Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@lucenka píše:
Nikdy jsem před ním o české škole nic špatného neřekla. Udělal si obrázek sám. A zaměstnání si může vybrat, takže třeba po něm nikdo nesmysly chtít nebude l. A když bude a jemu se to nebude líbit, tak zaměstnání může změnit. Se základní školou to už tak jednoduché není.
A co tak hrozného tam po něm chtěli? Toto naříkání na české školy, když tam tvé dítě ani nechodí, mi přijde zcestné.
A ohledně zaměstnání- každý musí začít od píky, vypracovat se (pokud nezdědí nějakou firmu, kde mu cestičku ušlapou rodiče). Vždy bude muset dělat věci, které ho nebudou bavit nebo naplňovat… I v podnikání to nese své oběti a odříkání, nic není zadarmo. Já pracuju v oboru, který jsem vystudovala, baví mě, ale stejně jsou věci, se kterými nejsem souzněna, ale buď to chce šéf nebo zákon/vyhláška/úřad… Fakt nevím, jak si představuješ, že se naučí takovéto sebekázni, když ani ty jako matka to neuznáváš.
A poslední dobou už se řeší, jak ze škol vychází namyšlenci, co si myslí, že si z nich všichni sednou na zadek…
A ještě jedna poznámka- proč jste na přezkoušení nevybrali nějakou alternativní školu? Nebo i ta alternativní nebyla pro tvé dítě dost dobrá a alternativní?
@lucenka píše:
Nikdy jsem před ním o české škole nic špatného neřekla. Udělal si obrázek sám. A zaměstnání si může vybrat, takže třeba po něm nikdo nesmysly chtít nebude l. A když bude a jemu se to nebude líbit, tak zaměstnání může změnit. Se základní školou to už tak jednoduché není.
Dite umi vycitit tvuj postoj aniz bys neco rekla..
@Regina Hero píše:
a myslíš, že ten, kdo má vlastní firmu (respektive je OSVČ), tak nemusí vydělávat pro rodinu a nemůže si třeba taky dovolit přijít o zdroj příjmů? Pokud ta firma není tak velká, že funguje spolehlivě i bez něho nebo když člověk dělá sám, tak je to ještě horší, protože odmítnutá zakázka se mu už nevrátí a zákazníci si prostě přejdou jinam…
Myslela jsem to jinak…u nich evidentne firmu obhospodari chlap, ze..nebo si muze nekoho najmout.. ale v pracovnim pomeru das vypoved a uz tam na tebe zvedavy nikdo neni..max si najdes neodbornou brigadu, kde se ti prizpusobi casem a mas z toho par korun a problem az se budes chtit za par let vratit
@bramburka81 píše:
A co tak hrozného tam po něm chtěli? Toto naříkání na české školy, když tam tvé dítě ani nechodí, mi přijde zcestné.
A ohledně zaměstnání- každý musí začít od píky, vypracovat se (pokud nezdědí nějakou firmu, kde mu cestičku ušlapou rodiče). Vždy bude muset dělat věci, které ho nebudou bavit nebo naplňovat… I v podnikání to nese své oběti a odříkání, nic není zadarmo. Já pracuju v oboru, který jsem vystudovala, baví mě, ale stejně jsou věci, se kterými nejsem souzněna, ale buď to chce šéf nebo zákon/vyhláška/úřad… Fakt nevím, jak si představuješ, že se naučí takovéto sebekázni, když ani ty jako matka to neuznáváš.
A poslední dobou už se řeší, jak ze škol vychází namyšlenci, co si myslí, že si z nich všichni sednou na zadek…A ještě jedna poznámka- proč jste na přezkoušení nevybrali nějakou alternativní školu? Nebo i ta alternativní nebyla pro tvé dítě dost dobrá a alternativní?
Chtěla jsem jinou. Bohužel existují spádové oblasti a Kluk patří mezi silné ročníky. Takže není moc na výběr, kam dítě dát.
U přezkoušení jsem nesměla být, takže netuším, jak to probíhalo. Ale rozhodně to nebylo nic pozitivního, když se mu česká škola znechutila. Ale třeba stačilo to, že kravka učitelka druhé dítko vychvalila, přitom neumělo psát psace. Kluk zase psace psal pěkně, ale udělal chyby ve čtení (hlavně četl některá písmena na anglicky, na což jsem ji předem upozornila). A dala jim rozdílné známky. Přitom každýmu něco šlo a něco méně. takže to vzal jako nespravedlnost.
@Moise píše:
@terinka4444 nekdo ale nema vlastni firmu..musi vydelavat pro rodinu, nemuze si dovolit prijit o dobre misto, kdyz je vic nez jasne, ze pomalu ale jiste spejeme do recese a nebude to potom jednoduche..
Vychozi situace je v kazde rodine jina ..
Jenže o tom to snad není. Měla jsem doma vážně nemocného taťku a to jsme s já i muž pracovali, a přesto jsme se o něj postarali. A brácha bez rodiny, pracoval na sebe, a ten čas si neudělal na nic.
Je to o prioritách.
A pochybuji že kdyby chtěli, tak si jednou za čas ten čas na odvoz maminky neudělají, ale co by se namahali ne.
