Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahoj holky, prosím mám velikou prosbu. Můj manžel začal pracovat v Německu od 7. prosince 2017, jinak celý rok pracoval v ČR, stačí podat daňové přiznání jen v ČR, a nebo musíme i v DE. A pokud jen v ČR můžeme přijem za těch 24 dní zahrnout do českého daňového přiznání? Nějak se v tom vůbec nevyznám. Jinak jsme v I. daňové skupině a Kindergeld nepobíráme.
Pokud má českého zaměstnavatele, tak stačí v Česku. Pokud německého, musí v obou státech. Ale doporučuji dobrého daňového poradce - jsou za nedoplatky v Německu pěkné pokuty. Na druhou stranu v SRN si lze využití specializované firmy na daně z daní odepsat
.
@Vlaďka 83 takže pokud má nyní od toho 7. prosince německého zaměstnavatele (tedy německou personální agenturu), tak musí podat jak německé, tak české? Chápu to dobře, ano?
@wexi Přesně
Pracuješ pro Čechy, podáváš v ČR. Pracuješ pro Němce, podáváš v SRN. A když pracuješ pro Němce a bydlíš v ČR, podáváš tam i tam. Ještě si ohlídejte zdravotní pojišťovnu - jsou v tom u „pendlerů“ zmatky. Pokud je ale manžel zaměstnancem německé agentury, tak by mu měla s daněma poradit. ![]()
@wexi píše:
@Vlaďka 83 takže pokud má nyní od toho 7. prosince německého zaměstnavatele (tedy německou personální agenturu), tak musí podat jak německé, tak české? Chápu to dobře, ano?
Ano. Presne tak to je. Vladka83 ti radi dobře. Pokud je ale tvuj manzel vyslan ceskou firmou do nemecka, ma tudiz ceskeho zamestnavatele, platis dane pouze v cz ![]()
Děkuji moc za radu, no musíme najít nějakého daňového poradce. Děkuji moc.
@Vlaďka 83 píše:
@wexi PřesněPracuješ pro Čechy, podáváš v ČR. Pracuješ pro Němce, podáváš v SRN. A když pracuješ pro Němce a bydlíš v ČR, podáváš tam i tam. Ještě si ohlídejte zdravotní pojišťovnu - jsou v tom u „pendlerů“ zmatky. Pokud je ale manžel zaměstnancem německé agentury, tak by mu měla s daněma poradit.
A jeste by bylo ale mozne, aby ses v cechach zeptala na : Doppelbesteuerungsabkommen (DBA)
Treba to maji take. (financni urad) To je nejaka vyjimka pro lidi co pracuji v jinem state byli by prave dvojim přiznanim daní znevyhodneni a tim DBA maji urcite vyjimky. Ale v tom uz se nevyznam. Pokud někdo vi, prosim doplnte ![]()
No, já jsem nakonec našla číslo na jednu paní, co dělá německé daně, tak jsem jí volala a říkala přesně to, co již bylo napsáno, musím jak německé, tak české, ale paní mi udělá oboje dvoje. Jen musíme počkat, až přijdou papíry od zaměstnavatele, jak českého, tak německého.
Dobrý den prosím, pred cca 2 lety jsem se zde zapojil do debaty skrze Německé daně, a byla mi doporučena Nikola Mavrodiovičová ze slovenska pracující v Německu a řešící daně, neznáte prosím někdo jeji Nick zde na eMimino? Potřeboval bych se dostat do staré komunikace. Děkuji Lukas
Ahoj prosím nevíte Nick na slovenku Nikol co tady byla debata skrze ní na pomoc pri daních? Děkuji Lukas
Dobry den,
mozna mi nekdo muze pomoci. Jsem tehotna, smlouvu mam na neurcito a jsem prihlasena v DE. Z ruznych duvodu se planuji vratit na nejaky cas(porod, materska+rodicak do CR)
Moje otazky:
1.Mohu se odhlasit a pozadat pozdeji o Elterngeld? Nemam moc u koho zustat prihlasena a platit si byt v DE jenom tak ![]()
2.Mam danovou tridu 3,je pravda, ze po odhlaseni budu mit automaticky tr. 6?Je lepsi si zmenit tridu na c. 4 po porodu, protoze jiz nebudu mit zadne prijmy?
Uprimne, nevim co bude, ale chtela bych se pozdeji vratit, az maly povyroste.
Diky, Bara
Chtela bych se zeptat, mela jsem v nemecku prijem za pul roku 6000eur.pak jsem porodila nevite jestli budu doplacet na danich?
Ahoj chci se zeptat už někomu přišlo vrácení německé daně letos? Manželovi odesílala firma posledního dubna a stále nic.
@Vicky1 Děkuji za odpověď a za radu