Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Do-not-touch píše:
trochu s překvapením jsem zjistila, že existují muži, kteří si opravdu váží ženy za to, že děti porodila, postarala se o ně a vychovala je. Ale myslím, že dnes to není standard a že na ženy jsou vyšší nároky, jak píše @Anna766
jo, mají zvládnout plný úvazek, péči o děti, rodinu, celou domácnost, pak ještě o sebe, protože musí nějak vypadat a v neposlední řadě o svého muže, protože to je přeci ten, co chodí do práce a celá zodpovědnost za rodinu leží na něm
to je super model. A on si pak nabrknke milenku, protože žena na něj neměla moc času a byla matkou a hospodyní a nebyla tou milenkou.
Příspěvek upraven 01.01.19 v 21:17
@terinka4444 jako víš, co já ted pracovala půl roku, a vím, jak manžel řešil to, že prostě měl hlídat, a byly kolem toho stresy a hádky, protože opravdunemohl, takže jsme si sedli a narovinu jsem mu řekla- práce je okolo dost, ale prostě dvě směny, tři směny, 12 h, budeš ochotný odvolat schůzku, a nebo odříct např. nějakou práci - dělá revize, protože mám např. odplední..
Takže jsme se domluvily, že hledám cokoliv!na 8 h směnu a ráno vozí on na půk 7 a já si budu vyzvedávat.. To víš, že jsem se už setkala s tím, že i za tu dobu, co jsem doma, což jsou dva měsíce, se našly takové co jim to trhá žíly, že jsem doma!! manžel mi na to řekl, že si mají hledět svého a bylo
@terinka4444 tak ono i na chlapy klade dnes společnost vyšší nároky než dřív. Chlap, který jen vydělává a netráví čas s rodinou, nestará se o děti a nepodílí na domácích pracích, nemá všech pět P.
@kvaček píše:
Tak ale zase je otázka jeslti se bavíme, o nějakém přechodném období, např. 2 roky než dítě třeba začne chodit do školy, družiny, a nebo oprvdu, že je někdo doma celé dětství např. do 15,věku dětí.
Já zase na tom takové drama nevidím, pokud někdo má možnost, a domluví se ti dva spolu a žena je např doma, než jim třeba děti dokáží chodit ze školy sami a mají je samostatné, pokud jim chybí i hlídání atd.
Měla jsem v dětství kamarádku Romku a ta měla jediná široko daleko matku doma,měla tedy asi 5 sourozenců.Takovou tu opravdu mateřskou,mile kulatou co kutila na zahrádce zeleninu, brambory,ovoce,dělala domácí marmelády a pomazánky… ostatní matky chodily do práce a my i děti okolo byli odpoledne samy doma,samy se vypravovovaly do školy,měly jsme ty seznamy na kuchyňském stole co je třeba po příchodu ze školy udělat,jiné děti ještě vyzvedávaly sourozence z družin a podobně…a já jsem jí to docela záviděla.
Ráno vstala na poslední chvíli,snídani na stole,po návratu domů domácí oběd a my letěli do školní jídelny na blaf,doma nemusela nic,máma si nakoupila a naklidila sama…atd atd.
Mělo to něco do sebe.
@Do-not-touch píše:
trochu s překvapením jsem zjistila, že existují muži, kteří si opravdu váží ženy za to, že děti porodila, postarala se o ně a vychovala je. Ale myslím, že dnes to není standard a že na ženy jsou vyšší nároky, jak píše @Anna766
i ženy samy na sebe mají vyšší nároky, což je dobře, v zástěře trávit čas doma pucováním zadků a vyvářet oběd pro manžílka, až se vrátí z práce snad bylo normou za první republiky, trošku málo pro život
@soustruznice píše:
Holky jeste takovy dotaz.A to vasi chlapi tolik vydelavaji,ze vas vsechny uzivi?Ja jsem teda doma zatim rada,mam prvni dite,ktere ma rok,ale i tak se uz tesim az pak pujdu do prace protoze budu mit sve penize.To je teda hlavni motivace-vlastni prachy.Uz ted mam seznam veci,ktere si koupim az budu vydelavat.Ti co muzou mit rentu,tem samozrejme zavidim 😄.
no taky hledím, a co když je ten chlap kopne po 20 letech do „někam“ a rozvede se, vždyť ty ženy nedostanou ani důchod
já úplně hledím na tuto diskusi, já pracuji na mateřské od 9 měsíců věku dítěte, a až se vrátím tak z jednosměnného provozu před mateřskou nastoupím do provozu třísměnného, to se mi teda moc nelíbí, ale tiskárnu peněz doma nemáme
Ale každopádně je to opravdu věc rodiny, nikdy člověk neví co v tom je.. Někdy i velká nemocnost dítěte, že by pořád někdo byl na paragrafu, jsou děti i vážněj nemocné..
Tak třeba jsou na tu péči do 7 let nebo jak se to jmenuje a josu prostě pár roků ještě doma..
@Anna766 píše:
Měla jsem v dětství kamarádku Romku a ta měla jediná široko daleko matku doma,měla tedy asi 5 sourozenců.Takovou tu opravdu mateřskou,mile kulatou co kutila na zahrádce zeleninu, brambory,ovoce,dělala domácí marmelády a pomazánky… ostatní matky chodily do práce a my i děti okolo byli odpoledne samy doma,samy se vypravovovaly do školy,měly jsme ty seznamy na kuchyňském stole co je třeba po příchodu ze školy udělat,jiné děti ještě vyzvedávaly sourozence z družin a podobně…a já jsem jí to docela záviděla.
Ráno vstala na poslední chvíli,snídani na stole,po návratu domů domácí oběd a my letěli do školní jídelny na blaf,doma nemusela nic,máma si nakoupila a naklidila sama…atd atd.
Mělo to něco do sebe.
mám kolegyni, která dělá ty domácí marmelády a každý den teplou večeři atd i při plném úvazku a se 3 dětmi. Považuju ji za zjevení, nicméně je hmotná a skutečná a má i své koníčky
![]()
@kvaček píše:
Ale každopádně je to opravdu věc rodiny, nikdy člověk neví co v tom je.. Někdy i velká nemocnost dítěte, že by pořád někdo byl na paragrafu, jsou děti i vážněj nemocné..
Tak třeba jsou na tu péči do 7 let nebo jak se to jmenuje a josu prostě pár roků ještě doma..
jo to beru, ale jsou tu matky, co chtějí být doma do 15 let a možná ještě víc, a kam pak půjdou do práce, kde je vezmou - no možná na prodavačky, ale být třeba 20 let doma a pak jít prodávat, to nevím, jestli je reálné
@stinga píše:
no taky hledím, a co když je ten chlap kopne po 20 letech do „někam“ a rozvede se, vždyť ty ženy nedostanou ani důchod
já úplně hledím na tuto diskusi, já pracuji na mateřské od 9 měsíců věku dítěte, a až se vrátím tak z jednosměnného provozu před mateřskou nastoupím do provozu třísměnného, to se mi teda moc nelíbí, ale tiskárnu peněz doma nemáme
Ale tohle je přesně to odsuzování.Vždyť je to každého věc.A tiskárnu peněz nemá nikdo.
@Do-not-touch píše:
mám kolegyni, která dělá ty domácí marmelády a každý den teplou večeři atd i při plném úvazku a se 3 dětmi. Považuju ji za zjevení, nicméně je hmotná a skutečná a má i své koníčky![]()
no přesně tak, některá zvládne tolik, že je to skoro neuvěřitelné, můj případ to teda bohužel není ![]()
@kvaček já to právě znám, zrovna v sobotu jsme měli sešlost a bavili jsme se se sestřenkou, jak lítáme okolo dětí, jak přes týden tréninky, jen se převáží děti z místa na místo, víkendy závody a zápasy, jaký je to balzám ty vánoční prázdniny, kdy jsou od všeho pauzy, lítáme tak asi nějak stejně. Načež neteř na mě vyrukoval, a to prý ani nechodíš do práce. No tak na ní nastoupil manžel, že moje tempo by nevydržela ani měsíc a bylo. My máme naštěstí svou firmu, kde prostě dělá svou práci tak, jak je potřeba a zabere my cca 4 hodinky za ten den, což je tak doba, kdy jsou děti ve škole. A mám k tomu druhou práci, ještě fotím, a mám to dobře udělané, ta dřina je za mnou, takže v podstatě vybírám zakázky, které se rozhodnu nafotit, většinou tak, že týden fotím a pak to zpracovávám doma a mám měsíc dva klid, práci doma, co se nejlépe dělá v noci. To je právě ta doba, kdy má manžel na hrbu svou práci a děti. A nejvíc mě miluje, když se vrátím domů
A jestli jednou bude mít pocit, že jako není za co si mě vážit, tak holt smůla. pro něj, ne pro mě. Teď má úspěšnou ženu, úspěšné děti, klidný harmonický domov a celkem bez práce, protože na to má vzornou ženu. Až si toho přestane vážit, jeho boj.
Vážili si jich, dokud se staraly o děti a domácnost, ale jakmile dětí odešly, tak opravdu nevěděly, co se sebou. A už se jim ani nechtělo, učit se něco nového. Jako vy byste byly rády s chlapem, co byl celý život doma a staral se o děti, ale pak nevěděl do čeho píchnout a chodil od ničeho k ničemu? To se zkrátka projeví i na vztahu.
@Do-not-touch píše:
mám kolegyni, která dělá ty domácí marmelády a každý den teplou večeři atd i při plném úvazku a se 3 dětmi. Považuju ji za zjevení, nicméně je hmotná a skutečná a má i své koníčky![]()
Tak to byl příklad,asi proto že moje máma marmelády nedělala
Šlo o to,že jsem té holčině záviděla ten klid,že je pořád ta máma k dispozici a neměla takový kalup po ránu a vůbec.
@terinka4444 Dobře, ale ty i pracuješ a fotíš. To není to samé, jako kdyby jsi se jen starala o děti a neměla ani žádné koníčky.
mě vždycky dojímají ty rozhovory v časopisech s českými hérečkami, kdy jim redaktorka poklonkuje, jak jsou úžasné, jak zvládají kariéru i dítě! A ony melou o organizaci času a bla bla bla a pak u z nich vypadne, že mají dvě hlídací babičky, chůvu a manžela, který dělá na částečný úvazek. To bych teda brala taky. ![]()