Zaměstnávali jsme pár mamin na částečný úvazek. Mohly šít u nás na dílně, nebo doma. Ale nestálo to za nic. udělaly tak 10% práce co ženské na OSVČ, navíc osvč si vydělávají v průměru 150 až 180 kč/h ty na rodičácích a v domácnosti okolo 80 kč/h. A tak si stěžovaly že málo platíme
. Takže až na jednu jsme se všema ukončili spolupráci, ať si jdou na dvanáctky do skladu. Tam už jim protáhnou kejty ![]()
Typický výmluva je „já mám nemocné dítě“. A proto snad hledala práci z domu, aby mohla šít kdy potřebuje
No nemá cenu se rozčilovat, být hodný na lidi a vycházet jim vstříc se nevyplácí.
Teď pro nás šije jedna magistra architektka … a ještě nějakej titul za:-) a to je neuvěřitelně šikovná ženská. Dokonce jí to myslí (umí řešit problémy) ![]()
@lucenka píše:
U nás na znechucení české školy stačila hodina během přezkoušení
ale to není školou, ale učitelkou, která je možná kr.va, možná známkuje podle nějakého návodu a nesmí (nebo nechce) přihlížet k individuálním potřebám žáka
já právě neuznávám - dobrá škola, špatná škola - důležitá je ta která učitelka, kterou dítě „vyfasuje“
@stinga píše:
ale to není školou, ale učitelkou, která je možná kr.va, možná známkuje podle nějakého návodu a nesmí (nebo nechce) přihlížet k individuálním potřebám žáka
já právě neuznávám - dobrá škola, špatná škola - důležitá je ta která učitelka, kterou dítě „vyfasuje“
@lucenka A nenapadlo tě, že i ta učitelka jede podle nějakých osnov, co mají a musí umět? Třeba zrovna čtení je důležité. Ty jsi u toho přezkoušení nebyla, ale kluka hájíš, místo toho, abys mu to vysvětlila. Tak dostal horší známku, třeba spravedlivě, no a co? To přece nemusí být nutně špatně, aspoň ví, v čem se má zlepšit. Přece se nemůžeš zlobit na učitelku, že nějak známkovala, když ty jsi ji upozornila, že to neumí a čte to špatně. To jako, když půjdu do školy, syn byl teď měsíc doma kvůli nemoci, já řeknu učitelce, že neumí (nenaučil se) 2. světovou válku a budu čekat, že mu dá jedničku?
@bramburka81 píše:
@lucenka A nenapadlo tě, že i ta učitelka jede podle nějakých osnov, co mají a musí umět? Třeba zrovna čtení je důležité. Ty jsi u toho přezkoušení nebyla, ale kluka hájíš, místo toho, abys mu to vysvětlila. Tak dostal horší známku, třeba spravedlivě, no a co? To přece nemusí být nutně špatně, aspoň ví, v čem se má zlepšit. Přece se nemůžeš zlobit na učitelku, že nějak známkovala, když ty jsi ji upozornila, že to neumí a čte to špatně. To jako, když půjdu do školy, syn byl teď měsíc doma kvůli nemoci, já řeknu učitelce, že neumí (nenaučil se) 2. světovou válku a budu čekat, že mu dá jedničku?
Popravdě klukovi je vysvědčení úplně někde, ani si 04o něj nechtěl jít. Jemu vadil ten odlišný přístup, rky u jednoho projde v pohodě, že něco neumí a u druhého ne. A jinak kluk to umí přečíst správě, jen se musí upozornit, že má číst česky a ne anglicky ![]()
@lucenka píše:
Popravdě klukovi je vysvědčení úplně někde, ani si 04o něj nechtěl jít. Jemu vadil ten odlišný přístup, rky u jednoho projde v pohodě, že něco neumí a u druhého ne. A jinak kluk to umí přečíst správě, jen se musí upozornit, že má číst česky a ne anglicky
A proc jsi ho tedy neupozornila predem, kdyz bylo jasne, ze jde na ceske prezkouseni?
@lucenka píše:
Proč by rodina s nadprůměrným platem nemohla být nenáročná? To se vylučuje?
Nikde jsem nic takového nepsala. Jen zase vytrhuješ věty z kontextu. Psala jsem, že asi to nebude na to, že manžel vydělá tolik, aby oba byli dostatečně zopatření. Když píše, že jsou nenároční, viz.třeba to, že syn bude mít písmenka ze zbytků látek, a že jen, co jí děti nebudou potřebovat, budou oba pracovat, aby si našetřili na důchod a nebyli dětem na obtíž.
@lucenka tomuhle nevěřím… Když jsem dělala autoškolu, tak jedna holka neprošla u jízd, protože „nepodradila v kopci“. Já prošla. málem jsem se vybourala, když mi vyjelo auto ze zatacky(byla jsem na vedlejší), ale jelo rychle, proto jsem ho neviděla. Zareagovala jsem jako začátečník (zabrdila, místo plynu).. Takže ono to může být dost subjektivni ![]()
@Regina Hero píše:
A proc jsi ho tedy neupozornila predem, kdyz bylo jasne, ze jde na ceske prezkouseni?
@lucenka Víš, ono je problém, když některé matky jsou tak zahleděné do svého dítěte, které je nejúžasnější, nejchytřejší atd., že místo toho, aby přiznaly chybu, tak raději hážou špínu na všechny ostatní, v tomto případě na českou školu.
To, že jedno dítě umělo něco lépe než druhé, neopravňuje tebe, aby jsi z toho dělala závěry a známkovala za učitelku
.