Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@berynkaa mi povidej, nejdriv nam meli vracet. Poprve volali z FU ze je spatne priznani vypocitano, podruhe, ze je celkove spatne a at to opravime, potreti ze nakonec nam vyplacet nic nebudou, ale mame zaplatit my.Tak jste teda platili, ale nejvic me stve to, ze nam pani rikala, ze k potvrzeni formulare EU jsme vubec priznani tady v Cr podavat nemuseli
![]()
@pipiinka myslíš ten EU/EWR, EHP? A na základě čeho by vám to FÚ potvrdil? Nebo (bývalý) zaměstnavatel? ![]()
@berynkaa FU staci jen potvrzeni z prace v Cr o zdanitelnych prijmech.Dan. priznani k tomu nepotrebuje
@pipiinka z které práce? Z té poslední v ČR? A v případě MD/RD, ÚP co?
@berynkaa píše:
@pipiinka z které práce? Z té poslední v ČR? A v případě MD/RD, ÚP co?
na EU potvrzení jsou pouze ZDANITELNÉ PŘÍJMY Z ČR (manžela a manželky), takže @pipiinka pravděpodobně myslí, že pokud doložíš na FÚ všechny přehledy o zdanitelných příjmech za rok 2014 v ČR, že ti to FÚ také potvrdí. Moje zkušenost je tedy opačná, bez DP nepotvrdili nic.
Ahoj,
tak mi máme daňové přiznání tady v ČR podané. Manžel tam má jen ty dva měsíce, co zde oddělal a pak vyplněnou kolonku celosvětových příjmů. Díky slevě na poplatníka mu mají vrátit vše, co na daních zaplatil.
Já jsem podala své přiznání, kde nově, jak psala @Třešnička1, je možné u dohody o provedení práce vrátit srážkovou daň.
Nebo jsem mohla jen podepsat prohlášení, že jsem neměla zdanitelné příjmy (to mi radily přímo referentky na finančáku).
Na základě těchto dvou věcí nám pak FÚ v dubnu/květnu potvrdí papír, jak jsme na tom s příjmy a daněmi v minulém roce pro finanční úřad v Německu. Formulář na to prý neexistuje, že stačí napsat vlastní text.
O EU/EWR říkaly, že z jejich strany je to vlastně jen potvrzení bydliště
, ač teda řádky nad tím se příjmy v ČR taky vyplňují a mělo by to být správně.
Manžel průběžně doplňuje informace a podklady poradci v Německu, tam je ještě čas. Doufám, že nebudeme nakonec doplácet
. Jen ten poradce bude stát 400E. Ale co se dá dělat…
@pipiinka píše:
@berynkaa FU staci jen potvrzeni z prace v Cr o zdanitelnych prijmech.Dan. priznani k tomu nepotrebuje
tak u nás by jen tohle nestačilo ![]()
@berynkaa my za poradce platili 160 a to uz se nam zdalo moc
![]()
@liky nám se to zdá taky hodně
. Normální účetní by si vzala 150e, ale bylo by to po mejlech a my hlavně potřebujeme, aby to bylo správně… řešili jsme nejprve rezidenta a teď dáváme podklady pro samotné DP. Příští rok už to snad bude jasné. To jen tenhle rok, když byl manžel v ČR i Německu.
Nevíte náhodou, jak je to pak se zaměstnavatelem? Jestli je možné jak u nás, že by dělal roční zúčtování daní? ![]()
@berynkaa píše:
Nevíte náhodou, jak je to pak se zaměstnavatelem? Jestli je možné jak u nás, že by dělal roční zúčtování daní?
ano je to možné, ale pouze za určitých předpokladů (např. nesmí mít přerušenou práci nemocí, atd.) a pak je druhá stránka věci, že zaměstnavatel dělá vyučtování základní, tzn. nezohledňuje žádné další možné snížení daně (např. na rekonstrukci, na náklady spojedné s dojížděním do práce a mnoho dalších)
@Třešnička1 díky za informaci. Takže skrz zaměstnavatele je to nějaký ten daňový paušál?
@berynkaa ksakru zenska, nova profilovka, jsem te skoro nepoznala:-D
@berynkaa píše:
@Třešnička1 díky za informaci. Takže skrz zaměstnavatele je to nějaký ten daňový paušál?
Ano, zaměstnavatel zohlední 1000€ pausal, ale už nezkoumá, jestli byste ho nepřekročili a tudíž nemohli zohlednit větší snížení základu pro dan = a z toho plynoucí větší vratku daně. Pak jsou další složky daňového přiznání (které nepatří do 1000€ paušálu), jako například sleva na dani při rekonstrukci, snížení základu daně o náklady na děti (školné, družina, atd.) a mnoho dalších - toto už zaměstnavatel nezohlední.
@pipiinka píše:
@berynkaa ksakru zenska, nova profilovka, jsem te skoro nepoznala:-D
nestíhám ke kadeřnici, tak jsem to vyřešila takto
![]()
@Třešnička1 a čistě teoreticky, když máme daňovou třídu 3 a tento rok ještě jí mít asi budeme, nevyplatí se ten paušál? Že to snižování základu by vlastně nebylo možné dělat z čeho - málo odvedené na daních. Plus se samozřejmě ještě ušetří na tom, že to DP někdo udělá.
@berynkaa paušál 1000€ má každý zaměstnanec, bez ohledu na vše ostatní. Takže teoreticky vzato ano, vyplatí se Vám nechat to na zaměstnavateli, ALE pozor na ty vyjímky - v podstatě jde o jakékoliv přerušení práce na určitou dobu, pak zaměstnavatel roční vyučtování daně - tzn. Jahresausgleich neudělá. DP v Německu není jednoduchá záležitost a cena daňového poradce se pohybuje od 30 Euro výš… (moje zkušenost)