Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Ivet85 píše:
Jo a pohádky mě už vůbec neberou, protože v TV běží několikrát za rok a to co se u nás poslední roky točí je vážně děs
souhlasim. Nedavno jsem si pustila Mrazika v rustine, bylo to prekvapive zajimave sledovani. Ale od doby, co se toho chytil Troska a jemu podobni, se na ceske pohadky nedivam a ty stare znam zpameti…
@Anonymní píše:
no já mám k vánocům ambivalentní vztah. Jako dítě jsem je nesnášela. Co mám děti vlastní mám ráda ty přípravy hlavně teplé alkoholické nápoje k tomua když jsou u toho děti je to jiný. a pak taky to narození mesiáše, děcka to strašně žerou, tak vymetáme kde co. Letos jsou děti u ex na Vánoce, vysoudil je. Umřel táta a vůbec rok celkem na houbeles. Tak jsem domluvený se ségrou, že jdeme dopoledne na tůru a pak se rodinně setneme pod obraz. původně jsem myslela že odjedu úplně pryč, ale byly nenadálé výdaje, tak nic nebude.uklízím stejně jako během roku, peču 2druhy cukroví a hovorům se vyhýbám, pokud tam nejsou ty teplé alkoholické nápoje
. Dárky mě vyloženě baví, vymýšlet, kupovat.
je mi lito, ze Vam umrel otec a ze nebudete s detmi.
Pokud Vas ty napoje zahreji, proc ne ![]()
@vykladzkaret Tak to tak nežer
Buď ráda, že žiješ v této pokrytecké „západní“ společnosti, která je ale pořád nejliberálnější na světě, nikdo tě Vánoce slavit nenutí. Nebo by jsi raději žila třeba v Islámském světě? Ten není tak pokrytecký
, tam by jsi šlapala jak hodinky nebo by jsi dostala šutrem do hlavy a bylo by vymalováno. Ano pořád je třeba něco zlepšovat, např. platy žen a mužů na stejných pozicích nejsou ještě velmi často rovné. To je pro mě téma, ne to, kdo šudlá nebo zda vůbec šudlá o Vánocích okna. A nejlepší je, když to podá pseudointelktuálka, která tu hází cizí slovíčka a myslí si, že tím někoho oslní. Zavři e-mimino, otevři si web of science a budeš mít hnedle lepší náladu ![]()
@vykladzkaret píše:
aneb kazdy nazor, ktery se neshoduje s vasim, je nutne patologicky, ze? Tolik o vas samotne a vasich projekcich. Reagovala jste jako potrefena husa, coz je z cele te vasi ponekud nadbytene verbosity (to slovo si taky najdete ve slovniku) asi to nejzajimavejsi; ze byste z toho utirani zadku a vnilkovych rohlicku preci jen nehykala blahem? Zkuste ten karburator, je to necekane osvobozujici.
V létě jsem si postavila stání na auto a zahradní domek, podle mých představ. Karburátory mě nevzrušují, jediná část s tím spojená, která mě zajímá je - natankovat kvalitní naftu. Budu ignorovat vaše invektiva, neboť lituji veškeré smutné a zahořklé lidi. Nebudu obhajovat svůj styl života, protože mi opět vypíšete sadu „neprůstřelných“ argumentů, které bohužel dávají smysl jen vám a celá tato diskuze mi připomíná nošení dříví do lesa. Hrajete si velmi okatě na hvězdičku, ale ve skutečnosti bavíte davy. Smutné. Snad vám to někdy dojde a chytíte se za nos. Vanilkové rohlíčky přijdte ochutnat, ráda se pochlubím něčím hmatatelnějším, něž emancipováným štěkáním
Někdy je osvěžující potěšit své blízké více, než součást spalovacího motoru ![]()
@MarieOVMUC Marie, kasli na reakci…vy vsechny. Jestli tahle dama neni troll, je mi jilito.My treba prostirame stul denne, aby se nam spolu prijemne vecerelo a syn pochytil navyky stolovani. Nechci se vracet do praveku, jen abych se citila jako chlap. Kazdopadne je zajimave se takto setkat nikoli s emancipovanou zenou, ale s feministkou jak z 19.stoleti
Jen nevim, co by mi rekla na to, ze ackoli jsem utlacovana slipka, v praci mam pod sebou 40 lidi a drtiva vetsina jsou muzi…to do toho konceptu nezapada ![]()
Myslim, že @vykladzkaret to tu přišla pěkně provětrat
Já se teda od včerejška u týhle diskuse parádně bavim (nejvíc jsem se zasmála u karburátoru a úvaze „my doma děláme oba stejně, jsme rovnocenní - příkladem budiž, že manžel mi před Vánocema umyje okna“ - tímhle mě můj muž chodí schválně neštvávat - větou „umyl jsem ti nádobí“, ví, jak to nesnášim). S jedním musim souhlasit - ten předvánoční tlak se opravdu týká spíš žen
Asi jsme poddajnější a líp reagujeme (zběsilým nákupem dárků, výzdoby, jídla, uklízecích prostředků až po nejrůznější služby typu mytí oken a pečení cukroví…), když jsme vlastně zodpovědné za to „teplo domova“
Chlapa tohle podle mě nechává chladným (no, možná až na nějaký technický věci typu světelná výzdoba v okně
). Obecně si myslim, že ty marketingový firmy přesně vědi čím jak na koho zapůsobit a že my ženský jsme pro ně celkem snadnej cíl. Nicméně přiznávám, že i já tomu tlaku podléhám na Vánoce celkem ráda, baví mě všechny ty přípravy a strojení pečení, jen se poslední dobou snažim víc zamýšlet nad tím, jestli něco kupuju a shánim proto, že opravdu já chci, nebo mi okolní tlak vnucuje, že „bych měla“, že „takhle jsou to Vánoce a jinak ne“.
Já tyhle debaty občas vedu se svým manželem (nejen ohledně Vánoc, ale třeba o schopnosti řídit auto, témata jako ženy a kariéra, ten rozdíl v přijímacích pohovorech, když se chlap uchází o místo v IT sektoru - on, a ženská o místo v administrativě - já…), zkrátka tyhle slovní přestřelky nás snad i baví, akorát já jsem většinou nakonec vytočená a nazývám ho nechutným šovinistou, sexistou, machem…
V praxi mi to rozdělení rolí vlastně nevadí, ale vadí mi to automatický předjímání na základě pohlaví. Kdysi jsme byli spolu v Chorvatsku. Jeli jsme busem a platili lístky u řidiče. Resp. já jsem nahlásila kam, všechno „vykomunikovala“ a zaplatila a řidič vrátil drobný hádejte komu? Mýmu chlapovi, kterej stál za mnou a celou dobu ani nepíp a ani snad u sebe neměl peněženku
Tak tohle mě dokáže naštvat.
@krtek93 Vidis,ja se pracovne pohybuju mezi muzi hlavne-pravnicina je stale spis chlapska, stejne jako. managerske pozice.Ale hlavne proto, ze tyzeny tomu nejsou schopne dat tolik, co muzi.Ale vetsina tech chlapu okolo me, vcetne meho otce a muze, Vanoce resi stejne jako ja-zena. Manzel mi posila odkazy na darky pro syna, abychom se dohodli, vi, ze mam rada vanocni dekorace, tak nedavno dotahl balicek a v nem dve pletene deky a 4 polstarky na sedacku s vanocnimi motivy, nakupuje jako ja. Veceri nam dela zejmena on (Stedrovecerni, pres rok se tak nejak stridame, podle toho, kdo ma cas/silu, co jsem tehotna, tak 90% vseho dela on a ja jen zvracim).Konkretne ta okna nam vzdy meje mamka, ta to miluje (nechapu, ale nebranim se, ze
).Fakt nevim, jak genderove vic mit vyrovnane partnerstvi-oba mame podobne pozice ve vysokem managementu, takze i odmeny a spolecne podnikame ve vlastni kancelari. Mozna b on mohl nekdy nosit sukne a ja kalhoty, ktere nenosim
![]()
Ne, fakt, ja proste nejak bud mam zvlastni okoli, nebo se tu bavite o jinesocialni vrstve, ale mezi. mladymi,uspesnymi.muzi fakt znam vetsinu, jako je muj muz. A ve stejnem modelu jsem i vyrustala…ta. klise, jak zena kmita, uhonea, upocena, umastena a chlap.lezi u TV s lahvacem v realite proste neznam a prijde mi, ze pokud to takje, tak ten jev mizi… ![]()
@vykladzkaret Vy jste taková razantní žena
Ale s některýma myšlenkama se nedá nesouhlasit.
I když jsem vlastně ta typická „slípka“, co před Vánocema šůruje (no, rok od roku míň a míň, protože chlapovi i dítěti je to vážně fuk) a peče a zdobí byt, protože to prostě „zmanipulovaná tlakem reklamy, médií, rodinných tradic atd“ potřebuje ke spokojenosti
Asi si tuhle diskusi půjdu pročíst, až zas těsně před Vánocema nebudu stíhat a budu mít pocit, že se svět zhroutí a rodina rozpadne, když nestihnu vyluxovat za prach za lednicí a nazdobit i záchodou mísu, je to osvěžující ![]()
@quickyq Rozumim a věřim, když jsem byla malá, vařil u nás hodně táta, i ty okna by byl umyl (ale mamka by měla asi pocit, že ne tak dokonale jako ona - to mám bohužel po ní
), prostě fakt vyrovnaný partnerství (do tý míry, kam mamka taťku „pustí“, jestli je to srozumitelný). Můj muž by některý věci nedělal, protože je prostě považuje za zbytečný. Ale na Štědrej třeba den smaží řízky… Ale to je úplně fuk, uvnitř rodiny je nejdůležitější udělat to tak, aby se ani jeden necejtil jako „služka“.
Ale souhlasim s tim, že ten konkrétně ten předvánoční tlak ze strany médií, reklam, společnosti, se víc dotýká žen - a je to způsobený tim, že jsme zkrátka od přírody rozdílní. Znám chlapy, co doma mejou okna, uklízej, vařej, žehlej… Ale neznám jedinýho, kterej by před Vánocema dostal hysterickej záchvat, že nestíhá
Stejně jako (aspoň podle mě) maj chlapi zas větší tendenci ke stresu, když je ohrožená jejich schopnost rodinu uživit, materiálně zajistit. Ono stačí se podívat kolikrát na reklamy v televizi, na koho která jak útočí (proč je v reklamě na životní pojištění hlavní postavou prakticky vždycky chlap?). A není to fér vlastně ani k jednomu pohlaví.
Jo, a velkej souhlas s těma pohádkama - poslední dobou jsem z těch novejch českejch v 99% zklamaná, už na ně kolikrát ani nekoukám
Přitom to točí často ti samí lidi (jak moh třeba Vorlíček natočit to příšerný pokračování Saxany?!) - nevim, proč je to poslední dobou taková slabota
Opravdu málokterá pohádka nebo film pro dtěi z posledních 10 let s emi líbí tak, že bych se na to koukla znova nebo se na to dokonce těšila (vlastně mě teď pořádně ani nic nenapadá, vlastně jenom jedinej film, u kterýho si navíc nemůžu vzpomenout na název, neb to byl tušim jenom televizní a viděla jsem ho náhodou někdy odpoledne).
@Mirka Dušínová v islamskem svete jsem zila - v Iranu a Malajsii. Vase netolerantni a zkreslene predstavy asi vysvetluji vasi neschopnost akceptovat muj postoj a potrebu mi ho vyvracet.
To jsem ráda, že to konečně někdo napsal veřejně. Vánoce jsou děsnej vopruz.
V TV jen pohádky, návštěvy, vaření, uklízení ![]()
Já si myslím, že jak se k tomu kdo postaví, také to má a tak to prožívá.. Nikde neni pravidlem, že s emusí nakupovat,, dělat vleké ukllidy, dělat velké pečení, chodit po návštěvách.. každý má dělat to, co mu dělá radost a o tom ty Vanoce jsou..
Kdo to dělá jenom pro okolí, že třeba peče a uklízí celý barák, aby se neřeklo a jezdí povinně na návštěvy, tak prostě chápu jeho názor..
@vykladzkaret samozřejmě vám váš názor neberu, ale musím reagovat jak tady píšet o těch ženách, jak jsou otrokyně Vánoc, či pečení nebo jak jste to psala..
Nevím, třeba vy jste byla zvyklá, a nebo se pohybujete v okolí, kde ženy pomalu chlapům posluhují, nevím, ale třeba když se podívám v okolí tak Vánoce rodiny dělají společně..
Nákupy jídla společně, uklidy neříkám společně, ale zapojí se chlap a takových rodin znám víc, a třeba dnešní ženy upečou si něco pro radost, ale si už objednají vánoční cukroví, nejsou otrokem Vánoc, že by byly někde uhnané- aspoň takovou neznám.. Každá v mém okolí - tak 14 dny před Vánocemi jenom posedávají a pobalují dárky.. tak fakt nevím no..
Jako zas je jiná, koho to vyloženě baví.. že to je koníček..ale když se zamylsím, tak jeden den nákup dárků - někdo net, třeba dva dny větší uklid, den preníčky..
já honění nikde nevidím a zdobení domu děláme s dětmi, manžel přidělává světla po domě..
Ale na dotaz ano.. moje máma nemá ráda Vánoce a je to proto, že to dřív bylo o tom honění, ale dělala si to sama, teď jsem ji říkala, že nemusí nic, nemá děti, dá se všechno koupit, dárky taky nemusí výmýšlet- dětem ji koupíme, ale stejně je ráda nemá.. takže znám někoho
myslim, ze vpodstate vystihujete muj pocit. Je to ztelesneni pokrytectvi - ateisticky narod slavi krestanske svatky obklopen Santou a jeho soby v reklamach, s blikajicimi svetylky z Ciny na oknech, s pribuznymi, ktere za jejich zady pomlouva.
My jsme mivali takove typicke ceske Vanoce - koledy, polevka, stromecek, kapr… jako diteti mi to prislo krasne, jako dospele si uvedomuji, ze moje matka myla okna, podlahy, kuchynskou linku, nadobi, pekla pekace cukrovi (skveleho), obalovala kapra, ktereho muj otec zabil, delala salat, chystala ubrusy, prostirani… muj otec delal vanocni vyzdobu, protoze mel vanoce rad, oddelal rybu, kterou vecer snedl, koupil s matkou darky, bral nas po navstevach. Matka s nami na zadne navsteve byt nemohla, neb - pekla, varila, pucovala ja nevim co vsechno. A ten „Vanocni shon“ zacinal davno pred adventem.
Nikdy si nestezovala, byla stastna z „rozzarenych ocek“, ze spokojeneho manzela, z „krasnych rodinnych vanoc“.
A presto bych pri zpetnem pohledu byla radsi za min cukrovi, nebo zadne, obesla bych se bez kapra, kdybych mohla travit vic casu se svou matkou, a s matkou, co neni NEVYHNUTELNE uhonena a utahana, ale ktera ma taky opravdovy dusevni prostor na vlastni deti.
Takze ano, mely jsme citankove vanoce.
Kdybych mohla vzit cas zpet, reknu sve matce, at se na to vysere a jde s nama ven, ze zadny rozdil na tech umytych oknech stejne nevidim. Navic ji je stejne postrikam umelym snehem nebo polepim vystrihovankami.
Jiste, muzete tu investovat svou dusevni energii do vysvetlovani mi, jak to ma matka delala spatne (nedelala to jinak nez 90% zen kolem) a jak je to o rovnovaze, jaky si to udelas, blablabla… navrhuji - radsi tuhle energii investujte do svych deti. Potrebuji ji nepochybne vice, nez ja.
Příspěvek upraven 27.11.14 v 03:32