Proč je tolik žen, co po mateřské nechtějí pracovat?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
10651
2.1.19 17:41

Nevim, kde se bere presvedceni, ze zeny s detmi nechteji pracovat? Ono kdyz by tady byla dostatecna podpora kvalitnich a dostupnych jesli,skolek a byla podpora zkracenych uvazku tak by pracovalo vice zen.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56295
2.1.19 17:43
@lucenka píše:
Ani VŠ evidentně není záruka toho, že majitel titulu chápe psaný text ;) nikdo tu nepsal, že se děti n prvním stupni neučí. Psalo se tu, že to nejsou natolik složité věci, aby je rodič nezvládl potomkovi vysvětlit ;)

ty aby sis do toho nerýpla, že… :roll:
Psala jsem to pro to, že bez toho druhý stupeň doma vůbec učit nemůžeš. Čili já bych teoreticky mohla, ale netroufla bych si na to. Škola totiž není jenom o těch vědomostech v učebnici ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16956
2.1.19 17:43
@kvaček píše:
Hlavně si myslím, že ono ani nejde srovnávat všechny najednou..
Třeba já mám kamarádku co žije na bytě v Praze. Má životní styl takový, že jde ráno do práce na8-9, přijede z práce v 5 něco uklidí na bytě děti, o víkendu jedou na výlet..
My žijem v menším měste, máme rodinný dům, opravujem ho 5let-zídku, plotek, pergola, klasika okolo domu, a když ona mi řekne, že by se doma nudila, tak já se opravdunenudím a jsem ráda, že stíhám. Domácnost, děti, a mám na starost 90 letou babičku.. Samozřejmě nikde nedělám scény, jak to mám těžké, když někoho potkám, ale takové ty řeči- a co doma děláš??? Nenudíš se..??? Já když jsem ted doma tak to stíhám tak akorát, když jsem chodila do práce, tak jsem měla stavy, kdy jsem se unavou třepala..
Mám domácnost děti klasika, jak každá, do toho opravujem dům, budem malovat, budem dělat novou dlažbu, řemeslníci, učení a do otho běhat ještě zaopatřovat babičku..
Jenom tím chci napsat, že ne každá co je - jakože doma, tak se prostě jenom tak povaluje.. Ten uvodní nadpis, mě to tak přišel, že se zakladatelka diví, že hromada, maminek nechodí do práce jenom tak, ale třeba i zohlednit životní situaci..
Jinak holky každý to prostě má jak mu to vyhovuje, nemá cenu soudit a řešit. :kytka:

S tou pěči o babičku - to je to, když se dříve chodilo do duchodu a duchod byl dostačující. Moje babička šla do důchodu před 50 a starala se o prababičku, moje mamka do duchodu pujde před 70 a o babičku se určitě už starat nebude :nevim: Tím chci říct, že dříve se do práce muselo, to ano, ale doma na tu peči někdo byl, dnes není a tak se musí lidé spoléhat na stacionáře, kdy musí o to více pracovat, aby si je mohli dovolit, nebo být doma.
Za mě je moc hezké, že jdi doma a staráš se o svou rodinu. Také jsme koupili dům k rekonstrukci, úpomalu finišujeme a stihli jsme to za dobu mé rodičovské, ale práce a stresu ohledně řemeslníků - ti chodili hlavně dopoledne, takže jsme byli rádi, že jsem doma a nemusíme si kvůli tomu brát dovolené :nevim:
Jinak mám také vtipné dotazy od kamarádů z Prahy, kteří bydlí v bytě zda se na tom venmkově nenudím - absolutně ne, ačkoli čas jakoby plyne pomaleji, tak je stále co dělat a člověk někdy nevěřícně čučí na hodinky, kolik už je zase hodin - hlavně v létě, když sluníčko svítí a kolikrát i hřeje do večera :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
2.1.19 17:44
@Moise píše:
ty aby sis do toho nerýpla, že… :roll:
Psala jsem to pro to, že bez toho druhý stupeň doma vůbec učit nemůžeš. Čili já bych teoreticky mohla, ale netroufla bych si na to. Škola totiž není jenom o těch vědomostech v učebnici ;)

