Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Agi20 píše:
@j.a.n.i1 Tak předpokládám, že po vypití sladké vody se ta cukrovka buď prokáže nebo ne.Jde jen o to aby vůbec k tomu pití došlo. A neposlali mě zas po 1. odběru dom.
No, právě že pokud hodně snížíš hladinu cukru před tím testem, tak se projevit nemusí ani při něm… kor když ho uděljí blbě, jak je ve spoustě laboratoří zvykem.
@Agi20 Můžu se jen zeptat, kde jsi na těch odběrech byla? To ti řekli strašnou blbost…
@hipisek84 Já teda u první dcery přibrala v těhotenství 8 kg a cpala jsem se vším možným a teď hlavně to ovoce.Je teda pravda že jsem se až do teď nijak neomezovala a čokoládu jsem si dala taky.Jim naprosto normálně jak jindy ale zatím vůbec nepřibírám. Každopádně malá roste tak jak má a to mě uklidňuje. Já když ráno nejsem nasnídaná tak mi je hned špatně takže riskovat moc nechci.Ale když mi bylo řečený hladovět hodně do předu a tady mi radí nepřehánět tak teď nevím jak to udělat.
A děkuji taky ti budu držet palce ať to dobře dopadne. ![]()
@Agi20 podívej se na stránky www.tehotenskacukrovka.cz tam jsou erudované informace
Ona ta těhu cukrovka může způsobit více věcí a proto se zjišťuje takto později, protože se to podle mě začne projevovat na miminku spíše v tom třetím trimestru…
Držím ti palce. Teď jsem koukala do kalendáře, že mám zítra odpoledne ještě kardio, takže ogtt asi posunu až na středu, každopádně budu držet zítra palce a dej vědět, jak jsi dopadla.
@Agi20 Tohle je špičkové pracoviště zabývající se těhotenskou cukrovkou a jejich rada je tady http://www.tehotenskacukrovka.cz/…vne-probihat
@Agi20 V seriozní odběrové laboratoři Ti žádné hladovění nedoporučí.
O velikosti mimina a přibírání to taky není. Já u druhého těhu cukrovku měla, přibrala jsem 8 kg (u prvního bez cukrovky 11) a dcera měla PV 2,37 kg.
Hlavně, ať ti test provedou správně (3 odběry ze žíly). Pokud budeš i napodruhé na lačno nad limit, je to bráno jako t. cukrovka a měla by jsi být odeslána na diabetologii, kde Ti řeknou co a jaK.
@j.a.n.i1 Díky,je fakt, že to jestli se mi cukrovka prokáže nebo ne žádným velkým hladověním neovlivním. Navíc by mi bylo asi hodně špatně. Důležitý pro mě bude nejest nic sladkýho a jest budu do večeře normálně. ![]()
@Svistice Já vím v poradně mi to doktorka vysvětlovala stejně. A říkala že když se mi prokáže a budu ji dodržovat tak jak mám tak to bude pro mimčo v pohodě. Ale spíš jsem se dočetla, že po cukrovce jsou celkem velký děti. A jelikož už jsem v předchozím těhotenství měla holčičku 4kg tak jsem doufala, že třeba tentokrát to bude miminko s normální porodní váhou. Ten porod mi dal přeci jen dost zabrat. ![]()
@Agi20 Jak vidíš můj případ, tak i při cukrovce můžeš mít dítě zcela miniaturní (dcera je v termínu, žádný nedonošenec). Pokud je cukrovka kompenzovaná, tak velké děti tolik nehrozí. To jen u té nekompenzované. Ono je možné, že jsi u prvního tu cukrovku měla, ale nikdo to nevěděl, proto dítko o fousek víc narostlo. A nebo prostě máš geneticky dáno mít velké děti (a já zase mrńouse). ![]()
@Svistice To jsem si říkala taky že je možný, že už tenkrát jsem tu cukrovku měla a nevěděla jsem to. Malá se narodila větší ale časem se dostala do normálu. Myslím teda co se váhy týče, tu má v pořádku ale je strašně vysoká. Má 5 let a oblečení máme na 8 roků.
Nevím teda po kom je tak vysoká. A při té těhu cukrovce se to řeší dietou a nebo se musí píchat inzulín? Někde jsem četla že jsou snad i prášky. Já s jehlama moc velká kamarádka nejsem.
@Agi20 Při těhu cukrovce dostaneš glukometr a měříš si hodnoty na lačno a po hlavních jídlech. já jehly taky nesnážím, ale pro mimino jsem se naučila vcelku profesionálně se bodat několikrát denně během 2 dnů. ![]()
Když jsi v normě, stačí dieta (omezení sacharidů ve stravě, jíst pravidelně 6× denně), není to až tak hrozné. Pokud dieta nezabírá, musí se to řešit jinak - jsou nějaké léky a pak v krajním případě i pícháním inzulinu. Mě stačila dieta, dokonce mi procházely i větší porce sacharidových příloh.
Ty „cukrovkové“ děti jsou velké jen zezačátku. Ale ta velikost je fakt u nekompenzované cukrovky ten nejmenší problém.
@Svistice Tak snad i mě by v případě že se to potvrdí to půjde upravit dietou.
Ale pořád spíš doufám, že to dopadne dobře. ![]()
K tomu hladoveni, muzu vam rict, ze kdyz se poradne a vcas nenajim, nekdy proste nestiham, tak mi to pak po prvnim jidle umi cukr rozhoupat pekne, do obou extremu. Takze pred testem co mozna nejnormalnejsi rezim, samozrejme si nedat pulku cokoladovyho dortu, ale nejaky prisny opatreni v tom muze udelat dost bordel. Ze to lece nad normu ujede jednou, netreba resit, to se stane, dvakrat uz by to byt nemelo. A ono i kdyz to dvakrat ujede o kousek, je potreba mit na pameti, ze s pribyvajicim tehotenstvim se to bude horsit.
Resi se to v prve rade dietou, na par mesicu to nic neni. Praskama snad u tehotnych vubec, pokud to i po diete dlouho hapruje a nedari se to ustalit, tak inzulin, ale na tom skonci oprvdu minimum cukrovkarek, vetsine staci ta dieta. Takze zadne stresy
Dulezite je proste o tom vedet, ja furt tvrdim, ze tohle vysetreni je jedno z nejdulezitejsich i proto, ze kdyz vyjde blbe, muzu to ja sama za sebe velmi snadno ovlivnit k lepsimu. Coz se treba u ruznych vrozenych vad nebo genetickych syndromu rict neda ![]()
Me cukrovkarske dite se teda narodilo pekne ctyrkilove, ale behem pul roku se z ni stalo vzorne tabulkove dite a tak se i drzi ![]()