Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@veronika67 Tak já můžu začít jest větší porce trošku ale právě jsem se řídila tím jakou mám napsanou gramáž u všeho v těch papírech.
Jsem fakt blbá ale asi dělám všechno špatně. ![]()
@Agi20 nejsi blba, ja ze zacatku tqky jedla malo a dr.me rekla, ze mam jist vic, tak jsem.se na to vazeni vyprdla a jedla normalne vse, ale min. Takze misto dvou krajicu jeden, misto 3 knedliku 2,misto kopy ryze kopecek atd.ty prilohy delaji nejvic. Masa a zeleniny muzeskila ![]()
@veronika67 No ale to je právě to já jsem měla celej krajíc chleba jak na snídani tak na večeři a podle papírů jsem měla jest 6,5 pol. lžic těstovin tak jsem si to tak nabrala a výsledek je stejně takovej. Přidám teda trošku na porcích sice v tom budu ještě nějakou dobu lítat a pak si snad zvyknu. Jinak děkuju
za rady jsem ráda že si mám o tom aspoň s kým pokecat a tak přesněji zjistit co a jak.
@Agi20 za malo
ja z toho byla ze zacatku strasne vytrepana, ale ono to fakt jde resit i bez toho vazeni. Jde spis o to jist zdrave, hodne zeleninky, hodne malo sladkyho ovoce, mlecny vyrobky, polivky atd.To si casem vychytas. Treba ja uz jedu tri mesice stejny snidane, chleba, rajce, sunka a syr to stejny vetsinou i na veceri. Obedy cokoliv, ale jen mensi porce a svaciny vetsinou jogurt s musli nebo ovoce a na druhou vecu taky zen jogurt, ale vim, ze musim.jist nejpozdeji v osm max devet, jinak mam rano vysokou glykemku.
@veronika67 Je teda fakt že já taky pořád jim to stejný
Jen měním celozrnný rozhlík za klasický chleba. Jinak složený na pečivo mám stejný.
@Agi20 Ahojda, já zatím tak úplně jídla nevážím, spíš si hlídám složení a prostě nejím sladkosti… cukr po jídlech mám zatím úplně v pohodě, ale ta lačná glykemie dnes 5,8.. to mě teda hodně vyděsilo…
Dnes jsme byli na ultrazvuku ve 30tt a mimi je o týden větší, resp. jen jeho hlavička
tak je to myslím ok…
Jakou jsi měla lačnou glykemku dnes ty? Držím palce, ať to zvládáš v pohodě a je vše ok…
Tak já jsem se teď neměřila a čekám až do toho pátku v pátek mám to velký měření. Po včerejším bojováním s glukometrem mám asi 20 papírků pryč. Nevím jestli mi pak napíší zase nový recept nebo jak to bude ale asi dostanu vynadaný že jich mám tolik pryč. Jenže tím jak mě to včera blblo tak jsem prostě s tím zápasila. Za celou dobu jsem neměla chuť na sladký a od včerejška je to katastrofa.
O tom mi v pondělí taky doktorka říkala, že potřebuje vědět z každýho UZ jestli malá odpovídá velikostně. Mě to zatím doktorka neřekla, příští pátek mám poradnu tak jsem zvědavá.
@hipisek84 taky jsme o týden větší, ale až ted ve 38.tt, ale to už nikod neřeší, protože ted už se to prostě poměřit na 100% nedá, takže se dr. vždy drží toho termínu z 12.tt
taky mámě větší hlavičku, to je prej taky normál, protože hlavička roste nesouměrně s tělem a srovnává se až před porodem ![]()
5,8 je docela dost, co jsi jedla večer?
@Agi20 jojo oni to chtějí vědět, jak rostou, ale ono každý dítě je jiný a ani to nemusí byt cukrovkou když je větší, spíš je problém, když je menší, to značí problémy s placentou, takže když bude větší, tak si z toho nic nedělej
To měření, musíš to na ten proužek dát jakoby bokem, aby se ta krev nasákla
mě to taky ze začátku nešlo, oni ti napíšou další recept, bude ráda, že ted už to platí pojištovna, až do 1.8.to neplatila, takže já dala za ty blbý proužky aspon 3 litry ![]()
@veronika67 Tak ono není na škodu to vědět. U Nelinky mi to nikdo neřekl pak jsem přišla do poradny na kontrolu a doktorka tam měla za sebe nějaký záskok. Prohmatala mi břicho a řekla mi že děcko bude pěknej macek.
To mě tenkrát vydesilo a když jsem šla zase na další kontrolu a už tam byla moje dr. tak jsem se ji ptala a říkala že malá odpovídá. No a měsíc na to jsem rodila dítě se 4kg.
Já jsem se právě dívala jak se ty papírky tak cenově pohybují a na netu jsem našla nejlevnější za 400 myslím. On ten doplatek 28Kč je v podstatě nulovej naštěstí.
Představa že bych to platila, tak to hodí za zbytek těhu pěknej balík. Jinak dneska začínám velký měření lačná hodnota 4.6 a to jsem měla strach že když sem měla lačnou 5.2 že to nezvládnu snížit. ![]()
Každopádně hodinu po jídle jsem naměřila 6.3 což mi příjde velkej skok.Ale pořád se naštěstí vlezu do té maximální hodnoty.
@Agi20 tak určo je lepší vědět, ale…jsou i případy, kdy vyvolávali porod že je prcek velkej a měl sotva 3 kg, ono se to těžko odhaduje, stačí aby mu ujelo pár mm a už je větší nebo naopak malej, poroto se ten největší UTZ dělá ve 20.tt kdy je mimčo dobře změřitelné a jsou dobře vidět všechny orgány, pak už je to jen tipovačka
No jsem zvědavá kolik budeme mít my
Snad se vlezeme do těch 4 kg
Taky dneska měřím ten velkej, v pondělí jdu k té Markové, tak jsem zvědavá, ale 14 dní před porodem mě už musí nechat býýýýt ![]()
Tak lačnou i po jídle máš v pořádku, neboj i 6,3 je dobrá hodnota, i kdyby jsi měla 8 tak se nic neděje, ono se to hodně přehání
Důležitý je nehladovět, to poznáš podle těch ketonů.
@veronika67 Tak ona ta chyba odhadu bývá způsobena zejména velikostí hlavičky, třeba obě moje děti měly odhady někde kolem 3,80 - 4 kg a jedno mělo 3,20 a druhé rovné 3kg. Nojo, ale oba měli na tu váhu velkou kebuli, odpovídající tomu 4 kilovému dítku.
Tak já jsem měla původní termín 11.12. a ve 13tt jsem byla na UZ a posunul mi to na 15.12.
Když jsem tam byla v tom 20tt potom tak mi řekl že dítě odpovídá na toho 15.12.tak snad se to nějak moc nezmění pak.
14 dní do porodu a hodně ti to teď lítá? Já myslím že nasazovat na 14dni inzulin by byla blbost.Tak uvidíš jak dopadneš budu ti držet palce ať to zvládneš. Já jdu na kontrolu v úterý a jsem zvědavá co mi řeknou po těch odběrech včerejších. Už je to pro mě strašák. Co odběr a nebo nějaký vyšetření to mi řeknou nějakej další průšvih.
@j.a.n.i1 my máme taky větší hlavičku, tak třeba budeme mít nakonec i mín
@Agi20 no moje dr. i v porodce berou jako stěžejní ten TP z toho 12.tt to je pro ně vypovídající, pak už týden sem, týden tam neřeší, pokud by dítě nebylo větší o měsíc, tak myslím, že TP už neposunuji
Navíc každej prcek se rozhodne podle sebe, někdo dřív, někdo později, no u nás s těhu. cukrovkou jen nesmíme přenášet no. Nene už mi to právě nelítá, lítalo mi to občas tak tři týdny v srpnu, ale tím, že jsem věděla, že to bylo po vydatjnějších jídlech, tak to neřešili. No kdyby mi chtěl někdo dávat 14 dní pře porodem inzulin, tak si asi zatukam na čelo a s díky odcházím
Malá je ok, není extra velká, nemá prosaky, průtoky taky ok ![]()