Nesnáším Vánoce

Napsat příspěvek
Velikost písma:
27.11.14 18:13

@vykladzkaret Já i celá evropská společnost jsem tolerantní až až, jen aby se nám to jednou nevymstilo. Slušně si protiřečíš, tady ti vadí Vánoce, ale žila jsi v Íránu, kde by jsi za podobné názory kritizující společnost a dané normy byla přísně potrestána, takže jsi asi držela pusu a nevadilo ti tam žít. To jenom potvrzuje, že tohle plácání nemá žádnou informační hodnotu. Jinak já ti absolutně nic nevyvracím, naopak dělej si co chceš, v naší zemi k tomu máš ty nejlepší podmínky. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
vykladzkaret
27.11.14 21:47

@Mirka Dušínová pominu vasi „odbornost“ ohledne problematiky Iranu; ja jsem nikde nepsala, ze mi „vadi Vanoce“, napsala jsem, ze ja osobne je nemam rada, a ptala jsem se, zda je tu take nekdo takovy. Misto toho jsem se dockala sprostych utoku na svou osobu. Takze kdo je tu ten netolerantni? Pekne svatky.

Příspěvek upraven 27.11.14 v 21:50

• Citovat
  • Upravit
vykladzkaret
27.11.14 21:48

@kvaček rozumny prispevek.

• Citovat
  • Upravit
28.11.14 08:07

@vykladzkaret Obnovila jsi téma „nesnáším Vánoce“ a v úvodním příspěvku píšeš, že je nemáš ráda atd. Dále jsi zde nazvala ostatní, že jsou služky a potrefené husy, takže si nehraj na ublíženou chudinku pod nátlakem sprostých útoků, já nikoho služkou ani husou nenazvala. Ohledně Íránu, chceš mi snad tvrdit, že je tam svoboda slova, demokracie? Tyhle rádoby vznešené řeči „pominu Vaši odbornost“ místo toho, aby jsi mi stručně vysvětlila, proč se pletu, používáš proč? Možná proto, že argumenty zkrátka nemáš. A mě tohle nebaví, víš…Vánoce si užij tak, aby jsi byla spokojená a není to ironie :mavam:

http://clovek.ff.cuni.cz/…tudie_15.pdf Tak jsem se trochu vzdělala sama a uznávám, že moje představy byly trochu, ale jen opravdu mírně :) zkreslené, ale můj názor na tvoji prezentaci tvých názorů (nekritizuju názor, ale prezentaci) zůstává stejný.

Příspěvek upraven 28.11.14 v 08:36

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28.11.14 08:20
@vykladzkaret píše:
Jsou tu duse, co nemaji rady Vanoce, cely ten humbuk kolem vanocnich uklidu, cukrovi, co mi nechutna, kapru, co nejim… cele Vanoce mi pripadaji jako ztelesneni patriarchismu a konzumnosti. Jsem hodne emancipovana a jsem na to pysna, a Vanoce se s mym konceptem role zen naprosto neshoduji. O konzumu ani mluvit nemusim.

Som hodne emancipovana, a cukrovi co mi nechutna nepeciem, alebo odnesiem kolegom do prace, pretoze svokra ma zasobuje, akoby sme po styri zaludky mali. Kaprov nejem, a preto sa u nas na vianoce robi treska/stuka/losos.
Neznasam konzumnost a preto moja stvorrocna tot vcera pisala Jeziskovi o pyzamo a puncochace, lebo potrebuje.

Som natolko emancipovana, ze si atmosferu vianoc nenecham skazit a uz vcera sme predadventne zacinali s prckami slivkovym ‚svarakom‘ z mustu.

Natolko uznavam matriarchat, ze si Vianoce ako zbierku ‚bosorackych‘, teda zenskych zvykov nenecham ujst, a vyuzijem kazdu prilezitost na vianocnu magiu, a uz to ucim aj prcky (poznate lepsie znejucu zensku formu od slova ‚prcek‘?)… nezalezi na tom, ci ta magia funguje, alebo nie, ale na tom, ci sa ten ritual (ktory je plne v kompetencii zeny) prevedie.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28.11.14 08:22
@vykladzkaret píše:
@Petrushca ja prave nedelam nic z toho, a tim padem zjistuji, ze se me tim padem ty svatky vubec netykaji…

Mas deti?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28.11.14 08:27
@vykladzkaret píše:
@Levandulina ja preci nepsala, ze mi neco vadi, ptala jsem se, zda je tu nekdo, kdo proziva veci podobne.

