychom vycházeli s výplatou tak-tak, určitě bych tak klidně nespala.
@ka2ka píše:
přijímám argumenty že s starají o nemocné dítě, že mají víc dětí, že zajištují servis a vypomůžou v podnikání, ale jo nedokážu prostě pochopit proč je doma padesátiletá ženská co má odrostlý děti
No ale to je přece její věc a tvoje zbytečná starost. Ty je prostě máš jako nemakačenka a tečka.
Já se popravdě nedivím, že se ženská se dvěma skolkovyma dětma do práce nehrne. Jsem zatím doma s roční, ale už chodím asi 4 měsíce do práce na jedno odpoledne, což je pro mě opravdu spíš relax, ale už jsem to musela několikrát na poslední chvíli rušit, protože malá onemocněla nebo mi onemocnělo hlídání a bylo mi to dost nepříjemné. Ale při představě, že budu normálně chodit do práce na plný úvazek a poté mě čeká doma ještě domácnost se dvěma dětma, to na mě jdou trošku mrákoty ![]()
@P4ja píše:
No ale to je přece její věc a tvoje zbytečná starost. Ty je prostě máš jako nemakačenka a tečka.
mám no
asi špatná výchova ![]()
@Šarlota4 píše:
Tohle je primárně o nastavení rodiny. Někde chlap vyčítá každou kč a někde je mu to uplně fuk. A manželku prostě zabezpečí. Koupí jí byt, auto… Jestli ta žena dělala za 15.000 a pak je doma 20 let, tak pravděpodobně zas nějakou horší práci za ty prachy sežene taky.
a když se jí rozpadne manželství a odpadne sponzor a živitel, nic neumí, nemá praxi, vypadlá na léta z pracovního procesu, je po těch letech totálně v pr…
Tak jà bych klidně nedělala ani před mateřskou
nevidí na tom nic blbýho, když to jde. Žila bych jinej život a realizovala se určitě nějak jinak ![]()
@ka2ka píše:
přijímám argumenty že s starají o nemocné dítě, že mají víc dětí, že zajištují servis a vypomůžou v podnikání, ale jo nedokážu prostě pochopit proč je doma padesátiletá ženská co má odrostlý děti
Třeba proto, že má spoustu aktivit přes den a manželův plat jim stačí… A jsou práce, kde vedle sebe potřebuje muž upravenou, spokojenou ženu a to během dne (třeba jako doprovod na oběd) a to se s její prací dá skloubit těžko.
@ka2ka a myslis, ze kdyz ma zenska nekde praci za par kacek, ktera ji jeste nebavi a jeji pracovni vykon a vysledek prace je, ze preklada nekde papiry po stole a neco tuka do pocitace a odpoledne lita jako namydleny blesk, aby vyzvedla deti z ustavu pred zavirackou, je uhonena, nervozni, na nic nema cas a energii, ze zvlada se vzdelavat, rozsirovat si obzory, pecovat o sebe, cestovat, cist, chodit za kulturou a delat, co ji bavi? Nemluve o tom, ze jediny cas, ktery ma na deti je ten, kdy je s nima nemocnyma doma, ale to je zase ve stresu, jak ji v praci budou nadavat, ze chybela.
Jsou lide, kteri se umi zabavit sami, maji tolik napadu a energie, ze se opravdu neumi nudit, pak jsou ti, co potrebuji mit urcenou od nekoho cinnost, co maji delat, sami se sebou ci ditetem si nevedi rady, neumi prozit plnohodnotne den.
Znam v okoli par zen, co nechodi klasicky do zamestnani, vzdy je to po dohode s manzelem, nikdy to neni o tom, ze chudak chlap ji zivi. Proste jsou rodina, vyhovuje jim to takhle, jeden se nerusene realizuje v zamestnani, druhy zajistuje zazemi.
Pripadne vypadky a katastrofy maji osetrene daleko lip, nez tam, kde oba sice chodi do prace, ale tyden pred vyplatou nemaji ani kacku a v pripade nemocenske jdou do pujcek.
Tady je prace muze zamestnani, prace zeny domacnost, zadne, ze se vali a lenosi.Je to proto, ze maji treba statek, zvirata, na starosti stare prarodice, deti vrcholove sportujici, zena pomaha manzelovi ve firme, zena dohlizi na stavbu domu, zena studuje, pise knihu, zena ma zdravotni problemy, potrebuje sve tempo, zena dela, co ji bavi, ale jeste ji to nevydelava-koralky, siti, hackovani, peceni…tech moznosti je milion, ale nikdy bych nerekla, ze je lina, spis takove zenske zvladnou organizacne a manazersky i pracovne daleko vic, nez klasicky zamestnanec v praci.
@Burj Chalifa píše:
a když se jí rozpadne manželství a odpadne sponzor a živitel, nic neumí, nemá praxi, vypadlá na léta z pracovního procesu, je po těch letech totálně v pr…
to bude no, to už je věc druhá, všechno má svou stinnou stránku ![]()
@ka2ka diskuzi jsem necetla, ale doctu
… sama se bojim jit do prace, chci dalsi dite takze budu pet let doma
. Az se budu vracet, chci jit na castecny uvazek. Manzel sopti (ma bujnou predstavu o me vyplate
). Jenze jeho maminka je cely zivot doma a nemel me dectvi. Mamka byla od rana do vecera v praci, tata to same q muzu rict, ze jako diteti mi dost chybeli. Zalepovali mi cas krouzky (kazdy den) a kazde prazdniny u babicek nebo hory, lyze i vikendy na turach s krouzkem. Bylo jim fuk, ze to nesnasim (treba hory) proste museli byt v praci… takze ja bych chtela byt svemu diteti (detem) k dispozici a aby vedeli, ze jsou pro me duleziti
…