Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@bramburka81 píše:
@Anna766 Ono je ale taky rozdíl v tom „postarat se“. Nějaký odvoz k lékaři, na úřady, nákupy atd je něco jiného než mít doma ležáka, o kterého se musíš starat celý den… Já bych si prostě teď nemohla dovolit odejít z práce a trvale pečovat o rodiče. Kdo by pak živil moje děti?
o tom jsem tady psala… nemusíš být ani samoživitelka, aby to nebyl problém. Stačí když má žena, která má zůstat doma, +- stejný plat jako muž nebo vyšší. Nehledě na to, že přijde dotyčná o zaměstnání.. je to fakt složité. A není to vůbec o sobeckosti nebo o tom, že by se starat nechtěli.
a jinak k té škole - já jsem taky s malou vesnickou školou velmi spokojená. Dítěti tam nic nechybí a to mám dítě se zvláštními potřebami.. učí ho tam zkušení pedagogové, úplně vzorově spolupracují s PPP, kluka motivují, ženou neustále dopředu. Jsem zvědavá, jak se uchytí v této škole i druhé dítě, které je pravý opak, nastoupí v září a už spoustu věcí umí dopředu. ![]()
@bramburka81 píše:
@Anna766 Ono je ale taky rozdíl v tom „postarat se“. Nějaký odvoz k lékaři, na úřady, nákupy atd je něco jiného než mít doma ležáka, o kterého se musíš starat celý den… Já bych si prostě teď nemohla dovolit odejít z práce a trvale pečovat o rodiče. Kdo by pak živil moje děti?
Až na to,že s tím OSVČ nemá co dělat.Buď se o toho blízkého chceš postarat,nebo nechceš.
Moje babička dožila doma,byla ležák.A starala se o ní teta s manželem.Oba chodili do normálního zaměstnání.Klaním se jim až k zemi že to dali.
Měla jsem doma tátu,který na tom byl ke konci hodně hodně zle.Oba jsme s mužem u toho byli běžně zaměstnaní,měli jsme dvě děti,jedno z toho docela malé.
Podle vašich představ by se o něj měl postarat můj sourozenec,pracující sám na sebe,bez rodiny,bez dětí.Ale bohužel.Ten si radši ve svém volnu jezdil po koncertech a sportovních utkáních.
Takže to asi nezáleží na tomhle.Ale na ochotě a morálních hodnotách.
@Anna766 tak jste si mohli pracovni dobu upravit tak, ze jste se u nej vystridali ![]()
@P4ja jenomže se blíží doba, kdy ten důchod nebude, a velká většina lidí si nedokáže na ten důchod našetřit. Takže buď vychovám děti tak, že se o své staré rodiče starám, nebo mně čeká to, co staroušky za první republiky. Je úsměvné si myslet, že za 30 let budu v pohodě žít z důchodu. Na druhou stranu, pokud nevezmu vzorek z emimina, protože tady se zdá, že je každý milionář, že každý vydělává tak, že si bankovkama utírají zadky a ještě se při tom vydělávání dloubou v nose, ale jinak je venku zase tolik boháčů neběhá. Střední třída mizí, za 30 let to nebude jednoduché. Bůh ví, co bude. Kidskou sílu začnou nahrazovat roboti a automatické linky…já bych řekla, že je víc než prozíravé vychovat děti v tom, že rodina se o sebe stará.
můj názor, já tak děti vychovávám. Doufám, že nebudu potřebovat jejich pomoc, ale jeden nikdy neví.
@bramburka81 píše:
no, snažila by ses najít tu cestu, o tom to přesně je. Snažila by ses uživit jako OSVČ, pracovala po nocích, v době, kdy bys mohla, dřela by si hubou v zemi. Přemýšlela jinak o financích. A z venku by se jevilo, jak ty jo, ta toho využila, od státu bere velké prachy na příspěvku na péči, do práce se nehrne, je doma a klídek. Co tak asi dělá, když jsou ty děti půl dne ve škole? ...... vetšina těch lidí nejsou ležáci, díky bohu ale princip je stejný.
@Moise píše:
@Anna766 tak jste si mohli pracovni dobu upravit tak, ze jste se u nej vystridali
je to jinak, o rodiče se nestarají lidé, kteří mají pracovní dobu a práci tak, že si to mohou uzpůsobit. Je to přesně opačně, ti lidé většinou musí přizpůsobit práci, změnit práci a najít to tak, aby to vyšlo. Vůbec to není tak, že já bych to se svou prací dělat nemohla, to může málokdo. Hledáš práci tak, aby to šlo, a když to se stávající nejde, uděláš to jinak. Protože všechno je lepší, než se na toho rodiče vykašlat. Klesne ti tvůj standard? No jéje, jistěže ano. Tohle je ten moment, kdy prostě každý má nějaké priority.
