Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Zoubky čajík můžeš klidně podat od hippu je myslím od jednoho týden nebo tak nějak. No a množství asi kolik si vypije. Já jsem dávala spíš mezi krmením aby se zase spíš nezaplácl tím čajíkem. ![]()
Kubčovi už je 10týdnů, takže pohoda. Ale když toho vypije dost, tak si přeci zaplácne žaludek a už asi nebude chtít Nutrilon. Tím vlastně jen vypije tekutinu a nevezme výživné mlíčko.To samé, když mu to dám mezi krmením, tak se prodlouží doba potřeby na hlad. Promiň, že se asi ptám blbě, ale mám starch aby nehladověl. Už jsem si to jednou zažila, když mi došlo MM a já to blbec nepoznala ![]()
hladovět by neměl, kdybys mu to dala před jídlem tak se asi zaplácne, ale je to jen tekutina a ta se dostane rychle z žaludku dál, takže pokud mu to dáš mezi krmením tak by měl mít hlad podle mě stejně. Jak jsem psala, já jsem Veru nabízela v létě převařenou vodu (měla jsem strach z těch veder) a stejně si cucla třeba jen 20-30 ml za den ale postupně se to zvyšovalo. A to ona byla ještě hodně spavá a na jídlo se nahlásila a musela jsem jí budit, ale i tak si vypila ve svém intervalu svojí dávku. Prostě vyzkoušej, jasně že by ti toho neměl vypít najednou moc, ale jinak je to podle mě v pohodě. ![]()
ahoj kočky tak jsme tu „chvilku“ nebyla a hned je tu 5 stránek
![]()
jenom jak jste řešily zácpu - porazeno mi bylo udělat heřmánkový čaj a do něj rozmíchat UM (známá to tak dělala s BEBOU, taky jim malou zazdila)
a jinak Jani - mi dr říkal že střídání UM je velká zátěž na střeva
jsem zkoušela 3 a už mi hned hlásil že takhle ne
no ale jak to udělat aby člověk vyzkoušel mi neporadil
každopádně, jak píšete u Beby Nutrilonu a Sunaru se názory různí - jednomu vadí, jinému ne a naopak …
Pudli, malý tě pěkně trápí
jestli už v tom není „záměr“ ![]()
Zoubky - já s čajíkem taky pořád nevím, mezi jídlem se k tomu nějak nedostaneme (buď spí, nebo si hraje a já si na to nevzpomenu
)a před jídlem se mi taky moc nechce … prostě to musíme vyzkoušet jak to těm našim prďolkům bude vyhovovat - a neboj, s lahví hlady trpět nebudou. vždycky budeš vědět kolik vypijí a když si vezmou jednou míň tak se řeknou po druhé dřív nebo vypijí víc ![]()
Ibbu po zavedení příkrmů měla malá taky děsnou zácpu já občas dávala teplou naředěnou švestkovou šťávu a ta taky pomohla. Ale nejvíc pomohlo až zavedení ovoce, teď už je to v pohodě a i po mrkvi kadí dobře
No a co se týče čajíku tak ve 4 měsících už je to podle mě v pohodě. Je to o tom si zvyknout nabízet, já mám flašku hned u místa kde si hrajem a už jsem si zvykla. Teď mi malá vypije tak 150-200 ml bez problémů. Když nechce tak do ní stejně nic nedostanu a když chce tak si vypije hodně
![]()
A holky, pomohl vám (teda dětičkám
) ten fenyklový čajík od Hippu na bolavé prdíky?
Panuško, a s teplotou čajíku - jak to řešíš? bydlíme v podkroví a nechce se mi, popravdě, lítat dolů ohřívat v mikrovlnce
no a studený se nelíbí spíš mě, nezkoušela jsem jestli by to Helí nevadilo ![]()
Zoubky - u nás se koliky zklidnily s UM
fenykl jsem do ní předtím nedostala ale když to budeš zkoušet, nic tím nezkazíš ![]()
u nás na koliky pomohl spíš sab, fenykl jsem nedávala protože ještě víc blinkala takže má od začátku heřmánkový. Ale někdo říká, že jim pomáhá.
Ibbu s teplotou čaje jsem to taky řešila a poslední dobou řeším tak že mám lahvičku odloženou na topení a čaj je pořád akorát. Možná se v tom něco množí ale než to pořád ohřívat a ono je to za chvíli zase studené
Měla jsem i takový ten termoobal ale ten byl naprd.
Heřmánkový čajík je taky na prdíky? Asi ho zkusím, dávám fenyklový a účinek nic moc..
Ja a holky chtěla jsem se zeptat, je tu některá z vás, která k UM ještě stále kojí? Já jen, v jakém poměru máte MM a UM? Ze začátku jsem to měla tak, že jsem přikládala pokaždé nejdřív k prsu a pak malá vypila ještě tak 30 - 50 ml UM, teď už ji ale přikládám jen tak 2×, max 3× denně, protože se u toho jinak vzteká a když ji přikládám takhle málo, tak se aspoň trochu mlíčka stihne dotvořit.. No ale i tak, vysaje mi prso a pak třeba 100 ml UM, takže prakticky téměř celou jednu porci.. Neívm, mě už to přijde skoro zbytečný kojit, zbytečně se snažím a je to stejně čím dál horší.. Vím, že MM je pro mimčo to nejlepší, ale po pravdě bych s tím už snad nejradši sekla, když to tak dopadá. Ale radši to budu zkoušet dál, dokud aspoň něco teče.. Chtěla bych to zlepšit, ale nic mi na to nepomáhá, zkoušela jsem i homeo.. ![]()
A taky mě napadá, jestli ty problémy s kolikama a zácpou nemá z kombinace MM a UM.. Ale úspěch - předevčírem večer jsem najela na ten Babydream, kterého jsem se nejdřív kvůli nízké ceně bála - včera se vykakala sama naprosto bez obtíží..
Ale prdíky má teda chuděra pořád, to vždycky skoro fialoví, jak tlačí.. ![]()
Teď jsem tak hledala, jaké Hipp dělá čajíky a narazila na toto - http://www.hipp.cz/…-brisko.html - máte s tím zkušenosti, pomáhá?
jani já mám tenhle http://www.hipp.cz/…y-napoj.html to co jsi dávala ty neznám. Je dobře že mlíčko zabralo a ať je malé líp. Co se týče prdíků tak nám heřmánek asi moc nepomáhal, ale malé chutná a asi i po něm líp kaká. Prostě musíš vydržet bude se to zlepšovat.
Co se týče kombinace MM a UM. Tak jsme to takhle měli od začátku od porodnice každé krmení až do dvou měsíců kdy jsem s tím sekla. Plus jsem ještě odstříkávala. Někde tady někdo psal, že vydržel dokud mu odstříkané mléko vystačilo na jednu dávku za den. Ke konci už jsem přešla na to, že jsem jen odstříkávala a dávala z láhve a jak se to začalo snižovat tak jsem se na to vyprdla.
Takže upřímně jestli ti malá po prsu ještě vypije 100 ml tak už tam toho asi fakt moc nebude a já osobně bych se na to vyprdla. Takhle troška za den už jí tolik „nezachrání“ a někdy opravdu může mít bolení z kombinace MM a UM. Ale je to jen můj názor. Pokud chceš kojit, nebo se s ní i tímto způsobem mazlit, tak to samozřejmě dělej takhle dál. ![]()
Tak já se dneska půjdu podívat po městě a jeden z nich koupím - ten, na který dřív narazím.. ![]()
Já jsem po císaři, takže v porodnici jsem první 4 dny nekojila vůbec, malá byla jen na dokrmu.. Pak se mlíčko objevilo a asi týden jsem jen kojila - než jsem od doktorky zjistila, že mi přibrala jen 50 g a že teda musím nasadit na čas příkrm, než se to zlepší. Místo toho je mlíčko skoro fuč a z dokrmu se stává „hlavní menu“ ![]()
Jinak jsem zkoušela odstřikávat a odsávata, ale buď mám blbou odsávačku, nebo to zkrátka neumím, za čtvrt hoďky odsaju tak 5 - 10 ml, takže jsem se na to taky vyprdla a snažím se kojit normálně.
Ale poslední dny se malá fakt rozčiluje, pořád se pouští a začíná natahovat k pláči a zuřivě hledá, kde to teče.. Když kojím jen občas, tak vysaje aspoň něco.. Nevím, jestli teda fakt přestat, ušetřila bych půl hodiny času, co mi zabere jedno kojení, které jí stejně téměř nic nedá. Ale zase si říkám, abych to nevzdala moc brzo, lepší trocha mléka než žádné ne? A i když je ho málo, tak si myslím, že když celý den nedám ani trochu cucnout, aby mě pak ty prsa i nebolely.. I když to už asi nehrozí, naposledy mě bolely po půl dni nekojení někdy před dvěma týdny, teď kojím ráno, pak večer, občas jednou odpoledne a nic.. ![]()
Jinak ještě jsem se holky chtěla zeptat, jak to děláte s přípravou a skladováním mlíčka?
Když vám mimi nevypije celou dávku, ohříváte mu ji pak na dopití při dalším krmení, nebo to vyléváte? Pokud skladujete, jak dlouho maximálně? Na krabicích totiž všude píšou, znovu nepoužívat, ale v lékárně mi zase řekli, že to nevadí, pokud si neudělám zásobu třeba na celý den dopředu..
A s přípravou, řídíte se přesně podle návodu? Já teda přesně dodržuju poměr vody a odměrek, ale teplotu vody spíš tipuju - převařenou si ochladím v misce se studenou vodou a když se mi zdá akorát na pití, tak to zamíchám.. U některých mlík ale píšou, že se to má rozmíchat ve dvou třetinách vody a pak dolít zbytek a zamíchat znovu - musí se tohle dodržovat nebo to můžu prostě zamíchat rovnou? Přijde mi to takhle dost zdlouhavé..
jani já teda vylévá to co nevypije, někde píšou max. 2 hodiny což ale není u nás další krmení. Takže připravuju vždycky čerstvé. Teplotu už moc neřeším jen odhadem. Teď to vypadá, že se malé možná klube zoubek tak to dělám studenější a malé to neva.
Holky prosím vás, nemáte tušení kolik by tak mělo vypít 4,5měsíční dítě MM? Eliška váží nějakých 6,7 kg no a jí mi tak 5× denně v průměru 140ml, je to dost? JO v noci teda zatím kojíme, to se prsa chytá, ale přes den fakt ani za boha. Tak že odstříkávám.
Jo a když mluvím o tom odstříkávání, myslíte, že bude dostačující odstříkávat 4× denně? Většinou odstříkám okolo 200ml, což je dohromady nějakých 800ml, to ani nevypije, tak právě zvažuji zda by fakt stačilo jen 4× denně ty prsa mordovat. ![]()
Mě právě v lékárně řekli, že to nevadí.. No ale je fakt, že málokdy mi zbyde a když, tak se za hodinku rozmyslí a najednou je hlad zase velikej
Většinou to ale vychlemtá celý a pak je na pár hodin klid.. Musím teda přiznat, že si dělám do zásoby, když s ní jdu ven, kdyby jí chytil hlad. Ale to není starší než dvě hodiny, tak to snad nevadí. Vždycky mám snahu narvat to do termoobalu, jenže to pokaždý je ledový, ještě že v kavárnách jsou ochotný mi půjčit misku s horkou vodou na ohřátí ![]()
A to zamíchávání s „celou“ vodou vadí nebo ne? Já jen, jestli to nemám dělat fakt tak, jak tam píšou, zamíchat s částí a zbytek do toho pak dolít..