Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Hermina.p jo, asi kdyz mas presnou gramaz podobne zralych bananu, nebude to uplne presne, ale priblizi se to dost. Ze si to clovek musi zaplatit me pobavilo, po mne teda jednou (absolvovala jsem trikrat) chteli zaplatit i ten roztok za 60 Kc, ze je nejaky nadstandardni, nacez ten test doktorka nadstandardne zprasila. Takze asi lepsi poctive provedenej test s bananem nez totalne zpackanej se 75 gramama presne odvazene glukozy ![]()
@j.a.n.i1 píše:
Jo a to by mě zajímalo, kde berou normované banány
A teď řekněte, je vůbec nutné tento test absolvovat, že tam všichni gynekologové šmahem odesílají hromadně všechny těhotné?
Ja si pamatuju, ze pri cukrovce jsem banany mohla, ale dost omezene, maji opravdu hodne sacharidu. A ze jsem je opravdu radeji prevazovala, protoze tam byly rozdily nekdy i 50 %. A to radsi nepocitam s tim, ze napul zeleny banan na tom asi bude jinak nez prezraly. A ze mame kliku, ze u nas se da v podstate bezne koupit jenom jeden druh bananu ![]()
Nekde se to moc neresi. Zatimco u Apolinare v prizemi maji jednu z nejlepsich tehotenskych diabetologii, o patro vys na oddeleni sestinedeli vozi diabetickam takova jidla, ze par mesicu automaticky fungujici sacharidove tabulky v hlave dokazaly spocist, ze behem jednoho dne jsem vycerpala sacharidy asi tak na tyden
Kdyz jsem pak zas sebehla dolu podepsat nejaka lejstra a zminila se o tom, krcili tam rameny, ze to vedi, je to definitivne blbe, ale neda se s tim nic delat, neb je to jine oddeleni.
@MisaHanuska tuhle jsem cetla, ze tehotensky diabetes se pomalu stava jednou z modernich epidemii a dle tech nejodvaznejsich pruzkumu je jim ohrozeno vic jak 20 % pacientek (vcetne tech dle drivejsich kriterii naprosto nerizikovych). Ono staci takdy kouknout do cukrovkarskych diskuzi, aby clovek zjistil, ze tohle vazne neni zalezitost jedne tehotne ze sta, i kdyz samozrejme tech bez cukrovky je stale mnohem vic nez tech, kterym ji zjisti. A ze to rozhodne nepostihuje jen tehotne na prahu ctyricitky s padesati kily nadvahy a cukrovkou v pulce pribuzenstva.
Zaroven tohle je snad jedina blba diagnoza v tehotenstvi, na kterou kdyz cloveku prijdou, ma uzasnou moznost aktivne svym jednanim toto riziko snizit temer k nule. Zatimco kdyz na to neprijdou a nedela se nic, rizika nejsou zanedbatelna.
@Chrissy Hle, nechci tě děsit, ale já taky žádnou nadváhu nemám, žádný diabetes v rodině, cukr na lačno i po prvním odběru ok, ale ten poslední odběr v normě nebyl. Takže bych s takovýmhle „diagnostikováním“ poslala pana doktora k šípku.
@MisaHanuska píše:
A teď řekněte, je vůbec nutné tento test absolvovat, že tam všichni gynekologové šmahem odesílají hromadně všechny těhotné?
Ano je, přečti si něco o rizicích neodhalené a nekompensované těhotenské cukrovky.
@Svistice Promiň,ale kdybych se měla zabývat riziky neodhalené těhotenské cukrovky, Rh negativního faktoru u matky atd. tak bych asi v životě neměla děti. Mám tři. Narozené přirozenou cestou a to i když to poslední mělo váhu 4220g. Těhotenská cukrovka ani jednou a RH- mají 2 ze tří dětí. Tak si říkám, proč absolvovat tyto zátěžové testy, když tomu anamnéza ani v nejmenším nenasvědčuje.
@MisaHanuska
Mám také 3 děti, u posledních dvou těhotenská cukrovka, naposledy od počátku tehotenstvi na inzulinu. Nemám ráda řeči, ze mne se to netýká, není zátěž v rodině, apod..u spousty maminek žádná zátěž ani v osobni anamneze, ani v rodině není. Myslím, že vypít trochu sladké vody nikoho nezabije, zatímco nekompenzovaná cukrovka v extrémním případě zabít miminko může. A jak už bylo zmíněno, lze ji velmi dobŕe ovlivnit.
@MisaHanuska Předpokládám, že na RH protilátky Tě v těhotenství hlídali, dětem po porodu zjišťovali krevní skupinu a podle toho se zařídili.
Takobvá neodhalení cukrovka může védst i k tomu, že Ti to dítě umře ještě než se narodí.
No, ještě že já taková borkyně nejsem, abych si řekla, že v anamnéze nic nemám, u prvního všechno v pohodě a na nějaký test se jim teda vykašlu. Protože ehle, díky testu vím, že zas tak v pohodě nejsem a do porodu minimálně držím dietu.
@MisaHanuska treba proto, ze vyssi porodni vaha je asi tak tou nejmensi moznou komplikaci tehotenske cukrovky? Ja nevim, no, u nas nastesti vse OK, ale tak nejak si rikam, ze byt nejake skutecne problemy, budou se mi mnohem lip snaset s vedomim, ze je to prirodou dane a nemenne (vrozena vada) nez to, ze se na ne mohlo prijit vcas a ja jim mohla s nejvetsi pravdepodobnosti zabranit. Ale asi to mame kazdy jinak.
Jinak co se tyce anamnezy, pamatuji na sve „skoleni“ v tehotenskodiabetologicke poradne. Byly jsme tam, tusim, ctyri. Ja tam byla ve triceti od pohledu nejstarsi, nejtlustsi (pred otehotnenim BMI 21-22) a kdyz se ptali na rodinnou anamnezu, pouze ja se vytahla s jednou prababickou, co mela cukrovku stareckou po petasedmdesatce. Toliko k anamneze.
Já jsem u druhého těhotenství oGTT odmítla. U prvního mi bylo hooodně zle. Domluvily jsme se s gynekoložkou, že stačí glykémie ráno nalačno a posléze po vydatné snídani. A jistě budu mít v kartě napsané, že jsem oGTT odmítla.
Tak já jsem byla rozhodnutá, že už podruhé nepůjdu, ale nevím, mám strach
Během dneška to ještě nějak promyslím…
@Chrissy píše:
Dnes ráno jsem byla na testu, myslela jsem si, že to bude v pohodě. Mám ráda sladký, takže vypít roztok mi nedělalo problém. Po hodině další odběr, pak jsem byla v čekárně a zbývala mi už jen půlhodila do posledního třetího odběru, a udělalo se mi zle :/ nejdřív jen mírně na omdlení, nakonec jsem bohužel i zvracela a test musel být předčasně ukončen. V sobotu budu začínat 27. tt, takže už mi zbývá jen týden, do kdy by měl být test udělán. Volala jsem svému gynekologovi a ten říkal, že vzhledem k tomu, že jsem štíhlá, mám spíš nižší tlak a co viděl hodnoty z těch dvou odběrů, tak že by test už neopakoval. Jinak chodím ještě na endokrinologii, byla jsem na kontrole před dvěma týdny a doktorka mi říkala, že podle krve by se mě cukrovka neměla týkat. A já mám teď dilema, doktora mám docela daleko, práci taky, byla by to makačka vyřídit vše během příštího týdne, navíc se bojím, že by se to opakovalo a když mi endokrinoložka řekla, že to vypadá dobře a gynekolog taky říkal, že si myslí, že opakovat je zbytečný…šly byste do toho?
Pokud jsi měla OK lačnou hodnotu a po 1 hodině, tak není pravděpodobné, že by se po 2 hodinách dělo nějaké drama. Já jsem měla těhotenskou cukrovku a měla jsem nadlimitní už první hodnotu a lačnou jsem měla hraniční. Hoď se do klidu.