@Anna766 Já jsem tady o OSVČ nic nepsala. Ani o tom, že se má postarat sourozenec bez dětí. Ale někdy to prostě nejde si upravit zaměstnání tak, abychom se vystřídali po celý den.
@terinka4444 Ale každé zaměstnání nelze vykonávat jako OSVČ, ani z domova po nocích
. Mé zaměstnání je podmíněno tím, že v té práci jsem a musím být. Ani si nemůžu upravit pracovní dobu, jak chci. A ano, asi nejsem schopna jít dělat úplně něco jiného mimo obor, který mě baví. Tím nechci říct, že se nebudu starat, jak budu moct.
Mi je jedno, co děláš dopoledne, když jsou děti ve škole. Každého věc. Ale očividně si to můžete dovolit, sama píšeš, že máte vlastní firmu. Já si to dovolit prostě nemůžu.
@Moise píše:
@Anna766 tak jste si mohli pracovni dobu upravit tak, ze jste se u nej vystridali
Ale to je i o tom, že se dá zaplatit pecovatelka po dobu kdy je rodina v zaměstnání a rodina přebírá péči po příchodu domů, takto jsme to měli domluvené u tchýně, bohužel ro potom nabralo hodně rychlý spád. Anicka se tu snaží napsat, že to opravdu není o tom, jesti je nekdo OSVC nebo není, ale o jeho vnitřním nastavení, jestli je ochotný vzdát se sveho komfortu.
@terinka4444 píše:
@P4ja jenomže se blíží doba, kdy ten důchod nebude, a velká většina lidí si nedokáže na ten důchod našetřit. Takže buď vychovám děti tak, že se o své staré rodiče starám, nebo mně čeká to, co staroušky za první republiky. Je úsměvné si myslet, že za 30 let budu v pohodě žít z důchodu. Na druhou stranu, pokud nevezmu vzorek z emimina, protože tady se zdá, že je každý milionář, že každý vydělává tak, že si bankovkama utírají zadky a ještě se při tom vydělávání dloubou v nose, ale jinak je venku zase tolik boháčů neběhá. Střední třída mizí, za 30 let to nebude jednoduché. Bůh ví, co bude. Kidskou sílu začnou nahrazovat roboti a automatické linky…já bych řekla, že je víc než prozíravé vychovat děti v tom, že rodina se o sebe stará.můj názor, já tak děti vychovávám. Doufám, že nebudu potřebovat jejich pomoc, ale jeden nikdy neví.
Tak jasně a o tom píšu. Důchod nejspíš mít nebudeme a budeme odkázaní na to, co si vyděláme a našetříme. Tak mně zase přijde prozíravé se snažit vydělávat a šetřit, tak abych pomoc dětí potřebovala, co nejméně. protože nikdy nevíš, co se stane. Být kupu let doma dětmi a potom si představovat, že si na ten důchod něco vydělám a našetřím až potom, to mně reálné nepřijde. Přijde mně to reálné ve chvíli, kdy vím, že jsem opravdu zajištěná a máme takové příjmy, případně nějaké investice, které mně budou generovat peníze. Ale kolik takových lidí je??
A navíc, většinou mně přijde, že ty děti, kterým rodiče naservíovali všechno a obětovali se, aby mohly vystudovat a pomáhali jim, jak jen to šlo, tu pomoc tak nějak berou automaticky. A když potom potřebují sami pomoc, tak se k nim děti neznají ![]()
Jinak podle mě se o pomoci rodičům a prarodičům v normálních rodinách nemluví, je to prostě tak dané. Nebo aspoň u nás se to tak bere. Babičky pomohly prababičkám, mamky babičkám a my se zase budeme starat o svoje rodiče. I když to pro nás bude asi složitější.
Ale máš pravdu ne všichni to tak mají, a jak vidíš na příkladu vlastní rodiny, tak se tak neděje. Což zase potvrzuje to, že je potřeba, aby se člověk opravdu staral a snažil sám.
@bramburka81 píše:
@Anna766 Já jsem tady o OSVČ nic nepsala. Ani o tom, že se má postarat sourozenec bez dětí. Ale někdy to prostě nejde si upravit zaměstnání tak, abychom se vystřídali po celý den.@terinka4444 Ale každé zaměstnání nelze vykonávat jako OSVČ, ani z domova po nocích. Mé zaměstnání je podmíněno tím, že v té práci jsem a musím být. Ani si nemůžu upravit pracovní dobu, jak chci. A ano, asi nejsem schopna jít dělat úplně něco jiného mimo obor, který mě baví. Tím nechci říct, že se nebudu starat, jak budu moct.