Bez VŠ může rodič učit i na druhém stupni… Jen potřebuje garanta ;)

• Citovat
  • Upravit
16956
2.1.19 17:46
@růžový achát píše:
Myslím, že na youtube je poslední Duše K o svobodném vzdělávání dětí, a docela se mi to líbilo ta diskuze lidí zasvěcených ( hlavně ty děti byly skvělé) , také se tam v podstatě shodli, že by měly spíše vznikat školy typu Summerhill a domácí vzdělavaní aplikovat tam kde není jiná možnost. U nás ve městě máme typ komunitní školy, ktera navazuje na lesní školku ale pouze do 1.stupně.. dost si zahrávám s myšlenkou, že bych dcerce tuto školu umožnila.

Také takové komunitní centrum u nás máme. Skolku naše starší zatím absolvuje ve státním zařízení, ale hodně si pohrávám s myšlenkou, že bych holky dala do te soukromé. :think: V okolí si ji hodně chválí a lidé dojíždí i z poměrně velkých dálek - ale na druhou stranu je také jediná svého doruhu v Okresním městě :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56295
2.1.19 17:46
@kvaček píše:
Hlavně si myslím, že ono ani nejde srovnávat všechny najednou..
Třeba já mám kamarádku co žije na bytě v Praze. Má životní styl takový, že jde ráno do práce na8-9, přijede z práce v 5 něco uklidí na bytě děti, o víkendu jedou na výlet..
My žijem v menším měste, máme rodinný dům, opravujem ho 5let-zídku, plotek, pergola, klasika okolo domu, a když ona mi řekne, že by se doma nudila, tak já se opravdunenudím a jsem ráda, že stíhám. Domácnost, děti, a mám na starost 90 letou babičku.. Samozřejmě nikde nedělám scény, jak to mám těžké, když někoho potkám, ale takové ty řeči- a co doma děláš??? Nenudíš se..??? Já když jsem ted doma tak to stíhám tak akorát, když jsem chodila do práce, tak jsem měla stavy, kdy jsem se unavou třepala..
Mám domácnost děti klasika, jak každá, do toho opravujem dům, budem malovat, budem dělat novou dlažbu, řemeslníci, učení a do otho běhat ještě zaopatřovat babičku..
Jenom tím chci napsat, že ne každá co je - jakože doma, tak se prostě jenom tak povaluje.. Ten uvodní nadpis, mě to tak přišel, že se zakladatelka diví, že hromada, maminek nechodí do práce jenom tak, ale třeba i zohlednit životní situaci..
Jinak holky každý to prostě má jak mu to vyhovuje, nemá cenu soudit a řešit. :kytka:

Ono to asi není o tom, že nemá vyloženě co na práci, ale o tom, jak moc tě ta práce naplňuje. My máme taky RD, umím si teoreticky představit, že bych si tady nějakou tu práci na baráku a v zahradě našla :oops: , ale nenaplňovalo by mne to, nebyla bych spokojená :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56295
2.1.19 17:51
@lucenka píše:
Bez VŠ může rodič učit i na druhém stupni… Jen potřebuje garanta ;)

o tom nevím :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
2.1.19 18:00

@Moise no víš co, mě to taky na 100% nenaplňuje, ale co mám dělat, když prostě opravdu musím hledat jenom tu ranní.. Nějak to zkloubit s prací manžela- nemá od do, a prostě jiné věci okolo..
Ale zase mylsím, že takový, rok, dva neni drama, ale být doma třeba 5 let ještě v kuse, tak to by mě nenaplňovalo..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9128
2.1.19 20:50
@růžový achát píše:
Typické je to, že skoro všichni prvňáčci se do školy těší a spolehlivě tu jejich radost z poznávání naše školství zadupe během dvou let do země.

