Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
@Tichošlápek co proč? Protože chci?
@Anonymní píše:
Tak treba moje mama se na praci vykaslala hned, jak se tatovi zacalo darit v podnikani a ona delala od nevidim do nevidim v podstate zbytecne. Hypoteku meli splacenou a dalsi deti nechteli, to mi bylo 14. Dnes obe se segrou zijeme od nich a mamka je stale zena v domacnosti, stara se o obri barak a zahradu, psa, ted uvazuje o slipkach. A tatka je stadtnej, ze je stastna, a ze ma doma cisto a navareno, to s praci proste nezvladala. Co je na tom? Ja ted cekam treti dite, zijeme jeste v najmu, takze jsem vzala na vikendy brigadu. Ale jakmile se odstehujeme do vlastniho (na podzim), najednou bude jen hypoteka, takze sam partner mi navrhl, abych se zbytecne nedrela a proste se starala o dum a deti a zahradu a zvirata. A trapne mi neni, ze bych se nechala zivit - ja budu drit jinym zpusobem. Rada bych si dalkove dodelala vs (strojirenstvi), abych po 4-5 diteti, az odrostou, odpracovala zbytek na duchod. Jako kdyz ma nekdo tu moznost, proc se zbytecne stresovat v praci a resit hlidani a pracovni dobu? Tyhle kecy o tom, jak se „nechavame zivit“ a „hledame vymluvy“ mi zni proste jen jako zavist, ze jsme si dokazaly najit chlapa, co nas uzivi
Tam je asi hlavní to, že je taťka šťastnej
špatně je když chlap dře, kolikrát si bere i víc prací a ženská sedí doma byť by klidně mohla pracovat a ulevit mu. A hlavně, je důležité aby to vyhovovalo jim oběma.
No a pak je tu takové hledisko, osobně si myslím, že by každý člověk aspoň někdy měl pracovat… i kdyby jenom pro zábavu. Stát se může cokoliv, ale takové to vystudovat, pak teda chvilku pracovat, možná ani to ne, udělat si dítě a pak sedět po zbytek života doma mi připadá trošku úlet. Však budou první na ráně když se něco semele a samy budou pak nadávat, že mají nízký důchod, nic neumí atd. chce to nějakou zlatou střední cestu. Doma klidně být může pokud si to může dovolit, na druhou stranu aspoň někdy by si tu práci vyzkoušet měla.
@Kobliha51 píše:
Spoří tatka mamce na důchod? Protože až ona o něj požádá, nebude jí to stačit, kdyby se nedej bože něco stalo. I ty si spoř na důchod. ten oficiální bude velmi nízký. Podnikatelé a lidi, co dostávali černé peníze a teď jdou do důchodu, by mohli vyprávět.
@Anonymní píše:
@Kobliha51Spoří si, investují, mají nemovitosti. Kdyby se něco stalo, je táta pojištěný. V nejhorším by prodala dům a dožila někde za ty peníze (to bychom se sestrou stejně ale nedovolily, aby někde jeden z rodičů skončil sám). Já si na ten důchod vydělám po škole a dětech, něco odpracováno mám a 3. dítě už budu mít před 26. narozeninami. Takže snad do 35 ty další dvě budou a od 40 zas makatAle rozhodně bych prostě nešla dělat dřív. Ale samozřejmě, stát se může cokoliv. Rozvod, úmrtí (partner má také pojištění příjmu, mělo by to pokrýt hypotéku) - ale proč se tím zbytečně strašit
Pracovat umím, nemám levé ruce, takže není problém někam nastoupit už při školce - ale proč, když člověk nemusí? Rodina je to hlavní
To není o skončil sám, jako spíš o tom, že ten důchod fakt není levná záležitost. A pokud tobě je teď 26, tak ve skutečnosti ani žádný nedostaneš s největší pravděpodobností (a ono našetřit z jednoho platu dost pro 5 dětí + na důchod pro 2 lidi + případně na pomoc prarodičům… tak vysoké příjmy většina lidí nemá no
. Pokud máte tolik peněz, že jste schopni zajistit sebe a děti, tak samozřejmě proč ne. Byť teda osobně bych radši pomohla trošku manželovi, aby na jeho bedrech neležela hypotéka a doplatila se o to rychleji. Pak si budete moct víc užívat oba ![]()
@Anonymní píše:
Každé ženy věc přece.. někdo prchá do práce si odpočinout od dětí, což nechápu. A někdo prožívá s dětmi jejich první roky .
proč bychom se nemlátili o mantinel extrémů, když můžeme, žejo
![]()
No je fakt, že já když jsem si mohla vybrat mezi prací na plný úvazek, kdy bych nestíhala školku a domů přišla v šest nejdřív, nebo tím, že prostě budu doma, tak jsem se do té práce taky nehrnula. Teď na posledním rodičáku chodím učit 4 hod. týdně, to bych zase zvládla klidně víc, ale víc toho prostě není.
A co se tak dívám ve svém oboru, tak částečné úvazky nejsou a místa pro učitele chemikáře nejsou vůbec. Takže asi taky budu delší dobu doma. ![]()
Holky i kdybych si mohla vybrat, tak nikdy nechci být závislá na penězích, které si vydělá můj manžel. Mame krásný vztah, ale člověk nikdy neví co se může stát. A pokud budu moct pracovat a vydělávat si peníze vždy do práce budu chodit. Má babička, máma do práce chodili a nepamatuji si, že bych byla o něco ochuzena nebo byl doma nepořádek. Mám kolem sebe spousty holek, které si na to zvykly a pak se divily když si musely rychle hledat práci, když se jim manžel zamiloval. A nejvíce trapné mně přijde kupovat manželovi dárek k narozeninám za jeho peníze 😁Přece starat se o děti, uklidit a uvařit neznamená že už nemusím chodit do práce.
