Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
rafánek pije neocate, holky myslím, že hnusnější mlíiko byste pohledaly…a zvykla si na to celá rodina, kaši z toho po něm klidně dojídám…
Holky nekojící, potřebuju poradit - Kuba už má věk na příkrmy, ale nemám pocit, že by mu UM nestačilo, mám s nima začít?
Ale já nevím, co mu dávat a kdy? Četla jsem plno diskuzí, ale nějak se v tom nevyznám. Můžete mi prosím napsat, jak jste začínaly vy s příkrmy - kdy, co a kolik a jak často? A mám už dávat čajíčky a kašičky..........mám v tom chaos
Mám starch, že nepoznám, kdy má jen žízeň na čaj a kdy hlad na mléko
Díky moc ![]()
Ahojda holky, tak vás zdravím po delší době, nějak se to tou zase uklidnilo ![]()
Všem chválím miminka a gratuluju k pokrokům, Terka se naučila přetáčet před 6.měsícem a nožičky si uchopovala až daleko dýl, nějak jí nelákaly ![]()
My už máme veselo, Terka se všude staví, leze kam se dá, takže hlídačka, teď jsem jí dala do židličky, ať můžu vůbec něco napsat nebo by tu u mě stála a chtěla vzít, trošku mamánka mám ![]()
Mlíčko pijeme nutrilon už od začátku a žádný problém, ale každé mimi je jiné, chce to zkusit a uvidí se ![]()
Zoubky já jsem začala s mrkvičkou, tak 3-4 lžičky, v době oběda, ale můžes podle mě zkusit kdy chceš, je to pro ně nové a hlavně jíst ze lžičky. Terce chutnalo, tak jsem dala ještě 2 dny a vždy dokrmila mlíkem… Pití být tebou nabízím ve dne kdykoli to půjde, aspoň se naučí pít a do budoucna s tím nebude takový problém ![]()
Je důležitý dávat ty 3 dny jen jednodruhovou zeleninu, aby se když tak zjistila alergie. Pak jsem zkusila květák a další různý zeleninky, já jsem teda používala skleničky od Hami první lžička a když jsem měla vše vyzkoušené, tak jsem zkusila nahradit oběd jednou tou skleničkou asi 125g a povedlo se, ale asi tak po 3 týdnech. Ale třeba moje kámoška to nahradila hned a kluk měl problém z hovínkem, to my vůbec, bylo to v pohodě, postupně si zvykala. Rozhodně ale nenutit, když uvidíš, že je čas, tak klidně s příkrmy počkej, my začaly kolem 4,5měsíce spíš 5. nějak se mi nechtělo 4 měsíční mimi krmit lžičkou.
S kaší jsme počkaly do půl roka, strašně jí blbě snášela, byla na ní moc těžká. My jsme asi po 14 dnech začly dávat i masínko k zelenince a taky chutnalo. A asi po měsíci jsme zkoušely přesnídávky a ty nechutnaly vůbec, dlouho si zvykala a teď je má nejradši ![]()
Jinak hodně a přehledně je toho na kojeni.net v sekci příkrmy. Já jsem se podle toho striktně neřídila, ale takový návod docela pěkně napsaný ![]()
Včera jsme byla na 10-ti měsíční kontrole a máme 10,04 kg a 71cm
no holt jsme kus baby, pěkně mě bolí záda… ![]()
Musím jít, dala jsem jí rohlík a můžu vysávat ![]()
Jedno foto od nás…
Lucinko, moc a moc děkuju za vyčerpávající odpověď a typ na www stránky. Já toho prošla, ale pořád jsem si nebyla jistá, všude píšou od ukončeného 4.měsíce. Zítra jdeme na Hexa, tak se ještě zeptám Dr., ale asi ještě chviličku počkám.
To teda máš kus baby. Kuba má dneska 7500g a 66cm, takže vás asi rychle doženeme
Měj s ehezky a ještě jednou díky ![]()
Ahojky,
Lucinko malá je krásná pěkně ti roste
Veruš teda je pořád drobnější a s pohybem tomu taky moc nedává, ale jiank je zlato
![]()
Zoubky jestli mu mlíčko stačí tak bych nespěchala a klidně počkala až do 6. měsíce (Veruš nestačilo a tak jsme začali někdy před 5. měsícem) poraď se když tak i s doktorkou. Jinak pro mě byl super návod na www.kojeni.net v záložce příkrmy si stáhneš postup a tabulky co kdy můžou jíst. Je to tam popsané do podrobna a srozumitelně tak mrkni.
Čajík bych už klidně nabízela, já ho dávala prostě mezi jídlem cucnout a postupně ho pila víc a víc a pak nebyl problém s příkrmama - pila hezky ale i tak byla zabetonovaná. Jeslti s tím Kuba má problémy tak bych rozhodně nezačínala mrkví ale bramborem. Já jsem doma vařila a Veruš se chytla rychle takže nám skleničky nestačily
Neboj to zmákneš, vypadá to jako věda, ale nic na tom není. ![]()
Panuško, taky děkuju za radu. Ještě jsem pořádně nekoukala na skleničky, ale oni dělají i samotné brambory? Vůbec nevím, kterou značku si vybrat.
Nebo jsi vařila? Tam trošku bojuju, zda vařit nebo skleničky.
No, jak už jsem tu psala, ještě se zítra poradím s Dr. Jo, a ten čajík jsi dávala jaký......úplně nějaký obyč dětský nebo musí mít něco speciálního? Doma mi zbyl Fenyklový, když ještě trpěl na prdíky, ale to už se mi zdá zbytečný.
Já vím, asi to moc řeším, ale on je AE, všechna UM kromě Nutrilonu HA mu dělaly zácpu(normální Nutrilon mu taky nesedl), ale chutově vybíravý naštěstí není
A krmení lžičkou asi nebude problém - když mu dávám vitamíny, tak se po ní sápe a polyká krásně ![]()
Zoubky čajík jsem dávala od Hippu granulovanej ale to jen protože je i pro malé mimi, malá byla přes léto a měla jsem strach aby nebyla dehydrovaná. Jinak teď kupuju do Lerosu byllinkový je sáčkový a nejsou v něm cukry je od 4. měsíce. JInak příkrmy bacha na složení - ve skleničkách často bývá i sůl (Hipp) cukr (hamánek) apod. Já kupuju Hami nebo babydream z rossmanu. Chce to prostě číst složení.
JInak samotnou bramboru ve skleničce určitě nedělají. Od začátku vařím a skleničky mám jen jako doplněk. Vařím tak jednou za 14 dní na mrazák - prostě uvaříš, rozmixuješ, dáš do tvořítek na led, až zmrzne vyloupu do sáčku a i když bude jíst ze začáku málo tak vemeš 2 kostičky je to.
Přišlo mi to super. Teď už mrazím rovnou mix zeleniny a zvlášť maso a přílohu (rýži, těstoviny, brambor nemrazím) a pak jen ráno vyndám a je uvaříno ![]()
Já jsem taky zastánce začít s příkrmy později, není kam pospíchat, já jsem se jen lekla toho, když mi dr. řekla, ať už začneme a mě se do toho pořád nechtělo, vzala jsem to srdcem.
Já kupuju čajíky od Hami, je tam napsané od kolika měsíců jsou. Fenyklovým se nic nezkazí…
Já jsem nevařila, byla jsem líná vařit mini množství, doteď nevařím, jen sem tam, ještě si to užívám, od roka vařit chci… už se mi to krátí
![]()
My začaly mrkví, ale může se začít čím chceš, důležitý je dodržet ty 3 dny kvůli alergii. Ona mrkev opravdu asi dost zacpává, nás tedy ne… a pití nabízej pořád, panuška má pravdu, my byly v létě, takže Terka pít musela, ale někdy i teď má dny kdy pije hodně málo.
Aha, takže čajík zkusím nabízet. Ale ten fenyklový by ho asi zbytečně podporoval v prdění, tak mu koupím nějaký tzv.obyč pro děti. Uvidím, teď čtu to kojeni.net. Díky moc holky, za rady ![]()
Katy a po MM neublinkávala? jestli ne, tak bych vyzkoušela něco jiného. Přijde mi divné že by se MM z láhve nepřepila ale UM jo
leda že by jí až tolik chutnalo ![]()
Panuško po MM teda neublinkávala, navíc si nemyslím že by se UM přepila, vypila 160ml tak jako MM.
Katy2 píše:
Panuško po MM teda neublinkávala, navíc si nemyslím že by se UM přepila, vypila 160ml tak jako MM.
Katy, je to možné. Kuba je na UM od 7.týdne, nasadili jsme hned pro AE Nutrilon HA. Ale jednou jsem ho nemohla sehnat(nechala jsem to na poslední chvíli) a z nouze jsme koupila obyčejný Nutrilon - a ten Kuba blinkal od první lahve......nějaká složka mu tam asi neseděla
Takže je možné, že malé nesedne kdejaké UM
Zkoušej a hledej to správné ![]()
Hm Katy tak to bych řekla že jí asi nesedlo. Co máte za UM, nejčastěji to dělá Nutrilon, zkusila bych něco jiného. Snad to bude lepší. Mě malá blinkala, ale po MM i po UM a dr. tvrdila že má asi slabý reflux a přepíjí se. TAk jsem to neřešila a upravilo se to teď s příkrmama, ale to nebude váš případ, když po MM byla v pohodě. ![]()
NO dnes jsem jí zkusila dát um z DM drogerie, tak že se na něho asi vykváknu a koupím něco jiného. Jen že co? Mám taky UM z drogerie Rossman a je pravda že to je podstaně hustěší, tak zkusím dát ještě to zda nebude lepší.
No a když ani to tak asi Hami, Sunar atd. Jen teda nevím zda jí to mohu tak střídat. ![]()