Proč je tolik žen, co po mateřské nechtějí pracovat?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
29350
15.3.18 16:10
@ka2ka píše:
hele já vyrostla v tom že jsem přišla ze školy a doma práce, celý život jsem poslouchala že na všechno si musím vydělat všechno zaplatit, pro mě to je opravdu těžko pochopitelný být jen tak doma :think:

jo, já měla babičku v domácnosti, vychovala mě… předtím byla učitelka… dělala nám s dědou zázemí, přišla jsem ze školy, měla jsem navařeno, nemusela jsem chodit do družiny nebo na obědy do školní jídelny, které byly tenkrát fakt hnusné… mohla jsem přijít kdykoliv domů a ona tam byla… nemusela jsem nosit klíče na krku a nevracela jsem se do prázdného bytu… já v tom nevidím nic špatného… jo, je to o tom základním nastavení, co nám naše původní rodiny vtloukly do hlavy…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11479
15.3.18 16:10
@MyDestinka píše:
@ka2ka první syn se narodil v mých 32. Teď mi je 35 a čekám druhé. Původně jsem si planovala, že do 27 max porodim jedno, budu s ním dva tři roky doma, pak půjdu do práce na dva tři roky a pak si pořídím druhé. Abych z toho tak moc nevypadla a nebyl to pak takový šok. No. Osud tomu chtěl jinak. Děti mám později. Bude to děs vracet se před 40 po tolika letech do normálního procesu. 6 let je dost :mrgreen: ale říkám si, že pak budu makat po zbytek života, tak proč si to neužít. Anebo nebudu pracovat vůbec. Nevím. Teď je mi to celkem jedno :lol:

Ale takhle to má dost lidí a přijde mi to lepší. Možná to napíšu hnusně, ale je lepší sfouknout děti dřív, teda pokud vám z mateřský nehrabe. Ono se v 35 vracet na dva tři roky do práce a pak se v 38 snažit o druhý, jen můj subjektivní názor. Takhle jak to máte nyní, mi to přijde rozumnější a prozíravější.

Nečetl jsem celou diskuzi, ale taky mi přijde podtón lehce opovržlivý. Pokud má doma někdo línou ženu, která nevaří, špatně se stará o domácnost a děti, tak je to čistě záležitost těch dvou. Pokud manžel není spokojen, klidně ji může proplesknout, ale svůj podíl viny na tom má i on. Právě tím, že dovolil, aby byla doma, v době mateřský dokonce musí. Zase si to nenechme zkreslit Emiminem, kde občas narazíme na ženy, které holt nesplňují představy mužů i jiných žen o tom, jak má domácnost fungovat. Osobně si ale myslím, že většina mužů je s péčí o domácnost svými ženami spokojená.

A pokud to nebudou zvládat finančně, tak snad málokterá baba je tak blbá, aby nechodíla do práce jen proto, že se jí líbí být doma (to samý chlap), a přitom rodina doma chcípala hlady. Jak tu někdo psal - většinou je rodinnej model výsledkem nějaký dohody, nebo aspoň kompromisu, který by měl tak trochu vyhovovat oběma, nebo by jim to uspořádání nemělo vadit. No, a pokud se kdokoliv nechá natlačit do uspořádání, který mu vlastně nevyhovuje a který nechce, tak je s prominutím pitomej.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21839
15.3.18 16:12

Jsou lide, co se neumi sami zabavit a zorganizovat si napln sveho casu a potrebuji porad vedeni nekoho jineho, ucitele, sefove v praci…pak si teprve pripadaji plnohodnotni.
I kdyby jejich prace mela nulovy efekt, seberealizace zadna, pracovni misto zbytecne a lip by udelali, kdyby si lehli s knizkou na mez a cetli si, tak tim, ze dochazeji do nejakeho zamestnani a delaji cinnosti, ktere jim nekdo vymyslel, tak maji pocit, ze jsou neco vic, nez nekdo, kdo se plnohodnotne venuje detem, vychova nekolik slusnych, rozumnych lidi.To ma dle meho daleko vetsi vyznam v zivote, nez se nekde pinozit a detstvi svych deti prozit ve stresu a spechu bez toho, ze ten cas je jedinecny, dulezity a nejde vratit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
15.3.18 16:12
@ka2ka píše:
muž ne, část rodiny jo dodneška si myslí že simuluju :nevim:

takže nebýt toho, byla bys s tím daleko víc tak nějak smířená, že by tě to nepobuřovalo a nemusela nad tím tak moc přemýšlet… že? Takže je to hlavně o tom, „co si o tobě řeknou druzí“… a šťastný každý člověk, který se dopracuje do stavu, kdy tohle fakt neřeší… protože druhým do toho nic není…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
15.3.18 16:13
@ka2ka píše:

takže jim potřebuješ dokázat, že ne a radši se strhneš :palec: zapracuj na svém sebevědomí

Příspěvek upraven 15.03.18 v 16:14

• Citovat
  • Upravit
27659
15.3.18 16:13
@Regina Hero píše:
jo, já měla babičku v domácnosti, vychovala mě… předtím byla učitelka… dělala nám s dědou zázemí, přišla jsem ze školy, měla jsem navařeno, nemusela jsem chodit do družiny nebo na obědy do školní jídelny, které byly tenkrát fakt hnusné… mohla jsem přijít kdykoliv domů a ona tam byla… nemusela jsem nosit klíče na krku a nevracela jsem se do prázdného bytu… já v tom nevidím nic špatného… jo, je to o tom základním nastavení, co nám naše původní rodiny vtloukly do hlavy…

tak víš co já babičku měla taky doma a máma dělala z domu, ale prostě dělat se muselo, ale asi to mám fakt v té hlavě špatně zafixované

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
15.3.18 16:15
@ka2ka píše:
tak víš co já babičku měla taky doma a máma dělala z domu, ale prostě dělat se muselo, ale asi to mám fakt v té hlavě špatně zafixované

ne, dělat se nemuselo, žena mohla i za totalitního režimu být „v domácnosti“… a nebyla stíhaná za příživnictví…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27659
15.3.18 16:15

@Regina Hero @lucenka já potřebuju dokázat sama sobě že nejsem k ničemu :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27659
15.3.18 16:16
@Regina Hero píše:
ne, dělat se nemuselo, žena mohla i za totalitního režimu být „v domácnosti“… a nebyla stíhaná za příživnictví…

myslím tím že doma byla práce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
@ka2ka píše:
@Regina Hero @lucenka já potřebuju dokázat sama sobě že nejsem k ničemu :nevim:

tak v tom případě ale začni pracovat na svém sebevědomí. Být ženou v domácnosti totiž nutně neznamená, že je žena k ničemu.

• Citovat
  • Upravit
3998
@ka2ka píše:

tak tady vidím zdroj toho, že to „nemůžeš“ pochopit. Příliš jsi se identifikovala s vaším rodinným modelem jako jediným správným. To se dá překonat, vlastní zkušenost. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3837
@ka2ka píše:
@Regina Hero @lucenka já potřebuju dokázat sama sobě že nejsem k ničemu :nevim:

Jaké máš koníčky? To si opravdu nedokážeš představit život, že bys mohla dělat co chceš? Nemusela pracovat pro peníze,.pouze pro svůj vnitřní pocit, že bys chtěla a třeba bys nechtěla a věnovala se něčemu, conte naplňuje?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27659
15.3.18 16:17
@lucenka píše:
tak v tom případě ale začni pracovat na svém sebevědomí. Být ženou v domácnosti totiž nutně neznamená, že je žena k ničemu.

no asi budu muset :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27659
15.3.18 16:19
@lamicina píše:
tak tady vidím zdroj toho, že to „nemůžeš“ pochopit. Příliš jsi se identifikovala s vaším rodinným modelem jako jediným správným. To se dá překonat, vlastní zkušenost. :)

jak? vyměnit hlavu :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15421
15.3.18 16:19
@Regina Hero píše:

Souhlasím, moje máma byla se mnou a bratrem doma dohromady 10 let. Nastoupila do práce až když já byla v 1. třídě, což bylo v roce 1980

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí