Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@LenkaPT @pipiinka
holky, takže já vím teď následující (doufám, že jsem to pochytila a pochopila správně a nebudu šířit nějaké mystifikace
).
Vyjmutí příjmů z daňového přiznání je v případě, pokud neplatí smlouva o zamezení dvojího zdanění. Takže mezi ČR a Německem smlouva platí a neřeší se to tedy vyjmutím příjmů.
Dále pro potvrzení od finančního úřadu v Česku (např. ten formulář EU EWR) asi není nutné podávat daňové přiznání zde, když je nulové. To stačí dát na český finanční úřad prohlášení, že nemáte žádné zdanitelné příjmy. Já měla z dohody srážkovou daň, plus jsem na rodičáku a to prohlášení by mělo stačit i v tomto případě.
A u nás to zatím vypadá tak, že manžel prohlásí, že je německý daňový rezident. Poradce v Česku udělá DP jen za dva měsíce, kdy měl manžel příjmy ze závislé činnosti ještě tady a zbytek se dá do Německa taky poradci.
Problém bývá prý totiž v tom, že když někdo má příjmy z Německa a platí si tam pojištění (to mu snižuje základ daně), tak naopak v Česku, když pak ty příjmy přizná, musí se zase o to pojištění navýšit a pak až to se celé daní tady
.
V příštím týdnu snad ještě nějak pokročíme ![]()
@berynkaa já být tebou, tak si DP v ČR podám, protože jestli jsi odváděla srážkovou daň, tak minimálně do výše slevy na poplatníka ti tuto daň v ČR vrátí.
Jinak zamezení dvojího zdanění je v podstatě to, že se příjmy z Německa napíšou do českého DP, kde se pak následně hned vyjmou = tzn. že nevstupují do základu daně, tzn. v ČR se neodvádí z příjmů z Německa daň a to samé se udělá v Německu. České příjmy se uvedou, ale nevstupují do základu daně.
@Třešnička1 @pipiinka ježiš, tak jsem to spletla
. Ale na druhou stranu mi není jasné, jestli je možné to kombinovat na obě strany… to vynětí, když už jen ze strany ČR je podmínka, aby to byl český daňový rezident a mohl si ty příjmy ze zahraničí vyjmout. Když nebude, tak to udělat nemůže, ne?
A stejně tak vyjmout to i v Německu.
@berynkaa v De si to vyjme, ptze v tom fromulari EU je psane, ze to danil v CR asi
@Třešnička1 díky ![]()
Já už z toho jsem na mrtvici, protože původně na FÚ mi řekli danit ty dva měsíce, co byly příjmy tady v ČR, pak všechno napsat do kolonky celosvětových příjmů… Jenže když jsem to přinesla, tak začali řešit tu Smlouvu o dvojím zdanění a toho rezidenta (proč??!) a že zase nevědí podmínky ze strany Německa. Tak to už jsem vůbec netušila, co a jak to vlastně chtějí ![]()
Ohledně té srážkové daně, já ten papír u sebe nemám, ale ten poradce, když do toho koukal, tvrdil, že by na DP byla všude nula
. Není možné, že by to bylo kvůli hodně malému příjmu? ![]()
@berynkaa mohu ti jen rict, ze Tresnicka ma opravdu pravdu
danili jsme jak rika ona, a vypada to, ze to je vse ok
taky chlap tady delal dva mesice
@berynkaa pokud byla odváděná srážková daň, která byla za rok vyšší než 100 kč, tak Vám musí vracet. Jestli chcete pošlete mi na email (pošlu ho do SZ) papír od toho Vašeho přivýdělku a podívám se na to, jestli je tam vratka daně.
@Třešnička1 díky! Jak jsem psala, já ten papír teď nemám u sebe, ale napadlo mě, jestli třeba nějaké vyúčtování nedělá zaměstnavatel?… a bylo to tam napsané Šlo o to, že se tady několikrát psalo kvůli tomu formuláři EWR, že se podává DP, i když je nulové, ale mohlo by stačit i to prohlášení o příjmech, které nepodléhají zdanění. Já ani nevím, jestli je možné dát na FÚ tady „prázdné“ daňové přiznání
.
Jinak mám obavu, že manžel bude daňový nerezident (výše ten bod 2). Z německého pohledu má neomezenou daňovou povinnost a bude jejich rezidentem, když tam má bydliště a ač dva měsíce ještě tady, tak to vyjde víc než 183 dní v Německu.
A v případě DP tady se nedá použít to vynětí, když nebude daňový rezident ČR, jestli tomu rozumím správně.
Nebo já už prostě nevím
![]()
@berynkaa píše:
@Třešnička1 díky! Jak jsem psala, já ten papír teď nemám u sebe, ale napadlo mě, jestli třeba nějaké vyúčtování nedělá zaměstnavatel?… a bylo to tam napsané Šlo o to, že se tady několikrát psalo kvůli tomu formuláři EWR, že se podává DP, i když je nulové, ale mohlo by stačit i to prohlášení o příjmech, které nepodléhají zdanění. Já ani nevím, jestli je možné dát na FÚ tady „prázdné“ daňové přiznání.Jinak mám obavu, že manžel bude daňový nerezident (výše ten bod 2). Z německého pohledu má neomezenou daňovou povinnost a bude jejich rezidentem, když tam má bydliště a ač dva měsíce ještě tady, tak to vyjde víc než 183 dní v Německu.
A v případě DP tady se nedá použít to vynětí, když nebude daňový rezident ČR, jestli tomu rozumím správně.
Nebo já už prostě nevím![]()
Ad 1) pokud jsi odváděla srážkovou daň, což jsi musela i z 500,– kč/měsíčně, tak ti příjmy podléhaly zdanění = odváděla jsi daň. Takže nechápu, jak můžeš podat prohlášení, že jsi neměla žádné zdanitelné příjmy. Podle mě je to nesmysl.
Ad 2) v podstatě, jak tomu rozumím já a jak se k tomu vyjadřuje FÚ v ČR i v Německu, tak rezident a nerezident mají v dané zemi určité výhody a nevýhody (ale pouze co se daňových úlev týče). Příjmy jako takové by podle mě (a nejenom mě) měly být daněny v zemi, kde jsou dosažené. Takže české příjmy v ČR a německé v Německu =) zabrání se dvojímu zdanění.
V podstatě, když se nad tím člověk zamyslí, tak přijde na to, že praktický dopad zdanění všech příjmů pouze v jedné zemi by byl administrativně dost náročný. To by musel manžel požádat o veškeré daně zpět, aby mu je vrátili, doložit proč, zadat je do německého přiznání, přepočítat dle kurzu a zaplatit to německému FÚ i když pracoval v ČR. No nevím… ![]()
Takže vše, co jsem radila, beru zpět
jsem vzteky bez sebe
CO FÚ, to jinej názor. Takže v podstatě, nelze poradit.
Holky kašlete na všechny daňový poradce a jděte se rovnou zeptat na FÚ. Protože jeden chce DP, aby potvrdit EU, druhý to nepotřebuje, jednomu uznávají daňové bonusy na děti (v případě českých + německých příjmů), druhému ne…atd… tak aby se v tom člověk vyznal
V podstatě daňový poradce (či někdo jiný) Vám poradí svoji zkušenost, ale realita na FÚ je úplně jiná.
Toho já se právě obávám
. Ale ani na FÚ se člověk kolikrát nedovolá a není o moc moudřejší.
U nás každopádně manžel prohlásí, že je daňový rezident v Německu, podmínky splňuje a pak děj se vůle boží
.