Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@GabinkaCh bych to s dovolením nechala na nich. Když můžou v televizi, novinách, na webu k*rvit zahraniční příjmení přechylováním, tak proč by se nemohla rozmyslet, že chce nepřechýlenou formu. Já jsem doufala, že se vdám za někoho s normálním příjmením, dívčí mi někdo komolil v jednom kuse. No bohužel, moc jsem si nepomohla. Navíc v podstatě nemám jméno svého muže, ale své tchýně. ![]()
@Sue2008 no u vás je právě ten případ,kdy to matrika vyloženě dovoluje.I kdybyste měla české příjmení,plácnu manžel Lebeda,tsk pràvě kvuli samohlásce na konci,je možné zažádat o nepřechýlení.Tím spíš pokud je polské.
@Lilypad24 jako my dostali papír a tam chtěli napsat jak se budu jmenovat, ale pak se mě i matrikářka ptala - že jsou ještě tyto možnosti a tak
tak přeju ať to dopadne ![]()
@Lilypad24 za málo
kdybys chtěla / potřebovala… klidně napiš
držím palce a věřím, že to bude ok…
@azaleila píše:
@hani28 pockej a jak se tedy holcicka jmenuje? Moje kamaradka se vdala ve Svycarsku, ma manzelovo prijmeni bez -ova a s jejich dcerou to byl v CR vcelku problem, co bude mit v dokladech… ale nevim tomu uplne hlavu patu, co a jak proc…
Ma prijmeni v muzskem tvaru bez ova, stejne jako ja… ale nebylo to na zaklade britskeho rodneho listu, proste jsem musela podepsat ty papiry pro ceske urady, ze nechci aby byla -ova, jinak by ji to do ceskych dokumentu dali.
@Lilypad24 píše:
Tak tohle by se mi teda nelíbilo.U vás je to samozřejmě zcela pochopitelné,že nechcete přechýlené příjmení. Ale divím se,že ve vašem případě nastal problém
Taky moc nechapu, ze to proste neudelaji podle toho zahranicniho oddaciho/rodneho listu, ale clovek musi podepsat neco extra.
Můj taťka má cizí příjmení a mamka když si ho brala před x lety, tak ani tehdy s tím nebyl problém, takže bych se hodně divila, kdyby s tím byl problém teď. Já mám taky příjmení bez -ová a taky prý bez problémů. Pokud máte cizí příjmení a nechcete prechylovat, tak si myslím že to bude v pohodě
ale počítej s tím, že ti to ová tam někdo občas přidá, tak jak přidávají třeba Jennifer Anistonová nebo Serena Williamsová ![]()
@nomip s tím už tak nějak počítám.Stejně příteli i teď komolí příjmení,takže jsem na to připravená ![]()
@GabinkaCh píše:
Bayerová je v pohodě.Chtějí být zajímaví no
Zajímaví by nebyli, kdyby to pořád nějaké slepice neřešily.
Když jsme se brali, tak se ještě ptala na matrice, jaké budu mít příjmení, jak to chceme, jestli to chci přechýlené, tak asi už jsou zvyklí
Když ti někde matrikářka řekne, že to nejde, zkus to o vesnici dál, max pár pokusů a někde dovolí ![]()
My jsme neměli vůbec žádný problém, přítel má netypické příjmení a k tomu má dcera netypické jméno, pouze jsme podepsali papír a nic neřešili. Až se vezmeme, taky nebudu přechylovat. Mám už kolem sebe tolik lidí, co nepřechylují, že v tom opravdu nevidím problém. Je to otázka jednoho papíru.
Mám znamou co si vzala maďara a je Smitec, to mi přijde v pohodě a pak druhou a ta je Kovář a tam už mi to jako přijde na hlavu
a pokud žijete v čechách,tak ti tam stejně všichni to OVÁ cpát budou
Anonym z důvodů jmen ![]()
@LennyL1 my taky budeme mit chlapečka s netypickým jménem bez diakritiky-stejně jako je partnerovo příjmení-taky bez diakritiky.Tak jsme toho využili
tak super ![]()