Proč je tolik žen, co po mateřské nechtějí pracovat?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
29350
15.3.18 15:13
@lucenka píše: řekla bych že líp než ty, kde jsou nutné 2 příjmy pro běžný chod domácnosti

tak nějak… :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
15.3.18 15:15
@Joannka1 píše:
A kde ty ženy vidíš, prosím tě? Pár jich je tady a jestli je máš ve svém okolí, tak to se spíš obklopuješ divnými lidmi… Já na rodičovské jsem, pracuji při ní. Do práce se těším, rozhodně se jí vyhýbat nebudu. Stále si rozvíjím vědomosti a praxi. A v okolí nemám ani neznám takové ženy, o kterých píšeš… Nezkoumáš to nějak moc?

včera nebo předevčírem tady jedna o tom psala… a jak je vidět, některé ženy to nějak moc zasáhlo… ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2998
15.3.18 15:16

Sestra s jejím manželem mají 4 děti, sestra zůstala po poslední mateřské-rodičáku v domácnosti /nejmladší je v první třídě/. Jen díky tomu je může ráno do školy zavézt, poskytnout servis v případě nemoci, odpoledne každého rozvážet do a z kroužků. Před mateřskou pracovala v obchodě od 8.45 h. do 17.30 h., kam by se i mohla vrátit, ale děti by viděla až večer, a celé odpoledne by byly odkázané samy na sebe. Navíc její muž je lékář v nemocnici, takže slouží i 24 h. služby, třebas i víkend, takže nehrozí že by děti zajišťoval on.

Ale v mém okolí je tedy sestra veliká výjimka. Naopak mé známé a kamarádky po mateřské/rodičáku do práce spěchají, dle možností už ve dvou letech věku dítěte.

Příspěvek upraven 15.03.18 v 15:17

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27654
15.3.18 15:16
@P4ja píše:
Upřímně si myslím, že takové rodiny mají mnohem lépe vyřešené pojistky a ostatní věci. Než tam, kde se dva lidi honí do práce za málo, a když se s jedním něco stane, tak mají problém.
Ono je rozdíl nepracovat proto, že se nechce a to je pak jedno, jestli je ženská doma a nebo předstírá práci v práci. A nebo „nepracovat“ proto, že se tak dva dospělí domluví.Když ty máš pořád představu, že ženská v domácnosti je nemakačenko, co by si bez manžela ani neutřela zadek, a ono je to zatím o něčem jiném.

jo asi máš pravdu tuhle představu mám v hlavě zafixovanou no proto tu pátrám proč vlastně jsou ženský doma :think: a snažím se svojí zafixovanou představu vysvětlit sama sobě že jsou různé varianty proč jsou doma, že to prostě nejsou jen nemakačenkové
:nevim: víš co znám paní co je doma protože se jí dělat nechce, v práci vydrží dva měsíce jednou a pár let, manžela donutila změnit práci aby víc vydělával, ted to samé nabulíkovala kamarádce a už jsou doma obě, já prostě hledám někoho kdo mi dokáže vysvětlit že doma nejsou jen flákači, ale i normální ženský že proto je důvod

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.3.18 15:18

Ja se priznam, ze se do prace bojim. Sest let doma, tri maly deti, cely den jen hami, ee, paci… Bojim se, ze jsem vysla ze cviku a nebudu na to uz stacit :(

• Citovat
  • Upravit
21091
15.3.18 15:20
@ka2ka píše:
jo asi máš pravdu tuhle představu mám v hlavě zafixovanou no proto tu pátrám proč vlastně jsou ženský doma :think: a snažím se svojí zafixovanou představu vysvětlit sama sobě že jsou různé varianty proč jsou doma, že to prostě nejsou jen nemakačenkové :nevim: víš co znám paní co je doma protože se jí dělat nechce, v práci vydrží dva měsíce jednou a pár let, manžela donutila změnit práci aby víc vydělával, ted to samé nabulíkovala kamarádce a už jsou doma obě, já prostě hledám někoho kdo mi dokáže vysvětlit že doma nejsou jen flákači, ale i normální ženský že proto je důvod

No mám strach, že ty ale žádný argument nehledáš a hlavně nepříjímáš :)…kdokoli napíše něco jiného, tak to hned odsuzuješ a máš svoje pravdy. A prostě je máš v hlavě zasunuté jako nemakačenka.

Prostě se smiř s tím, že asi nebudeš ten typ, který by doma zůstal, a budeš pořád pracovat. A ostatním nech právo volby a nech je žít. Vždyť je to tak jednoduché. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7205
15.3.18 15:23

Já se do práce netěšim. Kdyby to šlo, mám další dítě radši

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
122313
15.3.18 15:23
@Anonymní píše:
Ja se priznam, ze se do prace bojim. Sest let doma, tri maly deti, cely den jen hami, ee, paci… Bojim se, ze jsem vysla ze cviku a nebudu na to uz stacit :(

No, bojíš se sama sebe. Jdi do toho a uvidíš, bude to dobré.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3822
15.3.18 15:25
@Natálka26 píše:
Poloviční možná jo, ale tam ti nikdo nevyhovi tak jak bych potřebovala, hlavně poloviční úvazek v Motole znamená, že jsi od rána do cca 3 odpoledne, nedejbože když máš na oddělení problém, to se nemůžeš zvednout a jít. Další věc je, když někdo onemocní nebo musíš vzít službu - zase se dostaneš do kolečka, kdy nemá kdo odvézt a vyzvednout děti. Ale jinak je samozřejmě pravda, že na full time by mě vzali hned a bez debat. S první dcerou jsem chodila na víkendy do práce, většinou na noční, před těmi 8 lety to šlo, ale teď už to nejde. Upřímně teď už by se mi to ani nevyplatilo, možná ani nechci. První dcera mi unikla tak trochu mezi prsty, měla jsem potřebu pracovat, takže místo víkendu s drahým a dcerou jsem byla v práci, do toho jsme dodelavali dům, rozsirovali firmu a já pořád někam spěchala, hledala hlídání a pak se stalo pár věcí a mě došlo, že ten čas, který jsem věnovala všem těm okolním „projektům“ mi nikdo nevrátí. Vlastně jsem si ji začala užívat, tak nějak pořádně až kolem 4 let, po narození druhý dcery. A už to nechci. Radši budu doma, bez přínosu společnosti, než se honit jako předtím a to podstatný „ztracet“. Asi to neumím úplně dobře vysvětlit, ale vážně mi těch pár tisíc a obrovský kus zodpovědnosti za to nestojí. Radši budu doma, dokud bude potřeba a pak se vrátím na oddělení a pohotovost s klidem v duši, že už mě holky nepotřebuji mít od cca 14 hodin do večera.
:palec:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
15.3.18 15:26
@ka2ka píše:
jo asi máš pravdu tuhle představu mám v hlavě zafixovanou no proto tu pátrám proč vlastně jsou ženský doma :think: a snažím se svojí zafixovanou představu vysvětlit sama sobě že jsou různé varianty proč jsou doma, že to prostě nejsou jen nemakačenkové :nevim: víš co znám paní co je doma protože se jí dělat nechce, v práci vydrží dva měsíce jednou a pár let, manžela donutila změnit práci aby víc vydělával, ted to samé nabulíkovala kamarádce a už jsou doma obě, já prostě hledám někoho kdo mi dokáže vysvětlit že doma nejsou jen flákači, ale i normální ženský že proto je důvod

já bych řekla, že těch variant a důvodů padlo už v té minulé diskuzi dost, ale ty je nechceš ani vidět, ani slyšet… proč máš pocit, že ta práce doma a kolem dětí a podobně je něco špatného, co nestojí za řeč? Nebereš argumenty, že někomu to tak vyhovuje (oběma dvěma), že neřeší, že mají jen jeden příjem (kolikrát větší než rodina, kde oba dva pracují), že to nemusí nutně být vygumované slepice, které jsou líné… jaké důkazy bys o tom chtěla?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30951
15.3.18 15:26
@ka2ka píše:
jasně je to všechno víc v klidu, to chápu, no ale já pořád v sobě řeším, že bych se cítila jako příživník jak tu někdo napsal proto jsem založila tuhle diskuzi abych si to v hlavě srovnala

V tom pripade asi nemas s muzem rovnocene partnerstvi. Ono je toto o dohode obou partneru. Ano, pokud by muz posilal zenu do prace a zena nechtela pracovat, tak by nejake pocity o prizivnictvi mohly byt opravnene, ale jinak? A na RD, pro triletem rodicaku cca 6 tis, se jako prizivnik necitis?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27654
15.3.18 15:27
@P4ja píše:
No mám strach, že ty ale žádný argument nehledáš a hlavně nepříjímáš :)…kdokoli napíše něco jiného, tak to hned odsuzuješ a máš svoje pravdy. A prostě je máš v hlavě zasunuté jako nemakačenka.Prostě se smiř s tím, že asi nebudeš ten typ, který by doma zůstal, a budeš pořád pracovat. A ostatním nech právo volby a nech je žít. Vždyť je to tak jednoduché. :)

přijímám argumenty že s starají o nemocné dítě, že mají víc dětí, že zajištují servis a vypomůžou v podnikání, ale jo nedokážu prostě pochopit proč je doma padesátiletá ženská co má odrostlý děti

