Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
V neděli jsme měli na oběd králíka a jako zákusek buchty. byla tady tchyně a velice se divila, kde jsme k tomu přišli, když nepeču a králíky nechováme. Potom se divila ještě víc, když kluci řekli, že to je od sousedů, a že jsme tak běžně zásobení. Tím nemyslím jen domácí maso, koláče, ale pokud někdo naší pidi vesničce uvaří víc, tak ví, že u nás se to spase. Nemyslím, že bychom byli socky, co dětem nedají najíst, a ti chudáci musí chodit po domech, jak se vyjádřila tchyně, tady je to tak nějak normální, když někdo potřebuje, tož manža jde a pomůže, udělá, například skoro celá vesnice má na podzim slivovici a povidla z našich švestek, tchyně říká, že by si od nikoho nic nevzala, že to nemáme zapotřebí, já s tím problém nemám, nikdy by mě nenapadlo, že by to mohlo být za těch pět let, co tady bydlíme jinak. Jasně drbe se, jenže, když někdo potřebuje pomoc, tož se ti pomocníci najdou- Je to divné nebo normální? Jo, naše pidi vesnička má asi dvacet čísel, z toho pětinu chalupáři. ![]()
@kapybaraa píše:
V neděli jsme měli na oběd králíka a jako zákusek buchty. byla tady tchyně a velice se divila, kde jsme k tomu přišli, když nepeču a králíky nechováme. Potom se divila ještě víc, když kluci řekli, že to je od sousedů, a že jsme tak běžně zásobení. Tím nemyslím jen domácí maso, koláče, ale pokud někdo naší pidi vesničce uvaří víc, tak ví, že u nás se to spase. Nemyslím, že bychom byli socky, co dětem nedají najíst, a ti chudáci musí chodit po domech, jak se vyjádřila tchyně, tady je to tak nějak normální, když někdo potřebuje, tož manža jde a pomůže, udělá, například skoro celá vesnice má na podzim slivovici a povidla z našich švestek, tchyně říká, že by si od nikoho nic nevzala, že to nemáme zapotřebí, já s tím problém nemám, nikdy by mě nenapadlo, že by to mohlo být za těch pět let, co tady bydlíme jinak. Jasně drbe se, jenže, když někdo potřebuje pomoc, tož se ti pomocníci najdou- Je to divné nebo normální? Jo, naše pidi vesnička má asi dvacet čísel, z toho pětinu chalupáři.
No tak u nás a u Vás na Moravě je to normální. Z našich švestek má taky půl dědiny slivovicu
. Není to u nás teda až tak jak u vás, protože jsme větší vesnice, ale s blízkým okolím máme podobné vztahy.
Výměnný obchod je na vsi úplně ok
taky dostávám králíka za pomoc se senem ![]()
Já si myslím, že je to moc pěkné. Když někdo má navíc dá. Příště je to zase naopak.Pro lidi z města možná nepochopitelný, já osobně to také nikdy nezažila ale skrytě závidím. Ted jsou lidi spíš tak že závidí, všichni jen hamty hamty pro sebe. Mě se to moc líbí. ![]()
U nás je normální přebytek ze zahrady nacpat k sousedům. Občas když sousedovic děti u nás spasou buchty sousedi donesou něco jako,,náhradu,, taky upečeného nebo co mají. Dýně už jsem vyhlásila zákaz stejně tak jablka.
U nás je to stejné a to bydlím v paneláku. Sousedka upeče, donese vzorek, já mám od švagra jablka, tak se rozdělím. Další sousedka nosí cukety, cibuli. Od mamky jsem dostala obr dýni, tak jsme ji se sousedou zavařily a půlka byla její. Pomohla jsem jí loupat minicibule, naložila je a pár sklenic mi dala. Na Vánoce jí dám kapří hlavy a mlíčí, ona uvaří rybí polívku a podělí se se mnou.
I oblečení po dětech si točíme.
@kapybaraa píše:
V neděli jsme měli na oběd králíka a jako zákusek buchty. byla tady tchyně a velice se divila, kde jsme k tomu přišli, když nepeču a králíky nechováme. Potom se divila ještě víc, když kluci řekli, že to je od sousedů, a že jsme tak běžně zásobení. Tím nemyslím jen domácí maso, koláče, ale pokud někdo naší pidi vesničce uvaří víc, tak ví, že u nás se to spase. Nemyslím, že bychom byli socky, co dětem nedají najíst, a ti chudáci musí chodit po domech, jak se vyjádřila tchyně, tady je to tak nějak normální, když někdo potřebuje, tož manža jde a pomůže, udělá, například skoro celá vesnice má na podzim slivovici a povidla z našich švestek, tchyně říká, že by si od nikoho nic nevzala, že to nemáme zapotřebí, já s tím problém nemám, nikdy by mě nenapadlo, že by to mohlo být za těch pět let, co tady bydlíme jinak. Jasně drbe se, jenže, když někdo potřebuje pomoc, tož se ti pomocníci najdou- Je to divné nebo normální? Jo, naše pidi vesnička má asi dvacet čísel, z toho pětinu chalupáři.
Přijde mi, že vyrábíš problém, kde není. ![]()
Na vesnicích zcela normální
znám od babičky, tam se taky točí slivovice, králící, koláče, zelenina, obilí apod
@Edita27 píše:
Já si myslím, že je to moc pěkné. Když někdo má navíc dá. Příště je to zase naopak.Pro lidi z města možná nepochopitelný, já osobně to také nikdy nezažila ale skrytě závidím. Ted jsou lidi spíš tak že závidí, všichni jen hamty hamty pro sebe. Mě se to moc líbí.
Ano, je to super, nám třeba sousedi nosí moravský musli a vejslužku ze zabijačky, jakože odškodný za to, že prasata smrdí, jako jo, smrdí. Tak celkově si pomáháme, když mi dojde v neděli cukr, tak klidně skáknu k sousedům. My jsme jim zase tuhle dali zánovní kotel z rekonstrukce atd. atd.
Jo což mi připomíná, že my dali sousedům krůtí maso, teď jsme měli chřipku, tak nám donesli obalené řízky
dneska zase jelení guláš ( my maso z jelena jim) ![]()
Meli jsme souseda, ktery mel pravidelne v nedeli chut na pudink s piskotama a zvonil si o piskoty. Po letech si je uz kupije sam.
@tulipán píše:
Meli jsme souseda, ktery mel pravidelne v nedeli chut na pudink s piskotama a zvonil si o piskoty. Po letech si je uz kupije sam.
Myslela jsem, že po letech už má klíče ![]()
@jahuhudka píše:
Jo což mi připomíná, že my dali sousedům krůtí maso, teď jsme měli chřipku, tak nám donesli obalené řízkydneska zase jelení guláš ( my maso z jelena jim)
takže jako myslíš, že vám vaří z vašich surovin, jo? ![]()
@terinka4444 píše:
takže jako myslíš, že vám vaří z vašich surovin, jo?
Jj my maso s ksichtem nejíme
Takže to vždycky dotáhnem k sousedům oni to zabijou a pak se dohadujeme kdo to sní
Tak jsem teď rezolutně řekla že buď to sní, nebo to vyházím do popelnice, tak začali konzumovat a vždycky nám kus donesou taky (my to dáme psovi
)
Jako maso jíme, ale ne to co k nám přišlo živý, prostě jen z masny