Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Lexoid píše:
No jo, platí pořekadlo, že tchyně a uzený nejlepší jsou studený. Ale není to vždy pravda. Já mám super tchýni ale chápu, že někdo by tu svou nejraději zastřelil.
i já mám super tchýni, dokonce jí říkám mami, přesto bylo potřeba malinko vytyčit hranice.
@Nejhodnější píše:
Ok tak k tématu : Dostal by přes přes hubu, že by se mu hlava otočilaZa takovéto chování
Příspěvek upraven 10.02.14 v 17:33
Nejlepší je, když k tématu diskutuje někdo, kdo k němu nemá co říct ![]()
Běž trapně poukazovat na chyby tam, kde o to někdo stojí ![]()
@Dolby píše:
Do pokoje jde, když už jsem na pokraji šílenství a mám chuť ho „zabít“.S manželem jsem to dnes řešila a říkal, že budeme muset „přitvrdit“.Nerada ho mlátim, jelikož mi je hi potom líto, ale jinak to asi nepůjde
Chudák dítě. Přijde mi, že je nešťastnej, zoufale hledá hranice a sebejisté, klidné rodiče, a kde nic tu nic
.
Nemusíš ho bít, stačí prostá důslednost, empatie a stále stejná pravidla.
Ty ho necháš, necháš, necháš, ať si to vykňourá a vyvzteká, takže má pocit že je to pořád ok, a pak bouchneš do „záchvatu“ a on je najednou vedle sebe z toho, co se děje, když do teď to bylo vše v pořádku. To je obrovský průšvih, vede k nejistotě a tomu hledání hranic, kde vlastně přesně jsou.
Do toho mi přijde, že je nevyřáděný, nevylítaný, znuděný. Potřebuje chodit ven a řádit. Taky bych osekala ty příkazy, pořád mu říkáš co všechno NEMÁ dělat, ale nikdo mu jaksi neřekne, co dělat MÁ.
Možná by nejlíp poradil nějaký odborník na výchovu dětí - osobně, teď toho všude je.
@Katchus píše:
Nejlepší je, když k tématu diskutuje někdo, kdo k němu nemá co říct
Běž trapně poukazovat na chyby tam, kde o to někdo stojí
Ty máš co říct k tématu?
O tvoje kecy taky třeba nestojím, ale co nadělám, že ![]()
@Dolby
Všechno je jen v důslednosti. Mám stejně staré dítě a poslední půl rok se z andílka stal ďábel. Jakmile vycítí mou slabost, začne na ní stavět svoji tvrdohlavost a je to jen boj, kdo z koho.
Asi by i dost pomohlo, kdyby chodil do školky. Nevím proč nebo jestli chodí, ale věř, že tam pochopí a bude klid.
@Dolby píše:
Máš pravdu! Neříkám že já jsem ta super a můžou za to všichni okolo! Ale jde o to, že já s manželem dáme pravidla, která dodržujeme, předneseme je tchýni a ona je stejně dodržuje podle sebe.
No, jo ale to si jen myslíš Ty. Říkáš,,,U nás je to i na domluvě. Řeknu že se jdeme umýt a on chce dokoukat pohádku, tak mu to dovolím, jenže pak je to ještě jedna pohádka, další a je z toho půl hodiny a pak se jde stejně umýt se řevem, že chtěl ještě dokoukat pohádku!!"
Kde je ta babička, co mu dovolila další a další pohádku? Podívej se do zrcadla a uvidíš ji tam. A nenech se mýlit. Dítě v tomto věku přesně ví, co mu kdo dovolí a co si může dovolit a využívá to ve svůj prospěch.
Pokud na něj opravdu vy s manželem nebudete dost důslední a myslím že budete muset být hodně tvrdí, tak to neukočírujete ani kdybyste se odstěhovali.
@Lexoid píše:
No to jsou plody, které sklízíte. Malý už prostě není malý a dobře ví, že vy prostě ustoupíte. Bohužel. tohle je boj na dlouhou dobu a bez důslednosti to nikam nepovede. Jenže, jak být ke svému zlatíčku až despoticky důsledný, že?
Jsem si toho vědoma, že malej ví, že když se jednou povolilo, tak proč by to nešlo znova!
Nechci nic zbytečně řešit násilím. Chci aby určitý věci dělal jelikož se prostě dělají a né za odměnu a nebo ze strachu.
@Nejhodnější píše:
Ty máš co říct k tématu?![]()
![]()
O tvoje kecy taky třeba nestojím, ale co nadělám, že
V tom případě nelez do tématu o dětech, když sama žádné nemáš
a nemíníš o nich diskutovat. Na kritizování hrubek je tu samostatná diskuze.
A myslím, že by sis měla dávat bacha, abys za svoje hrubosti a vulgarismy nedostala brzy ban ![]()
@Katchus píše:
@Dolby
Všechno je jen v důslednosti. Mám stejně staré dítě a poslední půl rok se z andílka stal ďábel. Jakmile vycítí mou slabost, začne na ní stavět svoji tvrdohlavost a je to jen boj, kdo z koho.
Asi by i dost pomohlo, kdyby chodil do školky. Nevím proč nebo jestli chodí, ale věř, že tam pochopí a bude klid.
dítě potřebuje hranice, to máš recht, i dětští psychologové tvrdí, že bez hranic, jasně daných mantinelů se dítě necítí v bezpečí.
@Katchus píše:
V tom případě nelez do tématu o dětech, když sama žádné nemáša nemíníš o nich diskutovat. Na kritizování hrubek je tu samostatná diskuze.
A myslím, že by sis měla dávat bacha, abys za svoje hrubosti a vulgarismy nedostala brzy ban
Pouč mě, co bylo hrubého a vulgárního? Nějak tu nic nevidím
A tobě moje bany můžou být víš kde, takže se drž tématu
![]()
Příspěvek upraven 10.02.14 v 18:31
@radúna píše:
Dolby, a to ti takhle podráží autoritu jen tchyně? Nebo i tchán?
Radu asi moc nemám, já s tímhle přístupem prarodičů válčím asi 7 let. Takže s tebou cítím.
Napadá mě jedině, že by bylo fajn si „podat babičku“ z oka do oka - jen vy dvě samy. Jednoduše, ale velice rázně(!!!) pohovořit, že takhle teda ne. Že si přeješ, aby jakékoliv výtky vůči výchově řešila jen s vámi rodiči a bez asistence děcka. Ale fakt rázně, aby viděla ty vykřičníky, které bys dodala za svou řeč.
A až se zas bude ohánět počtem vychovaných dětí, tak jí klidně řekni, že počet potomků z nikoho nedělá dobrého vychovatele.
To už jsem taky slyšela, že ona má dvě maturity a umí děti vychovávat….
Spíš jen tchýně. A ta to hned řeší i před prckem. Když „vyjedu“ na tchána, tak ten se naštve a mlčí. Většinou se snaží tomu vyvarovat.
@Nejhodnější píše:
Pouč mě, co bylo hrubého a vulgárního? Nějak tu nic nevidímA tobě moje bany můžou být víš kde, takže se drž tématu
![]()
Mně jsi ty víš kde
Jen se směju, jak musíš být všude a všechno víš
Asi bojuješ s nějakým mindrákem, že máš potřebu lézt do diskuzí o dětech a matkách
![]()
Ale buď v klidu, tady tě většina zná a má tě stejně jako já…víš kde ![]()
@Katchus píše:
Mně jsi ty víš kdeJen se směju, jak musíš být všude a všechno víš
Asi bojuješ s nějakým mindrákem, že máš potřebu lézt do diskuzí o dětech a matkách
![]()
Ale buď v klidu, tady tě většina zná a má tě stejně jako já…víš kde
No jáj, tohle fakt nepřežiju
![]()
Problém asi znáš sama, je v té různé a nedůsledné výchově, nedivím se, že v tom má kluk zmatek. Takže nejdřív profackovat tchánovce, manžela možná i sebe
a až na konec kluka, ten za tuhle situaci asi může nejmíň. Já si teda narozdíl od většiny nemyslím, že dávání na zadek nebo pár facek vyřeší vše. Já bych v první řadě zkusila změnit přístup. A syn možná taky bude tvrdohlavec, ono je to někdy dědičné ![]()
Jak to udělat s tchýní, to asi bude oříšek
problém je, že kluk může kdykoliv odběhnout k nim, pokud se mu něco nelíbí…
Začala bych s tím, že co řekneš to platí, ať se vzteká. Nedávat tisíc zákazů, neříkat 10× ne, prostě zakazovat nejnutnější a co má opravdu smysl zakázat a na tom důležitém trvat. Říct poslední pohádka a pak to vypnout a říct, že chápeš, že by chtěl další, ale že to nejde, protože musí do postele. prostě dát mu i najevo, že chápeš jeho důvod ke vzteku, ale nedá se nic dělat, empatie někdy zmůže dost…
A je asi důležité, aby ty zákazy taky vynucoval tatínek, nejen ty a aby jste si společně řekli, jak na to a dodržovali to alespoň vy dva.
Mně dost pomohly knížky o výchově, jsou tam někdy docela dobré rady a když člověk tápe, tak proč se nepoučit jinde.
@ospalámyš
Pár na zadek neřeší vše ale zase na druhou stranu někdy je jedna facka nad sto domluv a argumentů.
A navíc, malé děti si tresty typu zákazů sice nějak řeší ale jejich bezbřehá fantazie je ihned zaměstná jinou zábavou a rodič je kolikrát vnitřně naštván ještě víc.
Já třeba dodnes nesnáším, když se nějaký prohřešek promílá pořád dokola. Je nějaký trest ale pořád s o tom mluví. V tomto směru je tělesný trest daleko humánnější. Tedy pokud se o prohřešku zase pořád dokola nemluví.