A pak se tady někdo diví, když chce jiná učit děti doma :) ;)

Ne všichni školáci ztratí radost z učení, ale doma to máme víceméně u dětí taky. Navíc ještě u syna špatný kolektiv, je jich málo kluků a hlavní kápo tam dělá něco jako mírnou šikanu, nebo minimálně se k sobě nechovají nijak dobře. Takže syn by domácí vzdělávání určitě bral, ne vždy musí být kolektiv jako plus k dobru. Pro třídy, kde se rozjede šikana je to právě naopak a takových tříd není málo, učitelé to navíc moc neumí řešit…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20647
2.1.19 20:54
@růžový achát píše:
Typické je to, že skoro všichni prvňáčci se do školy těší a spolehlivě tu jejich radost z poznávání naše školství zadupe během dvou let do země.

Není pravda. Ani o tom biflování zeměpisu a historie. Záleží na učiteli. U nás se děti do školy těší, v 5. třídě nejstarší syn má vlastivědu a přírodovědu formou diskuse, učitelka vypráví, diskutují o tom, probírají další souvislosti. Syn se v podstatě vůbec nemusí učit, všechno pochytí ve škole. A je to pro něj zábavné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20647
2.1.19 20:58
@janickaIII píše:
Nevim, kde se bere presvedceni, ze zeny s detmi nechteji pracovat? Ono kdyz by tady byla dostatecna podpora kvalitnich a dostupnych jesli,skolek a byla podpora zkracenych uvazku tak by pracovalo vice zen.

Zkrácené úvazky nebo práci formou brigády jsem měla u všech tří dětí. Miniškolky taky (u každého dítěte jinde). Do školky šli ve 2,5 - 3 letech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.1.19 20:59
@růžový achát píše:

Ale blbost. Záleží na škole a učitelích. Nedávno jsem se svých osmáků ptala, kdo by dobrovolně chodil do školy, i kdyby nemusel. A sama jsem byla hodně překvapená, protože většina řekla, že by do školy šli. Je fakt, že by nejraději vynechali některé hodiny, ale doma by prý nezůstali. A kdyby si mohli vybírat, které hodiny budou navštěvovat, tak jednoznačně vyhrály cizí jazyky a matematika.

• Citovat
  • Upravit
56295
2.1.19 21:03
@bramburka81 píše:
Není pravda. Ani o tom biflování zeměpisu a historie. Záleží na učiteli. U nás se děti do školy těší, v 5. třídě nejstarší syn má vlastivědu a přírodovědu formou diskuse, učitelka vypráví, diskutují o tom, probírají další souvislosti. Syn se v podstatě vůbec nemusí učit, všechno pochytí ve škole. A je to pro něj zábavné.

Já si myslím to samé, jsou dobré a špatné školy a je na každém, kam své dítě dá :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20647
2.1.19 21:06

A já jsem ten případ, kdy si manžel po 19 letech vztahu našel milenku a opustil mě se třemi dětmi, psem, barákem a hypotékou. Byli jsme spolu od 16 let, spolu toho spoustu vybudovali, prošli těžšími situacemi jako potrat v druhém trimestru atd. Bývalý manžel měl full servis, starala jsem se o děti, domácnost, on měl volnost a čas na své koníčky. A stejně člověk nikdy neví, co se stane…
Kdybych nepracovala na všech RD a neudržovala se v oboru, tak to mám mnohem mnohem těžší. Takto jsem to i se zkráceným úvazkem zvládla, poprala se s novou situací a teď s pomocí přítele zvládám i kariéru a zvyšuju si odbornost. A podotýkám, že děti byly vždy na prvním místě před prací, ale práce mě naplňuje a zvládám obojí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20647
2.1.19 21:10
@Moise píše:
Já si myslím to samé, jsou dobré a špatné školy a je na každém, kam své dítě dá :nevim:

Já mám děti na vesnické škole, žádná výběrová, ale ten individuální a rodinný přístup u mě vyhrál. Je jich rel. málo ve třídě a děti se znají od školky. Teď zkusíme u nejstaršího přijímačky na gympl, taky z toho nemám strach. Podle učitelek a ředitelky (i mě) syn je přesně ten typ, co potřebuje dril a tvrdou ruku nad sebou, jinak nebude mít motivaci. Teď to má jako těžkou pohodu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí