Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Jitka1976 píše:
Víš…chováš se hloupě…když už udělám přešlap, uznám to a ukončím to…asi tak…
Ahoj, u nás to bylo výchovně také náročné. U prvního dítěte člověk trochu tápal a dělal chyby. Dítko bylo hodně živé a tvrdohlavé. Okolí se jen soustrastně usmívalo a nabádalo, abych řezala hlava nehlava. Respektuju názor ostatních, ale u nás tato varianta nepřicházela v úvahu. Když jsem bouchla já, bouchlo dítě dvojnásob (a ani se mu nedivím, vlastně jsem mu ukázala, že to jde, tak proč to nedělat). U nás zabral systém dohod a výběru. A jak píšou všichni, vytrvat a neměnit pravidla během hry. Chtělo to hrozné sebezapření, a často i ostudu venku před lidma, ale jediné, co zabralo bylo, že jsem se já chovala klidně a nic si z toho nedělala (uvnitř to samozřejmě vřelo). Mám spíš ale pocit, že nemáš problém s dítětem, nýbrž s babičkou. Bez domluvy s ní nevidím řešení. Hodně štěstí.
Příspěvek upraven 10.02.14 v 18:06
Tak s tím dát na zadek souhlasím, ale musí být člověk hlavně důsledný né, že jeden zakáže a další povolí. Ale budeš to mít zakladatelko těžký, když babička s dědečkem rozmazlují ![]()
@Nejhodnější píše:
Mě kritika nevadí, na rozdíl od zakladatelky![]()
Vadí mi to z toho důvodu, že v každém založeném příspěvku se najde někdo bez chyb, kdo řeší hrubky. Nedokáže poradit s problémem, ale hned káže! To mi vadí! Někdo má problém, hlavu ze všeho v pejru a hned první kdo dá komentář, tak je to nějaký rypák, který řeší hrubky. Pak se do sebe začnou všichni navážet, k tématu nikdo nereaguje a ve finále příde zablokování!!Není to zbytečné?
No, tak tchýni bych usměrnila a to velice rychle. Jsi dopělý člověk, řekla bych jí, že já jsem máma a já jsem řekla, tak to tak bude. Pokud k tomu něco má, ať si to nechá pro sebe, že se nikdo na její názor neptá.
Nemáš sebevědomí, už jen to, že připustíš, že ona vychovala tři děti, ty jedno, tak že ona ví víc…zapracuj na sobě a tchýni tohle nedovol.
@ka2ka
No podle toho co píše, rozmazlují dítko všichni bez rozdílu. Někdo méně ale přeci.
Dědeček s babičkou jsou fajn alibi ale hlavní vina je nedůslednost rodičů.
@Lexoid píše:
@ka2ka
No podle toho co píše, rozmazlují dítko všichni bez rozdílu. Někdo méně ale přeci.
tak důslední musí být všichni, ale dítě už je dost velký a má je dobře odhadnutý takže to bude dost těžký, já mám naštěstí tchýni a tchána rozumný takže hned když se syn narodil tak se zeptali, jestli až bude větší a bude zlobit jestli může dostat na zadek a naprosto respektují co jim s manželem řekneme takže to považuju za obrovskou výhodu
@Lexoid píše:
No jestli řešíte i to, že ve školce nespí, protože nechce, tak opravdu Vás lituji. S takovým přístupem Vám v pozdějším věku bude doslova kálet na hlavu.Příspěvek upraven 10.02.14 v 17:59
Pětkrát jsem to zkoušela, po dobrém i po zlém, ani učitelka si s ním neporadila a pak volala, že tam být nemůže. Jenže on potom nechtěl do školky vůbec! Tak ho chci zkusit teď znova.
@terinka4444 píše:
No, tak tchýni bych usměrnila a to velice rychle. Jsi dopělý člověk, řekla bych jí, že já jsem máma a já jsem řekla, tak to tak bude. Pokud k tomu něco má, ať si to nechá pro sebe, že se nikdo na její názor neptá.Nemáš sebevědomí, už jen to, že připustíš, že ona vychovala tři děti, ty jedno, tak že ona ví víc…zapracuj na sobě a tchýni tohle nedovol.
No jo, platí pořekadlo, že tchyně a uzený nejlepší jsou studený. Ale není to vždy pravda. Já mám super tchýni ale chápu, že někdo by tu svou nejraději zastřelil.
@ka2ka píše:
tak důslední musí být všichni, ale dítě už je dost velký a má je dobře odhadnutý takže to bude dost těžký, já mám naštěstí tchýni a tchána rozumný takže hned když se syn narodil tak se zeptali, jestli až bude větší a bude zlobit jestli může dostat na zadek a naprosto respektují co jim s manželem řekneme takže to považuju za obrovskou výhodu
A může dostat na zadek?
@Dolby píše:
Pětkrát jsem to zkoušela, po dobrém i po zlém, ani učitelka si s ním neporadila a pak volala, že tam být nemůže. Jenže on potom nechtěl do školky vůbec! Tak ho chci zkusit teď znova.
No to jsou plody, které sklízíte. Malý už prostě není malý a dobře ví, že vy prostě ustoupíte. Bohužel. tohle je boj na dlouhou dobu a bez důslednosti to nikam nepovede. Jenže, jak být ke svému zlatíčku až despoticky důsledný, že?
@Lexoid píše:
@ka2ka
Máš pravdu! Neříkám že já jsem ta super a můžou za to všichni okolo! Ale jde o to, že já s manželem dáme pravidla, která dodržujeme, předneseme je tchýni a ona je stejně dodržuje podle sebe.
@Dolby píše:
Je to těžké. Nechci mu zakazovat chodit dolu, ale dobrotu to také nedělá. Stavíme RD, ale ještě to je tak na 2 roky.Do pokoje jde, když už jsem na pokraji šílenství a mám chuť ho „zabít“.S manželem jsem to dnes řešila a říkal, že budeme muset „přitvrdit“.Nerada ho mlátim, jelikož mi je hi potom líto, ale jinak to asi nepůjdeS tchánovcema jsem to už kolikrát řešila, ale já mám jedno dítě, tchyně vychovala děti 3,takže ona asi tomu víc rozumí
Už jsem se s tchýní kvůli tomu pohádala. Vždycky mě vytočí to, když je stanovené nějaké pravidlo a najednou malej v té situaci řekne, ale babička mi tohle dovoluje, babička mi tohle dává,…
Už jednou jsem ho dolu nepouštěla a tchýně na mě pak před prckem vyjela, proč tam nesmí a bla bla bla. Pohádala jsem se s ní a pak jsem brečela. Malej byl u toho a pak nastala situace kdy něco nesměl a on mi řekl, že to dojde říct babičce a že budu zase brečet! Dostal takovou facku, že si sedl na prdel! A úplně nejlepší je, když já mu něco zakážu, tchýně je u toho a začne před ním řešit, proč jsem mu to zakázala. Místo toho aby řekla, že se musí poslouchat a že když něco nemůže, tak že prostě nemůže. Takže je pak na mě naštvaná a před prckem jsem já ta špatná a ona ta dobrá
Dolby, a to ti takhle podráží autoritu jen tchyně? Nebo i tchán?
Radu asi moc nemám, já s tímhle přístupem prarodičů válčím asi 7 let. Takže s tebou cítím.
Napadá mě jedině, že by bylo fajn si „podat babičku“ z oka do oka - jen vy dvě samy. Jednoduše, ale velice rázně(!!!) pohovořit, že takhle teda ne. Že si přeješ, aby jakékoliv výtky vůči výchově řešila jen s vámi rodiči a bez asistence děcka. Ale fakt rázně, aby viděla ty vykřičníky, které bys dodala za svou řeč.
A až se zas bude ohánět počtem vychovaných dětí, tak jí klidně řekni, že počet potomků z nikoho nedělá dobrého vychovatele.
To už jsem taky slyšela, že ona má dvě maturity a umí děti vychovávat…
.