Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Do čtyř let dítěte mi to přijde normální a logické, ale stále se tu jen bavíme o tom jak to ta žena bude zvládat, ale i to dítě potřebuje kolektiv a nové zážitky, možná mu také neuškodí, když občas uvidí maminku unavenou a bude moci pomoci a nebo se prostě bude starat tatínek, když bude maminka v práci nebo unavená, přijde mi model matka v domácnosti a otec stále pryč jako přežitý a rozhodně nepodporuje rovnoprávnost mužů a žen, pak dětem přijde tento model normální, ale ten už je dávno přežitý, každá žena by se měla realizovat i mimo domov byť na půl úvazku ![]()
@Žofka Lola takže matka na mateřské není unavená? To je unavená jen když chodí do práce? Já nevím, ale já jsem teda na té mateřské unavená víc, než když jsem chodila do práce…
@Žofka Lola píše:
Do čtyř let dítěte mi to přijde normální a logické, ale stále se tu jen bavíme o tom jak to ta žena bude zvládat, ale i to dítě potřebuje kolektiv a nové zážitky, možná mu také neuškodí, když občas uvidí maminku unavenou a bude moci pomoci a nebo se prostě bude starat tatínek, když bude maminka v práci nebo unavená, přijde mi model matka v domácnosti a otec stále pryč jako přežitý a rozhodně nepodporuje rovnoprávnost mužů a žen, pak dětem přijde tento model normální, ale ten už je dávno přežitý, každá žena by se měla realizovat i mimo domov byť na půl úvazku
Myslím si, že je to na každé ženě. Některá je karieristka a jiná chce být doma a starat se o rodinu a děti… Taky záleží na domluvě těch dvou, jak to vidí. Je pravda. Že by na to pak mohla žena jednou dojet, ale i toto se dá nějak ošetřit.
@mojmira píše:
Neznám žádnou ženu co by nechtěla po mateřské pracovat
Já bych klidně doma zůstala, kdybych měla tu možnost. I tak.jsem byla. doma s dítětem aspoň skoro do 4 let.
@Pidulka1991 píše:
Myslím si, že je to na každé ženě. Některá je karieristka a jiná chce být doma a starat se o rodinu a děti… Taky záleží na domluvě těch dvou, jak to vidí. Je pravda. Že by na to pak mohla žena jednou dojet, ale i toto se dá nějak ošetřit.
Co podle tebe znamená pojem „kariéristka“?
@Uslava píše:
Co podle tebe znamená pojem „kariéristka“?
Matka pro kterou je pracovní úspěch důležitější, než rodina. Je to pak i vidět na času stráveném v práci a s rodinou.
@Pidulka1991 píše:
Matka pro kterou je pracovní úspěch důležitější, než rodina. Je to pak i vidět na času stráveném v práci a s rodinou.
U mužů to platí také? Nebo tam to nevadí?
@Uslava píše:Řeší se zeny, ale ano, vadí mi to i u mužů. Na děti nemá být jen jeden rodič, ale oba. Děti mají taky právo znát své rodiče. Ne jen pána/paní co mu dá večer pusu na spaní, někdy ani to ne.
U mužů to platí také? Nebo tam to nevadí?
Jsem na MD a do práce bych se chtěla vrátit až budou malému 3. Chodila bych i na rodicaku vypomáhat kdyby bylo potřeba. Má to bohužel spoustu ALE.
1. Práce mě naplňovala ale je tam nahowno mistrová, která tomu ubec nerozumí a všechny nás před celou fabrikou schazuje.
2. IKdyž mi vedení (hlavní) umožní chodit do práce dýl kvůli školce, budu muset chodit více přesčasů než když jsem dělala normálně. ( Dělala jsem pouze na ráno)
3. Ani nevím jestli se budu mít kam vrátit, protože to co slýchávám od kolegyň. Že je málo práce a chodí nekvalitní materiály, tak bůh ví jak to bude vypadat za pár let.
A tady v okolí není moc práce pro ženský s malými dětmi takže si nejde moc vybírat. ![]()
@Pidulka1991 píše:
Ale ony nejsou jen tyto dva extrémy.
Většina žen se stará o rodinu a děti a při tom ještě z různých důvodů pracuje.
@renduli píše:
Ale ony nejsou jen tyto dva extrémy.
Většina žen se stará o rodinu a děti a při tom ještě z různých důvodů pracuje.
vážně, to jsem nevedela
… ![]()
Edit: ještě dodám, že se tu primárně odsuzují ty, které chtějí zůstat doma s dětma. Někdy nejde udělat kompromis, ale radši budu doma s dětmi, než honit kariéru. Uvidíme jak vyjde plán, ale chci do nejake doby byt v práci, jen na zkrácený úvazek.
Nebyla to otázka na mě, ale pro mě je „kariéristka“ žena, která po šestinedělí, nebo v pár měsících dítěte, dá miminko na starost babičce nebo placené chůvě a chvátá do práce aby jí něco neuteklo.