Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@pipiinka píše:
Tak mi teda docela dost lidi, vcetne nem. dan. por. rika, ze v Cr ty dva mesice co chlap delal se pry danit nemusi.Tak co je na tom pravdy?
já na radu k daňovému poradci půjdu v týdnu, tak uvidím, co mi řekne a napíšu to sem ![]()
Holky, nevite kolik by chlapovi cca meli vracet,.kdyz delal od dubna a ma tridu dan. 1?
Ještě k těm třídám…já mám taky 1, jsem pendler, 2 děti a manžel pracuje v ČR jako OSVČ.
@pipiinka a jakou máte daňovou třídu? Pokud 3, tak daně dělat v Německu musí. Pokud 1, tak by nemusel, ale v daňové třídě 1 se platí celkem vysoké zálohy na daň a pak o tyto peníze přijdete. Pokud manžel na začátku roku dělal v ČR, musí mít z finančního úřadu potvrzený EU EWR formulář a tam vyplněné hrubé příjmy z ČR. Pokud bude tedy daně podávat, musí doložit i vaší mateřskou za rok 2014.
@Hani138 Ahoji,mame 1.Ja materskou nebrala, jen rodicak do dubna.
@pipiinka tak se koukněte, kolik manžel za rok 2014 odvedl na daních. Je to hned ta částka pod částkou, kterou si manžel za celý minulý rok v DE vydělal… Maximálně mu vrátí tuto částku, kterou na daních odvedl… vratku ale ovlivňuje spoustu faktorů a co vše v daních uplatníte… ![]()
@Hani138 uplatnujeme nejakou slevu na doprave, cestovne, manzel do prace denne dojizdi.Mno uvidite, aspon neco, lepsi jak dratem do oka
![]()
@Hani138 a to potvrzení EU EWR by finanční úřad tady v ČR vydal i bez podaného daňového přiznání za rok 2014? Jak u manžela (taky ještě první dva měsíce pracoval tady v ČR), tak u mě (jsem na rodičovské dovolené a měla jsem jen něco málo na dohodu o provedení práce)? A jinak právě v Německu už dáme daňovou třídu 3.
Díky ![]()
Příspěvek upraven 02.03.15 v 14:17
@pipiinka píše:
@Hani138 uplatnujeme nejakou slevu na doprave, cestovne, manzel do prace denne dojizdi.Mno uvidite, aspon neco, lepsi jak dratem do oka![]()
ještě se tam dají dát např. pracovní oděvy či co ![]()
Ještě napíšu dnešní info. Byla jsem u poradce, v rychlosti jsem mu nastínila naší situaci. Zapsal si to, že se na to podívá a do konce týdne se mi ozve co a jak.
Také jsem mluvila s kamarádem, co je už pár let pendler. A vyprávěl mi, že ten první rok, kdy půl roku pracoval ještě tady a pak už v Rakousku, to všechno nejdřív dával tady české „profi“ účetní a když to donesl na FÚ, tak mu stejně řekli, že to má špatně
. Pak byl na finančáku ještě asi 5×, nakonec mu to nějaká vedoucí nějak vyplnila, protože tam s tím nikdo nemá zkušenosti, aby to prošlo.
Je to o tom, že poměrně dost lidí dělá v zahraničí, ale daní normálně tady, jenže pak jsou případy (jako my), kdy je to ten první rok napůl…
@berynkaa píše:
@Hani138 a to potvrzení EU EWR by finanční úřad tady v ČR vydal i bez podaného daňového přiznání za rok 2014? Jak u manžela (taky ještě první dva měsíce pracoval tady v ČR), tak u mě (jsem na rodičovské dovolené a měla jsem jen něco málo na dohodu o provedení práce)? A jinak právě v Německu už dáme daňovou třídu 3.
DíkyPříspěvek upraven 02.03.15 v 14:17
Určitě tady FÚ to potvrzení EU nepotvrdí bez podaného DP.
Ahoj, omlouvam se, ale nestiham docitat diskuzi, tak nevim, zda jste to uz resili… manzel odvadi dane v nemecku, ja jsem na RD/loni jsme pobirala elterngeld v DE/, ale zijeme s detmi v CR, zdr. pojisteni mame v nemecku- jsem tedy vedena jako nezaopatrena… ted dotaz- kvuli manzelovym danim za 2014 chteji i po me nejake potvrzeni, ze jsem nebyla v CR vydelecne cinna…kde zajit? na FU v Cr me „neznaji“, nejsem tam vedena, na socialce mi potvrzeni o davkach nedaji, protoze ty do dani nespadaji atd…
na CSSZ? kdyz jsem zdr. pojistena v DE, tak je jasne, ze pojisteni v CR neodvadim… uz nevim kam zajit, beham od certa k dablu… ![]()
@berynkaa některému FÚ stačí pouze potvrzení o příjmech od českého zaměstnavatele… Můžete to zkusit
opravdu záleží na FÚ… některý to potvrdí i prázdné ![]()