To je o vnutornom nastaveni. Urcite najdes niekoho, kto vianoce neznasa a bude spolu s Tebou nadavat ako cely svet na povel falosne jucha. Hadam si presla minulorocnu diskusiu, ktoru ozivujes, a najdes tam nicky, co vianoce neznasaju.
Skus im poslat SZ, ci nezmenili nazor, a budu sa spolu s Tebou uz od teraz mracit minimalne do Troch kralov.

Alebo si skus v tom vianocnom cirkuse najst miestecko, na ktorom sa budes citit fajn, a s povznesenym usmevom sa budes s hrncekom vareneho vina divat na vsetkych tych blaznov, co sa do vianocneho humbuku zapojili.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28.11.14 08:38
@vykladzkaret píše:
@quickyq @MarieOVMUC plest si patriarchisticke sebezotroceni a idealizovat si ho s nezistnosti je opravdu smutne. Nezistne bude, az o Vanocich pujdete varit bezdomovcum nebo uklidite sousedce. Pysnit se tim, ze to delate doma a nazyvat to dokonce nezistnosti, kdyz z toho profitujete jen vy a vase rodina je nehorazna sebelez a deluze. Jste sluzky SVYCH manzelu a deti vymenou za vlastni komfort a evolucni preziti vlastni DNA, na tom neni nic spatneho, ale neidealizujte si to jako nejakou ctnost. Neni to vubec zadna ctnost.

Kde by byl cely kapitalismus, kdybyste tak nadsene nehykaly nad svymi uklidy a pecenim? To je ale na dlouhou debatu a argumenty, ktere nepochybne nejste a nebudete schopne/ochotne prijmout, takze nebudu ztracet cas.

Aktivne se venuji neziskovemu sektoru a skutecne pomoci tem, co to potrebuji, od svych 19 let. Naucilo me to rozlisovat maskovane sobectvi od opravdove nezistnosti, a taky jsem se posunula z akceptovani zenskych roli, ktere tak potrefene obhajujete, k jejich odmitnuti. Ne proto, ze nedelam nic nezistne - ale prave proto.

A pokud Vam nekdy neco takoveho dojte, tak zjistite, ze Vanoce a dalsi umele kulturni vynalezy maji z velke casti za smysl podporit globalni politicko-ekonomicke vlivy, z velke casti delajici z zen utlacovanou vetsinu. Opet tema, ktere nema smysl resit, pokud neni pristupne obecenstvo, a o tom si nedelam iluze.

Muj dotaz znel, kdo vidi veci podobne, ne kdo ma potrebu mi vysvetlovat, jak je vidi jinak a tudiz lepe. Ocenim odpovedi na svuj dotaz.

A tu bude ten pes zakopany. Potykat sa kazdonne len s tym zlym, co clovek cloveku dokaze urobit, zanechava stopy na dusi. V tom prameni ona zatrpknutost a realna nemoznost vidiet aj to pekne. Pretoze toho pekneho je naozaj prilis malo.

Ale chyba nie je vo vianociach. Vianoce su tu este spred krestanskych cias a vazne maju mat duchovny, nie konzumny rozmer. Ono to pozlatko k nam prislo az po vitaznom novembri, ked sa clovek musi rvat o chlieb svoj kazdodenny tak, ze neberie ohlad na brata. A to rozbitie sirsej rodiny a komunity musi nahradit blikavymi svetielkami, aby nevidel aky ostal sam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28.11.14 08:54
@vykladzkaret píše:
jiste, urcite takove existuji… akorat se vsadim, ze bude na povazenou, kde jejich pojeti emancipace zacina a konci (a hadam, ze svatbou a porodem).
Mimochodem, debata se netykala reprodukce, ale socialniho tlaku na zeny v obdobi svatku, ktery ma genderovy puvod a je k nim nefer. To, jak silene se tu branite predstave, ze takovy tlak existuje, a ze nedej B-h jste jeho obeti, to je pro me skutecne zajimave cist… vsechny se u tech svych vanocnich uklidu a pernicku citite strasne svobodne a suverenni, a presto mate nutkavou potrebu vest tuto debatu se mnou - s clovekem, co ma jiny nahled a postoj, agresivne me napadat a osocovat ME (ktera jsem nikoho osobne nenapadla, zadny utok ad hominem [najdete si take ve slovniku] z me strany nepadl) a hodnotit me osobni a charakterove vlastnosti.

Mozna byste se nad tim mely vsechny zamyslet, uz kvuli sobe.

Navic si myslim, ze tim svym zpusobem potvrzujete mou premisu.

Ale no fuj. Slovo gender by sa malo zakazat, je to totiz vymysel kapitalizmu a globalizmu, ktory Ty vinis zo vsetkeho zleho a vsetkeho pokrytectva.

Gender je prave vymysleny na rozbitie rodiny, komunity, na postavenie ludi proti sebe a kopanie kazdeho sameho za seba. Potiera spolupracu medzi pohlaviami na zaklade ich biologickych rozdielov.
Ako ‚vyklad z kariet‘ by si mala vediet ze zensky princip je voda - pomaly a isto, kym muzsky ohen - hned a razantne. Gender ich nezrovnopravnuje, nehovori ze potrebujes rovnakou mierou vodu na uhasenie smadu a ohen na upecenie chleba, gender ich miesa a vysledkom je len para ktora uleti prec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28.11.14 09:00

Jo a mimochodom, ja milujem aj to honeni, ked si tri dni nesadnem… pretoze milujem tu ulavu ktora nastane stedrovecernou vecerou ci velkonocnymi ranajkami, ked viem ze je vsetko hotove, vsetko nachystane, vsetko dokonale, a nasledujuce tri dni prstom nepohnem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22783
28.11.14 09:50

@Bábi Zlopočasná Moc hezky napsaný, hlavně předposlední příspěvek ;) A pod ten poslední se můžu podepsat, mám to stejně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1685
28.11.14 11:24

Tak k vanocum naky marketing a reklama proste patri. Zalezi, jak moc se tim nechas ovlivnit.Ja se priznam, ze to resim dost.Vzdy chci mit uklizeno, pekny stromecek, cukroví…ale stres z toho nemam,naopak.Pro nas je dulezite sedet u stromecku, koukat na pohadky, jist cukrovi a cinknout se z vaječnáku :D je to o atmosfere :) kazdy to mame jinak :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5638
28.11.14 12:27

Tak ja se priznam, ze me vse okolo vanoc proste jen nebavi. Tak nejak kdyby vanoce nebyly, tak mi to nebude chybet. A to pritom jako dite a i ted zazivam hezke vanoce, hlavne tradicni se vsim vsudy, kapr, salat, cukrovi, lodicky z orisku, stromek se zdobi tajne az pred veceri atd. Ale mame v rodine lidi, kteri to prozivaji a radi zrejme to vse okolo chystaji. Takze ja vpodstate krome darku a nazdobeni stromku nemam co na praci, jsme zvani k maminkam, tetam atd. Doma pak mame stromecek a zasoby od pribuznych. Na pohadky jsem nekoukala ani v detstvi neb me nebavily, bavily me hrane filmy pro deti a tesim se leda na Silvestrovske veselohry. Nijak neuklizim (bezne jako vzdy), nebavi me vsude svitit svickama a mit vsude milion vyzdob. Tady ty „pozlatka“ mi nic nerikaji, spis si myslim, ze mi k tomu chybi nejaky hlubsi vyznam, smysl, nez co je vse okolo toho nejen v supermarketech od rijna a v televizi a kolikrat i to sileni kamaradek, ze jeste nemaji to a to… Jednou jsem byla na navsteve v krestanske rodine, tam mi to vse davalo smysl, i kdyz samozrejme do hloubky to neznam, ale mela jsem z toho takovy opravdovy pocit, uplne jinak to na me pusobilo. No ale ja bych celkove zimu zaspala a probudila se az na velikonoce :lol: Mam rada velikonoce, letni grilovacky, to chystam klidne po stopadesate v lete a bavi me to porad a i ty lucerny si k tomu zapalim :lol:
Ale tesim se o vanocich jak ditko bude rozbalovat darky a jak to bude prozivat, to bez debat :andel: Ale proste co se tyce konkretne me, tak kdyz jsou vanoce, tak jooo no, kdyz by nebyly, tak taky fajn.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
vykladzkaret
29.11.14 03:37

@emers hezky prispevek. Velikonoce mam radeji - je to de facto passover, tedy krome te pomlazky a mlaceni zen, to opravdu ne. Ale vajicka, jaro, zacatek neceho noveho, zadne darky, hody hody… je to de facto cesky halloween svym zpusobem.

@zizalkaaa píše:
Tak k vanocum naky marketing a reklama proste patri. Zalezi, jak moc se tim nechas ovlivnit.Ja se priznam, ze to resim dost.Vzdy chci mit uklizeno, pekny stromecek, cukroví…ale stres z toho nemam,naopak.Pro nas je dulezite sedet u stromecku, koukat na pohadky, jist cukrovi a cinknout se z vaječnáku :D je to o atmosfere :) kazdy to mame jinak :)

Imbecilni alza a jejich „letni vanoce“ byly jen epitomem toho vanocniho konzumu, z ktereho opravdu :poblion:. Jsem jeden z tech lidi, co radeji zadne darky, nez prispivat k takove decimaci hodnot. Proste mi nic nechybi, netouzim po novem mobilu, svetru ani nicem jinem… doma mame kramu az az.

Myslim si, ze je o Vanocich malo charity, jasne, tu a tam nejaky ten koncert a ja nevim co probehne, ale medialni a spolecenske centrum vanoc je proste konzum, at v te ci one podobe, a me se proste nechce byt soucasti.
Nekupuji ani komercni vanocni prani, jen nejaka, kde jde baksis na charitu, a i ty se spatne shani :nevim:
Ano, deti maji radost z darecku, jsou to deti, a je to megapaka na rodice. Me nevyjimaje. V anglii jako reklama na disneyworld pod stromecek byly pouzite autenticke zabery nadsenim vresticich deti, co dostaly cestu do disneylandu pod stromecek… uplne me z toho bolelo srdce, bylo mi to proste naprosto cizi a chapala jsem ten marketingovy tah - KAZDY rodic chce takhle stastne deti, ja bych radeji reklamu na to, jak toho dosahnout bez made in china kramu nebo cesty do disneyworldu…

• Citovat
  • Upravit
Trudinka
29.11.14 08:18

@vykladzkaret Jenomže konzum není jen otázka Vánoc…bohužel. Je tu stále ať jsou svátky či ne, akorát o svátcích se to tak nějak zintenzivňuje a Vánoce jsou přímo znásilněny konzumem. Já mám samotné Vánoce ráda, máme dvě děti, je skvělé s nimi péct perníky, zdobit stromeček a tvořit adventní věnec atd., i když mám pocit, že je to pro mě nakonec takový stres, že si je ve finále ani neužiju jak bych chtěla. Pohádky mám ráda, akorát je člověk zná už nazpaměť a ty nové za moc nestojí. Co mně osobně vadí na dnešní západní společnosti nejsou ani tak konzumní Vánoce spíš celkově materiální a pokřivený způsob života. Pořizování stále nových a nových věcí jen proto, že zrovna ty boty od loňska jsou mokasíny ale teď se přeci nosí baleríny, anebo nové typy mobilů, protože teď frčí ty chytré atd… Pořizujeme si děti, které pak ve dvou letech šoupneme do školek abychom šli vydělávat peníze a ty pak utratili za super nové džíny z Nextu… S tím ale nic nenaděláš, jít proti proudu můžeš, je ale třeba si uvědomit, že tím to určíš i svým dětem, které tím pádem budou z takového vyřazení trpět…Ale samotné Vánoce z toho neviň, byla škoda se připravit o to dobré, co na nich bezesporu je.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová