Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@berynkaa mno,nevim, ja furt resila KG, ted nastupuji do DE prace, tak zas zacinam resit dane
@pipiinka NEVÍM, CHTĚJÍ HO PO NE Z FA, ŽE HO TAM MÁM DODAT A DNES MI ŘEKLI NA FÚ. ŽE SI HO MÁM PŘINÉST, ŽE HO POTVRDÍ
K memu dotazu, toto mi pisou na fb---To zdání v Německu a v Čechách to uvede jako příjem vyjmuty ze zdanění dle smlouvy o zamezení dvojího zdanění.
Je to Potvrzení EU/EHP zahraničního daňového orgánu k přiznání o dani z příjmu
Právě potvrzení příjmů za manžela i manželku, které ve státě TP podléhají zdanění.
@berynkaa a to je pro ceskou stranu ci nemeckou? kdyz jsem v Cr bez prijmu, budu to taky potrebovat?
Loni jsem ukončil studium. Pak jsem byl 4 měsíce zaměstnaný v Německu jako řidič. Od listopadu jsem nezaměstnaný. V Německu za mě zaměstnavatel platil daně a pojištění. Prý musím podat daňové přiznání doma i v Německu. Je to pravda?
V České republice nemáte povinnost podat daňové přiznání. Podle § 38f zákona o daních z příjmů i podle smlouvy o zamezení dvojího zdanění s Německem můžete uplatnit tzv. metodu vynětí příjmů. Pokud žádné jiné příjmy nemáte, zákon Vás v ČR zprošťuje povinnosti podat daňové přiznání. Je to logické, protože by daň nutně musela být stejně nulová. Pokud jde o přiznání v Německu, nemáte jej sice povinnost podat, ale možná by se vám to vyplatilo. K tomu je ovšem nutná konzultace s německými daňovými poradci. Můžete si vyhledat podle města (München) daňové poradce zde http://www.etl.de/…beratersuche.
@pipiinka píše:
K memu dotazu, toto mi pisou na fb---To zdání v Německu a v Čechách to uvede jako příjem vyjmuty ze zdanění dle smlouvy o zamezení dvojího zdanění.
takže co? v Německu se zdaní to, co byl příjem z Německa a to co byl příjem ještě v ČR se zdaní tady?
@pipiinka píše:
@berynkaa a to je pro ceskou stranu ci nemeckou? kdyz jsem v Cr bez prijmu, budu to taky potrebovat?
netuším, vidím, to dnes prvně. Ale logicky
to můžou chtít tady v ČR, když se daní venku a pak zase naopak v případě, že někdo jako my má daňovou skupinu 3, tak doložit, že tady ten partner neměl ty příjmy, aby jí splňoval ![]()
@pipiinka píše:
Loni jsem ukončil studium. Pak jsem byl 4 měsíce zaměstnaný v Německu jako řidič. Od listopadu jsem nezaměstnaný. V Německu za mě zaměstnavatel platil daně a pojištění. Prý musím podat daňové přiznání doma i v Německu. Je to pravda?V České republice nemáte povinnost podat daňové přiznání. Podle § 38f zákona o daních z příjmů i podle smlouvy o zamezení dvojího zdanění s Německem můžete uplatnit tzv. metodu vynětí příjmů. Pokud žádné jiné příjmy nemáte, zákon Vás v ČR zprošťuje povinnosti podat daňové přiznání. Je to logické, protože by daň nutně musela být stejně nulová. Pokud jde o přiznání v Německu, nemáte jej sice povinnost podat, ale možná by se vám to vyplatilo. K tomu je ovšem nutná konzultace s německými daňovými poradci. Můžete si vyhledat podle města (München) daňové poradce zde http://www.etl.de/…beratersuche.
tak to už zní trochu srozumitelně
a hlavně nevím, proč mi to možnosti „vynětí příjmů“ tady na FÚ neřekli… to snad nebude zase nějaký háček
Bescheinigung EU/EHP neboli česky potvrzení by Vám měli dát na českém FÚ a do něj vyplnit příjmy za rok 2014 podle odevzdaného českého daňového přiznání. Tento doklad je povinnou součástí daňového přiznání v Německu. Takže i když příjem v ČR byl nula, je třeba odevzdat české daňové přiznání s nulou a nechat si tento formulář potvrdit.
daňové přiznání v ČR a Německu každý, kdo pracuje v Německu je povinnen podat v Německu daňové přiznání (pokud mu ho tedy v rámci „Jahresausgleichu“ neudělá zaměstnavatel). Museli byste pracovat od 1.1.2014 - 31.12.2014, aby vám ho zaměstnavatel určitě udělal. A jsou tam ještě další podmínky, ale to tu rozepisovat nebudu. A protože s největší pravděpodobností budete muset podávat daňové v Německu vy, tak z logiky věci bude muset podat i daňové v ČR, aby vám potvrdili výše uvedený formulář.
Jinak pro zajímavost, jesli-že jakokouliv část roku někdo pracoval v ČR, tak mu budou s největší pravděpodobností vracet daně, takže je ve vašem zájmu toto daňové i přesto podat.
@Třešnička1 A do ceskeho priznani mam uvest i nemecke prijmy, nebo jak je tam (ne)napsat?
@pipiinka musíš uvést i německé příjmy, přepočítané dle jednotného kurzu pro rok 2014, což je 27,55 Kč (kurz vydává každý rok MF). V podstatě je tam uvedeš, ale nezasahujou do žádný výpočtů.