Mi je jedno, co děláš dopoledne, když jsou děti ve škole. Každého věc. Ale očividně si to můžete dovolit, sama píšeš, že máte vlastní firmu. Já si to dovolit prostě nemůžu.
Ale psala o tom moise a já jí odpovídala. To jsem ani na tátu neměla ani korunu. Žádný příspěvek, přesto jsem to pro něj udělala ráda. A svého muže který pro něj udělal stokrát víc než jeho syn,můj bratr, toho si nikdy za to nepřestanu vážit.
Já nepopírám že prostě jsou situace, kdy ten nemocný nebo starý člověk do ústavu musí. Chápu to, třeba tvoji situaci.
Ale vymluvy typu - ty jsi na osvc a jiné… to prostě není o tom. Není.
@bramburka81 píše:
@Anna766 Já jsem tady o OSVČ nic nepsala. Ani o tom, že se má postarat sourozenec bez dětí. Ale někdy to prostě nejde si upravit zaměstnání tak, abychom se vystřídali po celý den.@terinka4444 Ale každé zaměstnání nelze vykonávat jako OSVČ, ani z domova po nocích. Mé zaměstnání je podmíněno tím, že v té práci jsem a musím být. Ani si nemůžu upravit pracovní dobu, jak chci. A ano, asi nejsem schopna jít dělat úplně něco jiného mimo obor, který mě baví. Tím nechci říct, že se nebudu starat, jak budu moct.
no jo, ale o tom to je. Každý může, jen nechceš. Já bych kdysi taky raději byla zaměstnána, pohoda a klídeček. Nemohla jsem, musím být flexibilní, takže holt nejsem zaměstnána. Ano, už nemusím, my už to máme rozjeté a vychytané, takže už je to dobré, nicméně byly doby, kdy to bylo složité, kdy jsme jeli třeba 12-14 hodin denně bez volna. Ta vlastní firma nám nespadla do klína, je za ní spoustu let dřiny. Pak je člověk flexibilní a pohoda. A prostě nemusí už a může si to dovolit. Kouzlo je v tom, že si to takto může udělat každý. Proto je absurdní už název téhle diskuze a ještě absurdnější je rozebírání, proč je někdo cizí doma nebo není. A nejabsurdnější jsou řeči o tom, jak normální je pracovat a podobné narážky na ty, co prostě nezařezávají klasicky v zaměstnání.
@medunka23 píše:
Ale to je i o tom, že se dá zaplatit pecovatelka po dobu kdy je rodina v zaměstnání a rodina přebírá péči po příchodu domů, takto jsme to měli domluvené u tchýně, bohužel ro potom nabralo hodně rychlý spád. Anicka se tu snaží napsat, že to opravdu není o tom, jesti je nekdo OSVC nebo není, ale o jeho vnitřním nastavení, jestli je ochotný vzdát se sveho komfortu.
Je to přesně tak. Děkuji. ![]()
@medunka23 píše:
Jezisi
ja prece nepisu o osvc obecne, reagovala jsem na jednu konkretni situaci, o ktere tady psala uzivatelka (nevim uz jaka). Samozrejme ze na tom nezalezi.
I kdyz clovek muze byt casove krapet flexibilnejsi, ale to je hodne individualni, muze a nemusi.
A ani tady nejde o komfort
Ale o to, ze mas nejake rozbehle naklady - hypoteku, deti na skolach, zavazky v praci, rezii, musis jezdit autem atd… to fakt zaplatis z pnp? ![]()
@terinka4444 píše:
je to jinak, o rodiče se nestarají lidé, kteří mají pracovní dobu a práci tak, že si to mohou uzpůsobit. Je to přesně opačně, ti lidé většinou musí přizpůsobit práci, změnit práci a najít to tak, aby to vyšlo. Vůbec to není tak, že já bych to se svou prací dělat nemohla, to může málokdo. Hledáš práci tak, aby to šlo, a když to se stávající nejde, uděláš to jinak. Protože všechno je lepší, než se na toho rodiče vykašlat. Klesne ti tvůj standard? No jéje, jistěže ano. Tohle je ten moment, kdy prostě každý má nějaké priority.
Pise tady snad nekdo o tom, ze by se na ne vykaslal? Sorry, ale piseme tady stale kazda o necem jinem nebo nevim ![]()
@Moise píše:
Pise tady snad nekdo o tom, ze by se na ne vykaslal? Sorry, ale piseme tady stale kazda o necem jinem nebo nevim
Můj taťka měl hrůzu z nemocnice, pro něj by to byla konečná dát ho někam do LDN. Takže ano, kdybych ho někam „strčila“, tak to bychse na něj v podstatě vykašlala.
Udělal toho pro mě a pro mé děti tolik, že bych mu to nedokázala udělat.
Pnp jsem neměla.
Asi jo, nepochopíme se.