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4700
15.3.18 15:28
@quinsley píše:
Tvůj dotaz má trochu hanlivý podtext. Proč by to měly být výmluvy, že se musí starat o rodinu?
A nenapadlo tě, že lidé chtějí více dětí ne proto, aby žena nemusela do práce, ale protože prostě děti chtějí? Řeknu ti svůj pohled, půjdu už brzy do práce po 3leté rodičovské.
Moje práce pro mě nebyla nikdy srdeční záležitostí (administrativa). Chodila jsem tam protože to byla slušná, dobře placená práce s benefity, dobrými kolegy a šéfem.
Ale zůstávaly za mnou jen papíry, tabulky, telefonáty, maily a šanony.
Po narození dcery a v průběhu toho jak rostla jsem zjistila, že hlavní prioritou je pro mě ona. Aby byla zdravá, šťastná, aby se dobře vyvíjela.
Ty pokroky dítěte a štěstí, které pro matku představují znají snad všechny mámy.
Ve světle toho mi moje práce připadá nedůležitá a nedává mi smysl.
Pokud bude dcera spokojená ve školce, ráda nastoupím někam do práce, ale pokud by to mělo byt na její úkor, tak jsem připravená zůstat ještě doma.
Zkrácených úvazků pro ženy moc není, takže v reálu odvedeš dítě na půl osmou do práce a po 8,5 hodinách + cesta si ho vyzvedneš. To znamená, že dítě je bez tebe nejméně 9,5 hodiny a spíš více. U mě třeba cesta do práce =hodina, takže celkem 10,5 hodiny bez dítěte.
Dojedete domů v půl šesté, v šest, pak rychle vařit večeři, prát, poklidit. Za hodku nebo dvě jde dítě spát, takže si s ním uzijes 2-3 hodiny denně. To je ve chvíli, kdy je práce pro tebe nedulezitá a dítě prioritou dost smutné skóre.
Závidím všem, pro které je práce srdeční záležitost a vidí za sebou nějaké smysluplné výsledky.

Základem je nemít práci, ale mít radost a naplnění z toho, co děláme. Když je za to, jako bonus, ještě hodně peněz, je to v této konzumní době výtečné.
Odevzdat děti mnohdy pochybným institucím a zajišťovat jim doma pouhý servis a žít spolu jen 2-3 hod/den je velmi podstatný důvod k zamyšlení se nad smyslem takového počínání.
Vzhledem k tomu, že doba se mění a dnešními rodiči jsou mnohdy lidé hlouběji se zamýšlející nad smyslem života a nebojí se do svých rozhodnutí zapojit více svého srdce, je to holt znát.

Proč by mělo být tak žádoucí dělat ze sebe otroka? Navíc otroka pohánějícího soukolí evidentně mířící ke zkáze. :nevim:

Příspěvek upraven 15.03.18 v 15:30

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1671
15.3.18 15:28
@ka2ka píše:
Holky prosím vysvětle mi někdo proč je tolik, ženských co po mateřský nechce jít pracovat? Vymýšlí výmluvy typu Musím se starat o rodinu nebo si radši pořídí další dítě. Co je na té práci tak škodlivého? Jsem natvrdlá, ale fakt to nechápu :think:

Mit tak Tvoje problemy :D jsem stastna zena!
Neres lidy res sebe!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27654
15.3.18 15:30
@Regina Hero píše:
já bych řekla, že těch variant a důvodů padlo už v té minulé diskuzi dost, ale ty je nechceš ani vidět, ani slyšet… proč máš pocit, že ta práce doma a kolem dětí a podobně je něco špatného, co nestojí za řeč? Nebereš argumenty, že někomu to tak vyhovuje (oběma dvěma), že neřeší, že mají jen jeden příjem (kolikrát větší než rodina, kde oba dva pracují), že to nemusí nutně být vygumované slepice, které jsou líné… jaké důkazy bys o tom chtěla?

já nevím proč ten pocit mám :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital