Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@ka2ka píše:
přesně tak to je další věc, která mě třeba zaráží, že spousta těch žen v domácnosti nemá strach jak by existovala pokud aby se něco stalo, jasně některé podnikají atd ty nepočítám myslím ty co jsou fakt finančně závislé
Díky. Raději zůstaň v práci, budeš na tom líp.
@lucenka píše:
jenomže tohle se týká i rodin, kde oba pracují. Naopak bych řekla, že ty rodiny, kde žena zůstává doma, jsou líp finančně zabezpečené a mají rezervu, pojistky než ty, kde žena musí na plný úvazek do práce (kolikrát ještě během RD)
myslíš že tyhle rodiny si to uvědomují a zabezpečí se pro případ problémů?
@ka2ka píše:
@ivašot. @Tichošlápek a nemáte strach co bude pokud se manželovi něco stane? Upřímně jste schopný ze dne na den jít do práce a fungovat naprosto jinak?
Uz jsem ti psala výše, ze s timhle proste musíš také počítat. Mame dost bokem, pojistky - nebyla bych bez prostředků. Krizové období bych v pohodě pokryla a pak si nasla praci. Jisteze bych toho byla schopná. Co to je za otázku? Když musíš tak musíš. Navíc mam vzdělání i praxi. Přizpůsobila bych se
@ka2ka píše:
tak bát se považuju a normální já se taky budu bát, ale napadlo tě hledat výmluvy aby jsi tam nemusela?
proč by si každá žena, která po mateřské nejde pracovat, měla hledat výmluvy? Někdo tam nechce, protože nechce… protože smysl vidí v něčem jiném než třeba v práci, která ji nebaví… a když té práce má dost doma a nechce se honit, tak ať se nehoní…
@ka2ka píše:
nekoukám se na ně ze zhora, když někoho baví, být doma at je, ale lituju prostě jejich partnery kteří je musí živita vlastně i je samotné podle mě ztratí kontakt s realitou
Nevím, proč bys měla litovat jejich partnery, když jim to tak vyhovuje… neposuzuj jen podle sebe a svého muže… prostě to ber tak, že někdo to má v životě jinak…
Tvůj dotaz má trochu hanlivý podtext. Proč by to měly být výmluvy, že se musí starat o rodinu?
A nenapadlo tě, že lidé chtějí více dětí ne proto, aby žena nemusela do práce, ale protože prostě děti chtějí? Řeknu ti svůj pohled, půjdu už brzy do práce po 3leté rodičovské.
Moje práce pro mě nebyla nikdy srdeční záležitostí (administrativa). Chodila jsem tam protože to byla slušná, dobře placená práce s benefity, dobrými kolegy a šéfem.
Ale zůstávaly za mnou jen papíry, tabulky, telefonáty, maily a šanony.
Po narození dcery a v průběhu toho jak rostla jsem zjistila, že hlavní prioritou je pro mě ona. Aby byla zdravá, šťastná, aby se dobře vyvíjela.
Ty pokroky dítěte a štěstí, které pro matku představují znají snad všechny mámy.
Ve světle toho mi moje práce připadá nedůležitá a nedává mi smysl.
Pokud bude dcera spokojená ve školce, ráda nastoupím někam do práce, ale pokud by to mělo byt na její úkor, tak jsem připravená zůstat ještě doma.
Zkrácených úvazků pro ženy moc není, takže v reálu odvedeš dítě na půl osmou do práce a po 8,5 hodinách + cesta si ho vyzvedneš. To znamená, že dítě je bez tebe nejméně 9,5 hodiny a spíš více. U mě třeba cesta do práce =hodina, takže celkem 10,5 hodiny bez dítěte.
Dojedete domů v půl šesté, v šest, pak rychle vařit večeři, prát, poklidit. Za hodku nebo dvě jde dítě spát, takže si s ním uzijes 2-3 hodiny denně. To je ve chvíli, kdy je práce pro tebe nedulezitá a dítě prioritou dost smutné skóre.
Závidím všem, pro které je práce srdeční záležitost a vidí za sebou nějaké smysluplné výsledky.
@ka2ka píše:
@Natálka26 ani jako zdr. sestra v tak velké nemocnici neseženeš poloviční úvazek? Není to rýpání jen čistá zvědavost, naivně jsem si myslela že s tím sestry nemívají problém
Poloviční možná jo, ale tam ti nikdo nevyhovi tak jak bych potřebovala, hlavně poloviční úvazek v Motole znamená, že jsi od rána do cca 3 odpoledne, nedejbože když máš na oddělení problém, to se nemůžeš zvednout a jít. Další věc je, když někdo onemocní nebo musíš vzít službu - zase se dostaneš do kolečka, kdy nemá kdo odvézt a vyzvednout děti. Ale jinak je samozřejmě pravda, že na full time by mě vzali hned a bez debat. S první dcerou jsem chodila na víkendy do práce, většinou na noční, před těmi 8 lety to šlo, ale teď už to nejde. Upřímně teď už by se mi to ani nevyplatilo, možná ani nechci. První dcera mi unikla tak trochu mezi prsty, měla jsem potřebu pracovat, takže místo víkendu s drahým a dcerou jsem byla v práci, do toho jsme dodelavali dům, rozsirovali firmu a já pořád někam spěchala, hledala hlídání a pak se stalo pár věcí a mě došlo, že ten čas, který jsem věnovala všem těm okolním „projektům“ mi nikdo nevrátí. Vlastně jsem si ji začala užívat, tak nějak pořádně až kolem 4 let, po narození druhý dcery. A už to nechci. Radši budu doma, bez přínosu společnosti, než se honit jako předtím a to podstatný „ztracet“. Asi to neumím úplně dobře vysvětlit, ale vážně mi těch pár tisíc a obrovský kus zodpovědnosti za to nestojí. Radši budu doma, dokud bude potřeba a pak se vrátím na oddělení a pohotovost s klidem v duši, že už mě holky nepotřebuji mít od cca 14 hodin do večera.
@ka2ka píše:
@ivašot. @Tichošlápek a nemáte strach co bude pokud se manželovi něco stane? Upřímně jste schopný ze dne na den jít do práce a fungovat naprosto jinak?
Já už do práce po 12 letech chodím, takže mám svoje příjmy z práce a z pronájmu svého bytu. Nechci tady nějak detailně rozebírat naší finanční situaci, ale pokud by se něco manželovi stalo, tak to naprosto bez problémů zvládnem ( to zní opravdu hrozně
) - tím myslím i situaci, kdyby jsme se rozváděli.
@ka2ka píše:
Holky prosím vysvětle mi někdo proč je tolik, ženských co po mateřský nechce jít pracovat? Vymýšlí výmluvy typu Musím se starat o rodinu nebo si radši pořídí další dítě. Co je na té práci tak škodlivého? Jsem natvrdlá, ale fakt to nechápu
A neni to jedno? Respektive jejich vec. Treba je to neba, jsou ve stresu, vydela muz, oni se realizujou jinak… Nevim. Ja to mam obra ene, klidne bych sla do prace s pulrocnim a je to taky okolim rozebirano… Zij a nech zit
@ka2ka píše:
Upřímně si myslím, že takové rodiny mají mnohem lépe vyřešené pojistky a ostatní věci. Než tam, kde se dva lidi honí do práce za málo, a když se s jedním něco stane, tak mají problém.
Ono je rozdíl nepracovat proto, že se nechce a to je pak jedno, jestli je ženská doma a nebo předstírá práci v práci. A nebo „nepracovat“ proto, že se tak dva dospělí domluví.
Když ty máš pořád představu, že ženská v domácnosti je nemakačenko, co by si bez manžela ani neutřela zadek, a ono je to zatím o něčem jiném.
@Létavice1992 píše:
Také to nechápu. Kdybych byla žena v domácnosti několik let, tak by mi solidně hrabalo. Musela bych alespoň dálkově studovat, když už nic jiného. Navíc bych si připadala strašně, cítila bych se jako příživnice, která nepřinese domů ani korunu a nepomůže příteli, který má náročnou práci.
zkus se na to dívat jinak… ženská v domácnosti nemusí nutně znamenat, že se celý den honí jen s prachovkou a mopem po bytě… a tomu partnerovi může pomáhat daleko víc, než nějaká jiná, která je celý den v práci a domů se vrací až večer…
@ka2ka píše:řekla bych že líp než ty, kde jsou nutné 2 příjmy pro běžný chod domácnosti
myslíš že tyhle rodiny si to uvědomují a zabezpečí se pro případ problémů?
@ka2ka píše:
přesně tak to je další věc, která mě třeba zaráží, že spousta těch žen v domácnosti nemá strach jak by existovala pokud aby se něco stalo, jasně některé podnikají atd ty nepočítám myslím ty co jsou fakt finančně závislé
tak třeba proto, že zabezpečené jsou? ![]()
Příspěvek upraven 15.03.18 v 15:12
@ka2ka píše:
taky mám práci na houby, ale nevím nechat se živit a obhajovat se tím že se starám o barák
já mám třeba práci, která mi fakt baví, takže pohodička..
@ka2ka píše:
Však také nikdo neříká, že jsou doma celý život. Třeba moje sestřenice se staraly o děti a až vyrostly, tak se bez problémů vrátily do pracovního procesu. Obě klidné vyrovnané, děti v pohodě, žádný stres. Někdo to tak má, že plní svou roli naplno. Já třeba bych se zbláznila jen se starat o děti. Ale dokáži si představit, že jsou ženy, které to naplňuje a cítím k nim obdiv. Samozřejmě mám na mysli ženy, které se dětem a domácnosti věnují. A že je někdo doma, tak neznamená, že nemá přehled. Když jsou děti ve škole, tak může chodit třeba právě na nějaké ty kurzy, cvičit, oběhat úřady, obchody, dále se vzdělávat atd. Víkendy jet nebo jít na výlety s dětmi a ne být doma a rychle plnit resty, aby zase v pondělí mohl do práce.
jenomže tohle se týká i rodin, kde oba pracují. Naopak bych řekla, že ty rodiny, kde žena zůstává doma, jsou líp finančně zabezpečené a mají rezervu, pojistky než ty, kde žena musí na plný úvazek do práce (kolikrát ještě během RD)