Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Helileli píše:
U nás půlku děti vodí rano tatínci, nemyslím, že by půlka děti mělo matky kariéristky, spíš už dávno makaj, kdežto otec začíná někde v kanclu v 9. Takže péče o dítě nemusí ležet jen na jednom z rodičů, jen si ji rozdělí.
Pokud to lze, tak je to ideální. Jen tady v ČR je ještě vžitá představa, že kdo odchází brzo z práce, tak málo dělá.
I ty zkrácené úvazky, aby si člověk ještě obhajoval, přitom bych řekla, že např. u nás, kdo pracuje na zkrácený úvazek, tak je to pro zaměstnavatele přínos. K doktorům chodí sám a s dětmi ve volném čase, většinou to nějak udělá, aby si nemusel brát paragraf na nemocné dítě. Nedávno jsem slyšela v autobuse paní, která vyprávěla druhé, že se na ní kolegové dívají divně (a mají rádoby vtipné řeči), když odchází ve čtyři hodiny z práce. Říkala, že už je tam brzy ráno, ale to nikdo nevidí, protože oni se tam trousí třeba na devátou, půl desátou.
@ka2ka píše:
@Anna766 ano znám dvě padesátileté co jsou doma, a ano to jsem nepochopila, nebo možná po této diskuzi i pochopila
No v rodině mám příklad, kdy žena v 50ti zůstala doma, protože měla problémy se zády a maminka dostala rakovinu. Takže světě div se, nešla dělat mizerně placenou práci, ale zůstala doma až do důchodu. Litá jak fretka kolem baráku, krmí a chlapi a babička mají servis a div se, nikdo jí nepodsouva to, že někoho vyžírá.
A takových žen je x, které musí z práce odejít buď kvůli svému zdravotnímu stavu a nebo kvůli někomu z rodiny. A možná budeš překvapená, ale v 55 je opravdu nikdo v práci nechce. Když jim třeba ta maminka nebo otec zemře. Ono výpověď se dává lehce, ale po 50ti najít práci je dřina.
Stejně tak nevím, co je k nepochopení na tom, že jsou doma, aby se mohly postarat o vnoučata, chodí někam vypomáhat a nebo prostě jsou ve vatě a užívají života.
A další důvod, který asi vůbec nechceš slyšet je ten, že prostě mají nárok do důchodu odejít brzy a třeba mají našetřené peníze, tak už zůstávají doma.
Opravdu mně přijde, že jim to snad závidíš, tak pohrdáš všemi, které nehakují jako ty. A hledáš důvod proč jsou tak neschopné. Možná jestli to nebude tím, že ty sis to tak nezařídila, a nebo ti to doma nikdo netoleruje. Ona vidina nudné a mizerně placené práce až do důchodu, tak lákavá není. Jen je lákavé odsuzovat všechny ty, které si to zařídily jinak, ale zřejmě to tak máte v rodině a v okolí. Řekla bych si, že se ty ženy vlastně mají fajn a přála jim to, že jsou pány vlastního času, užívají si děti.
Ale moc ti přeju, abys to měla šanci zkusit, určitě pak třeba zjistíš, že i jiný model je fajn.
Příspěvek upraven 16.03.18 v 07:26
@ka2ka Tedy klobouk dolu, jak pekni jsi „zvladla“ tu diskuzi, kdy obcas komentare byly vuci tobe i trochu ostrejsi.
Jinak on clovek asi nedokaze pochopit spoustu veci, dokud je neprozije. Ja si pred md take myslela, jak dam dite ve 2 letech do soukrome skolky, do prace se vratim co nejdrive apod. Ted s ditetem tedy pracuji kontinualne i pres md, ale hlidani probiha s maximalnim ohledem na dite a pokud bych mela ve 3 letech resit, zda jit na plny uvazek (a dite videt 2 hodiny pred spanim pri zvladani domacnosti) nebo zustat doma, tak bych volila to druhe. Nastesti jsou obory, kde ty zkracene uvazky jsou a jde zvladnout jak nevypadnout z oboru, tak si uzit trochu deti.
@ka2ka píše:
a díky tobě chápu proč, proč to nechápu, sice mi to trvalo x stránek a jednu procházku ale už to chápu
mně se líbí, že jsi se fakticky zamyslela nad příspěvky. Za začátku mi přišlo, že si tady jen potřebuješ schladit žáhu. Ono jako překonat zadřené modely z dětství „kdo nepracuje rovná se příživník“ není práce na pět minut. Přeju ať si uspořádáš pracovní i osobní život tak, abys byla spokojená a měla vnitřní klid.
Mockrát jsem tady četla argument, jak manžel ocení neuhnanou ženu, která doma uklidí, navaří a pak se mu věnuje. Ale nenapadlo vás, že třeba některé ženy mají zajímavé profese, kde jsou i užitečné, třeba lékařka, právnička, vědkyně, inženýrka, je za tím mnoho let studia, dřiny, praxe, a nakonec tráví čas tím, že doma uklízejí? Nediskutuju o potřebě věnovat se dětem, ale i tam by se měl zapojit muž. Děti vyrůstají v hrozně ženském světě. Doma máma, babička, ve škole učitelka. Kdo jim ukáže, jak vzít do ruky kladívko a pilku? Doma i ve škole si akorát kreslí, vystřihují a lepí, což hlavně klukům kdoví jak nejde. I jako doprovod na sporty je třeba v něčem dobrý tatínek - nehledí na kdejakou modřinu, povzbudí…
Chápu argument „jak to má ten chlap udělat“, ale úplně ekvivalentní argument je „jak to má ta ženská udělat“. Taky něčím v životě je, ne?
@ka2ka píše:
No dobře je to potom asi náročnější, ale to fakt někoho baví celý život sedět doma a říkat já nemůžu do práce máme barák musím se starat?
A proč ne? Být doma nutně neznamená pouze péči o barák. Já jsem doma taky, mám 4 děti ve věku od 5 do 13 let a řeknu Ti, že to je docela dost práce. A baví mě to, nejsem kariérní typ, navíc mám chlapa velmi pracovně vytíženého, který ale nadstandardně zabezpečí rodinu, tak jsem doma. No a co? Chodí mi z práce mnohdy až po 8 večer, někdy musí dělat i přes noc, když se něco v systémech vydrbe, jak bych asi zvládala práci, když školka či družina je max. do 4? A upřímně, za těch pár šušňů co si vydělám mi to nestojí, takto si všechno obstarám, veškeré rodinné zázemí a všichni jsou spokojení.
@Lewisa Tak samozřejmě jsou obory, ze kterých se nedá na dlouho vypadnout, potom si ty ženy musí určit priority, karieru a malé děti lze těžko skloubit. Samozřejmě pokud se nestará chlap, v tom případě jo. Dělam ve zdravotnictví a zrovna dvě naše doktorky daly přednost dětem, jedna byla doma 6 let a už se do špitálu nevrátila, dělá na pojišťovně a druhá je doma už 10 let, naštěstí si stihla před dětmi udělat atestaci, takže teď jezdí jednou do týdne na službu a je spokojená.
Vždyť pracovní život trvá v dnešní době 40-45 let, tak i když by matka zůstala 10 let doma, tak se napracuje až až, nic snad neuteče.
@ka2ka píše:
právě to mě zajímalo, myslím zdravý ženský co už se nestarají o děti, no těch důvodu mi tu holky řekli spoustu i takové co mě nenapadli
No vidíš to, já jsem třeba jen úplně blbá ženská v domácnosti, ale češtinu mám násobně lepší než Ty. Nevím, proč soudíš a řešíš, jak to mají ostatní. Jestli třeba nezávidíš. Já jsem se svým životem spokojená, můj partner taky, děti taky. A neboj, máme vyřešen i případ, kdyby se mu něco stalo. A ne, nepřipadám si blbá nebo třeba že bych byla mimo realitu. Co je vlastně taková realita? Hákovat někde od nevidím do nevidím za směšný peníz? Myslíš, že tak bych měla širší rozhledy než teď, když můžu se svým volným časem naložit jak chci, vzdělávat se, číst, rozšiřovat obzory? Pro někoho je realita dobře obstarat rodinu a děti, pro někoho dělat kariéru. Nevím, co je na tom k nepochopení nebo k podivu. Ať si to každý dělá, jak chce.
To je otázka jak to kdo pojme:-) Moje tchyně je takhle doma už léta, ale když chceme dát k ní děti, musí se podívat do diáře. Na druhou stranu sousedka, má asi 6 dětí a ta plodí protože nechce pracovat a přídavky má pěkně spočítané.
@quanavera píše:
Lepsi byt doma nez se nekde nechat buzerovat za casto mizerny plat, mam chlapa co nas uzivi i pronajimam svuj byt takze me uz do prace nikdo nedostane.
Máš recht.
Mám to stejně.
@Lewisa Tak to si myslím, že konkrétně není ten případ, určitě máš pravdu, že na výchovu jsou potřeba oba dva.
A žena, která má rozjetou kariéru a řeší „velké“ věci spíš hledá způsob, jak jít do práce a skloubit to s rodinou. Třeba i zaplatit chůvu nebo paní na uklízení.
Ono je to obecně problém, jak skloubit rodinu s kariérou. Nebo vůbec, jak si poradit s dětmi. Viz. přeplněné školky mnohdy s nereálnou otevírací dobou, malý počet jeslí, nízká podpora částečných úvazků nebo home office. Neochota zaměstnávat ženy s dětmi apod.
Spíš mně chybí ta variabilita, aby se mohly realizovat jak ženy, které chtějí naplno pracovat, tak ženy, které chtějí třeba jen částečný úvazek a nebo práci z domu a nebo i ty, které se rozhodnou být s dětmi úplně doma.
@Zabatko Přesně tak, mě spíš zaráží, když napíše, že si neumí představit, co by doma dělala, že by se zbláznila, nezabavila se
Nechápu, já třeba teď měla celý týden volno a rozhodně jsem se nenudila. Odvezu malou do školy, pak si dám klidnou hodinouvou snídani, kafe, něco si přečtu, nebo čumim na Emimi, pak jdu něco udělat v baráku. Žádný stres a spěch-jeden den jsem vyluxovala vytřela-máme barák 200 m, takže to zabere skoro 2 hodiny, jeden den jsem žehlila, jeden den umyla pár oken, dneska umeju koupelny. Nemam problém, když mám dobrou knížku si celý dopoledne číst, kolikrát jdu někam na kafe, nebo nějaká kamarádka k nám, no a v létě je to ještě lepší, dělam něco na zahradě, nebo se prostě vyvalim k bazánu a je mi dobře. No a je poledne, jdu pro dceru a pak už se věnuju jí. Takže já bych to klidně vydržela celý život, nebo tedy do tý doby, než malá bude ráda, když nebudem prudit doma ![]()
@Anonymní píše:
To je otázka jak to kdo pojme:-) Moje tchyně je takhle doma už léta, ale když chceme dát k ní děti, musí se podívat do diáře. Na druhou stranu sousedka, má asi 6 dětí a ta plodí protože nechce pracovat a přídavky má pěkně spočítané.
No vidíš, jak si to sousedka zařídila. My to máme taky pěkně spočítané, mrkni na výši přídavků v Rakousku, takže je úplně jasné, že jsme si tolik dětí udělali jen kvůli přídavkům.
![]()
@Lewisa píše:
Mockrát jsem tady četla argument, jak manžel ocení neuhnanou ženu, která doma uklidí, navaří a pak se mu věnuje. Ale nenapadlo vás, že třeba některé ženy mají zajímavé profese, kde jsou i užitečné, třeba lékařka, právnička, vědkyně, inženýrka, je za tím mnoho let studia, dřiny, praxe, a nakonec tráví čas tím, že doma uklízejí? Nediskutuju o potřebě věnovat se dětem, ale i tam by se měl zapojit muž. Děti vyrůstají v hrozně ženském světě. Doma máma, babička, ve škole učitelka. Kdo jim ukáže, jak vzít do ruky kladívko a pilku? Doma i ve škole si akorát kreslí, vystřihují a lepí, což hlavně klukům kdoví jak nejde. I jako doprovod na sporty je třeba v něčem dobrý tatínek - nehledí na kdejakou modřinu, povzbudí…
Chápu argument „jak to má ten chlap udělat“, ale úplně ekvivalentní argument je „jak to má ta ženská udělat“. Taky něčím v životě je, ne?
Delam jednu ze zminovanych profesi, nevypadnuti z oboru je muj duvod prace pres md. Jenze zrovna tyto profese maji vyhody zadanosti pracovnika, kdy je vetsi pravdepodobnost zkraceneho uvazku nez napr. v tovarne u pasu. Takovato zena si musi srovnat priority a popremyslet, kde je nahraditelna. Ja dospela k nazoru, ze az nebudu stihat domacnost, v klidu se necham zastoupit pani na uklid, budeme vice objednavat hotove jidlo apod, ale kde nechci byt zastoupena (nebo pouze muzem) je pece o deti. Nastaveni rodiny je vzdy treba resit s partnerem a meli by se oba partneri na nem shodnout. At jiz na praci ci nepraci zeny, pokud s tim budou souhlasit oba, neni problem ani jedno.
a nezávidíš tak trochu těm, kdo do té práce nemusí? Není to přeci jen o starání se o barák, je nekonečně možností jak využít volný čas, a to mnohem smysluplněji, než pracovat pro někoho jiného. Například já už teď vím, že po mateřské taky zpět do práce nepůjdu. A neboj, živit se nechávat nebudu