Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zcela upřímně s tímhle bych se asi neudržela a jednu ji vrazila. Kolik ji proboha je??
@Lucy75 píše:
před 100 lety v našem rakousko-uherském, případně provorepublikovém prostředí zřejmě ano
dnes už to dávno, ale opravdu dávno, není pravda…PS : což nic nemění na tom, že jsou /stále/ rodiny, a jsou jich tisíce, kde jsou děti bity jak žita, ale v celkovém průměru jsme za těch sto let fakt - naštěstí - dál
Já nemluvím o rodinách, kde bijí děti jako žito. Na ty si posvítí OSPOD. Já mluvím o fyzických trestech, mezi které patří i plácnutí přes ruku, naplácání na zadek atd. a zastánců takovýchto opatření je u nás víc než dost.
@smile_xxx píše:
Ale zakladatelka psala, že se v rodině dohodli, že omezí sladké. a ostatní děti to akceptovaly, kromě puberťačky. Rozhodně neměla matka letět pro šťávu ( nebylo to spravedlivé hlavně vůči ostatním sourozencům). Měla připomenout nová pravidla a nehroutit se z toho, že slečna trucuje a nepije. V tomhle případě bych ani nedala peníze a neřekla, tak si to běž koupit. Nelze ustupovat jedné poberťačce bláznivé na úkor ostatních jen proto, aby nebyla scéna.
Tak “dohodu” o omezení sladkého jsem nezachytila. A zase - byla to opravdu dohoda nebo tak direktivně rozhodli rodiče a s dětma to moc nevykomunikovali proč to je potřeba? Rozhodli tak proto, že to potřebují všichni členové rodiny nebo bláznivá puberťačka odnáší něco na principu kolektivní viny? (může být, že to je i hlavně kvůli ní, samozřejmě) Navíc jí jako alternativu snídaně nabízeli kakao, takže jsme opět u nedůslednosti. ![]()
@Kipa22 @neumisa @mroe @hanka.br.
Neni to 90%, ale i tak je ve vetsine ceskych domacnosti fyzicky trest standard.
Tech zdroju existuje vic.
@VitaminC píše:Neni to 90%, ale i tak je ve vetsine ceskych domacnosti fyzicky trest standard.
Tech zdroju existuje vic.
aha… liga otevřených mužů… a něco seriózního by nebylo? A mezi 90% a 63% tedy vidím dost rozdíl…
@neumisa Ale ja netvrdila, ze je to devadesat procent. Ja tvrdim, ze ve vetsine ceskych domacnosti je fyzicke trestani standard. Tato stranka cerpa z vyzkumu, ktery sama neprovedla, urcite ho najdes. Probihal v roce 2018.
Takovýho haranta bych hnala. Nezlob se zakladatelko, ale tady máš svou výchovu. Řekla by mi, že nebude pít, jíst…tak bych ji řekla já, že ji odvážím do Bohnic, když se chce sebepoškozovat, tak ať si balí. Jelikož bez vody a jídla tu dlouho nebude. Dál bych se s ní absolutně nezabývala..Kolik jí proboha je let?
Drzá je pěkně, ode mě, respektive od partnera by schytala takovou, že by si týden nedřepla, za toho debila. A kdyby to neudělal muž, udělala bych to já. Za tu krávu…to je celkem silná káva, jak se s vámi váš poklad baví.
Nejsem pro fyzické tresty, ale když se chová takhle…tak teda ať se nikdo nezlobí. Říct rodiči takto…
Byla by bez počítače, internetu a telefonu do odvolání. Zapřáhla bych ji domácí prací, učením a povinnostmi. Pak by se nestíhala divit. A je to vaše chyba, ustupujete očividně ve všem v jídle, pití, atd. Není divu, že si princezna takto dovoluje…házet to nejde na nikoho než na vás, byť jste to s ní možná mysleli dobře, ale takhle se chovat… nestydíš se třeba? Za ní? Nemyslím to zle…
@VitaminC píše:
@neumisa Ale ja netvrdila, ze je to devadesat procent. Ja tvrdim, ze ve vetsine ceskych domacnosti je fyzicke trestani standard. Tato stranka cerpa z vyzkumu, ktery sama neprovedla, urcite ho najdes. Probihal v roce 2018.
opominu to, že se takových výzkumů občas účastním, takže si umím představit, jak proběhl. Ale věřme tomu, že ti lidé odpovídali po pravdě. 63% není většina. Je to o něco víc než polovina. To není většina. Slovíčkaření.
@neumisa píše:
opominu to, že se takových výzkumů občas účastním, takže si umím představit, jak proběhl. Ale věřme tomu, že ti lidé odpovídali po pravdě. 63% není většina. Je to o něco víc než polovina. To není většina. Slovíčkaření.
😁 😁 😁
Nevím, kde jsi na to přišla. Většina je cokoliv přes půlku. Klidně i 50,1 % je většina.
Když 51 % lidí věří v A a 49 % v B, áčko má většinu.
@Awika píše: 😁 😁 😁Nevím, kde jsi na to přišla. Většina je cokoliv přes půlku. Klidně i 50,1 % je většina.
Když 51 % lidí věří v A a 49 % v B, áčko má většinu.
Jako Brexit
taky rozhodla vetsina, i kdyz to bylo jen 51% ale stacilo.
Moc se s ní pářete a ona ví, že jí nakonec ustoupíte a bude po jejím. Vynadat sprostě svým rodičům jsem si nedovolila nikdy a to ani teď, ve svém věku.
Buď bych jí nechala být, ať si klidně nepije a nejí, když jí to dělá dobře (ona určitě potají někde pije). Anebo bych jí řekla, ať si sáhne do kasičky a tu blbou šťávu si jde koupit sama a za svý. Rozhodně bych jí nedělala poskoka.
Váš manžel má nervy ze železa. U nás by to luplo okamžitě, kdyby si takhle otevřela pusu.
@Nenuta1 píše:
@jahuhudka Vy jste ale tululum😅 😅 😅
To je krásný slovo, to už jsem dlouho neslyšela. Proč je tululum? Specifikuj.
@Anonymní píše:
Máme puberťandu, občas to stojí za to, jako všude. Potíž asi je, že my jsme s manželem takový, že si s ní občas už nevíme rady. Je neuvěřitelně paličatá a nic na ni neplatí. Jsou to dny, kdy je to takhle, jindy je to s ní zase prima a je moc fajn.
Potřebujeme asi nějaké řešení z jiného hnízda, co bychom mohli vyzkoušet, jelikož to asi děláme celé nějak špatně.
Například dnes tedy ráno chtěla dcera ke snídani sladké pečivo. Žádné jsme neměli. Ona nám sdělila, že drží hladovku a nebude jíst ani pít dokud nebude mít to sladké pečivo a šťávu (sirup taky jak naschvál došel).
Nabízeli jsme jí několik jiných variant snídaně, kakao, čaj. Nechtěla.
Manžel teda řekl, že když chce být princezna hlady, ať je hlady. Ona opravdu od toho rána nejedla, ani nepila. Asi kolem 12 hodiny slyším, že se hrabe v lékárničce. Ptám se jí co dělá a ona, že si jde vzít něco na bolest hlavy, že ji už hrozně bolí hlava. Tak ji vysvětluji, že hlava ji bolí, protože od večera nepila, že může omdlít, že mám o ní strach, ať se napije. Prášek do prázdného žaludku bez vody ji může ublížit a není to žádné řešení. Lékárničku jsem odnesla do auta. Ona začala neskutečně vyvádět, že je jí špatně, bolí ji hlava a je moje povinnost ji dát léky a že ji zanedbávám a nestarám se o ní. Tyto scény nám dělá tak dvakrát týdně když ji neustoupíme, sousedi už nám hrozili socialkou.
Už jsem měla strach, že se jí něco stane, když nepije, tak jsem ji donesla vodu a přemlouvala ji, aby se napila. Nechtela. Přišel i manžel. Hrozila jsem ji, že ji nedáme kapesné, nekoupíme zmrzlinu, nepojede s námi na koupaliště, zákazem kamarádek, zákazem počítače, telefonu. Počítač i telefon mi strčila do ruky s tím, že je jí to jedno a že bude jen ráda, že s námi nikam nemusí jet.
Manžel ji na to řekl že tím pádem volá sanitu ať ji odvezou do nemocnice na kapacky, když teda ve 36°C nepije už 16 hodin nic. Já jsem ji domlouvala, hrozila jsem že dostane facku, absolutně bez reakce, ví že by ji zřejmě nedostala. Už dostala, ale to bylo velmi raritně. Pak manželovi na tu sanitku řekla ze je dbil, že to by stejně neudělal (jasně, zaplatili bychom akorát výjezd). Manzel ji pleskl prstama přes ruku přes místo jak je biceps a triceps, ale asi jí to celkem bolelo a zařval na ni, že není u ní žádný dbil. Ona na to že ne, že je to ketensky tyran když ji mlátí.
Odešli jsme se uklidnit protože my si s ní vážně nevíme rady v těchto momentech.
Nachystala jsem vodu s ledem s brčkem a dala jí to k obědu vedle talíře. A nic. Nenapila se. Nejedla. Šla jsem tedy do obchodu a koupila ten hloupý sirup a udělala do džbánu limonádu.
Dceru jsem zavolala s tím že tady má limonádu, že manžel je vytočený, mě bolí žaludek i hlava a že doufám, že je na sebe hrdá, jak trapně nás vydírá. Že by se měla stydět. Nalila jsem ji limonádu do sklenice a dala jí to.
Ona si srkla malinkou trošku a vyplyvla to na zem se slovy, že co to je za sirup, takový hnus pít nebude. Manžel když to viděl tak odesel radši ven, asi by ji vážně jednu vrazil. Ja se neudržela a chrstla na ni tu limonádu ze skleničky. Tu že zbanu jsem vylila do dřezu a šla jsem do obýváku. Dcera tam vriskala co si to dovoluji že jsem kava, že jsem ji polila tričko
Já chápu že to bylo ode mě úplně hloupé, ale bit ji nechceme, domluvy nefungují a ona se stále nenapila. Prostě chce to pečivo a sirup na který je zvyklá a já nevím, zda se mám opravdu ráno obléknout a vše koupit podle jejího diktátu aby byl doma klid, nebo se snažit s ní dál bojovat. Už nám tohle předvedla jednou a nepila celý den, ale bylo to v zimě. Teď mám vážně obavy aby se jí neudělalo zle.
Podobné scénky nám tropí tak dvakrát za týden vždy si něco umane a když není po jejím je ostuda na celé kolo.
A čemu že se vlastně divíš? Skáčete s chlapem jak dcerunka píská, tak se nediv. Nechce jíst, pít? Ok, až sebou švihne, zavoláš rychlou a rovnou jim řekneš, že to dělá schválně. Pobyt na psychiatrii by jí mohl otevřít oči. A nechat si od ní nadávat? Tak to už je fakt moc.
V jedenácti letech takhle cvičit s rodičema
Až jí bude patnáct, tak vás oba rovnou propleskne, když jí hned nesplníte co chce.