@Anonymní píše:
@Pidulka1991Pro mě je to ten, ve kterém naši žijí, 8+1 a 430m2 užitné plochy + 1600m2 zahrady, povětšinou záhony, políčka, ovocné stromy. Samozřejmě existují větší, ale já bych toto s prací obhospodařovat nedokázala
Jo to je obří barák…
@Anonymní píše:
Holky i kdybych si mohla vybrat, tak nikdy nechci být závislá na penězích, které si vydělá můj manžel. Mame krásný vztah, ale člověk nikdy neví co se může stát. A pokud budu moct pracovat a vydělávat si peníze vždy do práce budu chodit. Má babička, máma do práce chodili a nepamatuji si, že bych byla o něco ochuzena nebo byl doma nepořádek. Mám kolem sebe spousty holek, které si na to zvykly a pak se divily když si musely rychle hledat práci, když se jim manžel zamiloval. A nejvíce trapné mně přijde kupovat manželovi dárek k narozeninám za jeho peníze 😁Přece starat se o děti, uklidit a uvařit neznamená že už nemusím chodit do práce.
Ne že bys nemela část pravdy,ale přeci jenom já osobně vidím rozdíl např.mezi ženou co bydli ve 2➕ 1 má jedno dvě děti a chodí do práce a ženou se 3-4 dětmi co má na starosti dům,agendu(papíry) svého zaneprázdněného muže podnikatele a není klasicky zaměstnaná.
Já vím že to je hodně dobou. Nebudu psát ze své zkušenosti ale můj taťka je z 6 děti, bydleli ve velkém rodinném domě, chovali dobytek a mamka chodila normálně do práce muselo se.Nyni je doba že manžel začne podnikat daří se mu, nechá ženu doma se starat o děti a domácnost (mě by to nenaplnilo a to nejsem karieristka) pak přijde rozvod (člověk nikdy neví) a manželka se soudí o půlku majetku i když ona si na nic nevydelala ale samozřejmě se to bere tak že má právo protože vařila, uklizela a starala se o děti 😁Podle mě by si člověk ať muž či žena měli vydělávat aby oba mohli zabezpečit rodinu ať už vydělá ten nebo ten víc či méně. A jak tu píše spousty holek aspoň doma člověk nezblbne a bude si více vážit jak peněz tak každé chvilky s dětmi 😍
@ProfZav píše:
Já ve svém okolí vidím, že to sice hlásají, ale pak ten čas odpoledne, kdy by se tedy po návratu z práce, odpocate, mohly dětem intenzivně věnovat (to je taková mantra) čumí do mobilu a děti se popeli kolem nebo koukají na televizi. To podle mě není intenzivní trávení času s dětmi
Tohle je právě záležitost spíš matek na mateřské, které toho mají přes den plné zuby. Stačí se podívat na dětská hřiště, do dětských heren. Hlavně se dětí zbavit a mít od nich pokoj
Zrovna nedávno jsem šla s dcerou do dětského koutku, tam dvě matky s batolaty, seděly u kafíčka a krafaly, děti dělaly bordel (vytahovaly hračky), takže si každá vzala to svoje, posadila do křesla a dala mobil a dál nevzrušeně povídaly a pily kafe.. hlavně aby byl klid, že ![]()
@Anonymní píše:
@Anonymní píše:
Já vím že to je hodně dobou. Nebudu psát ze své zkušenosti ale můj taťka je z 6 děti, bydleli ve velkém rodinném domě, chovali dobytek a mamka chodila normálně do práce muselo se.Nyni je doba že manžel začne podnikat daří se mu, nechá ženu doma se starat o děti a domácnost (mě by to nenaplnilo a to nejsem karieristka) pak přijde rozvod (člověk nikdy neví) a manželka se soudí o půlku majetku i když ona si na nic nevydelala ale samozřejmě se to bere tak že má právo protože vařila, uklizela a starala se o děti 😁Podle mě by si člověk ať muž či žena měli vydělávat aby oba mohli zabezpečit rodinu ať už vydělá ten nebo ten víc či méně. A jak tu píše spousty holek aspoň doma člověk nezblbne a bude si více vážit jak peněz tak každé chvilky s dětmi 😍
Tenhle pohled zase nechápu já a to se chci už za par měsíců vratit normalne po mateřské do práce. I teď při mateřské mám malou brigádu na doma i když bych nemusela. ALE půlka penez co vydělá manžel je zcela jiste i moje. Nevidím nejmenší důvod proč by neměla být, děti jsme si udělali dobrovolně, i ten svazek manželský nebyl z donuceni, takže ano, všechno co budujeme je spolecne. Ať už je to fakt ze splácíme spolecne hypotéku nebo podnikame. Rozhodne to není tak ze moje energie nehraje roli.
@Moise jo někdy to tak je, že za celej den a celej rok
toho má člověk dost, tak potřebuje vypnout a čučí do mobilu, nebo kecá s kamarádkou u kafe a děcka nechá osudu. když se třeba vidí s kámoškou jednou za čas, tak je jasný, že si chce chvíli v klidu popovídat.
Zas na druhou stranu nelze soudit z jednoho setkání, třeba se věnujou dětem během dne dost, jen někdy potřebují oraz.
Ono je to kus od kusu, na děti může kašlat jak ženská, co má dítě v jeslích a vidí ho akorát večer, nebo ta na plnej úvazek doma.
Já se třeba divím ženským,co si udělaj třeba 4 dítě,protože ani po třech dětwch se jim nechce do práce.