Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Je mi tě líto
, moc bych ti přála, abyste třeba vyhráli. Jinak jsme pochopila, že máte dva účty a něco platíš ty, něco manžel? Nebylo by lepší mít peníze pohromadě? Jinak nevím, jestli bydlíte v pronájmu, co třeba zkusit podnájem u starších lidí plus nějakou výpomoc? Kamarádka tak bydlela v domku u jedné vdovy, měli pronajaté patro nijak draze a vypomáhali jí na zahradě a tak.. Jinak mě nic nenapadá, akorát bych před kamarádama kápla božskou- nechodím s váma, protože nemůžu, nemám na to. Dobří kamarádi to pochopí a nebudou tě nikam tahat, popřípadě pozvou, ale nebudou mít pocit, že se jim vyhýbáš. My taky moc prachů nemáme, žijeme tak fulnul, nic neušetříme, na dovči jen k bráchovi do Beskyd apod. Ale naštěstí nemáme hypotéku, máme svoje bydlení a ze spoření, co platíme za půjčku, není částka závratná. Nicméně, dokážu si představit, v jakém neustálém napětí žijete a moc vám přeju, aby se to obrátilo. ![]()
@Anýsek18 my UŽ platíme jen jeden dluh ![]()
@Lynette - obálky se mi neosvědčily už z toho důvodu, že všechny stálý platby se platí převodem tj na zač. měsíce vybrat, pak s každou položkou běžet a zase vkládat na svůj účet, odkud jde TP (nájem, sipo, stravný, pojistky) a na účtu se mi aspoň měsíčně připočtě kolem 20Kč i za ten prd, co tam je
vždycky jsem si právě udržovala přehled, kolik mi tam musí zůstat, kolik ještě mám k dispozici a tak nějak jsme vycházeli (a i na tu zmzku bylo, ale radši koupím polárkáč, než 4 kopečky a pití v cukrárně …) a tenhle měsíc jsem to prostě nějak neřešila, nechápu, kam jsem dala hlavu ![]()
těch 5 let vydržet musím, vím, ale už se to táhne moc dlouho a každý další měsíc mi přijde jako rok ![]()
ještě, že dneska dělám z domova, protože jinak by na mě v kanceláři koukali asi dost divně, proč brečim jak želva … ale ještě že tak, je mi líp, když jsem se mohla vypsat
Milá anonymní.
Před pár lety jsem žila a pracovala v Praze. Neměla jsem žádnou závratnou výplatu, dokázala jsem se ale v Praze postarat sama o sebe, tzn. bydlela jsem sama v 1+1, jezdila jsem autem, dvakrát za těch pět let jsem byla na dovolené v zahraničí. Přesto byly chvíle, kdy jsem měla dojem, že nemám nic. Něco mi prostě chybělo. Peníze? Funkční vztah? Lepší práce? Zajímavější obor studia? Bylo mi to zkrátka málo.
Pak jsem z Prahy odešla. Věřila jsem, že když mám praxi a VŠ vzdělání, nebude takový problém najít v onom oboru práci tam, kde se zdá, že zdejší prostředí přímo volá po „odbornících“ jako jsem já. Ale ono prd. Pět placených měsíců na ÚP uteklo jako voda a já najednou byla bez peněz. Práce žádná, brigáda žádná, ale nutnost zaplatit nájem, telefon, pojistku za auto, to zůstávalo. Zjistila jsem, že jsem si vlastně neměla na co stěžovat. Že jsem měla všechno. Pravidelný příjem, ze kterého jsem pokryla všechny výdaje, i ty nechtěné.
Vzala jsem si z toho ponaučení, přetranformovala jsem ono známé „jaký si to uděláš, takový to máš“ na „jak to vnímáš, takový to máš“. Jak už tu bylo zmíněno, máš rodinu, děti, oba máte práci, vezmi si, že tohle není pro každého samozřejmost. Někdo má v životě víc štěstí na lépe placenou práci, může si koupit nejnovější smartphone a nikdo to na penězích v rodině nepozná, ale všechno má své ale. Třeba i on usíná se svým trápením, které před svými blízkými maskuje za luxusní dovolené, kterými si slibuje návrat rodinné idylky, která dávno vyprchala. Pokud zvládáte normálně všechno poplatit, pak klobouk dolů. Máte tu výhodu, kterou hodně lidí vážně nemá.
depka je normální ..venku je hezky vem to tak ,že ti sluníčko dobije baterky
já to teda asi moc dobře nechápu, ale proč něco neplatí i muž?? píšeš, že mu musíš říct o peníze, to znamená, že on je má.. tak ať do konce měsíce platí nákupy jídla on, to je snad normální, ne.. ![]()
Tak ja fakt nechapu, na co si stezujes… K mori nejezdime, nebyli jsme s detmi ani jednou, pokud pojedeme, tak pak se urcite podela pracka, lednice, sporak atd a nebude na to, takze jsme radsi doma. Nejezdime ani po republice, protoze s třemi detmi je to sila. A do chatky se spolecnymi zachody pro 200 lidi fakt nejdu. Chatu taky nemame, vlastne na co. Mame byt, hypoteku na 20 let. Upřímně, prostě si naivně myslíš, jak si všichni žijeme a ono ne
Asi ti k tomu nemám co říct, jen mě zarazila ta věc …
„Na dovolenou jezdíme 1× ročně na týden v Čechách, a to jen po známých, abychom na to vůbec měli. Moře jsem neviděla skoro 10 let.“
Já nejezdím na dovolenou ani jednou ročně, a celý rok se pohybuju v jednom malém městě, maximálně jednou z rok sjedu vedle do města na tržnice…
je to +-35let a moře si neviděla už skoro 10let..... mě je 19let a moře jsem na živo neviděla nikdy.
Nikdy jsem nebyla za hranice dál než v polsku, které mám, vlastně v podstatě skoro za barákem…
Promiň chápu že to máš těžký… u nás je to taky šílené je nás v jedné domácnosti v podstatě 6, občas 7 (podle toho jak segra cestu po rodiných příslušnících) a labrador. Do toho jsem ještě já těhotná a prozatím zůstavám doma, než se něco najde a já budu moct „vypadnout“ A žijeme z jednoho platu. Z blbých 20tisíc měsíčmě z čenhož jen půlka padne nájem. +Dluhy, jídlo oblečení, sestřina škola, atd…
„Strašně mě to ubíjí, mrzí mě, že si nemůžu život užívat, jako lidi okolo. “
nemysli si ale, že jsi jediná kdo si ho neužívá, jak si můžeš všimnout, nejsme na tom taky moc dobře a do toho všeho ještě prcek..... kdo ví jak to skončí všechno…
Hele, někde je něco špatně… a to by se změnit možná dalo… píšeš, že budeš muset říct mužovi, aby ti dal… takže je to tak, že on má? Takže ne že nemáte jako celek, ale jeden člen vaší rodiny má a druhému chybí?
Pokud je to u vás tak, že nemáte dohromady a je to třeba díky splátkám, co po těch pěti letech zmizí, tak holt budeš muset vydržet těch pět let a nebo si život můžeš zpestřit tím, že si najdeš nějakého koníčka, který ti třeba pomůže vydělat na to kafe s kamarádkami a těch pět let bude snesitelnějších… navíc litovat se a brečet nad situací nepomůže, člověk se k tomu musí postavit opačně a každý večer a ráno si opakovat, že věří, že se to zlepší a prosit o šanci, jak si přilepšit… zní to jako bláboly, ale funguje to…
Na výlety s dětmi jde jezdit i za málo peněz, svačinu si nachystáte doma, vyrazíte třeba na kolech někde po okolí, do lesa, hezké zážitky nemusí vždycky nutně stát hodně peněz a být jen někde, kde se platí vstupné…
Znám tu situaci, kdy si rozpočítáš peníze na každý den a překročení o pár kaček je katastrofa a nutně to na druhé straně musí někde chybět… ale většinou mi pomohlo vědomí, že je to dočasné a že se po nějaké době situace zlepší…
@Gladys - nápad s brigádou dobrý, ale manžel dělá i o sobotách
kvůli nižšímu nájmu jsme se stěhovali nedávno. Ušetříme teď na nájmu, ale stěhování nás taky vyšlo na nějaký peníze, i když stěhováci byli známí, co dělali za pivko a stovku do kapsy
@lleennttiillkkaa - já je právě normálně taky nekupuju ![]()
@sieta.m - manžel má svůj účet, protože jako osvč musí
děkuju za komentáře
svým způsobem máte pravdu všechny
jdu radši něco dělat, ať je ta depka za mnou
Já to mám hodně podobný, dovolený nic a dárky jen to co nutně potřebujeme. Jen na rozdíl od tebe moje žena nepracuje a peníze nepočítá, tedy počítá, ale tak blbě, že nakupuje v akci, takže nakupuje blbosti, ale je to podle ní levný.
Taky už mě to nebaví, protože se často hádáme a sex je taky na nic. Kdybych věděl co mě čeká, tak skočím pod vlak.
@Chudák píše:
Já to mám hodně podobný, dovolený nic a dárky jen to co nutně potřebujeme. Jen na rozdíl od tebe moje žena nepracuje a peníze nepočítá, tedy počítá, ale tak blbě, že nakupuje v akci, takže nakupuje blbosti, ale je to podle ní levný.
Taky už mě to nebaví, protože se často hádáme a sex je taky na nic. Kdybych věděl co mě čeká, tak skočím pod vlak.
nejsi můj manžel?
![]()
Zatni zuby a jdi dál. Takové problémy, jako ty, má asi tak 80% lidí v této zemi, tím to nechci zlehčovat, ale prostě to tak je. Nezbývá, než to překousnout, až splatíte, co máte, bude zase líp a můžete chodit do cukrárny častěji. Uvědom si, že v životě není důležité, aby ses měla dobře finančně, ale abys byla zdravá, měla v poho rodinu, kamarády a tak. Každý, kdo nemá peníze, občas má takovéhle pocity jako ty, ale zas to přejde a musíš to brát pozitivně. Držím ti pěsti, ať se to brzy zlepší. Sama uznáváš, že nic dělat nemůžeš, takže poradit není co. Jen dál počítat, dokud je to třeba.
Přiznám, že jsem nečetla celou diskusi, ale často kolem sebe vidím lidi, co platí dluhy v podstatě hlava nehlava a přitom se dá něco lehce zachránit. Stáhnout splátky, prodloužit splatnost… většinou se stačí obrátit na toho správného člověka. Třeba by vám něco takového pomohlo. ![]()
No neni to vesela situace, ale zkus se prestat porovnavat s temi, co jsou na tom „lip“ jako vy (i kdyz tohle je docela relativni). My splacime „jenom“ hypoteku, ale stejne nejezdime nikam na dovolene (jestli se da navsteva rodiny pocitat jako dovolena, tak jo). Jsme spolu osmy rok, doted jsme v podstate nikde na klasicke dovolene nebyli. Nejdriv jsme byli studenti, co dokazali vyzit i z nizkeho stipendia, pak jak jsme zacali pracovat, jsme si poridili byt na hypoteku a ten budeme jeste 26 let splacet. Az se vratim do prace, je mozne, ze nekam na dovolenou vyrazime, ale urcite ne k mori letecky a all inclusive. To jenom na margo dovolene.
Jestli mate opravdu takove potize vyjit, zkuste nezavisleho financniho poradce (hodne si tady chvali Partners, ja nemam osobni zkusenost, tak nevim), jestli by se s temi dluhy nedalo udelat neco jineho. Za to se nic neplati a jestli to pujde, tak to bude zkvela sprava a jestli ne, tak alespon nebudes mit pocit, ze pro zlepseni situace nic nedelas.
Co se tyce tohoto mesice, tak stalo se, nedostane se, s manzelem si promluv, jestli jste platili kauci na najem, at za tento mesic ztahnou z ty kauce, jestli se da domluvit.
Ja bych v takove situaci kupovala obleceni a boty pouzite (daji se koupit i opravdu neposkozene a nevyslapane, je treba hledat) a obcas bych si tu radost (kafe s kamaradkou, nebo nejaky mensi vylet) doprala. Protoze kdyz zijes jenom pro to splaceni, jses permanetne ve stresu a pak to jeden mesic dopadne jako ted, ze se utrhnes z retezu a nemas na najem.
Nevim jestli jsem ti alespon trochu pomohla, drzim pesti, at vam tech 5let uplyne co nejrychleji