Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Holka, to se asi jen tak nezlepší. Promluva s mamkou může situaci ještě zhoršit. Asi bych se přiklonila k tomu zvážit odchod z domova a vlastní bydlení. Pokud ještě studuješ, tak vydržet a pak do práce a rychle pryč
Ono to snad mamce dojde časem samo. Dříve či později to uvidí. Já bych tedy po něm nic neuklizela. Bych asi dělala, že mám dočasnou ztrátu sluchu a ignorovala to
Než se dohadovat.
Doma bych se moc nebouřila. Budeš mít pak akorát peklo. Spíš bych si našla brigádu a dělala všechno proto, abych doma vůbec nebyla. Nebo co jít bydlet k otci? Jestli ti bude brzo 18, tak je ještě možnost se odstěhovat a pobírat alimenty od rodičů.
@Anonymní píše:
Ahoj, moje mamka a můj otec jsou rozvedení snad celý můj život. Mamka od te doby přítele měla asi 5 let. Pak se rozešli. Nyní je už 3 rokem s jiným. Nevadil mi, zdál se mi fajn. Teda dokud ho mamka k nám nenastehovala. Jsem jedinaček, takže jsem celý život žila jen s mámou, ale předem chci říci, že to fakt není žárlivosti. Ale opravdu nemůžu mamineho přítele snést. Je mi 17 a mamin přítel se k nám nastěhoval asi 3 měsíce zpět. Od té doby je společné bydlení naprosté peklo. S domácími pracemi jsem pomáhala vždycky, ale tohle už jako domácí práce brát fakt nelze. Mamin přítel vyleje pití, musím jít a utrit to já. Vysype cukr a opět to musím uklízet ja. Ten chlap nedělá absolutne nic. Do práce nechodí, protože má něco se zadama, takže sedí doma na nemocenske, ale do posilovny to jde (přitom práci nemá nějak fyzicky náročnou, dělal zástupce vedoucího jednoho Elektra, což mi teda přijde posilovna jako větší námaha.) Prostě mi přijde že jen ze mě a mámy dělá služky a mamka ho v tom ještě podporuje. Cokoliv vysyve, rozleje, zaspini nechá to tak. Ono se to totiž uklidí samo. Např. Dneska si nesl na balkon kávu, část kávy rozlel a jen zavolal na mamku že je třeba utrit podlahu, že vylel kávu. Podle mě by přece měl zvednout ten zadek a kávu si utrit sám. Ale ne.. Mamka na něj zavolá ať to tak nechá, ať se nenámaha, že to utru ja. A takhle je to úplne se vším. Do toho absolutně s ničím mamce nepomůže, když mamka chce s něčím pomoct, odpoví ať si to udělá sama, že on za to nemůže. (například chtěla mamka prisunout ledničku blíže ke stěně. Jeho odpověď byla ať si ji prisune sama, že on ji neposunul od te stěny) jeho jediná náplň života je prostě sedět v obýváku, vykuřovat jednu cigaretu za druhou a nechat se obskakovat. Neexistuje nějaká možnost jak mamce pomoct pochopit, že tenhle chlap se nehodí k ničemu?
No nazdar!
Mamince slušně a v dobrém řekni, ať příteli otročí sama. Až potom zjistí, co za stvoření jí zdobí kanape.
Dokud za ním budeš běhat s hadrem Ty, mamka neprozře.
@Netopirek
Se svým otcem dobre vztahy nemám. Neplatí ani alimenty. Pouze posila mamce 300 Kč měsíčně a tvrdí že více nemá. Jenže u soudu s tím mamka nemůže. Protože je v exekuci, do práce moc nechodí ale soud ty 300 bere jako snahu z jeho strany aspoň něco platit. A já ještě studuju. Schází mi ještě 2 roky střední. Tudíž do práce nemůžu a z brigád a otcovych alimentů ve výši 300 Kč se moc asi sama neuzivim.
@Anonymní píše:
@Netopirek
Se svým otcem dobre vztahy nemám. Neplatí ani alimenty. Pouze posila mamce 300 Kč měsíčně a tvrdí že více nemá. Jenže u soudu s tím mamka nemůže. Protože je v exekuci, do práce moc nechodí ale soud ty 300 bere jako snahu z jeho strany aspoň něco platit. A já ještě studuju. Schází mi ještě 2 roky střední. Tudíž do práce nemůžu a z brigád a otcovych alimentů ve výši 300 Kč se moc asi sama neuzivim.
Když se odstěhuješ od matky. Tak ti bude muset platit alimenty i ona. Ale nebylo by to nic moc, to je jasné.
Bude to jenom horší. Za chvilku tvá mamka nebude už moct, tak všechno skákání kolem pana samce převelí víc na tebe.
Když se postavíš na zadní, začnou do tebe šít oba, ještě se proti tobě můžou semknout, že jsi nevycválaná puboška, co se jí prostě nechce hnout prstem a kterou doma musí živit a začnou ti vyčítat úplně všechno.
To se opravdu spraví až tím, že maminka bude muset ohýbat hřbet kompletně sama.
Zažila jsem něco podobného. Když jsem rodiči řekla jak to vidím svýma očima, nevěřil mi a jen se vysmál. Pak se proti mě spojil se svým partnerem a bylo to opravdu peklo. Bojovat s cizím se dá, ale ještě k tomu i s rodičem, to bylo těžké. Odstěhovala jsem se. Rodič mi po letech dal za pravdu. Do teď však s partnerem je. Na strach, že bude žít sám… Nestykame se, vztahy se s novým partnerem zničili. Byt znovu v té situaci, odejdu okamžitě..
@Anonymní píše:
@Netopirek
Zažila jsem něco podobného, takže Té naprosto chápu, podle mě Tvoje mamka není srovnána sama se sebou a neváží si sama sebe. Ale nepredelas ji. Podle mě ani nemá cenu to s ní probírat, řekla bych, že bude na straně chlapa. Moje doporuceni by bylo zatnout zuby, učit se (klidně mimo domov) vybrat si nějaký dobrý obor na VS, tak abys byla schopna se ideálně už při studiu živit sama. A nějaký koníček si najdi, abys byla co nejvíc času pryč.