Nepasterizované mléko Brno

Napsat příspěvek
Velikost písma:
9787
8.10.23 10:33

@Sofi183 Já tě chápu, taky se snažím vyhýbat se zpracovaným potravinám. Ale pasterizace je šetrný fyzikální způsob ošetření mléka. Mmch, když píšeš o těch autoimunitách apod. - u Crohnovy choroby je podezření, že jednou z příčin může být paratuberkulóza, která se chytí právě z nepasterizovaného mléka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9787
8.10.23 10:34
@Havlova píše: Šetrná pasterizace mléka přímo z farmy přeci není průmyslový zásah. U jogurtů je stejně, pokud se nepletu, krátké převaření mléka přímo součástí výrobního postupu.

Přesně tak. Protože jinak by brebery z mléka přerostly jogurtové kultury a místo jogurtu by bylo kysané mléko :mrgreen: Což vlastně není špatně, ale jogurt to není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65
8.10.23 10:53
@Jahru píše:
Ono opravdu nejde o to, že má člověk z nepastrizovaného mléka rychlý běh. Ale o to, že můžeš chytit i opravdu závažné nemoci. Obzvlášť, když jde o mléko pasených zvířat. Takže dávat nepasterizované mléko dvouletému dítěti mi přijde jako velký risk.

Tak on je taky dost rozdíl, jestli máš nějaké domácí mléko odvedle nebo z chovu, kkde ta produkce podléhá hygienické kontrole. Pít syrové mléko od souseda, co má krávu jen tak doma, bych neriskovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9787
8.10.23 11:29
@leguanek27 píše:
Tak on je taky dost rozdíl, jestli máš nějaké domácí mléko odvedle nebo z chovu, kkde ta produkce podléhá hygienické kontrole. Pít syrové mléko od souseda, co má krávu jen tak doma, bych neriskovala.

Ano, to je rozhodně lepší. Ale ani tam nezajistíš, že ta kráva/koza nepřináší mlékem třeba tu zmiňovanou klíšťovku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65
8.10.23 12:09
@Jahru píše:
Ano, to je rozhodně lepší. Ale ani tam nezajistíš, že ta kráva/koza nepřináší mlékem třeba tu zmiňovanou klíšťovku.

To už je pak otázka, jestli je člověk přesvědčen, že je větším problémem malá šance akutního onemocnění nebo vytvoření chronických problémů. Přecijen pasterizace ničí enzymy, přínosné bakterie i proteiny a mléko se tím stává hůř stravitelným. osobně si myslím, že největším problémem dnešní doby jsou chronické potíže způsobené nepřirozeným zpracováním%pěstováním potravin ap. Chápu ale, že většina lidí to má jinak, což jsme ovšem viděli v posledních letech. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
8.10.23 13:29
@Jahru píše:
@Sofi183 Já tě chápu, taky se snažím vyhýbat se zpracovaným potravinám. Ale pasterizace je šetrný fyzikální způsob ošetření mléka. Mmch, když píšeš o těch autoimunitách apod. - u Crohnovy choroby je podezření, že jednou z příčin může být paratuberkulóza, která se chytí právě z nepasterizovaného mléka.

To s pasteraci nesouvisi, pouze to nahrava teorii, ze do pusy miminka prvnich 6 mesicu veku nedat nic nez MM:

Kromě shodného původce a vzniklých změn na střevních stěnách mají obě nemoci společné i období asi největšího ohrožení, že vznikne předpoklad pozdějšího onemocnění. A tím jsou první dny života. „Do trávicího traktu novorozenců a nedonošených dětí se mykobakterie většinou dostávají s umělou dětskou výživou obsahující kravské mléko z napadených stád nebo s pitnou nebo balenou vodou, která také může mykobakterie obsahovat,“ říká profesor Karel Hruška z Výzkumného ústavu veterinárního lékařství, v. v. i. v Brně.
Tyto mykobakterie jsou většinou mrtvé, proto je nelze prokázat kultivačními postupy a dlouho byly považovány za zcela neškodné. Jejich přítomnost v potravinách dosud neznamená porušení jakýchkoli platných norem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
8.10.23 14:07

Tady se pletou dve hlediska, vyzivove a zdravotni.

Z vyzivoveho hlediska je nepasterovane mleko skvele.
Ze zdravotniho hlediska samozrejme nese rizika.

A je na kazdem, kdyz si zvazi risk vs. benefit, at se rozhodne sam.

Pak je to proces pasterizace a homogenizace, prevarit to muze clovek sam doma a pak mleko hned spotrebovat, pri existenci mlekovaru, potrav. teplomeru atd to muze byt velmi setrne a co je hlavni, udela se to tesne pred spotrebou nebo primo v prubehu pouziti toho mleka (jogurt, kase, puding).
No, i spousta regionalnich syru (i francouskych, holandskych) apod je z nepasterizovaneho mleka. Staci koukat na obal.

Homogenizace je problem dva, ozyvaji se nazory, ze homogenizovane molekuly se oproti tem prirozenym dostanou i tam, kam nemaji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Capelucia
8.10.23 14:25

Já bych se bála boreliozy. Už jsem ji jednou měla a děkuji. Nekupuji ani nepasterizované sýry. I když kozí mléko od „nepáchnoucích“ koz šmrcnutý trochou ovčího mléka od známých z eko hospodářství je pořádná mňamka. S tím, že oni sami ho taky nechávají projít varem.

• Citovat
  • Upravit
34322
8.10.23 15:03
@Capelucia píše:
Já bych se bála boreliozy. Už jsem ji jednou měla a děkuji. Nekupuji ani nepasterizované sýry. I když kozí mléko od „nepáchnoucích“ koz šmrcnutý trochou ovčího mléka od známých z eko hospodářství je pořádná mňamka. S tím, že oni sami ho taky nechávají projít varem.

Encefalitida, ne borelioza.
Kozi je rizikovejsi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3139
8.10.23 16:40
@Sofi183 píše:
Děkuji všem za zkušenosti, sama si nejsem úplně jistá, vím, že v syrovém mléku může být kde co. Pasterizace není špatná, určitě zachránila spoustu životů, hlavně v době, kdy ta hygiena nebyla na vysoké úrovni. Na druhou stranu, když je kráva pod veterinární kontrolou?Věřím, že neupravené mléko je mnohem zdravější.Mysím si, že v dlouhodobém měřítku je to mnohem lepší než to, na co jsme zvyklí. Těžce zprocesované potraviny, rostlinné oleje, chemické kosmetiky, drogérie apod. V složení zprocesovaných potravin je tak půlka ingrediencí neznámého původu, chemických látek. 8o A to co nám prodávají, to škodit nemůže, ale něco tak přirozenýho jako je mléko ano? To je taková moje úvaha. Doma máme jen čistou stravu, peču pečivo jen doma - chléb z kvasu, i droždové pečivo. Domácí marmelády, oříškové másla, pribiňáka, dělám nám někdy i čerstvé máslo ze smetany. Proto přemýšlím i nad touto variantou syrového mléka. Většina nemocí, hlavně těch autoimunitních pochází z toho, co jíme. Nárust intolerancí na lepek, není z lepku, ale z této novodobé modifikované pšenice. Ekzém se mi ze dne na den zhoršil, když jsme skočili po dlouhé době s manželem na mekáč. :D Takže i tady ty extrémní zásahy do potravin nejsou to pravý ořechový. Buď riziko bakterie, a nebo celoživotní boj s intolerancemi, alergiemi, astmaty, ekzémy… či horšími nemocemi jako je rakovina apod. Jsme to, co jíme a strava je mnohem důležitější než si myslíme. Dobrá strava - vitamíny, přírodně vyskytující se probiotika na udržení rovnováhy v střevech = imunita = zdraví
Snad můj názor nevyvolá zbytečné dohady :palec: O toto téma se dost zajímám a mám načteno hodně

věřit bez znalostí znamená exkrement vědět

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
206
8.10.23 16:44

@annlady Tak vlastní biochemický rozbor mlék jsem nedělala, bohužel na to nemám prostředky. :D ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76939
8.10.23 17:46
@Lucie_Sx píše:
Encefalitida, ne borelioza.
Kozi je rizikovejsi.

manžel mé tety měl boreliozu z mléka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42297
8.10.23 17:52
@stinga píše:

Přenos borreliózy mlékem. Dost pochybuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9787
8.10.23 17:53
@stinga píše:

To je hodně nepravděpodobné, leda by měl nějakou otevřenou ránu v puse/jícnu. Borelie nepronikají přes nepoškozenou kůži/sliznici. A navíc je vcelku spolehlivě ničí kyselé pH žaludku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76939
8.10.23 17:54
@Havlova píše:
Přenos borreliózy mlékem. Dost pochybuji.

no já taky nevím, měl boreliózu, nikdy neměl klíště a v nemocnici mu řekli, že to může mít z nepasterizovaného mléka - to teda také prý nikdy nepil :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Nutriční poradna (3-18 let)

Ikona - Michaela Boukalová Tomešová

Michaela Boukalová Tomešová DiS.