Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Hrosicek píše:
Vážili si jich, dokud se staraly o děti a domácnost, ale jakmile dětí odešly, tak opravdu nevěděly, co se sebou. A už se jim ani nechtělo, učit se něco nového. Jako vy byste byly rády s chlapem, co byl celý život doma a staral se o děti, ale pak nevěděl do čeho píchnout a chodil od ničeho k ničemu? To se zkrátka projeví i na vztahu.
tak oni existují chlapi, kteří ocení, že jsou opečovávaní, domácnost dokonale naklizená, však je tu každou chvíli nějaký příspěvek od takových, kteří jsou šťastní, když je dokonale obstaraná domácnost, udržovaná žena a dostatek sexu. Není to jen o péči o děti.
@Anna766 píše:
Tak to byl příklad,asi proto že moje máma marmelády nedělalaŠlo o to,že jsem té holčině záviděla ten klid,že je pořád ta máma k dispozici a neměla takový kalup po ránu a vůbec.
ale do života jsi byla zcela jistě připravena ty lépe
@Anna766 píše:
Tak to byl příklad,asi proto že moje máma marmelády nedělalaŠlo o to,že jsem té holčině záviděla ten klid,že je pořád ta máma k dispozici a neměla takový kalup po ránu a vůbec.
všechno má své. Předpokládám, že její maminka byla v té roli spokojená a to se podepíše na klidu a pohodě, i když třeba není tolik peněz.
@Hrosicek píše:
Vážili si jich, dokud se staraly o děti a domácnost, ale jakmile dětí odešly, tak opravdu nevěděly, co se sebou. A už se jim ani nechtělo, učit se něco nového. Jako vy byste byly rády s chlapem, co byl celý život doma a staral se o děti, ale pak nevěděl do čeho píchnout a chodil od ničeho k ničemu? To se zkrátka projeví i na vztahu.
Však jo,chlapi důchodci.Celý život v práci a v důchodu protivný dědci co sedí u televize a brblají a buzerujou manželku ,nic je nebaví. Ženský hlídají vnoučata,věnují se koníčkům,čtou,pořídí si psa a chodí s ním ven atd atd.
Vidím kolem sebe.Na přednáškách jsou 4 chlapi a 35 žen důchodkyň. ![]()
@stinga píše:
ale do života jsi byla zcela jistě připravena ty lépe
Třeba ne.Řekla bych že mnohé romské ženy mají větší klid a méně stresu.
![]()
@Anna766 píše:
Ale tohle je přesně to odsuzování.Vždyť je to každého věc.A tiskárnu peněz nemá nikdo.
já to nemyslím jako odsuzování, já to vidím jako nerozumné, mamčina kamarádka měla mamku, která byla celý život doma s jedním dítětem, protože manžel šíleně žárlil, když měli cca 60, pán se oběsil, protože byli na svatbě synovce a jeho žena tančila v těch 60 s někým jiným, než s ním - paní zůstala o životním minimu - a dcera s dvěma vnučkama na vysoké, ji musela dotovat - netrvalo to teda dlouho, paní zemřela v 62 na rakovinu prsu s metastázemi do mozku
nemusí to být vždy tak dramatické, ale prostě rozvod, smrt nebo vážná nemoc manžela může přijít a zůstat pak bez prostředků ![]()
Jejda, to zase bude… No ale teď k večeru nemám co dělat, tak proč si nepokecat na epipi ![]()
My jsme ta výjimka, kdy jsme se s mužem domluvili (až po narození prvního dítěte) na tom, že já budu doma s dětmi a on bude chodit do práce. A to až právě do skončení povinné školní docházky.
Četla jsem pár příspěvků tady - s financemi to máme tak, že nemáme žádné úvěry a ani auto. Všechno, co potřebujeme, zařizujeme pěšky a nebo MHD. Takže máme hodně nízké základní náklady. Co se týče výplaty, tak je to kolem průměru, měsíčně počítáme 10 tisíc za jídlo, drogerii kupuji v akci jednou za půl roku a stojí mě to kolem 7 tisíc. Oblečení mladší dědí, starší dostane od sousedky zadara (chce se toho zbavit), pár kousků mají parádních, když jdeme mezi lidi. Jinak tráví svoje dny v teplákách a triků. Až budou děti větší, manžel mi pomůže získat práci.
Co se týče možnosti promluvit si s dospělým člověkem - mám výhodu v tom, že skvělá tchyně bydlí v tom stejném paneláku o 5 pater výš. Takže vaříme pro všechno příbuzenstvo a o povinnosti v kuchyni se dělíme. Ani jednu nebaví vaření, ale vaříme denně a chutně, je to potřeba.
Od jara do podzimu trávím převážnou část dne s dětmi venku. Ať už na dopolední procházce kolem louky a železnice, tak odpoledne chodíme na hřiště za ostatními dětmi.
Zatím máme 2 děti, třetí čekám a chceme pak ještě jedno. Nejstaršímu jsou 3 roky, zná všechna písmena abecedy, na prstech umí počítat do 5. A je to obrovský vztekloun. Nedovedu si představit, že chodí do školky - tam by na něj učitelky neměly tolik času a buď by tam přestal chodit, nebo by ho zlomily. Já vím, že po zlém s ním nic nesvedu, zabejčí se a to je konečná. Můj švagr prý uměl počítat do 1000 ještě než šel do školy. A teď je z něj topič - škola v něm dokonale zabila chuť se učit.
Ještě chci dodat, že k tomuto rozhodnutí jsme dospěli po velmi dlouhé době - cca rok jsme zjišťovali podrobné informace ať už od psychologů a nebo od lidí, kteří razí trochu jiný styl výchovy, než ten tradiční. Původně jsme chtěli dát děti do alternativní školky/školy, ale u nás žádná taková není. Takže individuální vzdělávání byl logický krok.
Moje mamka se mnou byla doma do mých 12ti let, sourozenci bylo 5 a z pohledu dítěte to bylo skvělý, pak začala podnikat a práci měla stejně naplánovanou tak ze s námi byla dost doma nebo jsme za ni mohli kdykoliv přijít. Já bych se měla vracet za půl roku a vím ze z hlediska provozu rodiny vic než částečný úvazek nezvládnu. Pokud neseženu částečný zůstanu doma.
@Hrosicek píše:
@terinka4444 Dobře, ale ty i pracuješ a fotíš. To není to samé, jako kdyby jsi se jen starala o děti a neměla ani žádné koníčky.
a jak víš, že ženy, co nemusí do práce nemají žádné koníčky? Že se jako doma plácají od ničeho k ničemu? A kdybychom doma měli tu tiskárnu, nebo jsem byla větší mrcha a hodila to všechno na manžela, klidně bych byla doma, a fakt bych se neplácala, nenudila nebo nedej bože nevěděla, co s volnem.
@terinka4444 Tak zrovna ty ženy z Manželských etud žádné koníčky neměly. Možná to byly výjimky.
@Hrosicek píše:
@terinka4444 Tak zrovna ty ženy z Manželských etud žádné koníčky neměly. Možná to byly výjimky.
já na to nekoukám, v podstatě nevím, o co jde, ale reálně, ty jo, až přijde doba, že budu mít čas a děti mě nebudou potřebovat, to bude paráda.
@terinka4444 to já bych zvlčila. Každej je jinej, mě práce drží v nějakým režimu.
@Modesta Tak to ti držím palce, aby ti to vyšlo podle představ. Až děti povyrostou, nebudeš vědět, kam dřív skočit. A docela naivně si to maluješ. Puberťák potřebuje úplně něco jiného než tříletý drobeček. Tomu ta procházka stačí. A se čtyřmi plánovanými dětmi žít jen z jednoho platu je dost náročné. Na to se připrav.
já se teda doma nenudím
Jo relativně si to časově rozplánuji dle sebe ale že bych se nudila to se říct nedá a od září malá do školy ![]()