Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Já zas nechápu, jak to dělají matky, co chodí do práce. Děti už mám větší, ale i tak. Ráno jsem je vypravila do školy, pak jsem jela do práce, v 17 hodin padla, doma jsem byla cca v 18 hodin, někdy cestou ještě něco nakoupit. Doma udělat něco k večeři, holkám oběd na druhý den, pomoc s úkolama pokud bylo potřeba, chvilka televize a spát. A takhle od pondělí do pátku a o víkendu pořádně uklidit, nakoupit a odfrknout si na další týden.
To tedy nepočítám, že jsem i z domu pak ještě něco do práce dodělávala. Pak jsem jednou řekla a dost končím, šéfová vyvalila oči a domluvily jsme se na práci z domu. Mám míň peněz ale víc času a jsem spokojená. Práce je spíš nárazová někdy víc, někdy míň, něco můžu udělat kdykoliv, takže se můžu věnovat i dětem a domácnosti. Nedokážu si představit ten kolotoč mít dál.
@ka2ka píše:
nekoukám se na ně ze zhora, když někoho baví, být doma at je, ale lituju prostě jejich partnery kteří je musí živita vlastně i je samotné podle mě ztratí kontakt s realitou
a proč by měly ztratit kontkat z realitou, když mají čas na sebe, na své koníčky… naopak takové ženy mohou vést mnohem zajímavější život než ty pracující. A pak se i mají o čem bavit s partnerem.
@ka2ka z jednoho platu by to bylo složité, takže alespon na částečný bych šla, na plný to by asi moc reálné nebylo pokud by malá už nebyla větší
Takhle mám skoro to samé co jsme měla ve fabrice, jo ted bych tam asi měla víc ale jinak je to tam dost šílený
, ale do lidlu bych šla ![]()
@berusa.m píše:
Mě ale manžel nemusí živit. On se prostě o nás stará protože chce. Jestli můj příjem v rozpočtu je nebo ne, náš život neovlivní. Já jsem ale ráda, že mám svůj příjem. Už třeba i proto, že mi přijde blbé kupovat mu dárky z jeho peněz. To je na tom podle mě to nejdivnější.
přesně asi jde o ten vnitřní pocit že člověk není závislý
@lucenka píše:
a proč by měly ztratit kontkat z realitou, když mají čas na sebe, na své koníčky… naopak takové ženy mohou vést mnohem zajímavější život než ty pracující. A pak se i mají o čem bavit s partnerem.
tak ano pokud mají manželé vysoký plat tak ano můžou cestovat a žít, ale pokud zůstane doma a mají příjem jen tak tak aby vyžili tak si nic moc dovolit nemůže a nevím no mám pocit že jí to prostě i omezí v tom styku s lidmi
@ka2ka píše:
nekoukám se na ně ze zhora, když někoho baví, být doma at je, ale lituju prostě jejich partnery kteří je musí živita vlastně i je samotné podle mě ztratí kontakt s realitou
Já byla doma s dvěma dětmi 12 let a partner nikdy nelitoval, že mě „musí“ živit. Naopak vždycky to bral tak, že jeho příjmy jsou i moje zásluha. Má stavební firmu a práce v ní byla do určité doby velmi náročná. Navíc dost dobře nebylo možné odřeknout třeba schůzku se zakázníkem jen proto, že by musel dítě vyzvednout ze školky. Takže já byla doma, zajišťovala chod domácnosti, vše okolo dětí, měla jsem čas na to se vzdělávat.
Ani jeden naší volby nelitujeme.
@ka2ka píše:
Holky prosím vysvětle mi někdo proč je tolik, ženských co po mateřský nechce jít pracovat? Vymýšlí výmluvy typu Musím se starat o rodinu nebo si radši pořídí další dítě. Co je na té práci tak škodlivého? Jsem natvrdlá, ale fakt to nechápu
Protože je každý člověk jiný a protože to má někdo nastaveno tak a někdo jinak. jednoduché. Jiné priority.
@ivašot. píše:
Já byla doma s dvěma dětmi 12 let a partner nikdy nelitoval, že mě „musí“ živit. Naopak vždycky to bral tak, že jeho příjmy jsou i moje zásluha. Má stavební firmu a práce v ní byla do určité doby velmi náročná. Navíc dost dobře nebylo možné odřeknout třeba schůzku se zakázníkem jen proto, že by musel dítě vyzvednout ze školky. Takže já byla doma, zajišťovala chod domácnosti, vše okolo dětí, měla jsem čas na to se vzdělávat.
Ani jeden naší volby nelitujeme.
dík za jiný pohled
V mém případě je to tak, že máme 2 holky, obě mají kroužky, dům, pes, zahrada. Asi klasika jako milion dalších, ale já jsem zdravotni sestra, nechci dělat někde v ordinaci obvodaka. Chci dělat zase v mašinérii Motol, ale to znamená 12,soboty, nedele, svatky. Ok, to by se taky dalo, ale můj drahý nemůže odejít z práce ve 2 aby odvezl starší na kroužek, pak aby jel pro mladší do školky, odvezl na kroužek, mezitím zajel na kroužek pro starší, pak pro mladší, jel domu a dělal se starší úkoly, případně je vzal ke kamarádkám atp. To nejde, má firmu, maká abysme se měli dobře a na tohle nemá ani čas a ani psychickou kapacitu. Takže když bych šla zpět do práce, tak jsou obě holky odkázaný jen na skolu/školku a družinu. Nic víc. Nebyl by nikdo, kdo by je rozvezl. V obou zařízeních by byly do minimálně do 5. A to nechci, chci aby si toho dost zkusily a aby poznavaly, ne aby od rána do večera byly zavřený v ústavu. A i když bych ráda chodila aspoň občas do práce tak to nejde. Mám volné jen 3 dny v týdnu a to ještě od 9 do cca 15:30 a to na mě vážně nejsou zvědaví nikde.
@ka2ka Mne se zase nelibi model byt 3 roky plne doma s ditetem a pak ho odlozit na 10 hod do skolky, prilitnout s nim v pul 6 domu a zacnou kmitat kolem domacnosti. Chapu zeny, ktere z tohoto duvodu zustanou doma, rano odvedou dite do skolky, behem tech 4 hodin obstraraji domacnost, v poledne si pro dite prijdou a cele odpoledne se mu mohou venovat. A ze je zivi muz? Je to rodinna investice, muz pracuje, zena rozviji deti. A to jsem nekdo, kdo z pracovniho procesu nevystoupil ani na md, takze zadny lenoch nespokojeny se svoji praci.
@ka2ka píše:
tak ano pokud mají manželé vysoký plat tak ano můžou cestovat a žít, ale pokud zůstane doma a mají příjem jen tak tak aby vyžili tak si nic moc dovolit nemůže a nevím no mám pocit že jí to prostě i omezí v tom styku s lidmi
tak zase má víc času na děti… a tedy cestovat se dá i velice levně. Navíc s lidmi se nemusí setkávat jen na výletech.
@Natálka26 ani jako zdr. sestra v tak velké nemocnici neseženeš poloviční úvazek? Není to rýpání jen čistá zvědavost, naivně jsem si myslela že s tím sestry nemívají problém
@ka2ka píše:
Holky prosím vysvětle mi někdo proč je tolik, ženských co po mateřský nechce jít pracovat? Vymýšlí výmluvy typu Musím se starat o rodinu nebo si radši pořídí další dítě. Co je na té práci tak škodlivého? Jsem natvrdlá, ale fakt to nechápu
No a co? Kdybych nemusela, tak taky nepracuju. Malá je pro mě důležitější. Realizovat se umím i jinak ![]()
Také to nechápu. Kdybych byla žena v domácnosti několik let, tak by mi solidně hrabalo. Musela bych alespoň dálkově studovat, když už nic jiného. Navíc bych si připadala strašně, cítila bych se jako příživnice, která nepřinese domů ani korunu a nepomůže příteli, který má náročnou práci.
@ka2ka píše:
dík za jiný pohled
Já jsem si třeba hodně cenila toho, že nemusím řešit jestli ta rýma, kterou dítě má je už tak velká, že do školky nemůže nebo jestli ho tam můžu šoupnout. Prostě jsem mohla automaticky dítko nechat doma a počkat až bude OK, aniž bych se musela nervovat, jak se mi to v práci nakupí a jak to pak budu dohánět. Taky třeba příprava do školy se starší dcerou probíhala daleko víc v klidu a s mojí větší trpělivostí než teď se synem, kdy školu řešíme až po mojí práci a kroužkách.