Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@MaDoRaBe píše:
U nas budou letos Vanoce totalne pos*ane a to doslova. Jeste pockam do zitrka a pripadne to snad o par dni posuneme.Cukrovi nepecu, dostaneme neco od tchyne. Darky jsem nastesti pobalila vcera.
my se z toho ted kreseme, ale me je blbe jeste ted a staci trocha namahy a je mi hur, drzte se ![]()
jinak k tematu, ja svatky vzdycky milovala, hlavne z detstvi mam nadherny vzpominky, ale s dvema malymi detmi to je cim dal narocnejsi, taky moc nepecu, max. splacam neco nepečeného, co mám stejně radši. Na slavnostní večeři se ale těším, na dárky taky. Já si dávám i dárky sama, něco co přes rok tolik nekupuju - třeba knížky, miluju čtení u stromku, nebo pyžamo, povlečení, nějaké oblčení nebo nějaký stroj ![]()
co fakt nesnáším a to jsem zrušila je cestování o svátcích. Tři roky jsme byli na vánoce úplně sami, jen pak třeba 28. přišli na večeři známí, v klidku jsme posedeli.
letos, protoze jsme na dva maly rarachy nechteli byt sami, jsme jeli k segre a musim rict, ze je to snad vetsi stres, nez kdybychom byli sami - vyzdoba zadna - a to ji mam rada, v nekterych castech domu nebetycnej borcus, to taky nesnasim, deti meli strevni chripku, ted ja, takze nalada na bodu mrazu. Segra zesilela, chce asi strhnout rekord v počtu cukroví
… no chos. Ale myslim, ze 24. se to uklidni, těším se na dceru, ta už se moc těší na ježíška.
Nemám ještě děti, takže jsou mi Vánoce už pár let vcelku jedno. Ne že bych je nesnášela, ráda si posedím u pohádek, udělám večeři, ale v bytě krom stromečku žádná výzdoba není, cukroví peču 1-2 druhy, víc nejíme, neuklízím jinak než běžně. O svátcích jezdíme za oběma rodinami, tam dárky už dáváme jen synovcům a neteřím, a bereme to jako příjemné posezení se všemi, co máme rádi. Až přijdou naše děti, tak to asi bude trošku jinak, ale stále se chci držet toho, že hlavně klid, a ne stres, jaký byl vždy u nás doma.
@Meginka Asi půjdu proti proudu - ale já si myslím, že si ty Vánoce kazíš sama. Už se předem na ně tak netěšíš, že ani nemůžou být hezký. Stresuje Tě pečení cukroví? Tak ho nakup! Nechce se Ti uklízet? Pořiď si paní na úklid. Nechce se Ti balit? Nech si je zabalit! Píšeš, že o peníze nouzi nemáš. Nechce se Ti vařit? Myslíš, že by rodina neskousla jít na jídlo do restaurace a doma jen rozbalit dárky? Proč taháš strom z půdy, to by manžel taky nezvládl? A jak se prosimtě dají dát „blbě“ světla na strom? Jako že to nebylo souměrně nebo tak? Tak to nech na něm, holt budou nakřivo, myslíš, že to bude malému vadit? Kdo Tě nutí se přežírat a válet? Tak si jsi s rodinou ven, a když nebude chtít, tak s kamarády…
Podle mě to, co opravdu nemůžeš udělat sama, jsou jen zdobení domu - a s tím Ti taky nemůžou pomoct manžel a děti? Počítám, že když jste svoji 20 let, některý děti jsou celkem velký - a kupování dárků. A to jako musí mít každej milion věcí? Neříkej mi, že nedokážeš vymyslet něco, co by děti potěšilo, třeba jednu věc pro každýho, nebo si od těch větších nechat i říct… jasně že by si to mohli koupit i jindy, ale prostě to dostanou pod stromeček a budou se na to těšit (tak to mám aspoň já).
Nečetla jsem celou diskusi pod Tvým prvním příspěvkem, jen pár hlášek, takže vím, že Ti holky už náladu zvedly - ale za sebe, je to Tvůj problém, a Vánoce za to nemůžou. Pokud jsi na tom finančně tak, že nemusíš na korunu koukat, tak vůbec nevím, proč si pěstuješ ten pocit, „jak to máš těžký“ a jak „to děláš kvůli malýmu“ - zrovna jemu by myslím bylo úplně šumák, kdyby Vánoce nebyly tak načinčaný, jak je chceš mít a jak nám je „masírka“ vnucuje.
A teď do mě ![]()
Já mám teda vánoce ráda. S ničím to nijak nepřeháním, cukroví peču hlavně pro tu krásnou vůni a pro to, aby děti pochopily tradice, nemusím toho mít 10 kilo, jen tolik, aby to bylo pro potěšení ne pro zlost. Výzdobu děláme a zase s mírou, jen tolik, aby bylo vidět, že se"něco" děje. I ty dárky kupuju, dvě z dětí jsou už skoro dospělé, přesto se moc těší, dostanou něco, co bych jim prostě jen tak nekoupila, tak třeba vymění mobil, i když ten starý ještě funguje a už se nemůžu dočkat, až pozítří jednu takovou krabičku má 16-ti letá dcera rozbalí, protože to prostě vůbec netuší. Jsme sportovci, takže volno mezi svátky využijeme k lyžování, bruslení apod.? ale i na to lenošení u hezkých příběhů v televizi se těším, třeba Láska nebeská, to je prostě moje vánoční klasika a u toho filmu i to cukroví si ráda dám. I rodinu a známé ráda uvidím. V obchodech je hodně lidí, to je pravda, já přesto stresu nepropadám, vím přesně, co chci a to jednoduše nandám do košíku lidi nelidi. Největší radost mám z toho, jak se těší děti a jak si to užívají a beru to prostě jako čas, kdy si víc než jindy uvědomím, jak velké mám štěstí.
Kdo si chce Vánoce zkazit za každou cenu a být naštvaný, je to jeho problém. Kdo to tak nechce, ten si je užije.
A psát milionkrát otřepané věty o (ne)úklidu, (ne)pečení, (ne)uklízení, (ne)shánění kdejakých dárků a (ne)přehánění s jídlem? To přece nemá smysl všem okolo vnucovat názor, jak to (ne)dělám já…
![]()
Každý to má přece jinak. Spousta se stejně nepřizná, že takhle před svátky blbne. Ale i tak si myslím, že je to každého věc, ne?
Nechápu, proč by mě to mělo nějak psychicky poškozovat, když lidé před Vánoci magoří a dělají z toho komerční blázinec…Mně to nevadí, ať blbnou a živí obchodníky
![]()
Někdo je přece živit musí, ne?
![]()
Já se těším a moc. Už proto, že jsem celý rok neměla dovolenou a když už, tak padla skoro celá na letošní neštovice dětí (měsíc vkuse
). Nikde jsme nebyli, protože jsme na to neměli, prachy padly jinde.
A tak se těším jak malé děcko, konečně mám volno, odpočinu si s rodinou, HURÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ!!!
![]()
Já Vánoce miluju. Moc. Máme doma pohodu i mimo toto období a rádi se se všemi vidíme a potkáme, většina lidí má víc času. Budu ráda, když budou děti vzpomínat na ten klid a harmonii, na to, jak se peklo cukroví, dvě hodiny jsme přehrabovali krabici s dekoracemi, starými, stoletými, ale našimi, jak vytáhneme zvonící stromeček, kapra, co vyráběli jako malí. Mám ráda tradice, lidi kolem mě, sváteční atmosféru.
Fronty neznám, to je výhoda života na vesnici. Do města už potom nejezdíme, vyřídíme vše včas.
Nevím, proč si to každý neudělá hezký po svém, proč se snaží blížit nějakému obecnému ideálu, který mu třeba nic neříká.
A těším se na salát a kapra a rybí poléku. I když to míváme i během roku, na vánočním ubrusu je to tak nějak chutnější. ![]()
Dekuji za nazory ja jsem rada, ze jsme to probraly, jsou to vsechno padne argumenty, ale podle mne je to divadlo a zbytecna prace stejne vsem preji krasne svatky a dik ![]()
@Meginka píše:
Dekuji za nazory ja jsem rada, ze jsme to probraly, jsou to vsechno padne argumenty, ale podle mne je to divadlo a zbytecna prace stejne vsem preji krasne svatky a dik
Pro tebe je to divadlo, tak ho nehraj, nikdo tě nenutí. ![]()
Jsou lidé, kteří to prožijí jinak, my třeba oslavujeme narození Spasitele. ![]()
@Meginka píše:
Dekuji za nazory ja jsem rada, ze jsme to probraly, jsou to vsechno padne argumenty, ale podle mne je to divadlo a zbytecna prace stejne vsem preji krasne svatky a dik
Tak to divadlo prostě nehraj, já ho nehraju, my si povídáme jako jindy, akorát máme sváteční večeři a pod stromečkem dárky ![]()
@Meginka píše:
Najdi si svoj sposob ako si uzit Vianoce. A skus ho sklbit s ostatnymi. Co Ty vies, mozno sa dozvies ze ich sucasny stav tiez stve ako Teba, ale ked si si s tym dala tolko prace, tak zahraju divadlo, aby Ti urobili radost ![]()
Ja mam vanoce rada.ale letos jsem hodne ve skluzu
zitra musim jeste d mesta, do prace, nemam zabaleny darky
,nemam vyzdobu, teprve dnes jsem umyvala okno v kuchyni, drhla kachle na wc, nemam ale sebemensi depku, tesim se. kolem vanoc nemam rada ten humbuk. ktety je v kauflandech, albertech, tesku a jinde
ja vse co potrbuji koupim u nas na dedine v pultove samosce, a jeste si dam se sousedy panacka na cestu
skoda, ze se lidi honi a skoda ze se nervuji
proc, co to pomuze? jo a mam desnou rymu a dusivy kasel, ale jsem v klidu. musim si projit celym prubehem nemoci tak se ktomu, prece nebudu jest hroutit.
Kdyz si zakladatelka mysli, ze je to divadlo, tak ji to proboha neberte! Ja si to myslim taky a co? A prosim vas, ze nektere oslavujete nejakeho Spasitele a jine davate rady, ze ji nikdo nenuti hrat divadlo…proc ji proste a jednoduse nechapete? Zakl. napsala nekolikrat, jaky ma na Vanoce nazor a stejne se najdou takove z vas, ktere Vanoce miluji a budou to jinym vnucovat…
@Zzzuuz
Hele, když si to myslíte, tak u vás to asi divadlo bude, prostě nejste schopný prožít Vánoce. Já bych vás nelámala, vaše věc, jen si u takových lidí říkám, co na to jejich rodiny? Když si někdo takový třeba vezme chlapa, který měl mámu, co ty Vánoce prostě prožívala jinak, uměla je „udělat“, a on chudák padne na ženskou, která to vidí jako divadlo. O dětech ani nemluvě. Jako pochopím, že to někdo otráví sobě, ale co na to třeba vaše okolí?
U nas se Vanoce neresi. Stromek nemame a 24.prosinec nijak specialne neslavime. Dame si normalni veceri, natahneme se k televizi, proste si uzijeme pohodovy vecer jako jindy. Jsme tak s manzelem oba spokojeni. Mezi svatky objedeme babicky a dedy, potrpi si na to a kdybychom nedorazili na svatecni obed, asi by to neprezili. A bojkotovat je v zadnem pripade nechceme. My si ale (ne)slavime podle sveho. Cukrovi teda peceme, ale ciste proto, ze nam chutna. Muz treba hrozne rad vosi hnizda, delame je klidne i behem roku. Maximalne nam to vyhovuje. Darky si nedavame.