Proč je tolik žen, co po mateřské nechtějí pracovat?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
15421
15.3.18 15:43

@Burj Chalifa Promiň, ale to přece nemůžeš takhle paušalizovat. Ty nepřipouštíš možnost, že ta žena v domácnosti může být velmi slušně zabezpečná?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11566
15.3.18 15:44
@ka2ka píše:
No dobře je to potom asi náročnější, ale to fakt někoho baví celý život sedět doma a říkat já nemůžu do práce máme barák musím se starat?

Celý život snad ne, to je přitažený za vlasy. Myslím, že jen menšina párů, kde muž vydělává natolik dobrý prachy, aby mohla být partnerka celoživotně doma. Nemyslím rodiče před rokem 89, myslím současnou generaci mezi 20-35 lety. Pokud nebydlí u rodičů, ale splácí hypotéku nebo platí nájem, tak je v podstatě ekonomická nutnost, aby pracovali oba. A ta menšina, kde chlap vydělává dost na to, aby žena nemusela chodit do práce, tak bych si tipnul, že většina žen o to ani nestojí být celý život doma.

A doufám, že nenarážíte na ty, kteří si v rozpětí 3-5 let po narození prvního potomka pořídí druhého, to mi přijde v pořádku, nemusí za tím být jen snaha nemuset do práce. A pokud by ženská chtěla být celoživotně doma, musela by každé tři roky porodit nového sviště. Když by začla ve 20, musela by do 45 porodit cca 8 dětí. Kolik takových je?

Příspěvek upraven 15.03.18 v 15:52

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
15.3.18 15:45
@ka2ka píše:
přijímám argumenty že s starají o nemocné dítě, že mají víc dětí, že zajištují servis a vypomůžou v podnikání, ale jo nedokážu prostě pochopit proč je doma padesátiletá ženská co má odrostlý děti

třeba proto, že to tak ona i její muž chtějí? To nestačí? Máš nějaký koníček? A umíš si představit, že najednou bys ho mohla dělat vždy, když bys měla chuť a nemusela bys to odkládat tak dlouho, až bys z toho byla akorát naštvaná, že na to nemáš čas? Umíš si třeba představit, že by tě bavilo cestování a mohli jste třeba s manželem cestovat ne jen týden nebo dva týdny o prázdninách, ale prakticky kdykoliv, kdy by se ti zachtělo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
15.3.18 15:46
@Anonymní píše:
@ka2ka diskuzi jsem necetla, ale doctu :lol:… sama se bojim jit do prace, chci dalsi dite takze budu pet let doma :?. Az se budu vracet, chci jit na castecny uvazek. Manzel sopti (ma bujnou predstavu o me vyplate :roll: ). Jenze jeho maminka je cely zivot doma a nemel me dectvi. Mamka byla od rana do vecera v praci, tata to same q muzu rict, ze jako diteti mi dost chybeli. Zalepovali mi cas krouzky (kazdy den) a kazde prazdniny u babicek nebo hory, lyze i vikendy na turach s krouzkem. Bylo jim fuk, ze to nesnasim (treba hory) proste museli byt v praci… takze ja bych chtela byt svemu diteti (detem) k dispozici a aby vedeli, ze jsou pro me duleziti :)

za pár let možná budeš ráda, že seženeš vůbec nějakou práci, natož poloviční úvazek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4332
15.3.18 15:46

Tak já se přiznám, že si dovedu představit situaci, kdy budu sedět doma a starat se o domácnost, muže, a samozřejmě dceru. Taky si dovedu představit situaci, kdy chodím do práce, ale tím pádem částečně strádá to vše co jsem psala v první větě.

Mám za sebou několik období, kdy jsem opravdu byla doma na neplaceném volnu a dělala jsem vše kolem rodiny a po pravdě, úžasně mne to naplňovalo, je to prostě něco jako koníček.
Během té doby jsem prošla kurzem a naprosto změnila své pracovní zaměření a následně jsem nastoupila do jiné - nové - práce na zkrácený úvazek, který potřebuji.
Velmi rychle se však blíží doba, kdy budu muset zůstat doma s dcerkou, ale vůbec se toho nebojím, natož toho, že bych byla na někom závislá. Já to totiž nevnímám jako závislost na druhém, jsem výdělečně činná od svých 18 let, moc nemarodím a s dcerkou taky naštěstí doma nemusím být často (2× ročně - ťuk, ťuk, ťuk), takže odvádím své do státní kasy. A ano, tahá si to zpátky moje dcerka na PnP a následně to budu tahat já pak v důchodu. Rozhodně mi však nepřijde v pořádku postoj některých, kteří to mají nastaveno jinak, a pak soudí jiného.
Já třebas taky nechápu maminy, které nedokáží se svými malinkými dětmi zůstat doma na rodičáku, ale ženou se do práce - a to nemluvím o těch, které to dělají k vůli penězům, ale ty, které to dělají z důvodů jako nepřijít o svou kariéru. A tím, nechápu, neznamená, že je za to soudím, ale opravdu to nechápu, protože to sama mám nastaveno v sobě jinak.
Není to špatné ani tak a ani onak. Je to každého věc a nějak postrádám smysl celé diskuze o tom, jak to má někdo jiný odlišně nastaveno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9025
15.3.18 15:47

@ka2ka Podle mě tato diskuze má opovržlivý podtón, aspoň já to cítím :think: Už proto, že jsi několikrát nadhodila to živení manželem a pod.
Já ti řeknu, proč jsem doma já. Z práce jsem po zralé uvaze odešla rok a půl před narozením dcery. Starala jsem se o ležící babičku a to prosím za příspěvek 2000 a pak 800kč. Naprosto toho nelituju, když se ohlédnu jsem pyšná, že jsem to zvládla a bylo to velmi drsné, ale dopečovala jsem jí až do smrti. Pak jsem šla jeden rodičák tři roky, druhý navazoval hned přesně na den, ten jsem si nechala ve střech letech prodloužit na čtyři. Protože mladší dítě bylo pořád nemocné a já sama bojuju s hnusnou nemocí už deset let. Kdybych usilovala jistě dosáhnu na první stupeň inv. důchodu, ale nežádám o něj…je to o psychice, dokud na to nemám papír beru se jako zdravá, dělám jen to co chtějí lékaři, nechám sí píchat injekce a dodržuju vše. A teď si představ, že mi skončil rodičák v lednu a já začala řešit práci. Po tolika letech se bojím někam nastoupit, hodně se změnilo a přijde mi že kolektivy na pracoviští jsou na sebe často hodně hnusný…byť je doba hojnosti a nemusí se o práci prát. Místo mám zajištěné, mohu nastoupit kdykoliv - pravda díky kamarádce, co mě přijme. Jenže nás potkalo neštěstí a moje dítě si udělalo vážný úraz…před 6 týdny, včera mi doktor řekl, že mám počítat s mojí každodenní péčí do konce školního roku + rehabilatace a budem rádi, když to stihnem do září. Opravdu nemám pocit, že jsme manželovi na krku. Dělám práci z domu pro jednu firmu. A tu už dělám rok a půl, měsíčně mám za to o něco méně než je rodičák. Manžel nás většinově živí, to ano…ale :roll: majetek v podobě našeho domu a pozemků a dalších nemovitostí a pod. jsem do vztahu přinesla já. Manžel se opravdu necítí dojen :roll: Kdybych pracovala, těžko můžu dělat servis jednomu školkáčovi, jednomu dítěti na vozíku a manželovi. Opravdu nestrádáme a žijem si pohodlně. Nikomu necpu před nos, že můžu být doma, že si to můžem dovolit. A holek, co musely svoje třílěťáky šoupnout do školky od 6:15 do 16:15 je mi strašně a upřímně líto. A něco ti povím, moje mamka se mnou za komunistů musela ze zdravotních důvodů zůstat taky doma, opustila místo v kanceláři a šla dělat odpolední úklizečku do školy. Doktor mi po skoro 40 krát píchaných uších a třech zápalech plic zakázal dětský kolektiv. A mamka říká, že to udělala ráda, že to bylo fajn, přestala jsem konečně marodit, měla čas na ségru, která byla čerstvě ve škole.
I já v tom září půjdu na půl úvazku, abych se mohla věnovat dětem…moje dítě mělo již jeden špatný úraz, který rehabilitujem tři roky a teď nás bude čakat opět několik měsíců rehabilatací. Jestli je něco, co vůbec neřeším a nenapadlo by mě soudit, tak to proč jsou některé ženy doma a jiné ne…Je to jako soudit, proč někdo jezdí v mercedesu a jiný chodí pěšky. Nechci tě urazit, protože ti do hlavy nevidím, ale nějak mi to zavání závistí zabalenou do morálních řečí o živení manželem a důstojnosti žen a pod. Ale třeba ti křivdím. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27665
15.3.18 15:51
@lucenka píše:
Třeba proto, že má spoustu aktivit přes den a manželův plat jim stačí… A jsou práce, kde vedle sebe potřebuje muž upravenou, spokojenou ženu a to během dne (třeba jako doprovod na oběd) a to se s její prací dá skloubit těžko.

takže myslíš že když žena dělá doprovod na oběd nebo jinam je to taky práce?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
802
15.3.18 15:51

@ka2ka první syn se narodil v mých 32. Teď mi je 35 a čekám druhé. Původně jsem si planovala, že do 27 max porodim jedno, budu s ním dva tři roky doma, pak půjdu do práce na dva tři roky a pak si pořídím druhé. Abych z toho tak moc nevypadla a nebyl to pak takový šok. No. Osud tomu chtěl jinak. Děti mám později. Bude to děs vracet se před 40 po tolika letech do normálního procesu. 6 let je dost :mrgreen: ale říkám si, že pak budu makat po zbytek života, tak proč si to neužít. Anebo nebudu pracovat vůbec. Nevím. Teď je mi to celkem jedno :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15421
15.3.18 15:52
@Burj Chalifa píše:
za pár let možná budeš ráda, že seženeš vůbec nějakou práci, natož poloviční úvazek.

Ještě jednou budu na Tebe reagovat, protože mi prostě připadá Tvoje vidění situace hodně jednostranné.
Já byla domu cca 12,5 roku, ale po celou tu dobu jsem udržovala „kontakt“ se svým oborem - mám vystudovanou vysokou školu ekonomickou. Velmi často jsem partnerovi, který rozjížděl svoji firmu, radila a pomáhala řešit záležitosti okolo daní a účetnictví. Sledovala jsem daňové změny, tou dobou byla například zavedena přenesená daňová povinnost u DPH apod.
Po těch 12 letech jsme normálně sehnala místo odpovídající mému vzdělání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
15.3.18 15:53
@ka2ka píše:
takže myslíš že když žena dělá doprovod na oběd nebo jinam je to taky práce?

No ale ona za to placená není (tedy pokud si chlap neplatí nějaký doprovod společnice)

• Citovat
  • Upravit
21311
15.3.18 15:55
@ka2ka píše:
takže myslíš že když žena dělá doprovod na oběd nebo jinam je to taky práce?

Ty jsi fakt jak umanuta. Ne není to práce, protože v životě neexistuje jen možnost práce nebo prizivnictvi. Je to proste jiný životní styl a pohled na život

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27665
15.3.18 15:56
@Regina Hero píše:
třeba proto, že to tak ona i její muž chtějí? To nestačí? Máš nějaký koníček? A umíš si představit, že najednou bys ho mohla dělat vždy, když bys měla chuť a nemusela bys to odkládat tak dlouho, až bys z toho byla akorát naštvaná, že na to nemáš čas? Umíš si třeba představit, že by tě bavilo cestování a mohli jste třeba s manželem cestovat ne jen týden nebo dva týdny o prázdninách, ale prakticky kdykoliv, kdy by se ti zachtělo?

mám koníčky, a přiznávám že si to neumím představit mít na ně dost času :think: no jenže já se znám bych to vydržela měsíc, dva a pak bych měla prostě výčitky že nepracuju a sedím doma :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21849
15.3.18 15:58

@lucenka zase se to promitne do vyplaty toho muze, pokud ma praci, kde je treba aby jej na obed doprovazela zena, tak bez problemu muze tenhle pozadavek splnit, cimz je zase lepe ohodnocen ve sve profesi. Takze je to pro nej plus a penize pro rodinu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
@ka2ka píše:
mám koníčky, a přiznávám že si to neumím představit mít na ně dost času :think: no jenže já se znám bych to vydržela měsíc, dva a pak bych měla prostě výčitky že nepracuju a sedím doma :zed:

Takže jsi pracovala i při rodičáku?

• Citovat
  • Upravit
27665
@Tichošlápek píše:
Ty jsi fakt jak umanuta. Ne není to práce, protože v životě neexistuje jen možnost práce nebo prizivnictvi. Je to proste jiný životní styl a pohled na život

já nejsem umanutá já to fakt nechápu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital