Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Devcata co rozumite danim, prekontrolovala byste mi papir, co mi prisel z FZ?
Obecne prijmy z DE se dani v DE a prijmy z CZ se dani v CZ, rezidentura s tim nema co delat. V DE se prvni rok dani od jiste castky, je nutne dokladat EU EWR, ktery potvrdi CZ FU za 100Kc kolek.
Pokud je manzel svobodny mel by dostat I. tridu a nemusi podavat danove priznani, pokud nepozadal, nebo jiz nepobira Kindergeld.
Pokud dostal jinou danovou tridu nez ma mit, napr. III., musi zaroven s danovym priznanim zazadat o jinou danovou tridu.
Holky, omlouvám se, nečetla jsem diskuzi, ale chci se zeptat, protože to teď tady řešíme.
Uplatňujete si v daňovém přiznání v DE KFZ Haftpflichtversicherung?
Mně totiž teď známá říkala, že se to tam normálně uplatňuje a dělá to tak své rodině už roky.
Já si nechala daně udělat od daň. poradce a on mi to tam ani nezohlednil
. Mám mu při podepisování toho přiznání ještě doplatit zbytek peněz (dohromady 140€), takže jsem jako docela naštvaná, že mi tam ani nezahrne podstatnou položku
.
Tak já abych se na něj připravila, protože tohle fakt tak nenechám. A nebo mu řeknu, ať mi dá hotové přiznání do ruky, že si to na finančák odnesu sama a doplním si to tam a přidám kopii dokladů. Tohle fakt nechápu ![]()
@Bayuska ano, pojištění zákonné (ne havarijní), životka či pojištění odpovědnosti za škodu z výkonu povolání se dá dát do DP - plus dalších x-desítek věcí od pracovních pomůcek, nákladů na vše možné včetně nákladů na domácnosti, atd…je toho hrozně moc…
a dopsat si to tam můžeš…v německém DP není žádná konečná suma, takže je možné to doplnit.
Ještě jedna věc, pojištění na auto se uplatňuje pouze, pokud ho potřebuješ (to auto) na dojíždění do práce. A ještě pojištění auta spadá do tzv. 1000€ paušálu, takže možná to výši vrácené daně vůbec neovlivní…to se fakt dá těžko poradit… ![]()
@Třešnička1 - - děkuju za odpověď
.
Já si tam toho zas tolik neuplatňuju. Jj, jezdila jsem autem do práce celý rok. On mi tam započítal paušálně kilometry, ale pojištění by přece mělo být ještě další náklad, ne?
Já se v těch daních téměř nevyznám
, podávám to teď úplně poprvé a právě jsem chtěla, aby to poprvé udělal „odborník“ a tohle mě teda docela namíchlo.
Ale tak jestli se to v tom ani neprojeví, tak možná on ví, co dělá.
Já fakt nevím.
No kazdopadne Werbungkosten se oproti minulemu roku zmenily, tak ze co bylo minule nemusi ted platit. Tenkrat slo o tzv. naklady na dosazeni a udrzeni prijmu. Nyni se na to pohlizi jinak. Co se tyce dopravy: Nemecko rozlisuje, pokud dojizdite do prace, muzete si uplatnit kilometry, cesta tam x 0,3 centy za kilometr. Za rok je 220 prac. dni, minus dovka a nemoci, pokud uvedete vice, je treba byt schopen na vyzadani dokazat opak. Zaroven pokud dostavate Fahrgeld, je nutne do kazde kolonky uvest ty do kvetna(nezdanene, radka 17) a ty od kvetna (zdanene, radka 18), pokud vam je nezdanili, udelaji to ted.
Pokud podnikate sluzebni cesty, muzete si uplatnit uctenky za benzin, gumy, opravy, povinne ruceni i havarijku, stravu nad 8h-12€ nad 24h 24€.
Pokud bydlite v Nemecku muzete si uplatnit naklady na prestehovani, vedeni dvoji domacnosti a prave jednou tydne dopravu domu.
Kazdopadne Grundfreibetrag, Werbungkosten (max. 4500€)& Kinderbetrag & BEAkinderbetrag jsou pouze odpocitatelne polozky, tzn. snizi se vam o ni pouze celkova hruba mzda, ktera se takhle nasledne opet zdani a rozdil mezi odvedenou a vypocitanou dani vam bude navracen.
Tak ze, pokud jste jiz na zaklade kilometru dosahla 4500€, neni nutne si tam nic dalsiho vymyslet.
Příspěvek upraven 15.05.15 v 21:14
Daher sind die gewöhnlichen Kosten der Fahrzeughaltung nicht zusätzlich zur Pauschale abziehbar: Das sind insbesondere Kosten für Benzin, Öl, Reifen, Inspektionen, Reparaturen, Versicherungsbeiträge (ggf. absetzbar bei den Sonderausgaben, Finanzierungskosten, Kfz-Steuer, Abschreibung, Mautkosten sowie Parkgebühren für das Abstellen des Fahrzeugs während der Arbeitszeit. Ausnahmen gibt es für behinderte Arbeitnehmer. Abgegolten sind auch Aufwendungen infolge Diebstahls des Pkw (FG Hamburg vom 5.7.2006, I 4/06, EFG 2006 S. 1822) sowie Kosten für einen Austauschmotor/Motorschaden (FG München vom 21.4.2009, 13 K 4357/07).
Příspěvek upraven 15.05.15 v 21:43
Die steuerlich zu berücksichtigenden Kosten für Fahrten von der Wohnung zur Arbeitsstätte sind begrenzt auf einen jährlichen Höchstbetrag von € 4.500 (§ 9 Abs. 1 Satz 3 Nr. 4 EStG). Betroffen von diesem Höchstbetrag sind Arbeitnehmer, deren Arbeitsstätte mehr als 65 km von der Wohnung entfernt liegt (bei 230 Arbeitstagen).
Tak ze pokud dojizdite kazdy den do prace, castka zohlednitelna jako Werbungkosten je ohranicena 4500€, cimz jsou postizeni pendleri, jez dojizdeji vice jak 65Km, pri 230 jizdach za rok. Vyjimka je pri dvoji domacnosti, postizeni a dojizdeni na letiste, tam ohraniceni neplati.
Už někomu vyplatili letos daně z Německa? A jak dlouho to trvalo? Nám první rok po 4. měsících, druhý po dvou a letos zatím čekáme. Prý snad na to mají 4-6 měsíců.
Věděl by prosím někdo, kde se dá z německého daňového přiznání vyčíst přeplatek
?
Díky ![]()
@Třešnička1 já to tak trochu tuším
, máme toho šest stránek, je tam všechno možné… cestovné, stěhování, děti…aj., ale jak to vyšlo tam nemůžu najít. Oni to teprve na FÚ spočítají?
@berynkaa ano FÚ to spočítá a pošle takovou sjetinu, kde už je vidět, zda je přeplatek či nedoplatek a v jaké výši. Můžeš si sama naházet ty částky do jejich programu, ale je to celý v němčině a není to zrovna jednoduché.
https://www.elster.de/elfo_down.php