Nemovitost ve výlučném majetku vs společná hypotéka

Napsat příspěvek
Velikost písma:
6119
2.4.21 19:01
@NaKaHa píše:
Ano, co jsem dnes tak hledala, tak asi opravdu zúžit SJM a požádat o hypotéku sama. Čistě tedy bydlení a splátky bych musela platit ze svých příjmů. A manžel poté zase ze svého příjmu například potraviny? Chod domácnosti?
Spíš mne zajímal poté tento princip. Doteď společné peníze a najednou každý na svém písku? No, asi ano. Přijde mi to nějak podivné. Nikdy jsem nechápala moc ty manželství, ke nebyl společný účet… :)
Beru méně než on. Náklady by byly vyšší než jsme doposud v nájmu.

Jako že ty by sis platila ze svého svoje bydlení a on by kvůli tomu táhl všechny vaše nezbytné výdaje sám ze své hromádky? Zní ti to spravedlivě? Spravedlivě bys ty platila svoji hypotéku vyšší než váš současný nájem + bys z toho platu menšího než manželova hradila polovinu vašich běžných nákladů na život. Spočítej si sama, jak hluboko by ses propadla v poměru příjmy/výdaje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102087
2.4.21 19:08
@Sany80s píše:
Já bych při běžných příjmech ani nesouhlasila s rozdělením sjm. Bude na tom bit ten, co vráží do rodiny více peněz.

Tak samozřejmě by ruku v ruce s tim musela jit dohoda, jak to bude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2613
2.4.21 19:08

Řešila jsem tím že dům který mohl být jen můj je v SJM a hypotéka bude společná. Pro mě to byla jediná smysluplná cesta.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102087
2.4.21 19:10
@SlečnaDahlia píše:
Jako že ty by sis platila ze svého svoje bydlení a on by kvůli tomu táhl všechny vaše nezbytné výdaje sám ze své hromádky? Zní ti to spravedlivě? Spravedlivě bys ty platila svoji hypotéku vyšší než váš současný nájem + bys z toho platu menšího než manželova hradila polovinu vašich běžných nákladů na život. Spočítej si sama, jak hluboko by ses propadla v poměru příjmy/výdaje.

Tak manzel by mel ale nějakou castkou ala najem na bydlení prispivat, neb zadarmo se nebydli, ze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13048
2.4.21 19:10
@j.a.n.i1 píše:
Tak samozřejmě by ruku v ruce s tim musela jit dohoda, jak to bude.

To jo, jenže nějaká funkčníí dohoda, bez toho, aby to mělo výraznější vliv na chod a finanční situaci rodiny, je možná jen v případě, že jsou na tom oba nezávisle na sobě hodně dobře. A to asi není tento případ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102087
2.4.21 19:14
@Sany80s píše:
To jo, jenže nějaká funkčníí dohoda, bez toho, aby to mělo výraznější vliv na chod a finanční situaci rodiny, je možná jen v případě, že jsou na tom oba nezávisle na sobě hodně dobře. A to asi není tento případ.

Jo, to mas naprostou pravdu, pak uz se jen nechat vyplatit od bratra ci nekoho jineho z rodiny. A pokud nikdo nechce, tak at nekecaji do toho, co zakladatelka s domem udela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8980
2.4.21 19:17

Ono to vubec není jednoduchý. Můžete zuzit sjm, hypo si vezmeš jen ty a budeš ji platit jen ty ze svého. Takže oddelene účty. A manžel by platil chod domacnosti, auto..? Proste byste museli konplet všechno hospodaření oddělit, pak se dohadovat, kdo koupi dětem boty.. u nás je to tak, ze manžel zdědil dům, je jen jeho. Hypo máme oba. Ale máme ji jen na dva roky cca (rozpočítanou na 30, ale prodame byt a splatime ji hned z toho). Kdyby to mělo být na tech 30, asi bych do toho nesla, ale zároveň nevím, jak bychom pak řešili všechno to ostatní. Teď máme prostě všechno dohromady. Až na ten dum tedy. Ale máme dohodu, že bud na me část přepíše, nebo koupíme něco, co bude zase jen moje. At mam i já jakousi jistotu pro případ rozvodu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1182
2.4.21 19:47
@Janli píše:
Manžel má v případě rozvodu právo na polovinu zaplacených splátek a peněz investovaných do nemovitosti. Tady není potřeba rozdělení sjm, ošetřuje to OZ.

Je, pokud má být hypotéka pouze na zakladatelku a manžel nemá být spoludlužník.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1182
2.4.21 19:54
@martina.se píše:
@NaKaHa mám ve svém majetku nemovitost a hypo mám též já.. S platím ji já.. Nějak by mi nenapadlo chtít to po mém muži :think:

No, ale peníze, které vyděláš, jsou společné, takže manžel právně polovinu hradí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Uslava
2.4.21 19:55
@j.a.n.i1 píše:
Jo, to mas naprostou pravdu, pak uz se jen nechat vyplatit od bratra ci nekoho jineho z rodiny. A pokud nikdo nechce, tak at nekecaji do toho, co zakladatelka s domem udela.

Nemůže. Chce ctít závěť a přání po]zůstalých.

• Citovat
  • Upravit
Uslava
2.4.21 19:56

Jiné řešení než rozvod nevidím.

• Citovat
  • Upravit
72725
2.4.21 20:05
@SlečnaDahlia píše:
Pokud ale nemáte zúžené SJM, tak ji neplatíš ty ze svého. Platíš ji ty z vašich společných peněz. A o to jde.

Však jasný.. U nás nejsme manželé, ale bude se řešit právě zúžením sjm

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2778
2.4.21 20:19
@NaKaHa píše:
Ano, co jsem dnes tak hledala, tak asi opravdu zúžit SJM a požádat o hypotéku sama. Čistě tedy bydlení a splátky bych musela platit ze svých příjmů. A manžel poté zase ze svého příjmu například potraviny? Chod domácnosti?
Spíš mne zajímal poté tento princip. Doteď společné peníze a najednou každý na svém písku? No, asi ano. Přijde mi to nějak podivné. Nikdy jsem nechápala moc ty manželství, ke nebyl společný účet… :)
Beru méně než on. Náklady by byly vyšší než jsme doposud v nájmu.

Já bych to teda nekomplikovala, při rozvodu má manžel prostě nárok na polovinu zaplacených splátek hypotéky a polovinu společných investic. Tohle mu nestačí? Ať si schovává faktury z vložených peněz a výpis ze splátek hypotéky budete mít k dispozici tak jako tak.
Ono by to totiž nebylo tak spravedlivé, jak se zdá, manžel by vlastně bydlel úplně zadarmo a na tvůj účet - jak tohle vyčíslíš?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2778
2.4.21 20:21
@martina.se píše:
Však jasný.. U nás nejsme manželé, ale bude se řešit právě zúžením sjm

Ale když nejste manželé, tak nemáte žádné sjm :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6119
2.4.21 20:27
@j.a.n.i1 píše:
Tak manzel by mel ale nějakou castkou ala najem na bydlení prispivat, neb zadarmo se nebydli, ze.

To klidně může. Zároveň ale taky by měla zakladatelka počítat v případě vyplacení s tím, že polovina peněz manžela k rekonstrukci podstatně zvýšila tržní cenu nemovitosti (o hodnotu vyšší, než je hodnota samostatné rekonstrukce), čili investice, čili má manžel po rozvodu jistě opodstatněný nárok na podíl.

Zkrátka právně neskutečný voser téměř neřešitelný spravedlivě jen proto, že si zakladatelka z piety a neuskutečnitelného a nevymahatelného „přání pozůstalých“ potřebuje hrabat jen na svém. Úplně pominu, že pokud se ti dva skutečně rozejdou, tak s hypotékou na krku jí jako tolika před ní možná ani nezbyde, než tu nemovitost stejně prodat, aby měla na vyplacení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí